Anul acesta există riscul unei confruntări militare în Coreea, unde oficial războiul încă nu s-a încheiat. De ce noile arme și direcția în care se îndreaptă Nordul îngrijorează
Peninsula Coreea a cunoscut un război major între Nord și Sud în perioada 1950-1953 ce a dus la diviziunea peninsulei. Azi, la peste 70 de ani de la încetarea ostilităților riscul unei provocări militare a Phenianului e la cel mai înalt nivel. Iar toate datele arată că în ciuda faptului că în Nord populația se confruntă cu o sărăcie cumplită, regimul comunist-dinastic se înarmează la un nivel fără precedent.
Pentru a înțelege amploarea riscului cu care se confruntă Coreea de Sud e suficient să subliniem că distanța dintre capitala Seul și zona demilitarizată e de doar 50 de kilometri, deci mai puțin decât de la București la Ploiești.
Teoretic, Seulul se află inclusiv în raza de acțiune a obuzierelor nord-coreene. Situația de la nivel mondial, generată de criza din Ucraina provocată de agresiunea Rusiei, dar și de criza din Orient după atacul barbar al Hamas ridică mari semne de întrebare cu privire la o posibilă provocare militară a Nordului asupra Coreei de Sud în contextul în care Phenianul s-a conectat la axa Moscova - Teheran - Beijing.
După încetarea focului în 1953, Nordul și Sudul nu au semnat niciodată un tratat de pace, ceea ce înseamnă că din punct de vedere tehnic, oficial, cele două țări sunt încă în război. Trebuie privit atent către mesajul pe care Kim Jong-un l-a transmis în momentul accederii la putere pentru a nu uita direcția în care Coreea de Nord se îndreaptă.
„Pentru ca demnitatea Joseon (n.a. - dinastia Joseon, ultima dinastie din istoria coreeană și cea mai lungă dinastie guvernată după principii confucianiste) să strălucească de-a lungul veacurilor și pentru a realiza cu succes construirea unei națiuni puternice și prospere, este esențial să acordați prioritate Armatei Poporului. Consolidarea armatei trebuie să fie primu, al doilea și al treilea obiectiv al nostru” - Kim Jong-un, în timpul primului său discurs public după ce a preluat puterea la parada militară din 15 aprilie 2012.
Decizii imediate după preluarea puterii de către Kim Jong-un. Un cincinal pentru înarmare masivă și capacități nucleare
Au trecut mai bine de zece ani de când Kim a ajuns la putere. În această perioadă, în ciuda provocărilor economice și a greutăților uriașe cu care se confruntă cetățenii din Nord, Kim a direcționat toate resursele și capacitățile naționale către întărirea apărării naționale. Urmând o politică de înarmare și dezvoltare a capabilităților nucleare, cu o abordare în primul rând militară și mai apoi economică, noul regim a concentrat toate eforturile pe programul nuclear. Inclusiv din punct de vedere legislativ, constituția a fost modificată pentru a pregăti capacitățile nucleare, Phenianul efectuând mai multe teste nucleare, coroborate cu lansarea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) și multiple forme de provocări.
Ulterior, la cel de-al 8-lea Congres al Partidului din ianuarie 2021, Kim Jong-un a prezentat un „Plan cincinal pentru dezvoltarea științei și a sistemului de armament al apărării naționale (2021-2025)”.
Acest plan e exact ca o foaie de parcurs pe termen mediu și lung pentru avansarea armelor nucleare la un nivel în care acestea pot fi operaționalizate ca arme de atac. Proiectele cheie din cadrul acestui plan, inclusiv dezvoltarea de arme nucleare tactice, rachete hipersonice, sateliți de recunoaștere, rachete balistice lansate de pe submarine, vehicule fără pilot și ICBM cu combustibil solid, sunt implementate într-un ritm rapid alert.
2023, anul cu cele mai multe lansări. Coreea de Nord, în ciuda foametei de proporții din rândul populației, a prezentat mai multe arme, printre care drone de recunoaștere și atac Saetbyol-4 și Saetbyol-9, submarinul nuclear Hero Kim Kun Ok sau focosul nuclear Hwasan-31
Submarinul nuclear de atac Hero Kim Kun Ok. Photo source: Wikipedia
În 2023, Coreea de Nord a lansat 28 de rachete, inclusiv 5 teste ICBM, ceea ce marchează cel mai mare număr anual de lansări de ICBM de la înființarea regimului. 2023 a cunoscut o accelerare a îmbunătățirii capacității nucleare nord-coreene, regimul prezentând diverse arme.
La cea de-a 75-a aniversare a Zilei Fundației Armatei Populare din Coreea (2 februarie), au fost dezvăluite pentru prima dată un ICBM cu combustibil solid și unități nucleare tactice care vizează direct Coreea de Sud. La sfârșitul lunii martie, sub supravegherea lui Kim, a fost efectuat un test de explozie subacvatică a submersibilului fără pilot cu propulsie nucleară „Haeil” și a fost dezvăluită și fotografia reală a focosului nuclear tactic Hwasan-31.
În iulie, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la Ziua Victoriei în Marele Război de Eliberare a Patriei, a avut loc „Expoziția de echipamente armate 2023” pentru a prezenta noi arme.
Kim Jong-un împreună cu Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării, au participat la o expoziție militară, unde au fost dezvăluite UAV-uri strategice de recunoaștere fără pilot Saaetbyol-4 și dronele de tip atac Saetbyol-9. În ciuda încălcării rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Coreea de Nord și-a concentrat eforturile pe lansarea sateliților de cunoaștere militară.
După două încercări eșuate în mai și august 2023, lansarea rachetei Chollima-1, care transporta satelitul Malligyong-1, a avut succes pe 21 noiembrie.
Totodată, în septembrie, a avut loc ceremonia de lansare a submarinului nuclear tactic de atac Hero Kim Kun Ok, în prezența lui Kim. Coreea de Nord a numit atunci submarinul „un nou tip de submarin de atac pe care lumea nu l-a mai văzut niciodată”, dar performanța sa a primit evaluări predominant negative din partea experților.
Pe lângă progresele sale nucleare, Coreea de Nord a încorporat rapid aceste evoluții în cadrul său legislativ. La cea de-a 9-a ședință a celei de-a 14-a Adunări Populare Supreme, desfășurată în perioada 26-27 septembrie 2023, a fost ratificat un amendament constituțional semnificativ pentru întărirea forțelor nucleare. Această modificare a adaptat „Legea politicii forțelor nucleare” din septembrie 2022, care include „cinci condiții pentru o lovitură nucleară preventivă”, la nivel constituțional.
Amenințarea nucleară și o provocare militară majoră a Coreei de Nord e un risc cât se poate de real
Dronă de atac Saetbyol-9 testată de Coreea de Nord. Photo source: China-arms.com
Creșterea preconizată a provocărilor nord-coreene pe fundalul evenimentelor globale, inclusiv a alegerilor din SUA e un risc cât se poate de real.
Kim Jong-un și-a arată din ce în ce mai mult disponibilitatea de a folosi capacitățile nucleare și de rachete pentru provocări majore. În decembrie 2023, mass-media nord-coreeană a raportat că, după ce a observat lansarea ICBM cu combustibil solid Hwasong-18, Kim Jong-un a subliniat „sarcinile majore” pentru a stimula forțele strategice nucleare. El a pledat cu fermitate pentru „lovituri nucleare decisive”, amenințând chiar și capacitatea de a lovi continentul american. La a 9-a reuniune plenară a celui de-al 8-lea Comitet Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, au fost date directive pentru a accelera pregătirea pentru război în sectoarele militare, industriei militare, arme nucleare și apărare civilă, și s-a stabilit o poziție fermă împotriva SUA.
„Coreea de Sud- SUA- Japonia vs. Coreea de Nord - China - Rusia
Ministrul rus Serghei Șoigu, prezentându-i arme ruse lui Kim Jong-un, liderul din Coreea de Nord. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Pentru 2024 experții anticipează că Kim Jong-un va mări numărul provocărilor ca o oportunitate de a-și consolida poziția strategică.
Probabil că Phenianul va spori capacitățile nucleare, valorificând alianțele cu China și Rusia, ținând în același timp ochii pe alegerile prezidențiale din SUA care vor avea loc în luna noiembrie a acestui an, dar și pe războiul din Ucraina.
În domeniul tehnologiei nucleare, Coreea de Nord ar putea testa pregătirea operațională a ICBM Hwasong-18 prin demonstrarea capacităților de reintrare în atmosferă. Planurile pentru construirea unui submarin cu propulsie nucleară sunt, de asemenea, pe ordinea de zi. Următoarele teste ale sateliților de recunoaștere și a armei nucleare tactice „Hwasan-31” sunt semnificative.
Mai mult, se profilează posibilitatea unui al șaptelea test nuclear, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) observând activități sporite la Reactorul Nyongbyon, iar Serviciul Național de Informații recunoscând probabilitatea unui astfel de test.
Capacitatea Coreei de Nord pentru tehnică nucleară și de rachete avansate depinde în mare măsură de cooperarea cu China și Rusia. E de așteptat ca Phenianul să se angajeze în manevre diplomatice pentru a invalida rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, folosind sprijinul acestor aliați. Potențiala vizită a lui Vladimir Putin în Coreea de Nord ar putea duce la o colaborare militară mai concretă. Perspectiva exercițiilor militare comune ale Coreei de Nord, Chinei și Rusiei pe Coasta de Est, ca răspuns la alianța Coreea de Sud - SUA - Japonia, va trebui urmărită cu atenție.
Urmează o provocare militară majoră împotriva Coreea de Sud?
Coreea de Nord manifestă în mod deschis ostilitate față de administrația sud-coreeană Yoon Suk-yeol, iar anularea recentă a „Acordului militar al Coreei de Sud-Nord 9.19” din 2018 crește șansele de confruntări militare.
Probabilitatea ca Coreea de Nord să încerce să perturbarea alegerilor legislative din aprilie din Coreea de Sud prin conflicte militare semnificative de-a lungul liniei de limită nordică a Mării de Vest (NLL) sau a liniei de demarcație militară (MDL) este o posibilitate îngrijorătoare.
În 2024, sunt așteptate tensiuni sporite în Peninsula Coreeană și Asia de Nord-Est, din cauza amenințării tot mai mari a provocărilor nord-coreene.
Acesta este un moment crucial pentru colaborare între aliați și regândire strategică pentru a contracara aceste provocări și pentru a promova pacea, obiective ce au la bază o alianță puternică între Coreea de Sud și SUA prin implementarea unor măsuri de securitate solide și politici coordonate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News