Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Anul acesta există riscul unei confruntări militare în Coreea, unde oficial războiul încă nu s-a încheiat. De ce noile arme și direcția în care se îndreaptă Nordul îngrijorează
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Peninsula Coreea a cunoscut un război major între Nord și Sud în perioada 1950-1953 ce a dus la diviziunea peninsulei. Azi, la peste 70 de ani de la încetarea ostilităților riscul unei provocări militare a Phenianului e la cel mai înalt nivel. Iar toate datele arată că în ciuda faptului că în Nord populația se confruntă cu o sărăcie cumplită, regimul comunist-dinastic se înarmează la un nivel fără precedent.
Sursă foto: Captură YouTube World's Tech Official #YouTube
Sursă foto: Captură YouTube World's Tech Official #YouTube

Pentru a înțelege amploarea riscului cu care se confruntă Coreea de Sud e suficient să subliniem că distanța dintre capitala Seul și zona demilitarizată e de doar 50 de kilometri, deci mai puțin decât de la București la Ploiești. 

Teoretic, Seulul se află inclusiv în raza de acțiune a obuzierelor nord-coreene. Situația de la nivel mondial, generată de criza din Ucraina provocată de agresiunea Rusiei, dar și de criza din Orient după atacul barbar al Hamas ridică mari semne de întrebare cu privire la o posibilă provocare militară a Nordului asupra Coreei de Sud în contextul în care Phenianul s-a conectat la axa Moscova - Teheran - Beijing.

După încetarea focului în 1953, Nordul și Sudul nu au semnat niciodată un tratat de pace, ceea ce înseamnă că din punct de vedere tehnic, oficial, cele două țări sunt încă în război. Trebuie privit atent către mesajul pe care Kim Jong-un l-a transmis în momentul accederii la putere pentru a nu uita direcția în care Coreea de Nord se îndreaptă.

„Pentru ca demnitatea Joseon (n.a. - dinastia Joseon, ultima dinastie din istoria coreeană și cea mai lungă dinastie guvernată după principii confucianiste) să strălucească de-a lungul veacurilor și pentru a realiza cu succes construirea unei națiuni puternice și prospere, este esențial să acordați prioritate Armatei Poporului. Consolidarea armatei trebuie să fie primu, al doilea și al treilea obiectiv al nostru” - Kim Jong-un, în timpul primului său discurs public după ce a preluat puterea la parada militară din 15 aprilie 2012.

 

Decizii imediate după preluarea puterii de către Kim Jong-un. Un cincinal pentru înarmare masivă și capacități nucleare

 

2. kim jong u... (kim_jong_un_82301700.jpg)

Au trecut mai bine de zece ani de când Kim a ajuns la putere. În această perioadă, în ciuda provocărilor economice și a greutăților uriașe cu care se confruntă cetățenii din Nord, Kim a direcționat toate resursele și capacitățile naționale către întărirea apărării naționale. Urmând o politică de înarmare și dezvoltare a capabilităților nucleare, cu o abordare în primul rând militară și mai apoi economică, noul regim a concentrat toate eforturile pe programul nuclear. Inclusiv din punct de vedere legislativ, constituția a fost modificată pentru a pregăti capacitățile nucleare, Phenianul efectuând mai multe teste nucleare, coroborate cu lansarea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) și multiple forme de provocări.

Ulterior, la cel de-al 8-lea Congres al Partidului din ianuarie 2021, Kim Jong-un a prezentat un „Plan cincinal pentru dezvoltarea științei și a sistemului de armament al apărării naționale (2021-2025)”.

Acest plan e exact ca o foaie de parcurs pe termen mediu și lung pentru avansarea armelor nucleare la un nivel în care acestea pot fi operaționalizate ca arme de atac. Proiectele cheie din cadrul acestui plan, inclusiv dezvoltarea de arme nucleare tactice, rachete hipersonice, sateliți de recunoaștere, rachete balistice lansate de pe submarine, vehicule fără pilot și ICBM cu combustibil solid, sunt implementate într-un ritm rapid alert.

 

2023, anul cu cele mai multe lansări. Coreea de Nord, în ciuda foametei de proporții din rândul populației, a prezentat mai multe arme, printre care drone de recunoaștere și atac Saetbyol-4 și Saetbyol-9, submarinul nuclear Hero Kim Kun Ok sau focosul nuclear Hwasan-31

 

4. Submarinul... (hero-kim-kun-ok-submarin-coreea-de-nord_42431200.jpg)

Submarinul nuclear de atac Hero Kim Kun Ok. Photo source: Wikipedia

În 2023, Coreea de Nord a lansat 28 de rachete, inclusiv 5 teste ICBM, ceea ce marchează cel mai mare număr anual de lansări de ICBM de la înființarea regimului. 2023 a cunoscut o accelerare a îmbunătățirii capacității nucleare nord-coreene, regimul prezentând diverse arme.

La cea de-a 75-a aniversare a Zilei Fundației Armatei Populare din Coreea (2 februarie), au fost dezvăluite pentru prima dată un ICBM cu combustibil solid și unități nucleare tactice care vizează direct Coreea de Sud. La sfârșitul lunii martie, sub supravegherea lui Kim, a fost efectuat un test de explozie subacvatică a submersibilului fără pilot cu propulsie nucleară „Haeil” și a fost dezvăluită și fotografia reală a focosului nuclear tactic Hwasan-31.

În iulie, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la Ziua Victoriei în Marele Război de Eliberare a Patriei, a avut loc „Expoziția de echipamente armate 2023” pentru a prezenta noi arme.

Kim Jong-un împreună cu Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării, au participat la o expoziție militară, unde au fost dezvăluite UAV-uri strategice de recunoaștere fără pilot Saaetbyol-4 și dronele de tip atac Saetbyol-9. În ciuda încălcării rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Coreea de Nord și-a concentrat eforturile pe lansarea sateliților de cunoaștere militară.

După două încercări eșuate în mai și august 2023, lansarea rachetei Chollima-1, care transporta satelitul Malligyong-1, a avut succes pe 21 noiembrie.

Totodată, în septembrie, a avut loc ceremonia de lansare a submarinului nuclear tactic de atac Hero Kim Kun Ok, în prezența lui Kim. Coreea de Nord a numit atunci submarinul „un nou tip de submarin de atac pe care lumea nu l-a  mai văzut niciodată”, dar performanța sa a primit evaluări predominant negative din partea experților.

Pe lângă progresele sale nucleare, Coreea de Nord a încorporat rapid aceste evoluții în cadrul său legislativ. La cea de-a 9-a ședință a celei de-a 14-a Adunări Populare Supreme, desfășurată în perioada 26-27 septembrie 2023, a fost ratificat un amendament constituțional semnificativ pentru întărirea forțelor nucleare. Această modificare a adaptat „Legea politicii forțelor nucleare” din septembrie 2022, care include „cinci condiții pentru o lovitură nucleară preventivă”, la nivel constituțional. 

 

Amenințarea nucleară și o provocare militară majoră a Coreei de Nord e un risc cât se poate de real

 

3. Dronă de a... (screenshot-2024-01-29-101230_75215000.png)

Dronă de atac Saetbyol-9 testată de Coreea de Nord. Photo source: China-arms.com

Creșterea preconizată a provocărilor nord-coreene pe fundalul evenimentelor globale, inclusiv a alegerilor din SUA e un risc cât se poate de real. 

Kim Jong-un și-a arată din ce în ce mai mult disponibilitatea de a folosi capacitățile nucleare și de rachete pentru provocări majore. În decembrie 2023, mass-media nord-coreeană a raportat că, după ce a observat lansarea ICBM cu combustibil solid Hwasong-18, Kim Jong-un a subliniat „sarcinile majore” pentru a stimula forțele strategice nucleare. El a pledat cu fermitate pentru „lovituri nucleare decisive”, amenințând chiar și capacitatea de a lovi continentul american. La a 9-a reuniune plenară a celui de-al 8-lea Comitet Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, au fost date directive pentru a accelera pregătirea pentru război în sectoarele militare, industriei militare, arme nucleare și apărare civilă, și s-a stabilit o poziție fermă împotriva SUA.

 

„Coreea de Sud- SUA- Japonia vs. Coreea de Nord - China - Rusia

 

5. Ministrul ... (kim-jong-un-rusia-arme_43048500.png)

Ministrul rus Serghei Șoigu, prezentându-i arme ruse lui Kim Jong-un, liderul din Coreea de Nord. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Pentru 2024 experții anticipează că Kim Jong-un va mări numărul provocărilor ca o oportunitate de a-și consolida poziția strategică.

Probabil că Phenianul va spori capacitățile nucleare, valorificând alianțele cu China și Rusia, ținând în același timp ochii pe alegerile prezidențiale din SUA care vor avea loc în luna noiembrie a acestui an, dar și pe războiul din Ucraina.

În domeniul tehnologiei nucleare, Coreea de Nord ar putea testa pregătirea operațională a ICBM Hwasong-18 prin demonstrarea capacităților de reintrare în atmosferă. Planurile pentru construirea unui submarin cu propulsie nucleară sunt, de asemenea, pe ordinea de zi. Următoarele teste ale sateliților de recunoaștere și a armei nucleare tactice „Hwasan-31” sunt semnificative.

Mai mult, se profilează posibilitatea unui al șaptelea test nuclear, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) observând activități sporite la Reactorul Nyongbyon, iar Serviciul Național de Informații recunoscând probabilitatea unui astfel de test.

Capacitatea Coreei de Nord pentru tehnică nucleară și de rachete avansate depinde în mare măsură de cooperarea cu China și Rusia. E de așteptat ca Phenianul să se angajeze în manevre diplomatice pentru a invalida rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, folosind sprijinul acestor aliați. Potențiala vizită a lui Vladimir Putin în Coreea de Nord ar putea duce la o colaborare militară mai concretă. Perspectiva exercițiilor militare comune ale Coreei de Nord, Chinei și Rusiei pe Coasta de Est, ca răspuns la alianța Coreea de Sud - SUA - Japonia, va trebui urmărită cu atenție.

 

Urmează o provocare militară majoră împotriva Coreea de Sud?

 

6. -imagine fara descriere- (kim_jong_un_31055300.jpeg)

Coreea de Nord manifestă în mod deschis ostilitate față de administrația sud-coreeană Yoon Suk-yeol, iar anularea recentă a „Acordului militar al Coreei de Sud-Nord 9.19” din 2018 crește șansele de confruntări militare.

Probabilitatea ca Coreea de Nord să încerce să perturbarea alegerilor legislative din aprilie din Coreea de Sud prin conflicte militare semnificative de-a lungul liniei de limită nordică a Mării de Vest (NLL) sau a liniei de demarcație militară (MDL) este o posibilitate îngrijorătoare.

În 2024, sunt așteptate tensiuni sporite în Peninsula Coreeană și Asia de Nord-Est, din cauza amenințării tot mai mari a provocărilor nord-coreene.

Acesta este un moment crucial pentru colaborare între aliați și regândire strategică pentru a contracara aceste provocări și pentru a promova pacea, obiective ce au la bază o alianță puternică între Coreea de Sud și SUA prin implementarea unor măsuri de securitate solide și politici coordonate.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific

Ştiri Recomandate

Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
Vechile sisteme de rachete S-200 ale Ucrainei sunt din nou pregătite să lovească ținte rusești: Trebuia să căutăm o cale de ieșire și pare să funcționeze bine până acum
De ce Rusia are nevoie de nave purtătoare de rachete în Marea Mediterană? Oficial ucrainean: Ruşii încearcă să își extindă prezența militară în alte regiuni în care au interese
Rușii susțin că au respins un atac cu rachete asupra Sevastopolului. Nava de salvare Kommuna posibil avariată
Statele Unite își retrag întregul contingent militar din Niger: Decizia pune sub semnul întrebării statutul bazei aeriene americane, construită în această țară
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Odată cu aprobarea ajutorului, SUA vor trimite la Kiev și un număr consistent de consilieri militari: Acești nu ar urma să ofere consultanță și asistență armatei ucrainene
Rușii ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, profitând de timpul rămas până la sosirea ajutorului american: Comandamentul militar rus va lua probabil în considerare o nouă contraofensivă
Serviciile britanice de informații analizează modul în care a fost doborât bombardierul strategic rusesc Tu-22M3
Biden: Adoptarea de către Camera Reprezentanților a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina trimite un "mesaj clar" de leadership american
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Decizie istorică în SUA. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost votat în Camera Reprezentanților. O uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Şeful de stat major al armatei germane: În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, deoarece a trecut la o economie de război
Ce face atât de special sistemul radar rusesc ''Container 29B6'', care a fost lovit pentru a doua oară cu drone ucrainene? (Foto/Video)
Situația de securitate din regiunea Mării Negre, prezentată în Departamentul de Stat al SUA de grupul român de experți ai New Strategy Center
"Ucraina merită o a doua șansă pentru a contraataca". Se cere Congresului SUA să aprobe un ajutor suplimentar pentru a ajuta Ucraina să obțină victoria
Rușii avansează rapid pe front, profitând de lipsa de sisteme de apărare cu care se confrunta forţele ucrainene: Aviaţia rusă ataca nestingherită orașului Chasiv Yar
Secretarul general al NATO se pronunță asupra doborârii bombardierului rusesc Tu-22: Ucraina are dreptul la autoapărare
O nouă demonstrație de forță a SUA: 12 bombardiere B-2 „stealth” în aer deodată
Kaan, primul avion cu caracteristici stealth dezvoltat de Turcia: Al doilea prototip se apropie de finalizare, urmează testele de zbor
Atacul Israelului asupra Iranului - Mass-media a difuzat imagini realizate din satelit cu stația radar avariată
Baza unei unități paramilitare a armatei irakiene a fost bombardată (Foto/Video): Statele Unite precizează că nu sunt implicate
Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
pixel