Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Expert militar: Dacă Turcia ar doborî un alt avion rusesc, Erdogan va fi înfrânt pe toate fronturile
13 feb 2020 / 14:34
Președintele turc Recep Tayyp Erdogan a avertizat că Turcia va ataca violent trupele regimului sirian al lui Assad, aliat al Federației Ruse, în cazul în care un alt soldat turc își va pierde viața în Siria.

Paisprezece soldaţi turci au fost ucişi şi 45 răniţi de la începutul lunii februarie în atacuri ale regimului sirian în provincia Idlib.

Într-o rară ieșire împotriva Rusiei, Erdogan a cerut Moscovei, aliat al lui Assad, să nu stea în calea Ankarei. Erdogan a avertizat că forțele Turciei vor „ataca forţele regimului peste tot, fără a ţine cont de graniţele Idlib şi de acordul de la Soci, în cazul în care soldaţii noştri din posturile de observare sau din alte locuri sunt afectaţi chiar şi în cea mai mică măsură”.

Analistul politic și profesorul de științe politice rus Gevorg Mirzayan a precizat, pentru publicația Vzglyad, că în cazul în care Turcia ar doborî un avion rusesc pe care l-ar considera o amenințare pentru forțele sale, atunci situația va fi total diferită față de 2015. Analistul a făcut referire la doborârea unui avion Su-24, pe 24 noiembrie 2015, de către un F-16 al Ankarei, la granița Siriei cu Turcia, unul dintre piloți fiind ucis. Incidentul a generat o criză care ar fi putut escalada, dar care a fost soluționată prin canalele diplomatice.

 

Rusia nu crede că NATO va interveni pentru Erdogan în Siria

 

„De această dată (n.r. - dacă Turcia va doborî din nou un avion rusesc) va fi o bătălie pe toate fronturile. Nu am dori acest lucru, Turcia și Rusia sunt parteneri și au interese comune. Dar dacă liderul turc nu își îndeplinește obligațiile, Moscova va acționa unilateral”, a spus Mirzayan.

Expertul a mai adăugat că Erdogan trebuie să convingă poporul turc că Ankara „nu se predă” și își protejează aliații din regiune în fața lui Assad, retorică pe care Moscova o înțelege și o acceptă, dar acest fapt ar trebui să rămână la stadiul de retorică.

În același timp, consideră Mirzayan, Statele Unite și NATO nu se vor implica și nu vor oferi asistență militară Turciei în conflictul din Siria. Amintim că în acest sens, la începutul săptămânii, Ankara a solicitat sprijin militar din partea NATO în acțiunile din Idlib.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
România deține cel mai performant avion de calibrare a echipamentelor de radionavigație
Un nou lot de ajutor militar american pentru Ucraina
Materiale sanitare din Qatar aduse cu o aeronavă militară
Pentagonul include Israelul în Comandamentul său militar pentru Orientul Mijlociu
Iranul a început desfășurarea exercițiului militar "Marele Profet-15"
Franţa, Marea Britanie şi Germania cer Iranului să renunţe imediat la producerea de uraniu metalic
Prin retragerea Moscovei din "Cer deschis" NATO pierde o sursă de informare asupra forţelor militare ale Rusiei
Cândva România construia camioane militare DAC. Roman SA, o umbră a fabricii de altădată, speră la un contract din Pakistan
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro