Arabia Saudită ar putea cumpăra sisteme de apărare italiene SAMP/T împotriva rachetelor balistice
Experții în apărare au sugerat că exportul Italiei de arme și echipament militar va fi reluat în curând, după ce Roma a ridicat oficial interdicția de a exporta arme în Arabia Saudită, în special sistemele navale și de apărare antiaeriană.
"Constructorii de nave italieni oferă o varietate de nave, cum ar fi fregate și corvete, care pot îmbunătăți capacitățile maritime ale Arabiei Saudite", a declarat Mohammed Soliman, director al Programului de Tehnologii Strategice și Securitate Cibernetică la Institutul din Orientul Mijlociu.
Soliman a adăugat: "Italia oferă și sisteme de apărare antirachetă, cum ar fi SAMP/T (platforma de rachete sol-aer), pentru a proteja împotriva amenințărilor aeriene și sistemul de apărare antiaeriană Aster, pentru a proteja împotriva rachetelor balistice și a altor pericole aeriene". Soliman a concluzionat: "Roma […] recunoaște că industria de apărare saudită în creștere este o piață vitală pentru firmele italiene".
Foto: Sistem antiaerian SAMP/T
Guvernul italian a oprit vânzările de arme către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în 2019, din cauza campaniei violente din Yemen a statelor din Golf împotriva rebelilor șiiți pro-iranieni Houthi, iar alte țări i-au urmat exemplul.
Dar restricțiile italiene s-au atenuat de atunci, iar pe 31 mai 2023 guvernul italian a anunțat că, din moment ce situația de pe teren din Yemen s-a schimbat, inclusiv adoptarea unui armistițiu de un an, necesitatea embargoului asupra armelor impus Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite a încetat.
Este posibil ca războiul din Yemen să fi evidențiat valoarea sistemelor de apărare antiaeriană și a rachetelor transfrontaliere, întrucât rebelii șiiți yemeniți au reușit să lovească din când în când ținte în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
"Există motive consistente să credem că Riadul va continua să acorde prioritate rachetelor în achizițiile sale de apărare", spune Leonardo Jacopo Maria Mazzucco, analist independent în afaceri militare și de securitate pentru regiunea Golfului.
El a adăugat că, odată ce praful cauzat de fricțiunile anterioare dintre cele două părți se va pune, Roma și Riadul pot lua în considerare lansarea de parteneriate strategice comune în sectoare vitale de apărare, în conformitate cu Saudi Vision 2030, pentru a localiza 50% din cheltuielile totale pentru apărare.
"Arabia Saudită caută intens companii străine de apărare de nivel înalt, cu cunoștințele tehnice și voința de a sprijini impulsul saudit de a dezvolta un complex industrial de apărare național competitiv la nivel global", a explicat Mazzucco.
În acest sens, "intrarea în cooperare consolidată cu unii dintre giganții italieni ai apărării, precum Fincantieri și Leonardo, ar putea ajuta saudiții să facă progrese mari în unele sectoare de apărare specializate, cum ar fi aerospațial, securitatea cibernetică și soluțiile fără pilot".
Expoziția de la Riad
Chiar înainte ca interdicția să fie ridicată oficial, companiile italiene s-au prezentat la Expoziția Internațională de Apărare de la Riad 2022, prezentându-și cele mai recente sisteme în încercarea de a atrage atenția factorilor de decizie din Arabia Saudită și a altor țări din regiune.
Leonardo s-a concentrat pe interoperabilitatea între domenii și a prezentat aeronava de transport militar multirol C-27J. Constructorul naval Fincantieri, prin subsidiara sa IDS, a fost prezent și el la expoziție.
Prin urmare, David Des Roches, profesor asistent la Centrul pentru Studii de Securitate din Orientul Apropiat și Asia de Sud, prezice că "navele ar putea fi cu siguranță în centrul oricăror viitoare acorduri saudite cu Roma".
"Ei (italienii) discutau cu saudiții pentru a-și construi propriile nave avansate și pentru a fi pionierul în recapitalizarea Marinei Regale Saudite", a spus Des Roches. El a subliniat posibilitatea de a exporta sisteme spațiale italiene, și poate sisteme anti-drone, în Arabia Saudită, menționând că companiile italiene produc mai multe modele ale acestor sisteme, toate promițătoare și ar putea fi adoptate.
Chiar dacă este dificil să evalueze exact ce se va întâmpla în viitorul cooperării în domeniul apărării dintre Roma și Riad, Mazzocco prezice relații mai calde în general, spunând: "Motivul principal din spatele mișcării Italiei de a ridica restricțiile la vânzarea de arme, este hotărârea Romei de a restabili o atmosferă pozitivă cu statele din Golf". El a subliniat că guvernul italian "țintește să repare relațiile cu Arabia Saudită după câțiva ani de relații diplomatice tensionate între Roma și Riad".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News