Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, și-a anunțat candidatura la președinția Ucrainei
Şeful forţei de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat sâmbătă, prin intermediul unui mesaj video, că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor - însă nu în Rusia, aşa cum s-a speculat temporar, ci ''în Ucraina'', relatează Agerpres, care citează DPA.
scris de
Darius Muresan
Foto: Omul de afaceri Evgheni Prigojin, cunoscut sub numele de "bucătarul-șef" al lui Putin, din cauza companiei sale de catering și a legăturilor cu Kremlinul, și Vladimir Putin.
Liderul Wagner, în vârstă de 61 de ani, este cunoscut pentru faptul că îşi ironizează adversarii.
În aceeaşi înregistrare video, postată pe contul său de Telegram, Prigojin afirmă că forţa Wagner are nevoie de 10.000 de tone de muniţie pe lună pentru bătălia pentru oraşul Bahmut din estul Ucrainei. El a filmat videoclipul pe acoperişul unei clădiri din oraşul distrus în mare parte, la aproximativ 1,2 kilometri de centrul administrativ deţinut de trupele ucrainene.
Patronul Wagner a spus că nimeni de la Moscova nu trebuie să aibă vreo îngrijorare că ar avea ambiţii politice, prin urmare ar trebui să i se livreze fără rezerve cantităţile de muniţie solicitate. Prigojin a evaluat costurile lunare la o jumătate de miliard de dolari.
Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a raportat noi progrese ale trupelor ruseşti în oraş, care a fost scena unor lupte aprige în ultimele opt luni, transmite EFE.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Trezirea unui colos. Japonia revine pe harta militară globală, iar Parteneriatul istoric cu Marea Britanie e încă un pas spre noua ordine de securitate
Așa cum arăta acum câteva luni și publicația Foreign Policy, în geopolitică, rare sunt momentele când o schimbare tectonică se observă în momentul în care se produce. Războiul din Ucraina este, alături de căderea Zidului Berlinului sau atacurile de la 11 septembrie, una dintre puținele excepții.
Agresiunea militară din estul Europei, coroborată cu relația strânsă dintre Rusia și China, au fost motive suficiente pentru ca Japonia să ia o decizie care, în sine, marchează un punct de cotitură, și care o va transforma într-un actor geopolitic major.