Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Experții ucrainenei se îndoiesc că războiul din Ucraina se va încheia curând și se așteaptă ca luptele să continue încă șase luni
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Michael Walz, a declarat că Europa ar trebui să se ocupe de securitatea Ucrainei fără implicarea SUA. Președintele Trump a declarat că SUA ar putea oferi sprijin financiar Ucrainei în schimbul resurselor sale de pământuri rare. De asemenea, Președintele SUA a susţinut că avut o discuție cu Vladimir Putin pe temea încheierii războiului din Ucraina. Toate aceste declarații au fost analizate de experții Kyiv Security Forum.
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Experții consideră că declarațiile recente ale președintelui american Trump și ale consilierului său pentru securitate națională, Michael Walz, indică o preferință pentru o încetare temporară și rapidă a focului, fără niciun indiciu privind un plan real de încheiere a războiului.

Ideea cooperării SUA în domeniul metalelor și mineralelor din pământuri rare ar trebui văzută ca o dovadă a abordării comerciale a noii administrații americane în vederea rezolvării problemelor geopolitice. Această declarație vizează atât electoratul Partidului Republican, căruia i se spune că ajutorul pentru Ucraina va fi dat în schimbul resurselor sale, cât și o posibilă cooperare economică pe termen lung.

Într-o serie de întâlniri în Europa în această săptămână, noul secretar american al apărării, Pete Hegseth, secretarul de stat Marco Rubio și trimisul președintelui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, generalul Keith Kellogg, îi vor îndemna pe omologii lor din Europa și NATO să își asume un rol mult mai important în sprijinirea Ucrainei, au declarat pentru CNN oficiali din domeniul apărării și persoane familiarizate cu această temă.

În acest scop, joi, la o reuniune a miniștrilor apărării din cadrul NATO, Hegseth este așteptat să îndemne statele membre să-și majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB-urile lor respective și să își consolideze baza industrială de apărare pentru a începe să producă arme și echipamente mai rapid, au declarat oficialii din domeniul apărării.

Dar aliații SUA încă așteaptă să vadă ce le cere Hegseth în spatele ușilor închise, a declarat un oficial NATO pentru CNN. Alți doi oficiali europeni au declarat că nu au auzit nimic „concret” în ceea ce privește planurile administrației pentru Ucraina și că se feresc să aibă încredere în orice declarație politică care nu vine direct de la Trump însuși.

În ceea ce privește acțiunile Rusiei, experții Kyiv Security Forum și-au exprimat următoarea opinie: Kremlinul nu confirmă în mod deliberat contactele cu Trump pentru a minimaliza atât importanța acestor contacte, cât și puterea noii administrații americane. Mesajul Kremlinului că nu se teme de Trump a devenit un punct mediatic cheie în Rusia.

Kyiv Security Forum remarcă faptul că nu trebuie să ne așteptăm la nicio idee revoluționară la Munich Security Conference (MSC). Nu va exista niciun plan comun al SUA, UE și Ucrainei pentru a pune capăt războiului. De asemenea, nu va exista un format aprobat pentru negocieri pe care Kremlinul este gata să îl accepte numai dacă acceptă termenii capitulării Ucrainei.

Fără Statele Unite, este imposibil să se ofere garanții reale de securitate Ucrainei. SUA, UE și Moscova sunt conștiente de această realitate.

„Estimăm probabilitatea continuării ostilităților în următoarele șase luni, iar riscurile unor condiții de negociere nefavorabile pentru Ucraina vor creste”, se arată în raport.

 

Rusia nu se pregătește pentru pace

 

Putin „nu se pregătește pentru pace”, spune Zelenski după atacul de la Kiev.Volodimir Zelenski spune că atacul brusc cu rachete de noaptea trecută asupra Kievului arată că Vladimir Putin „nu se pregătește pentru pace”.

Președintele ucrainean a declarat că forțele Moscovei au folosit rachete balistice și drone în atacul din primele ore ale dimineții și a confirmat că o persoană a fost ucisă. 

„Această teroare rusească împotriva Ucrainei nu se va opri de la sine. Putin nu se pregătește pentru pace - el continuă să ucidă ucraineni și să distrugă orașe, a spus Zelenski. 

„Doar pașii puternici și presiunea asupra Rusiei pot opri această teroare. Chiar acum avem nevoie de unitatea și sprijinul tuturor partenerilor noștri în lupta pentru un sfârșit just al acestui război.”

 

Se poate termina războiul din Ucraina?


Expertul Galen Carpenter din cadrul Randolph Bourne Institute are o poziţie similară cu cea a Kyiv Security Forum şi scrie într-un articol publicat în revista 19FortyFive ca unii susținători ai unei politici externe a SUA bazate pe realism au sperat că alegerea lui Donald Trump ca președinte va semnala sfârșitul războiului din Ucraina.

,,Afirmația lui din timpul campaniei prezidențiale din 2024 că ar putea opri luptele dintre Moscova și Kiev în 24 de ore a alimentat astfel de iluzii. Comportamentul lui Trump cu privire la problema Ucrainei în timpul primului său mandat la Casa Albă ar fi trebuit să descurajeze un asemenea optimism'', susţine Carpenter.

Potrivit expertului american, chiar dacă confruntările între Rusia şi Ucraina vor înceta în cele din urmă, un tratat de pace formal este puțin probabil să fie încheiat: ,,Rezultatul cel mai probabil este un armistițiu înghețat - o încetare a luptelor, combinată cu promisiuni insipide din partea părților aflate în conflict de a continua negocierile pentru o soluționare finală. Se pare că nu prea există loc pentru compromisuri între Kiev și Moscova''.  

Ucraina insistă ca Rusia să restituie nu numai teritoriile confiscate de la invazia din februarie 2022, ci și orice teritoriu ucrainean pe care Moscova l-a dobândit de la incursiunile sale inițiale din 2014.  Respectarea acestei cerințe ar forța Kremlinul să renunțe la controlul zonelor secesioniste ucrainene vorbitoare de limbă rusă din regiunea Donbas.  

Și mai important, poziția Kievului ar obliga Moscova să renunțe la controlul asupra Crimeei, în ciuda revendicării istorice de lungă durată a Rusiei asupra peninsulei și a importanței strategice a bazei navale ruse de la Sevastopol. Prin urmare, cererea Kievului de restituire a tuturor terenurilor ocupate începând cu 2014 este susceptibilă de a fi, în sine, un factor de distrugere a înțelegeriilor cu Moscova.  


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Nu mai e timp: Rusia pregătește marea bătălie pentru Donbas, înainte ca Trump să o forțeze să intre la negocieri
Polonia, mesaj de la Davos pentru SUA: „Nu vreau să îl implor pe Putin să se așeze la masa negocierilor. Vreau ca el să roage Ucraina și aliații săi să facă pace”
Sunt rușii capabili să facă o breșă masivă pe front în Ucraina? Răspunsul îl dă gen. american Cavoli, comandantul suprem aliat din Europa
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
SUA numesc clar Rusia „agresor”, însă războiul trebuie încheiat. Trump suspendă ajutoarele externe ordonând un audit, dar Ucraina ar putea avea o portiță
Trump: Putin distruge Rusia, nu știu dacă vrea o înțelegere. Cele mai importante decizii și declarații din prima zi de mandat
Momentul simbolic de la Casa Albă în care fostul președinte democrat Joe Biden, alături de soția sa Jill Biden, predă puterea noului președinte american Donald Trump, însoțit de Melania Trump, prima doamnă a SUA
EXCLUSIV
Cu Biden s-a terminat o eră pentru Europa. Ne adaptăm și urcăm împreună în „trenul Mar-a-Lago” sau rămânem în gară irelevanți geopolitic?
În ziua inaugurării lui Trump, Putin vrea dialog: “Salutăm declarațiile despre necesitatea evitării unui al treilea război mondial”
România în 2025, de la mașini de luptă la modernizarea avioanelor. Și, după mulți ani, o veste bună pentru cea mai văduvită structură de forță a Armatei române
Ucraina admite că sistemele Patriot nu pot contracara noile rachete rusești Oreshnik, dar se adaptează rapid: Un sistem propriu de apărare aeriană
O promisiune electorală care nu se uită: Ce spune viitorul consilier pentru securitate națională al lui Trump despre încheierea războiului purtat de Rusia în Ucraina?
Zelenski le-a cerut din nou aliaților mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru contracararea Rusiei: “În ultima săptămână, rușii au executat peste 1.000 de atacuri aeriene”
Pe fondul tensiunilor cu SUA și Israel, Iranul îşi ascunde arsenalul militar la 500 de metri sub pământ (Foto/Video): Nu este suficient pentru bombele de tip „bunker buster” GBU-28
Turcia nu caută un conflict cu Israelul în Siria, deși cele două țări nu văd la fel viitorul sirian
Lansatorul românesc de rachete APR-40, filmat pe frontul din Ucraina (Video). Militarii ucraineni au împărtășit impresii despre avantajele şi dezavantajele acestuia
Dronele ucrainene, atac asupra unui nou depozit rusesc de combustibil situat în regiunea rusă Tula (Foto/Video): Distanţa de peste 300 km de linia frontului nu a fost o provocare pentru ucraineni 
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.
EXCLUSIV
Rusia stă pe o bombă cu ceas în timp ce continuă să împrumute bani pentru a finanța războiul din Ucraina: Mitul Rusiei care poate lupta pe termen nelimitat se spulberă
Un militar al armatei SUA testează noul sistem de lansare a rachetelor Javelin. Sursa Foto: U.S. Army.
EXCLUSIV
Zorii unui nou război rece aduc al treilea război mondial mai aproape decât a fost vreodată?
Rusia și Iranul întăresc relațiile și semnează un acord strategic
Dronele cu fibră optică, o nouă găselniță pentru trupele ruse: Ucraina caută o tehnologie militară pentru a combate dronele rezistente la bruiaj electronic
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce învaţă NATO din cei trei ani de război din Ucraina? Amiralul Pierre Vandier: Am fost martorii combinației dintre Primul Război Mondial și războiul viitorului
Rețelele sociale, folosite de axa Beijing-Moscova cu precizia bombelor ghidate. România va amenda cu 5% rețelele sociale care încalcă regulile din campania electorală
Artrom Steel Tubes S.A, unul dintre cei mai importanți producători români de țevi din oțel fără sudură, acord pentru a fi preluată de către GLGH Steel:
Dezinformări referitoare la modernizarea Bazei Mihail Kogălniceanu, dezminţite de MApN: Manipulările din spațiul public pe acest subiect sunt aliniate campaniilor de dezinformare ale Rusiei
China, elefantul din cameră. Amiralul NATO Rob Bauer avertizează: „China devine din ce în ce mai agresivă”
Forțele Armate Ucrainene, confruntate cu o lipsă gravă de personal militar, puse în faţa unor măsuri drastice: Mulți soldați nou recrutați nu reușesc să îndeplinească standardele
Atacarea depozitelor ruseşti de petrol, una dintre cele mai bune strategii ale Ucrainei: Imagini din satelit confirmă atacul asupra rafinăriei de petrol Saratov
Competiţia în domeniul dronelor miliare este acerbă: Ucraina are acum un program de drone mult mai avansat decât Statele Unite

Ştiri Recomandate

Turcia va consolida apărarea aeriană europeană a programului ESSI cu sisteme de rachete fabricate pe piața internă
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Experții ucrainenei se îndoiesc că războiul din Ucraina se va încheia curând și se așteaptă ca luptele să continue încă șase luni
Rheinmetall obține un contract impresionant de 3 miliarde EUR pentru digitalizarea infanteriei germane
Un avion militar rus Su-24 a încălcat spațiul aerian al Poloniei. Rușii recunosc incidentul, dar dau vina pe sistemul de navigație al aeronavei
UE și Canada au oferit mai mult ajutor Ucrainei în 2024 decât SUA. Raport privind asistența acordată și scenarii pentru continuarea sprijinului
Teatrul de operații Europa, aflat sub amenințarea rusă, rămâne pe radarul SUA: Bombardiere americane B-52H au aterizat pe bătrânul continent
Ambasadorul Rim Kap-soo, decorat cu Ordinul „Serviciu Credincios”. Obuzierele K9 sau sistemele MANPAD, o mică parte a nivelului fără precedent la care a ajuns relația dintre România și Coreea
Menținerea păcii va fi grea: Soluția? Strategia „ariciului” ucrainean și de ce Europa ar putea fi nevoită să trimită peste 100.000 de militari în Ucraina
Ucrainenii vor să joace tare: Ucraina va propune Rusiei un schimb de teritorii
Franța ar putea cumpăra, în premieră, armament indian: Achiziția sistemelor de rachete ”Pinaka” pare un pas înapoi pentru Armată, dar are câteva mari avantaje
Europa plusează cu investiții de încă 50 de miliarde în IA, în timp ce Musk a făcut o ofertă de aproape 100 de miliarde pentru preluarea OpenAI
Rușii au făcut unei puteri militare o ofertă de nerefuzat: Producția Su-57 în afara Rusiei, cu transfer de tehnologie. Dar cum va reacționa China?
Prețul eșecului rachetei ruse Sarmat, „imposibil” de interceptat? Doi grei din industria rusă au simțit deja palma grea a lui Putin
Războiul, purtat și sub pământ: Ucraina produce rachete-dronă Peklo, într-o fabrică subterană (Foto). Ucrainenii au prezentat facilitatea aliaților
U.S. Air Force are ca obiectiv înzestrarea cu până la 200 de aeronave B-21 Raider pentru flota de bombardiere strategice stealth de ultimă generație
Japonia s-ar putea implica în proiectul energetic esențial pentru România, cel al reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești
Ilie Bolojan preia funcția de președinte interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis
Contribuția SUA înseamnă jumătate din echipamentele militare furnizate Ucrainei. Trump cere "securizarea" ajutorului american
Avioanele franceze Mirage 2000-5 au doborât zece drone Shahed deasupra Mării Roșii (Video): Reuşita le face ideale pentru a fi utilizate de ucraineni în lupta cu UAV-urile ruseşti
Armata viitorului: Compania L3Harris a dezvoltat un software pentru a gestiona un roi de mii de drone
Fiica lui Kellogg, mediatorul lui Trump, critică „pacea cu orice preț”. Ea a ajutat Ucraina încă de la începutul războiului
Își va reduce SUA prezența militară în Europa? Secretarul american al apărării vine la Bruxelles cu mesajul: Europa trebuie să joace un rol de lider în Ucraina
Italia trimite sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T în Lituania pentru a testa capacitățile de aparare ale NATO în contextul războiului din Ucraina
Cu ochii pe „flota fantomă” de petroliere a Rusiei: UE ia în considerare măsuri juridice pentru a o confisca
Cea mai eficientă metodă împotriva Shahed. De ce nu are sens distrugerea lansatoarelor de drone rusești
În timp ce suspendă planul de pace pentru a discuta și cu partenerii NATO, administrația Trump ia pulsul Kievului: Întâlnire Zelenski-Vance, la Munchen
Su-75, următoarea glumă a Rusiei? Avionul dezvoltat de ruși pentru a sparge supremația F-35 pe piața externă devine tot mai puțin probabil
Franța intră în războiul pentru AI și vrea să investească aproape 110 de milioane de euro în tehnologiile viitorului
”Este un blitzkrieg incredibil”. Motivul echipei Trump-Musk din spatele disponibilizărilor în masă în administrația SUA
Mașinile de luptă ale infanteriei pe care România le cumpără vor fi forța de manevră a Armatei. Patru „titani” din industrie se „bat” să furnizeze României cele 300 de MLI
Ce scrie presa internațională după demisia lui Iohannis. Pentru prima dată în istoria țării, într-o Românie bulversată, președintele aruncă prosopul
Pregătiți să conducă NATO: În timp ce Scholz vrea o prezenţă NATO mai consistentă în Groenlanda, opoziția plusează cu majorarea cheltuielilor Germaniei cu apărarea
pixel