Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Explozie în nordul Siriei, la frontiera cu Turcia
23 noi 2019 / 16:47
Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 25 rănite sâmbătă în explozia unei maşini capcană într-o localitate din nordul Siriei, zonă aflată de luna trecută sub controlul forţelor proturce, informează Reuters, citând martori şi servicii de intervenţie, anunță Agerpres.

Explozia a provocat importante distrugeri pe artera principală din Tal Abyad, conform înregistrărilor video postate pe reţelele de socializare.

Acest oraş se află în centrul zonei unde s-a concentrat ofensiva lansată în octombrie de Turcia, care afirma că vrea să-şi securizeze frontiera cu Siria şi să-i alunge pe combatanţii kurzi din YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului).

Ministrul turc al apărării i-a acuzat pe militanţii YPG că ar fi în spatele atacului de sâmbătă, în timp ce un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), cu componentă dominantă kurdă, a atribuit miliţiilor pro-Ankara responsabilitatea atentatului.

"După ce au expulzat majoritatea kurzilor, au jefuit aproape toate magazinele şi locuinţele în acest cartier kurd din Tal Abyad, mercenarii susţinuţi de Turcia încearcă acum să-i facă să fugă pe kurzii încă prezenţi în căminele lor, comiţând orbeşte atacuri în zone civile", a reacţionat pe Twitter Mustafa Bali, responsabil cu relaţiile media în cadrul FDS.

 

Atacul nu a fost revendicatConform Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), care dispune de o vastă reţea de surse de informare în Siria devastată de război, patru civili, între care doi copii, figurează printre victime. Atentatul, survenit în cursul dimineţii, nu a fost încă revendicat, potrivit AFP.

Imagini de la locul exploziei arată o maşină în flăcări şi un crater provocat de puterea deflagraţiei, care a avariat de asemenea clădiri şi vehicule din jur. Acest sector din Tal Abyad este scena unor atacuri de când Turcia şi-a lansat ofensiva militară la începutul lunii trecute şi a preluat controlul asupra unei fâşii cu o lungime de 120 de km şi o lăţime de 30 km dincolo de frontiera sa, în dauna forţelor kurde din Siria.

La 10 noiembrie, Ankara acuzase aceste forţe kurde de comiterea unei explozii care costase viaţa a opt persoane în localitatea Soulouk, la sud-est de Tal Abyad.

Cu opt zile înainte, cel puţin 13 persoane fuseseră ucise în explozia unei alte maşini capcană într-o piaţă din Tal Abyad. Şi atunci autorităţile turce acuzaseră miliţia kurdă YPG, structura de bază a FDS, că ar fi la originea atentatului.

FDS au fost un important aliat al coaliţiei internaţionale conduse de Washington în timpul anilor de luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, contribuind la înfrângerea "califatului" în luna martie în estul Siriei.

Dar Ankara califică miliţia YPG drept "teroristă" din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfăşoară un război de gherilă în Turcia.

Vezi și: Turcia nu exclude o nouă ofensivă în Siria. Săgeți către SUA și Rusia

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
Noul desen al prezenței US Army în Europa: În România ar putea ajunge brigada Stryker iar Polonia va plăti ea costurile prezenței SUA
Zeci de răniţi în urma unei explozii puternice în portul Beirut - Video
Pentagonul anunță că a testat cu succes o rachetă intercontinentală
Belarus îşi mobilizează o parte din rezerviști de teama unei intervenții a Rusiei
China avertizează SUA să nu deschidă ''cutia Pandorei'' în disputa TikTok
Reuniune de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare din Liban după exploziile de la Beirut
Mercenari ruşi arestaţi în Belarus: Lukaşenko denunţă o tentativă de a 'organiza un masacru' la Minsk
Sistemul de apărare împotriva rachetelor, Iron Dome va fi construit și instalat și în Statele Unite
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro