Exasperați de atacurile dronelor ucrainene, rușii folosesc baloane pentru a detecta valurile de UAV-uri trimise de Ucraina
Pe 27.09.2023, portalul rusesc topcor.ru a semnalat faptul că, potrivit unor postări de pe rețelele de socializare, în spațiul aerian al Regiunii Rostov au început să apară o serie de baloane, care par să fie destinate monitorizării situației aeriene, în scopul prevenirii unor atacuri cu rachete și drone ale armatei ucrainene.
Foarte probabil, pe aerostate au fost amplasate sisteme radar pentru supravegherea spațiului aerian.
Anterior, expertul militar rus Vladislav Shurygin sugerase necesitatea adoptării unor astfel de măsuri pentru lupta împotriva dronelor.
În opinia sa, sistemele de apărare antiaeriană nu sunt capabile să facă față aparatelor de zbor fără pilot ale armatei ucrainene, care zboară la altitudini reduse. Potrivit precizărilor sale, este irațional să se întrebuințeze baterii de rachete antiaeriene Tor și complexe de război electronic pentru combaterea dronelor. O cale de ieșire din această situație ar putea fi reprezentată de crearea unei linii de apărare, care să includă baloane radar, precum și posturi de supraveghere aeriană, avertizare și comunicații (VNOS).
După cum apreciază specialiștii militari ruși, astfel de sisteme de monitorizare a spațiului aerian ar putea fi necesare ulterior și pentru a urmări avioanele ucrainene.
Recent, șefa Ministerului olandez al Apărării, Kaisa Ollongren, a declarat că primele avioane de vânătoare de tip F-16 vor fi trimise în Ucraina în anul 2024. Potrivit precizărilor acesteia, calendarul livrărilor va depinde de viteza și calitatea pregătirii piloților ucraineni. Durata antrenamentelor este de șase până la opt luni, urmând ca zborurile de instrucție să se realizeze în Danemarca.
Baloanele, o soluție ieftină și rapidă pentru a detecta dronele Ucrainei
Comentariul autorului: Baloanele de cercetare ar putea reprezenta pentru ruși o soluție ieftină și rapidă pentru descoperirea dronelor de atac întrebuințate de armata ucraineană, care, în ultima perioadă, au ajuns până la Moscova, provocând daune importante unor obiective militare și de infrastructură.
Aparatele de zbor fără pilot întrebuințate de militarii ucraineni apar din ce în ce mai frecvent deasupra Mării Negre și în Peninsula Crimeea, dar și în anumite regiuni rusești de frontieră, între care Belgorod, Kursk sau Bryansk.
Partea rusă a anunțat în aceste zile și reluarea procesului de modernizare a avioanelor AWACS din dotarea Forțelor Aerocosmice, care a fost întrerupt în anul 2021.
Astfel, un avion de tip A-50U a fost livrat deja la trupe, iar o altă aeronavă se află într-un stadiu avansat de modernizare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News