Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Anul acesta există riscul unei confruntări militare în Coreea, unde oficial războiul încă nu s-a încheiat. De ce noile arme și direcția în care se îndreaptă Nordul îngrijorează
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Peninsula Coreea a cunoscut un război major între Nord și Sud în perioada 1950-1953 ce a dus la diviziunea peninsulei. Azi, la peste 70 de ani de la încetarea ostilităților riscul unei provocări militare a Phenianului e la cel mai înalt nivel. Iar toate datele arată că în ciuda faptului că în Nord populația se confruntă cu o sărăcie cumplită, regimul comunist-dinastic se înarmează la un nivel fără precedent.
Sursă foto: Captură YouTube World's Tech Official #YouTube
Sursă foto: Captură YouTube World's Tech Official #YouTube

Pentru a înțelege amploarea riscului cu care se confruntă Coreea de Sud e suficient să subliniem că distanța dintre capitala Seul și zona demilitarizată e de doar 50 de kilometri, deci mai puțin decât de la București la Ploiești. 

Teoretic, Seulul se află inclusiv în raza de acțiune a obuzierelor nord-coreene. Situația de la nivel mondial, generată de criza din Ucraina provocată de agresiunea Rusiei, dar și de criza din Orient după atacul barbar al Hamas ridică mari semne de întrebare cu privire la o posibilă provocare militară a Nordului asupra Coreei de Sud în contextul în care Phenianul s-a conectat la axa Moscova - Teheran - Beijing.

După încetarea focului în 1953, Nordul și Sudul nu au semnat niciodată un tratat de pace, ceea ce înseamnă că din punct de vedere tehnic, oficial, cele două țări sunt încă în război. Trebuie privit atent către mesajul pe care Kim Jong-un l-a transmis în momentul accederii la putere pentru a nu uita direcția în care Coreea de Nord se îndreaptă.

„Pentru ca demnitatea Joseon (n.a. - dinastia Joseon, ultima dinastie din istoria coreeană și cea mai lungă dinastie guvernată după principii confucianiste) să strălucească de-a lungul veacurilor și pentru a realiza cu succes construirea unei națiuni puternice și prospere, este esențial să acordați prioritate Armatei Poporului. Consolidarea armatei trebuie să fie primu, al doilea și al treilea obiectiv al nostru” - Kim Jong-un, în timpul primului său discurs public după ce a preluat puterea la parada militară din 15 aprilie 2012.

 

Decizii imediate după preluarea puterii de către Kim Jong-un. Un cincinal pentru înarmare masivă și capacități nucleare

 

2. kim jong u... (kim_jong_un_82301700.jpg)

Au trecut mai bine de zece ani de când Kim a ajuns la putere. În această perioadă, în ciuda provocărilor economice și a greutăților uriașe cu care se confruntă cetățenii din Nord, Kim a direcționat toate resursele și capacitățile naționale către întărirea apărării naționale. Urmând o politică de înarmare și dezvoltare a capabilităților nucleare, cu o abordare în primul rând militară și mai apoi economică, noul regim a concentrat toate eforturile pe programul nuclear. Inclusiv din punct de vedere legislativ, constituția a fost modificată pentru a pregăti capacitățile nucleare, Phenianul efectuând mai multe teste nucleare, coroborate cu lansarea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) și multiple forme de provocări.

Ulterior, la cel de-al 8-lea Congres al Partidului din ianuarie 2021, Kim Jong-un a prezentat un „Plan cincinal pentru dezvoltarea științei și a sistemului de armament al apărării naționale (2021-2025)”.

Acest plan e exact ca o foaie de parcurs pe termen mediu și lung pentru avansarea armelor nucleare la un nivel în care acestea pot fi operaționalizate ca arme de atac. Proiectele cheie din cadrul acestui plan, inclusiv dezvoltarea de arme nucleare tactice, rachete hipersonice, sateliți de recunoaștere, rachete balistice lansate de pe submarine, vehicule fără pilot și ICBM cu combustibil solid, sunt implementate într-un ritm rapid alert.

 

2023, anul cu cele mai multe lansări. Coreea de Nord, în ciuda foametei de proporții din rândul populației, a prezentat mai multe arme, printre care drone de recunoaștere și atac Saetbyol-4 și Saetbyol-9, submarinul nuclear Hero Kim Kun Ok sau focosul nuclear Hwasan-31

 

4. Submarinul... (hero-kim-kun-ok-submarin-coreea-de-nord_42431200.jpg)

Submarinul nuclear de atac Hero Kim Kun Ok. Photo source: Wikipedia

În 2023, Coreea de Nord a lansat 28 de rachete, inclusiv 5 teste ICBM, ceea ce marchează cel mai mare număr anual de lansări de ICBM de la înființarea regimului. 2023 a cunoscut o accelerare a îmbunătățirii capacității nucleare nord-coreene, regimul prezentând diverse arme.

La cea de-a 75-a aniversare a Zilei Fundației Armatei Populare din Coreea (2 februarie), au fost dezvăluite pentru prima dată un ICBM cu combustibil solid și unități nucleare tactice care vizează direct Coreea de Sud. La sfârșitul lunii martie, sub supravegherea lui Kim, a fost efectuat un test de explozie subacvatică a submersibilului fără pilot cu propulsie nucleară „Haeil” și a fost dezvăluită și fotografia reală a focosului nuclear tactic Hwasan-31.

În iulie, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la Ziua Victoriei în Marele Război de Eliberare a Patriei, a avut loc „Expoziția de echipamente armate 2023” pentru a prezenta noi arme.

Kim Jong-un împreună cu Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării, au participat la o expoziție militară, unde au fost dezvăluite UAV-uri strategice de recunoaștere fără pilot Saaetbyol-4 și dronele de tip atac Saetbyol-9. În ciuda încălcării rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Coreea de Nord și-a concentrat eforturile pe lansarea sateliților de cunoaștere militară.

După două încercări eșuate în mai și august 2023, lansarea rachetei Chollima-1, care transporta satelitul Malligyong-1, a avut succes pe 21 noiembrie.

Totodată, în septembrie, a avut loc ceremonia de lansare a submarinului nuclear tactic de atac Hero Kim Kun Ok, în prezența lui Kim. Coreea de Nord a numit atunci submarinul „un nou tip de submarin de atac pe care lumea nu l-a  mai văzut niciodată”, dar performanța sa a primit evaluări predominant negative din partea experților.

Pe lângă progresele sale nucleare, Coreea de Nord a încorporat rapid aceste evoluții în cadrul său legislativ. La cea de-a 9-a ședință a celei de-a 14-a Adunări Populare Supreme, desfășurată în perioada 26-27 septembrie 2023, a fost ratificat un amendament constituțional semnificativ pentru întărirea forțelor nucleare. Această modificare a adaptat „Legea politicii forțelor nucleare” din septembrie 2022, care include „cinci condiții pentru o lovitură nucleară preventivă”, la nivel constituțional. 

 

Amenințarea nucleară și o provocare militară majoră a Coreei de Nord e un risc cât se poate de real

 

3. Dronă de a... (screenshot-2024-01-29-101230_75215000.png)

Dronă de atac Saetbyol-9 testată de Coreea de Nord. Photo source: China-arms.com

Creșterea preconizată a provocărilor nord-coreene pe fundalul evenimentelor globale, inclusiv a alegerilor din SUA e un risc cât se poate de real. 

Kim Jong-un și-a arată din ce în ce mai mult disponibilitatea de a folosi capacitățile nucleare și de rachete pentru provocări majore. În decembrie 2023, mass-media nord-coreeană a raportat că, după ce a observat lansarea ICBM cu combustibil solid Hwasong-18, Kim Jong-un a subliniat „sarcinile majore” pentru a stimula forțele strategice nucleare. El a pledat cu fermitate pentru „lovituri nucleare decisive”, amenințând chiar și capacitatea de a lovi continentul american. La a 9-a reuniune plenară a celui de-al 8-lea Comitet Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, au fost date directive pentru a accelera pregătirea pentru război în sectoarele militare, industriei militare, arme nucleare și apărare civilă, și s-a stabilit o poziție fermă împotriva SUA.

 

„Coreea de Sud- SUA- Japonia vs. Coreea de Nord - China - Rusia

 

5. Ministrul ... (kim-jong-un-rusia-arme_43048500.png)

Ministrul rus Serghei Șoigu, prezentându-i arme ruse lui Kim Jong-un, liderul din Coreea de Nord. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Pentru 2024 experții anticipează că Kim Jong-un va mări numărul provocărilor ca o oportunitate de a-și consolida poziția strategică.

Probabil că Phenianul va spori capacitățile nucleare, valorificând alianțele cu China și Rusia, ținând în același timp ochii pe alegerile prezidențiale din SUA care vor avea loc în luna noiembrie a acestui an, dar și pe războiul din Ucraina.

În domeniul tehnologiei nucleare, Coreea de Nord ar putea testa pregătirea operațională a ICBM Hwasong-18 prin demonstrarea capacităților de reintrare în atmosferă. Planurile pentru construirea unui submarin cu propulsie nucleară sunt, de asemenea, pe ordinea de zi. Următoarele teste ale sateliților de recunoaștere și a armei nucleare tactice „Hwasan-31” sunt semnificative.

Mai mult, se profilează posibilitatea unui al șaptelea test nuclear, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) observând activități sporite la Reactorul Nyongbyon, iar Serviciul Național de Informații recunoscând probabilitatea unui astfel de test.

Capacitatea Coreei de Nord pentru tehnică nucleară și de rachete avansate depinde în mare măsură de cooperarea cu China și Rusia. E de așteptat ca Phenianul să se angajeze în manevre diplomatice pentru a invalida rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, folosind sprijinul acestor aliați. Potențiala vizită a lui Vladimir Putin în Coreea de Nord ar putea duce la o colaborare militară mai concretă. Perspectiva exercițiilor militare comune ale Coreei de Nord, Chinei și Rusiei pe Coasta de Est, ca răspuns la alianța Coreea de Sud - SUA - Japonia, va trebui urmărită cu atenție.

 

Urmează o provocare militară majoră împotriva Coreea de Sud?

 

6. -imagine fara descriere- (kim_jong_un_31055300.jpeg)

Coreea de Nord manifestă în mod deschis ostilitate față de administrația sud-coreeană Yoon Suk-yeol, iar anularea recentă a „Acordului militar al Coreei de Sud-Nord 9.19” din 2018 crește șansele de confruntări militare.

Probabilitatea ca Coreea de Nord să încerce să perturbarea alegerilor legislative din aprilie din Coreea de Sud prin conflicte militare semnificative de-a lungul liniei de limită nordică a Mării de Vest (NLL) sau a liniei de demarcație militară (MDL) este o posibilitate îngrijorătoare.

În 2024, sunt așteptate tensiuni sporite în Peninsula Coreeană și Asia de Nord-Est, din cauza amenințării tot mai mari a provocărilor nord-coreene.

Acesta este un moment crucial pentru colaborare între aliați și regândire strategică pentru a contracara aceste provocări și pentru a promova pacea, obiective ce au la bază o alianță puternică între Coreea de Sud și SUA prin implementarea unor măsuri de securitate solide și politici coordonate.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Europa care deranjează: Maşina de propagandă a spionajului rusesc sugerează că SUA și Rusia luptă acum împreună împotriva „eurofascismului''
Lista dorințelor lui Putin se măreşte | Kremlinul este „mulțumit” de declarațiile SUA care exclud aderarea Ucrainei la NATO
SUA vor să propună atribuirea unui statut neutru teritoriilor din jurul Centralei Nucleare Zaporojie și să preia controlul acesteia
China testează o bombă non-nucleară cu hidrogen pe fondul creșterii tensiunilor în Indo-Pacific
Cum să demontezi democrația: Lecții pe care aspiranții la autocrați le pot învăța de la Orban al Ungariei
O solicitare a Ucrainei care aproape a şocat mediul politic european: Germania, rugată să transfere 30% din activele sale militare către armata ucraineană
Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Turcia a anunțat o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Ucrainei privind Inițiativa Mării Negre
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
Profesorul Adrian Papahagi, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
EXCLUSIV
Adrian Papahagi, despre wokeism, Europa și cum a ajuns „un băiat” la Înalta Poartă a SUA ca emisar să reprezinte România | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
Transferul submarinelor SUA în Australia ar putea fi reevaluat. Washingtonul vrea asigurări că aliații nu vor ezita să se implice într-o confruntare contra Chinei
Rusia lui Putin vrea ca Balcanii de Vest să fie următorul său „loc de joacă”: Este în interesul său să desfășoare aici războaie cibernetice și hibride
Un ordin executiv al Casei Albe vizează accelerarea vânzărilor de armament și reducerea birocrației: Ce vrea Donald Trump de la industria americană de apărare?

Ştiri Recomandate

Forțele americane nu pleacă din Europa. Toate calculele arată că pericolul militar rusesc rămâne în continuare foarte mare
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
A refuzat România un proiect comun de producere de proiectile cu Ucraina? Proiectul era bazat pe idei și tehnologii ucrainene
Rusia are stocurile de tancuri, drone și rachete asigurate pe jumătate și o mare problemă. Ce este tantalul, minereul critic de care rușii au nevoie urgent
„Lupii Nopții” ruși amenință Europa: „Motocicliștii lui Putin” au plantat la granița cu Polonia puieți de alun, aluzie la„arma-minune” a Rusiei
Dacă ați crezut că e „aglomerație” de obuziere de 155 mm, tocmai a mai apărut unul: Nemesis, cel mai nou produs de pe piață țintește înlocuirea unui obuzier consacrat
Trump ar putea participa la discuțiile de la Istanbul, iar Orban pregătește terenul negocierilor: Nimeni nu vrea să recunoască, dar am pierdut războiul din Ucraina
Rușii au început să folosească o nouă rachetă de croazieră pe frontul din Ucraina (Foto/Video): Componente de la companii străine ajung în continuare pe mâna industriei ruse de apărare
Pas istoric în reconcilierea turco-kurdă: Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a anunțat că se autodizolvă
Fostul comandant al forţelor armate ucrainene avertizează statele occidentale: Strategiile militare ale NATO, depăşite de provocările pe care le aduce războiul modern
SUA au dat undă verde pentru vânzarea a șase elicoptere Chinook către EAU
Trupe rusești la granița cu Finlanda? Noi imagini din satelit relevă o „activitate tot mai intensă” în locații-cheie aflate în coasta NATO
Contractul pentru noi vehicule de luptă: Programul militar, descris drept o „prioritate” de MApN, are sau nu deja un favorit?
Marea Britanie, îndemnată să-şi mărească arsenalul nuclear pentru a rămâne o putere militară relevantă în faţa Rusiei şi Chinei
Unitatea Occidentului mai primește o lovitură. Liderii europeni cer armistițiu în Ucraina, însă Trump presează pentru negocieri necondiționate, de parcă ar avea o înțelegere secretă cu Putin
Capitularea necondiționată a Germaniei Naziste, o poveste complicată de ruși, în scop propagandistic
Aici s-a ajuns: F-35, în sala de judecată. Un grup de organizații activiste au dat în judecată Marea Britanie pentru că furnizează Israelului piese de F-35
Sabotaj la alt nivel: Serviciile ruse, implicate într-un incendiu masiv care a mistuit un mall din Varșovia. Polonia închide un consulat rus ca răspuns
Trump promite tranzacții de trilioane cu Orientul Mijlociu, însă neglijarea conflictului din Gaza ar putea slăbi influența americană în regiune
Ungaria anulează discuțiile cu Ucraina privind minoritățile naționale. Budapesta, deranjată de acuzațiile de spionaj aduse de Kiev
UE vrea ca industriile de apărare europeană și ucraineană să producă împreună mai mult
Practic nu au știut ce i-a lovit: Primul avion Rafale doborât într-un dogfight a intrat într-o ambuscadă și a fost lovit de o rachetă PL-15 lansată de la mare distanță
România face pași importanți pentru a ține pasul în cel mai tehnologizat domeniu militar: Un adevărat ocean electromagnetic, coloana vertebrală a erei informaționale
De ce au instalat israelienii sisteme de protecție activă în grabă pe tancuri Merkava Mk.3 Astfel de sisteme sunt punctul forte al Israelului
”KGB 2.0”. Kremlinul a adunat cele mai temute structuri de informații rusești pentru a forma o ”unitate anti-Occident”
Cel mai scump cadou din istorie: Qatarul îi oferă lui Trump un Boeing 747-8, pe care Președintele SUA dorește să-l transforme temporar în Air Force One
Singurul om care a contat cu adevărat pentru Putin la parada din Piața Roșie. Fără el, Rusia ar fi pierdut demult războiul
Negocieri de pace fără armistițiu prealabil în Ucraina? Mesaj ferm din partea celor mai importanți susținători europeni ai Ucrainei
Polonia are și norocul unor vecini puternici care să o apere. Prima țară care a finalizat programul F-35 deschide umbrelea deasupra Poloniei
Germania copiază modelul României? Bundeswehr nu va mai face publice detalii despre livrările de arme către Ucraina
”Frankensam” are de acum un nume: Raven. Sistemul antiaerian folosește rachete ASRAAM, luate de la vechile avioane Tornado
SUA și China, discuții pentru ”dezescaladarea” războiului comercial. Trump: Am convenit asupra Marii Resetări
Corupția rămâne o amenințare internă gravă pentru apărarea Ucrainei
pixel