Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Expert ucrainean: Nu vă luptați cu Dodon, Lukașenko sau Medvedciuk. În spatele lor e Putin care îi poate înlocui oricând
27 iul, 18:46
Analistul politic ucrainean Vitali Portnikov a vorbit despre influența Federației Ruse în regiune, în contextul alegerilor din Republica Moldova, unde pentru prima dată în istorie o forță politică pro-europeană a obținut majoritatea în Parlament.
Președintele rus Vladimir Putin, împreună cu fostul președinte moldovean Igor Dodon și alți lideri politici care au participat la Parada Militară din Piața Roșie, pe 24 iunie 2020, cu ocazia Zilei Victoriei. Sursă foto: Igor Dodon Facebook

În cadrul unui interviu acordat Europei Libere, expertul Vitali Portnikov atrage atenția că „nu există” Igor Dodon, Vladimir Voronin, Vladimir Medvedciuk sau Alexnadr Luakașenko. Toți acești politicieni pro-ruși sunt controlați direct de Vladimir Putin care îi poate înlocui oricând cu alte nume.

„Am spus și o repet. Pentru că am spus mereu că nu există niciun fel de Igor Dodon. La fel cum nu există, apropo, Vladimir Voronin, așa cum nu există în Ucraina Vladimir Medvedciuk, iar până la el nu a existat Victor Ianukovici. La fel cum nu a existat în Georgia Nino Burdjanadze. Rusia, de fiecare dată, încearcă prin eforturile ei politice să cultive anumite forțe care o vor susține.

Ca să nu aprofundez acum toată geografia politică a întregului spațiu post-sovietic, voi aduce exemplul foarte bun al Republicii Moldova. De la început a fost Vladimir Voronin și au fost multe discuții despre cât de puternic este el ca politician, despre ce posibilități mari are și cum este susținut de Moscova. Însă imediat ce Vladimir Voronin a devenit un pic mai prudent, s-a dovedit că nu mai este un politician chiar atât de puternic și că raitingul lui se apropie de zero. Iar cel mai puternic politician și cel mai susținut de Moscova a devenit Igor Dodon.

Și dacă ne-am imagina că mâine Moscova va decide să renunțe la Voronin și Dodon, va apărea o a treia figură în calitate de lider al forțelor pro-ruse. Și aici, în Ucraina, a fost așa mereu. Așa că este evident că în spatele tuturor acestor oameni stă Vladimir Putin.

G Ad:

Am spus-o și prietenilor noștri belaruși: „Trebuie să înțelegeți că luptați nu cu Alexandr Lukașenko. Luptați cu dorința Rusiei de a înghiți Belarusul. Și dacă Alexandr Lukașenko va fi înlăturat de la putere, iar sistemul vă rămâne, mâine în fruntea Belarusului va veni un nou Lukașenko care va servi, la fel, Moscova, și care va detesta la fel de mult poporul belarus.” Același lucru este valabil pentru Republica Moldova. Este o alegere civilizațională, dacă vreți”, a precizat expertul ucrainean.

 

Problema Transnistriei și ostilitatea rusă

 

Vitali Portnikov a vorbit și despre problema Transnistriei și a analizat narativul Moscovei în ceea ce privește acest dosar sensibil.

„Cum să nu fie ostilă (n.a. - Federația Rusă), dacă unii deputați spun că poate fi activizat factorul transnistrean dacă Moldova nu se va comporta corect? Alții spun că „da, recunoaștem această alegere”, așa cum spune reacția oficială, cea a dnei Zaharova, dar că „în situația politică din Republica Moldova au intervenit SUA și UE”.

„Au intervenit”, înțelegeți? Adică Moscova nu a intervenit. Niciodată. Dl Narîșkin nu a venit la voi să creeze coaliția dintre comuniști și democrații lui Plahotniuc. Dl Kozak nu a venit la voi ca să stabilească cine va face parte din noul guvern moldovean. Dl Rogozin nu a provocat situația în țara voastră. Nu, niciodată. Iar SUA și UE au intervenit, înțelegeți?”, a mai adăugat Vitali Portnikov.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA constituie o grupare navală operativă destinată combaterii submarinelor ruse din Atlantic
Grecia şi Franţa îşi vor consolida cooperarea strategică |Parisul oferă Atenei trei fregate Belharra şi trei corvete din clasa Gowind
Primele două avioane de luptă F / A-18E Super Hornet, în configurația Block III, au ajuns la Marina SUA
Retragerea trupelor americane din Afganistan | Principalii responsabili militari ai administraţiei Biden, audiaţi în Congres
Tensiunile în creștere dintre Maroc și Algeria prevestesc un conflict militar în Magreb
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă, potrivit armatei sud-coreene. Reacţia SUA: Această lansare reprezintă o ameninţare
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Ar trebui România să nu recunoască alegerile din Rusia? Moscova creează minorități și susține tensiunile etnice în România
Irakul va cumpăra 12 avioane JF-17 Thunder din Pakistan
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro