Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Anul acesta există riscul unei confruntări militare în Coreea, unde oficial războiul încă nu s-a încheiat. De ce noile arme și direcția în care se îndreaptă Nordul îngrijorează
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Peninsula Coreea a cunoscut un război major între Nord și Sud în perioada 1950-1953 ce a dus la diviziunea peninsulei. Azi, la peste 70 de ani de la încetarea ostilităților riscul unei provocări militare a Phenianului e la cel mai înalt nivel. Iar toate datele arată că în ciuda faptului că în Nord populația se confruntă cu o sărăcie cumplită, regimul comunist-dinastic se înarmează la un nivel fără precedent.
Sursă foto: Captură YouTube World's Tech Official #YouTube
Sursă foto: Captură YouTube World's Tech Official #YouTube

Pentru a înțelege amploarea riscului cu care se confruntă Coreea de Sud e suficient să subliniem că distanța dintre capitala Seul și zona demilitarizată e de doar 50 de kilometri, deci mai puțin decât de la București la Ploiești. 

Teoretic, Seulul se află inclusiv în raza de acțiune a obuzierelor nord-coreene. Situația de la nivel mondial, generată de criza din Ucraina provocată de agresiunea Rusiei, dar și de criza din Orient după atacul barbar al Hamas ridică mari semne de întrebare cu privire la o posibilă provocare militară a Nordului asupra Coreei de Sud în contextul în care Phenianul s-a conectat la axa Moscova - Teheran - Beijing.

După încetarea focului în 1953, Nordul și Sudul nu au semnat niciodată un tratat de pace, ceea ce înseamnă că din punct de vedere tehnic, oficial, cele două țări sunt încă în război. Trebuie privit atent către mesajul pe care Kim Jong-un l-a transmis în momentul accederii la putere pentru a nu uita direcția în care Coreea de Nord se îndreaptă.

„Pentru ca demnitatea Joseon (n.a. - dinastia Joseon, ultima dinastie din istoria coreeană și cea mai lungă dinastie guvernată după principii confucianiste) să strălucească de-a lungul veacurilor și pentru a realiza cu succes construirea unei națiuni puternice și prospere, este esențial să acordați prioritate Armatei Poporului. Consolidarea armatei trebuie să fie primu, al doilea și al treilea obiectiv al nostru” - Kim Jong-un, în timpul primului său discurs public după ce a preluat puterea la parada militară din 15 aprilie 2012.

 

Decizii imediate după preluarea puterii de către Kim Jong-un. Un cincinal pentru înarmare masivă și capacități nucleare

 

2. kim jong u... (kim_jong_un_82301700.jpg)

Au trecut mai bine de zece ani de când Kim a ajuns la putere. În această perioadă, în ciuda provocărilor economice și a greutăților uriașe cu care se confruntă cetățenii din Nord, Kim a direcționat toate resursele și capacitățile naționale către întărirea apărării naționale. Urmând o politică de înarmare și dezvoltare a capabilităților nucleare, cu o abordare în primul rând militară și mai apoi economică, noul regim a concentrat toate eforturile pe programul nuclear. Inclusiv din punct de vedere legislativ, constituția a fost modificată pentru a pregăti capacitățile nucleare, Phenianul efectuând mai multe teste nucleare, coroborate cu lansarea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) și multiple forme de provocări.

Ulterior, la cel de-al 8-lea Congres al Partidului din ianuarie 2021, Kim Jong-un a prezentat un „Plan cincinal pentru dezvoltarea științei și a sistemului de armament al apărării naționale (2021-2025)”.

Acest plan e exact ca o foaie de parcurs pe termen mediu și lung pentru avansarea armelor nucleare la un nivel în care acestea pot fi operaționalizate ca arme de atac. Proiectele cheie din cadrul acestui plan, inclusiv dezvoltarea de arme nucleare tactice, rachete hipersonice, sateliți de recunoaștere, rachete balistice lansate de pe submarine, vehicule fără pilot și ICBM cu combustibil solid, sunt implementate într-un ritm rapid alert.

 

2023, anul cu cele mai multe lansări. Coreea de Nord, în ciuda foametei de proporții din rândul populației, a prezentat mai multe arme, printre care drone de recunoaștere și atac Saetbyol-4 și Saetbyol-9, submarinul nuclear Hero Kim Kun Ok sau focosul nuclear Hwasan-31

 

4. Submarinul... (hero-kim-kun-ok-submarin-coreea-de-nord_42431200.jpg)

Submarinul nuclear de atac Hero Kim Kun Ok. Photo source: Wikipedia

În 2023, Coreea de Nord a lansat 28 de rachete, inclusiv 5 teste ICBM, ceea ce marchează cel mai mare număr anual de lansări de ICBM de la înființarea regimului. 2023 a cunoscut o accelerare a îmbunătățirii capacității nucleare nord-coreene, regimul prezentând diverse arme.

La cea de-a 75-a aniversare a Zilei Fundației Armatei Populare din Coreea (2 februarie), au fost dezvăluite pentru prima dată un ICBM cu combustibil solid și unități nucleare tactice care vizează direct Coreea de Sud. La sfârșitul lunii martie, sub supravegherea lui Kim, a fost efectuat un test de explozie subacvatică a submersibilului fără pilot cu propulsie nucleară „Haeil” și a fost dezvăluită și fotografia reală a focosului nuclear tactic Hwasan-31.

În iulie, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la Ziua Victoriei în Marele Război de Eliberare a Patriei, a avut loc „Expoziția de echipamente armate 2023” pentru a prezenta noi arme.

Kim Jong-un împreună cu Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării, au participat la o expoziție militară, unde au fost dezvăluite UAV-uri strategice de recunoaștere fără pilot Saaetbyol-4 și dronele de tip atac Saetbyol-9. În ciuda încălcării rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Coreea de Nord și-a concentrat eforturile pe lansarea sateliților de cunoaștere militară.

După două încercări eșuate în mai și august 2023, lansarea rachetei Chollima-1, care transporta satelitul Malligyong-1, a avut succes pe 21 noiembrie.

Totodată, în septembrie, a avut loc ceremonia de lansare a submarinului nuclear tactic de atac Hero Kim Kun Ok, în prezența lui Kim. Coreea de Nord a numit atunci submarinul „un nou tip de submarin de atac pe care lumea nu l-a  mai văzut niciodată”, dar performanța sa a primit evaluări predominant negative din partea experților.

Pe lângă progresele sale nucleare, Coreea de Nord a încorporat rapid aceste evoluții în cadrul său legislativ. La cea de-a 9-a ședință a celei de-a 14-a Adunări Populare Supreme, desfășurată în perioada 26-27 septembrie 2023, a fost ratificat un amendament constituțional semnificativ pentru întărirea forțelor nucleare. Această modificare a adaptat „Legea politicii forțelor nucleare” din septembrie 2022, care include „cinci condiții pentru o lovitură nucleară preventivă”, la nivel constituțional. 

 

Amenințarea nucleară și o provocare militară majoră a Coreei de Nord e un risc cât se poate de real

 

3. Dronă de a... (screenshot-2024-01-29-101230_75215000.png)

Dronă de atac Saetbyol-9 testată de Coreea de Nord. Photo source: China-arms.com

Creșterea preconizată a provocărilor nord-coreene pe fundalul evenimentelor globale, inclusiv a alegerilor din SUA e un risc cât se poate de real. 

Kim Jong-un și-a arată din ce în ce mai mult disponibilitatea de a folosi capacitățile nucleare și de rachete pentru provocări majore. În decembrie 2023, mass-media nord-coreeană a raportat că, după ce a observat lansarea ICBM cu combustibil solid Hwasong-18, Kim Jong-un a subliniat „sarcinile majore” pentru a stimula forțele strategice nucleare. El a pledat cu fermitate pentru „lovituri nucleare decisive”, amenințând chiar și capacitatea de a lovi continentul american. La a 9-a reuniune plenară a celui de-al 8-lea Comitet Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, au fost date directive pentru a accelera pregătirea pentru război în sectoarele militare, industriei militare, arme nucleare și apărare civilă, și s-a stabilit o poziție fermă împotriva SUA.

 

„Coreea de Sud- SUA- Japonia vs. Coreea de Nord - China - Rusia

 

5. Ministrul ... (kim-jong-un-rusia-arme_43048500.png)

Ministrul rus Serghei Șoigu, prezentându-i arme ruse lui Kim Jong-un, liderul din Coreea de Nord. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Pentru 2024 experții anticipează că Kim Jong-un va mări numărul provocărilor ca o oportunitate de a-și consolida poziția strategică.

Probabil că Phenianul va spori capacitățile nucleare, valorificând alianțele cu China și Rusia, ținând în același timp ochii pe alegerile prezidențiale din SUA care vor avea loc în luna noiembrie a acestui an, dar și pe războiul din Ucraina.

În domeniul tehnologiei nucleare, Coreea de Nord ar putea testa pregătirea operațională a ICBM Hwasong-18 prin demonstrarea capacităților de reintrare în atmosferă. Planurile pentru construirea unui submarin cu propulsie nucleară sunt, de asemenea, pe ordinea de zi. Următoarele teste ale sateliților de recunoaștere și a armei nucleare tactice „Hwasan-31” sunt semnificative.

Mai mult, se profilează posibilitatea unui al șaptelea test nuclear, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) observând activități sporite la Reactorul Nyongbyon, iar Serviciul Național de Informații recunoscând probabilitatea unui astfel de test.

Capacitatea Coreei de Nord pentru tehnică nucleară și de rachete avansate depinde în mare măsură de cooperarea cu China și Rusia. E de așteptat ca Phenianul să se angajeze în manevre diplomatice pentru a invalida rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, folosind sprijinul acestor aliați. Potențiala vizită a lui Vladimir Putin în Coreea de Nord ar putea duce la o colaborare militară mai concretă. Perspectiva exercițiilor militare comune ale Coreei de Nord, Chinei și Rusiei pe Coasta de Est, ca răspuns la alianța Coreea de Sud - SUA - Japonia, va trebui urmărită cu atenție.

 

Urmează o provocare militară majoră împotriva Coreea de Sud?

 

6. -imagine fara descriere- (kim_jong_un_31055300.jpeg)

Coreea de Nord manifestă în mod deschis ostilitate față de administrația sud-coreeană Yoon Suk-yeol, iar anularea recentă a „Acordului militar al Coreei de Sud-Nord 9.19” din 2018 crește șansele de confruntări militare.

Probabilitatea ca Coreea de Nord să încerce să perturbarea alegerilor legislative din aprilie din Coreea de Sud prin conflicte militare semnificative de-a lungul liniei de limită nordică a Mării de Vest (NLL) sau a liniei de demarcație militară (MDL) este o posibilitate îngrijorătoare.

În 2024, sunt așteptate tensiuni sporite în Peninsula Coreeană și Asia de Nord-Est, din cauza amenințării tot mai mari a provocărilor nord-coreene.

Acesta este un moment crucial pentru colaborare între aliați și regândire strategică pentru a contracara aceste provocări și pentru a promova pacea, obiective ce au la bază o alianță puternică între Coreea de Sud și SUA prin implementarea unor măsuri de securitate solide și politici coordonate.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ar fi suficiente cele 49 de avioane F-16 în caz de război? Și cum a sacrificat România alte obiective: „Un număr mare de F-16 nu asigură succesul”
Armata ocupantului rus acționând în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Fota: Dacă rușii vor face o porcărie vor declanșa războiul în următorii 2 ani. Urmează o perioadă critică pentru România și Europa
Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie

Ştiri Recomandate

Elveția, bastionul neutralității militare, se adăpostește sub scutul aerian al Europei: Acord cheie cu Germania pentru achiziția sistemului IRIS-T SLM
Apărarea antiaeriană ucraineană este suprasolicitată de atacurile Rusiei (FOTO/VIDEO): Sistemul „Frankenstein” trimis de Marea Britanie devine rivalul dronelor rusești
Mașina de război a Rusiei începe să scârțâie: Iluzia unei fortărețe economice imune la sancțiuni pare că se destramă
Test revoluționar efectuat de Forțele Aeriene ale SUA, piloţii americani controlează mai multe drone XQ-58 cu avioane F-16C și F-15E
Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Dacă China decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO
Tactici moderne sau metode ale trecutului? Armata rusă vrea să cumpere 200.000 de motociclete și 60.000 de ATV-uri din China pentru frontul din Ucraina
Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
pixel