Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Anul acesta există riscul unei confruntări militare în Coreea, unde oficial războiul încă nu s-a încheiat. De ce noile arme și direcția în care se îndreaptă Nordul îngrijorează
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Peninsula Coreea a cunoscut un război major între Nord și Sud în perioada 1950-1953 ce a dus la diviziunea peninsulei. Azi, la peste 70 de ani de la încetarea ostilităților riscul unei provocări militare a Phenianului e la cel mai înalt nivel. Iar toate datele arată că în ciuda faptului că în Nord populația se confruntă cu o sărăcie cumplită, regimul comunist-dinastic se înarmează la un nivel fără precedent.
Sursă foto: Captură YouTube World's Tech Official #YouTube
Sursă foto: Captură YouTube World's Tech Official #YouTube

Pentru a înțelege amploarea riscului cu care se confruntă Coreea de Sud e suficient să subliniem că distanța dintre capitala Seul și zona demilitarizată e de doar 50 de kilometri, deci mai puțin decât de la București la Ploiești. 

Teoretic, Seulul se află inclusiv în raza de acțiune a obuzierelor nord-coreene. Situația de la nivel mondial, generată de criza din Ucraina provocată de agresiunea Rusiei, dar și de criza din Orient după atacul barbar al Hamas ridică mari semne de întrebare cu privire la o posibilă provocare militară a Nordului asupra Coreei de Sud în contextul în care Phenianul s-a conectat la axa Moscova - Teheran - Beijing.

După încetarea focului în 1953, Nordul și Sudul nu au semnat niciodată un tratat de pace, ceea ce înseamnă că din punct de vedere tehnic, oficial, cele două țări sunt încă în război. Trebuie privit atent către mesajul pe care Kim Jong-un l-a transmis în momentul accederii la putere pentru a nu uita direcția în care Coreea de Nord se îndreaptă.

„Pentru ca demnitatea Joseon (n.a. - dinastia Joseon, ultima dinastie din istoria coreeană și cea mai lungă dinastie guvernată după principii confucianiste) să strălucească de-a lungul veacurilor și pentru a realiza cu succes construirea unei națiuni puternice și prospere, este esențial să acordați prioritate Armatei Poporului. Consolidarea armatei trebuie să fie primu, al doilea și al treilea obiectiv al nostru” - Kim Jong-un, în timpul primului său discurs public după ce a preluat puterea la parada militară din 15 aprilie 2012.

 

Decizii imediate după preluarea puterii de către Kim Jong-un. Un cincinal pentru înarmare masivă și capacități nucleare

 

2. kim jong u... (kim_jong_un_82301700.jpg)

Au trecut mai bine de zece ani de când Kim a ajuns la putere. În această perioadă, în ciuda provocărilor economice și a greutăților uriașe cu care se confruntă cetățenii din Nord, Kim a direcționat toate resursele și capacitățile naționale către întărirea apărării naționale. Urmând o politică de înarmare și dezvoltare a capabilităților nucleare, cu o abordare în primul rând militară și mai apoi economică, noul regim a concentrat toate eforturile pe programul nuclear. Inclusiv din punct de vedere legislativ, constituția a fost modificată pentru a pregăti capacitățile nucleare, Phenianul efectuând mai multe teste nucleare, coroborate cu lansarea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) și multiple forme de provocări.

Ulterior, la cel de-al 8-lea Congres al Partidului din ianuarie 2021, Kim Jong-un a prezentat un „Plan cincinal pentru dezvoltarea științei și a sistemului de armament al apărării naționale (2021-2025)”.

Acest plan e exact ca o foaie de parcurs pe termen mediu și lung pentru avansarea armelor nucleare la un nivel în care acestea pot fi operaționalizate ca arme de atac. Proiectele cheie din cadrul acestui plan, inclusiv dezvoltarea de arme nucleare tactice, rachete hipersonice, sateliți de recunoaștere, rachete balistice lansate de pe submarine, vehicule fără pilot și ICBM cu combustibil solid, sunt implementate într-un ritm rapid alert.

 

2023, anul cu cele mai multe lansări. Coreea de Nord, în ciuda foametei de proporții din rândul populației, a prezentat mai multe arme, printre care drone de recunoaștere și atac Saetbyol-4 și Saetbyol-9, submarinul nuclear Hero Kim Kun Ok sau focosul nuclear Hwasan-31

 

4. Submarinul... (hero-kim-kun-ok-submarin-coreea-de-nord_42431200.jpg)

Submarinul nuclear de atac Hero Kim Kun Ok. Photo source: Wikipedia

În 2023, Coreea de Nord a lansat 28 de rachete, inclusiv 5 teste ICBM, ceea ce marchează cel mai mare număr anual de lansări de ICBM de la înființarea regimului. 2023 a cunoscut o accelerare a îmbunătățirii capacității nucleare nord-coreene, regimul prezentând diverse arme.

La cea de-a 75-a aniversare a Zilei Fundației Armatei Populare din Coreea (2 februarie), au fost dezvăluite pentru prima dată un ICBM cu combustibil solid și unități nucleare tactice care vizează direct Coreea de Sud. La sfârșitul lunii martie, sub supravegherea lui Kim, a fost efectuat un test de explozie subacvatică a submersibilului fără pilot cu propulsie nucleară „Haeil” și a fost dezvăluită și fotografia reală a focosului nuclear tactic Hwasan-31.

În iulie, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la Ziua Victoriei în Marele Război de Eliberare a Patriei, a avut loc „Expoziția de echipamente armate 2023” pentru a prezenta noi arme.

Kim Jong-un împreună cu Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării, au participat la o expoziție militară, unde au fost dezvăluite UAV-uri strategice de recunoaștere fără pilot Saaetbyol-4 și dronele de tip atac Saetbyol-9. În ciuda încălcării rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Coreea de Nord și-a concentrat eforturile pe lansarea sateliților de cunoaștere militară.

După două încercări eșuate în mai și august 2023, lansarea rachetei Chollima-1, care transporta satelitul Malligyong-1, a avut succes pe 21 noiembrie.

Totodată, în septembrie, a avut loc ceremonia de lansare a submarinului nuclear tactic de atac Hero Kim Kun Ok, în prezența lui Kim. Coreea de Nord a numit atunci submarinul „un nou tip de submarin de atac pe care lumea nu l-a  mai văzut niciodată”, dar performanța sa a primit evaluări predominant negative din partea experților.

Pe lângă progresele sale nucleare, Coreea de Nord a încorporat rapid aceste evoluții în cadrul său legislativ. La cea de-a 9-a ședință a celei de-a 14-a Adunări Populare Supreme, desfășurată în perioada 26-27 septembrie 2023, a fost ratificat un amendament constituțional semnificativ pentru întărirea forțelor nucleare. Această modificare a adaptat „Legea politicii forțelor nucleare” din septembrie 2022, care include „cinci condiții pentru o lovitură nucleară preventivă”, la nivel constituțional. 

 

Amenințarea nucleară și o provocare militară majoră a Coreei de Nord e un risc cât se poate de real

 

3. Dronă de a... (screenshot-2024-01-29-101230_75215000.png)

Dronă de atac Saetbyol-9 testată de Coreea de Nord. Photo source: China-arms.com

Creșterea preconizată a provocărilor nord-coreene pe fundalul evenimentelor globale, inclusiv a alegerilor din SUA e un risc cât se poate de real. 

Kim Jong-un și-a arată din ce în ce mai mult disponibilitatea de a folosi capacitățile nucleare și de rachete pentru provocări majore. În decembrie 2023, mass-media nord-coreeană a raportat că, după ce a observat lansarea ICBM cu combustibil solid Hwasong-18, Kim Jong-un a subliniat „sarcinile majore” pentru a stimula forțele strategice nucleare. El a pledat cu fermitate pentru „lovituri nucleare decisive”, amenințând chiar și capacitatea de a lovi continentul american. La a 9-a reuniune plenară a celui de-al 8-lea Comitet Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, au fost date directive pentru a accelera pregătirea pentru război în sectoarele militare, industriei militare, arme nucleare și apărare civilă, și s-a stabilit o poziție fermă împotriva SUA.

 

„Coreea de Sud- SUA- Japonia vs. Coreea de Nord - China - Rusia

 

5. Ministrul ... (kim-jong-un-rusia-arme_43048500.png)

Ministrul rus Serghei Șoigu, prezentându-i arme ruse lui Kim Jong-un, liderul din Coreea de Nord. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Pentru 2024 experții anticipează că Kim Jong-un va mări numărul provocărilor ca o oportunitate de a-și consolida poziția strategică.

Probabil că Phenianul va spori capacitățile nucleare, valorificând alianțele cu China și Rusia, ținând în același timp ochii pe alegerile prezidențiale din SUA care vor avea loc în luna noiembrie a acestui an, dar și pe războiul din Ucraina.

În domeniul tehnologiei nucleare, Coreea de Nord ar putea testa pregătirea operațională a ICBM Hwasong-18 prin demonstrarea capacităților de reintrare în atmosferă. Planurile pentru construirea unui submarin cu propulsie nucleară sunt, de asemenea, pe ordinea de zi. Următoarele teste ale sateliților de recunoaștere și a armei nucleare tactice „Hwasan-31” sunt semnificative.

Mai mult, se profilează posibilitatea unui al șaptelea test nuclear, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) observând activități sporite la Reactorul Nyongbyon, iar Serviciul Național de Informații recunoscând probabilitatea unui astfel de test.

Capacitatea Coreei de Nord pentru tehnică nucleară și de rachete avansate depinde în mare măsură de cooperarea cu China și Rusia. E de așteptat ca Phenianul să se angajeze în manevre diplomatice pentru a invalida rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, folosind sprijinul acestor aliați. Potențiala vizită a lui Vladimir Putin în Coreea de Nord ar putea duce la o colaborare militară mai concretă. Perspectiva exercițiilor militare comune ale Coreei de Nord, Chinei și Rusiei pe Coasta de Est, ca răspuns la alianța Coreea de Sud - SUA - Japonia, va trebui urmărită cu atenție.

 

Urmează o provocare militară majoră împotriva Coreea de Sud?

 

6. -imagine fara descriere- (kim_jong_un_31055300.jpeg)

Coreea de Nord manifestă în mod deschis ostilitate față de administrația sud-coreeană Yoon Suk-yeol, iar anularea recentă a „Acordului militar al Coreei de Sud-Nord 9.19” din 2018 crește șansele de confruntări militare.

Probabilitatea ca Coreea de Nord să încerce să perturbarea alegerilor legislative din aprilie din Coreea de Sud prin conflicte militare semnificative de-a lungul liniei de limită nordică a Mării de Vest (NLL) sau a liniei de demarcație militară (MDL) este o posibilitate îngrijorătoare.

În 2024, sunt așteptate tensiuni sporite în Peninsula Coreeană și Asia de Nord-Est, din cauza amenințării tot mai mari a provocărilor nord-coreene.

Acesta este un moment crucial pentru colaborare între aliați și regândire strategică pentru a contracara aceste provocări și pentru a promova pacea, obiective ce au la bază o alianță puternică între Coreea de Sud și SUA prin implementarea unor măsuri de securitate solide și politici coordonate.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Sistemul polonez de apărare antiaeriană Wisla atinge gradul de pregătire operațională: Niciun sistem modern nu poate funcționa fără personal bine pregătit, iar noi avem astfel de oameni
Summit NATO 2025. Conducerea Alianței se arată mai unită și determinată chiar înainte de instalarea lui Trump la Casa Albă
Ucraina aproape a epuizat stocul de rachete actice ATACMS livrate de Statele Unite: Trebuie să păstrăm aceste capacități și să le folosim cu înțelepciune
Îngheţarea războiului ruso-ucrainean nu este fezabilă. General ucrainean: Nimeni nu ne va garanta securitatea, respectarea incontestabilă a încetării focului
Expansiunea și strategia militară a Chinei, detaliate în raportul Pentagonului pentru 2024: Eforturile Beijingului de a stabili o prezenţă militară globală sunt evidente
Device-uri și senzori acustici ieftini: Tehnologia utilizată pe frontul din Ucraina a pus la încercare producătorii de arme din întreaga lume
Finlanda, membru nou și exemplu: Investiții în armată mult peste nivelul cerut, dintr-un motiv simplu: Confruntarea pe care o vizează Rusia este cu statele NATO
„Investigăm un sabotaj grav” - o navă a „flotei fantomă” ruse este considerată suspectă de ruperea unui cablu în Marea Baltică
Niciun sistem de apărare nu poate proteja Europa de rachete balistice ruseşti Oreshnik: Comandantul NATO admite că are nevoie de un arsenal arme cu rază lungă de acțiune
Industria din Polonia a ridicat atât de sus ştacheta: Program îndrăzneț pentru prima rachetă balistică poloneză care ar schimba regulile jocului
„Prea mulți oameni din Occident au devenit indiferenți la crimele de război ale Rusiei” - Generalul Hodges
Marea Baltică este o zonă vitală atât pentru Suedia, iar apropierea de Rusia îi determină pe suedezi să-şi modernizeze apărarea de coastă
Ucraina lovește aerodromul rusesc Millerovo (Foto/Video): Aici îşi avea ,,casa'' un important regiment de aviație de luptă cu avioane Su-35
La limita unui dezastru ecologic major în Marea Neagră: Petrolierele rusești reprezintă o amenințare pentru mediu - Rusia folosește nave cu o vechime de peste 50 de ani
Ucraina dezvoltă o nouă rachetă de croazieră avansată, capabilă să ajungă la Moscova: Versiunea de baza zboară cu 400 km/h și are o rază de acțiune de 140 km
Procesul lui Nicolae și Elenei Ceaușescu, din 25.12.1989, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Pierderea puterii și procesul. Mărturisiri din plutonul de execuție și ordinul ca toată lumea să treagă în toată lumea dacă Ceaușescu era achitat | Interviu Dan Voinea
Oreshnik, cea mai nouă rachetă rusească nu este chiar atât de nouă: Prima analiză a epavei rachetei arată că piesele datează din 2017
Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile
Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
Mercenarii ruși ai Wagner Group amenință SUA cu „preluarea” Alaskăi: Este o narațiune continuă promovată de anumite facțiuni din Rusia
„Nu am avut de ales": Comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei explică de ce a fost lansată operațiunea militară din Kursk

Ştiri Recomandate

Extinderea și modernizarea bazei de la Câmpia Turzii, finalizate înainte de termen. Aici e dislocată a doua escadrilă de F-16 a României și în viitor și F-35
Înlocuitorul tancurilor Leopard și Leclerc se realizează greu, foarte greu. Noul ,,Eurotank'', un proiect major al Franței și Germaniei, a primit termen anul 2040
Criza aviației strategice din Rusia: Eșecul încercărilor de „reproducere” a bombardierelor Tu-160 și Tu-22M3 la uzina aeronautică din Kazan
Navele rusești atrag atenția statelor membre NATO: Marea Britanie a monitorizat o navă de cercetare oceanografică suspectată de spionaj
Talibanii nu vor să returneze echipamentul militar american rămas în Afganistan, cu care defilează în fiecare an
Invazia rusă în Ucraina a arătat lumii importanța EW. Germania începe un program ambițios de modernizare a centrului de război electronic
Trump îl amenință pe Putin cu taxe și sprijin pentru Ucraina dacă Rusia nu negociază: „Putem face asta pe calea ușoară, sau pe cea grea”
Sunt rușii capabili să facă o breșă masivă pe front în Ucraina? Răspunsul îl dă gen. american Cavoli, comandantul suprem aliat din Europa
Eurodrone se face. Doar că viitoarea dronă de atac europeană atrage în proiect și două puteri militare din afara Europei
După retragerea franceză și pusă pe tavă influenței ruse de Wagner, noua juntă militară din Mali își propune să creeze o industrie națională de apărare
S-a schimbat comanda Grupului de Luptă al NATO din România, condus de Franța (Foto)
„Sunt doar realistă”. Rusia cheltuie 9% pe apărare, e o amenințare existențială, iar Trump are dreptate în privința cheltuielilor militare, spune șefa diplomaţiei europene
Oreshnik maschează un eșec mare al Rusiei: Racheta intercontinentală RS-28 Sarmat e „imposibil” de interceptat doar că explodează în siloz la lansare
Zelenski: În primele zile ale invaziei, mi-au dat un ultimatum cu șase condiții / Dacă ar fi ocupat Ucraina, ”listele de execuții” includeau profesori, jurnaliști, preoți
Prezența rusă în estul Mediteranei, în pericol: Acordul cu Rusia pentru închirierea portului Tartus, reziliat de noile autorități siriene
Pace în maxim 100 de zile. SUA vor să oprească definitiv războiul din Ucraina, dar Putin ar putea să respingă condițiile lui Trump
Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
De ce se „tem” rușii după ce un avion american U-2 Dragon Lady a survolat Marea Neagră. Două mari gazoducte ar fi în mare pericol
Ceangăii: între mit și realitate. Cum apartenența la o etnie poate fi folosită de grupuri care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc
”Groenlanda nu este necesară pentru noi, ci pentru securitatea internațională”. Trump crede că Danemarca nu este capabilă să păstreze insula
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Expert ucrainean: Micile avansuri tactice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe frontul din Ucraina se transformă în succese operativ-tactice
Compania germană de apărare KNDS Deutschland, joint-venture cu unul dintre reprezentanții complexului industrial de apărare ucrainean
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
Rusia dă târcoale rețelelor de comunicații din Europa. Aviația militară a Portugaliei, alarmată de o navă rusă de cercetare (Foto)
IDF lansează o operațiune de combatere a terorismului în Cisiordania / Șeful Statului Major General al Armatei Israeliene a anunțat că va demisiona
Cât de mult a crescut Armata României? În 2024, progresele au fost majore, dar obiectivul unei armate de 120.000 de militari e departe
SUA numesc clar Rusia „agresor”, însă războiul trebuie încheiat. Trump suspendă ajutoarele externe ordonând un audit, dar Ucraina ar putea avea o portiță
Rușii cred că e inutilă în fața rachetelor lor „Cupola de Fier” care va înconjura SUA. Revine Războiul Stelelor care a contribuit decisiv la prăbușirea URSS în anii '80
pixel