Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Exporturile de armament ale Turciei către statele din Golf nu sunt suficiente pentru a opri interesele ''dragonul chinezesc'' în această regiune
Strategica
Data publicării:
Poate influența regională în creștere a Turciei, în lumina creșterii constante a exporturilor sale de apărare, în special către statele din Golf, să ofere o alternativă la influența crescândă chineză în regiune?

Sine Ozkarasahin, analist la Programul de Securitate și Apărare din cadrul Centrului de Studii Economice și de Politică Externă din Istanbul (EDAM), a remarcat că vizita președintelui chinez Xi Jinping în Arabia Saudită în decembrie anul trecut a oferit o dovadă în acest sens.

În analiza publicată de Forumul Internațional al Golfului, Ozkarasahin a afirmat că noua comunicarea diplomatică chineză în regiunea Golfului este legată de două obiective principale: primul este integrarea Orientului Mijlociu și Africii de Nord în Inițiativa Belt and Road, iar a doua este asigurarea unei viitoare cooperări între Beijing și țările din regiune în domenii vitale, în special energie și comerț.

Vizitele oficialilor chinezi în regiune, care durează câteva zile, vin pe fondul unor relații strategice de lungă durată între China și statele din Golf și a anilor de scepticism regional cu privire la angajamentul SUA față de securitatea din Golf. Acești factori au condus la o ruptură majoră între Statele Unite și aliații săi din Orientul Mijlociu, oferind Chinei posibilitatea de a-și extinde influența.

Datorită unui număr de acorduri și parteneriate strategice în sectoare importante, cum ar fi aprovizionarea cu energie și tehnologie, amprenta Beijingului în Orientul Mijlociu crește rapid în viziunea Occidentului. Odată cu creșterea acestor relații, un alt actor pare să se profileze la orizont ca un nou potențial partener pentru unele țări din regiune și anume Turcia.

În timp ce unii lideri din Golf privesc Turcia ca pe un concurent geopolitic, alții au făcut deja pași mari în construirea relațiilor strategice cu Ankara în domeniile apărării, securității și comerțului. Ca parte a ultimei sale strategii de detensionare, Ankara a trimis diplomați la vecinii săi din Orientul Mijlociu, în speranța de a reduce tensiunile și de a urma politici economice de cooperare.

Într-adevăr, Turcia poate oferi unele avantaje strategice țărilor din Orientul Mijlociu, dar rămâne neclar dacă aceste beneficii vor permite Ankarei să înlocuiască Beijingul ca partener preferat în regiune. Unul dintre sectoarele în care Turcia menține un avantaj comparativ față de China, cel puțin în Orientul Mijlociu, este industria locală de armament, deoarece sistemele militare turcești accesibile, care și-au dovedit valoarea de luptă, ies în evidență și au devenit o alternativă puternică la sisteme chineze pentru țările din regiune care caută sprijin generos de întreținere și interoperabilitate cu forțele occidentale. Dronele turcești sunt un exemplu important în acest sens. Emiratele Arabe Unite au primit deja primul lot de Bayraktar TB2, iar Kuweit a semnat recent un acord de 370 de milioane de dolari pentru a le cumpăra, după ce s-au dovedit eficiente în luptă.

Deși Israelul poate furniza astfel de aparate de înaltă tehnologie, este probabil să fie mai puțin atractiv pentru țările din regiune decât Turcia, deoarece tratarea cu Tel Aviv implică și probleme politice speciale.

Ankara și-a manifestat interesul pentru creșterea prezenței sale militare pe piața regională de arme prin vânzări de apărare și cooperare militară și de securitate. Într-un context marcat de dorința de a-și spori statutul regional, de alegerile viitoare, de criza economică în curs și de nevoia de valută puternică, Turcia pare pregătită și dispusă să facă parte din piața profitabilă și atât de necesară a armelor din Orientul Mijlociu.

 

Parteneriatele de durată, realizate în cadrul Inițiativei Belt and Road, sporesc atractivitatea Chinei ca stat sponsor al statelor din Golf

 

În timp ce piața din Orientul Mijlociu prezintă multe oportunități de alternative la soluțiile chineze, Beijingul păstrează o mare influență asupra „industriilor viitorului”, care sunt legate de consolidarea pozițiilor statelor din Golf în afacerile internaționale sau de creșterea concurenței regionale, prin asigurarea acestora cu avantaje strategice importante față de adversarii regionali, în special Iranul.

Aceste industrii includ programe de dezvoltare a rachetelor balistice și infrastructură tehnologică, care au fost dezvoltate de unele țări din regiune în ultimii ani în parteneriat strategic profund cu gigantul tehnologic chinez Huawei.

Uneori, guvernele unor țări precum Emiratele Arabe Unite au părut să prețuiască o astfel de cooperare cu China mai mult decât acordurile de arme în curs cu Statele Unite, care au amenințat că vor opri exporturile majore de apărare dacă partenerii săi din Golf nu renunță la suportul Huawei 5G.

Cazul Emiratelor Arabe Unite și al Huawei demonstrează că nevoia de "suveranitate" și "distincție" tehnologică va fi factorul motor al diverselor parteneriate ale Golfului.

Pe fondul unei curse tehnologice intense și a reticenței Statelor Unite de a-și împărtăși expertiza tehnologică, această tendință ar putea complica și mai mult relațiile dintre Orientul Mijlociu și America în următorii ani.

Cheia Beijingului pentru a realiza acest lucru este că multe țări din Golf își doresc sisteme eficiente fără restricții majore asupra politicilor lor interne sau externe, deoarece China este singura superputere care își oferă echipamentul militar fără restricții.

De asemenea, spre deosebire de Washington, Beijingul oferă aceste beneficii fără a pune condiții politice, având astfel imaginea unui partener comercial neutru și preferat de toți actorii din diversele dispute din regiune.

În același timp, parteneriatele de durată, realizate în cadrul Inițiativei Belt and Road, sporesc atractivitatea Chinei ca stat sponsor al statelor din Golf. Oferind țărilor acces la capital, sprijin pentru infrastructură și investiții străine directe, inițiativa chineză întărește dependența regiunii de Beijing în schimbul unor avantaje strategice și economice pe care nicio altă țară nu le poate oferi Orientului Mijlociu astăzi. În schimbul generozității sale, China va primi o rețea sigură de aprovizionare cu hidrocarburi pe fondul unei crize energetice globale în creștere.

Deși amprenta Chinei în Orientul Mijlociu a fost construită în mare parte pe promisiunea unor câștiguri tranzacționale, este probabil ca aceasta să se extindă dincolo de parteneriatele comerciale. China ar putea fi un aliat alternativ la marea putere a Occidentului, activele regionale precum petrolul devenind o cheie pentru asigurarea sprijinului proiectelor militare-tehnologice importante.

Ozkarasahin concluzionează că Turcia își poate folosi relațiile îmbunătățite cu multe țări din regiune pentru a-și crește cota pe piața armelor, dar nu poate înlocui amprenta în creștere a Beijingului în regiune, pentru că multe țări din Golf văd rolul în creștere al Chinei în regiune ca fiind de neînlocuit.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Un ordin executiv al Casei Albe vizează accelerarea vânzărilor de armament și reducerea birocrației: Ce vrea Donald Trump de la industria americană de apărare?
O posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina, tot mai aproape de stabilit: Kievul cere trupe străine pe uscat, în aer și pe mare
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 
Europa, ținută în șah de sabotajele rusești din Marea Baltică. Dronele, radarele și navele de patrulare ale NATO nu pot bloca toate tentativele de sabotaj
Administrația Trump promite un buget record al Pentagonului de 1 trilion de dolari
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Forţele Armate Ucrainene, utilizând drone de atac cu rază lungă de acţiune, au distrus un depozit de rachete ruseşti Kh-22 de la baza aeriană Shaikovka (Foto)
Sprijinul tăcut pe care Germania l-a acordat Ucrainei. Fostul șef al Fortelor Armate Ucrainene detaliază operațiunile militare care au fost planificate la Wiesbaden
Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia

Ştiri Recomandate

SUA vor transfera Ucrainei un sistem Patriot de generație mai veche, care acoperea anterior Israelul
România intenționează să semneze în acest an contractul pentru noi vehicule de luptă: Programul militar a fost descris drept o „prioritate”
Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)
EXCLUSIV
Un mandat foarte greu pentru viitorul președinte al României, indiferent cine va fi el: De la războiul din Ucraina până la relația cu SUA și Europa
Putin: Utilizarea armelor nucleare s-ar putea să nu fie necesară
Pentru a ţine China la distanţă, Taiwanul va primi de la Statele Unite lansatoare de rachete antinavă Harpoon: Livrarea acestora ar trebui urgentată până nu este prea târziu
Alegerile din România sub semnul întrebării: Presa internațională şi factorii de decizie se uită la provocările cu care se confruntă procesul electoral
Cum au reuşit ucrainenii să doboare avioane ruseşti Su-30 cu o dronă navală Magura: Au fost utilizate în premieră rachete AIM-9 Sidewinder
U.S. Navy testează cu succes o rachetă hipersonică pentru utilizare viitoare la bordul distrugătoarelor din clasa Zumwalt
Statele Unite, pe un nou drum al superiorităţii aeriene: Ce înseamnă alegerea avionului F-47 pentru Forţele Aeriene ale SUA
Impuls aerian pentru Ucraina: Statele Unite oferă servicii de suport și modernizare pentru flota de avioane F-16
Polonia nu vrea să fie luată prin surprindere de o agresiune militară a Rusiei: Opţiunea armelor nucleare este pe masă, ca parte a unui pact de apărare semnat cu Franţa
Calul troian digital al Rusiei a intrat pe porțile democraţiei din România: Ofensiva Telegram şi TikTok pentru erodarea integrității procesului electoral
Un tanc Leopard 2A4 a rezista la 10 lovituri cu drone FPV pe frontul din Ucraina, demonstrând superioritatea față de blindatele sovietice
O nouă premieră în Ucraina (Foto/Video): Un avion rusesc Su-30, doborât cu rachete lansate de o dronă navală ucraineană
Se spală Statele Unite pe mâini cu medierea negocierilor de pace din Ucraina? Administrația Trump şi-a asumat un obiectiv care naşte multă frustrare
În ritmul actual, Rusia are nevoie de 230 de ani și peste 70% din populația sa actuală pentru a ocupa întreg teritoriul Ucrainei
Prioritate pentru Ucraina: Industria ucraineană de apărare a primit ordin să accelereze producția de sisteme balistice
Dincolo de linia frontului: Rusia pregătește un nou tip de agresiune în Ucraina, apelând la războiul informațional și atacuri precise cu drone
Plouă cu bombe de aviație în Ucraina: În luna aprilie, avioanele rusești au lansat asupra teritoriului ucrainean peste 5.000 de bombe ghidate
Campanie masivă de dezinformare, dirijată de Federația Rusă. Sunt folosite inclusiv "clone" care imită site-uri oficiale
Forţele Navale Turce vor să domine militar Marea Mediterană: Obiective asumate, submarine nucleare și intrarea în top 5 puteri navale din lume
În ciuda întârzierilor ajutorului militar occidental, inginerii ucraineni au sprijinit Armata ucraineană: Ruşii au încasat 7000 de atacuri cu diferite tipuri de drone şi arme ucrainene
SUA se pregătesc să ducă aviaţia militară la următorul nivel (Video): Testează deja avioane de vânătoare fără pilot pentru a spori capacitățile F-22 și F-35
Cum se desfăşoară o campanie de recrutare în spionaj pe social media (Video): CIA vrea să intre în casele chinezilor nemulţumiţi de politica Beijingului
Forţele Armate Ucrainene au atacat masiv Crimeea (Foto/Video): Au fost vizate importante baze militare ruseşti şi sisteme de apărare aeriană
Ucraina e dispusă să ajungă la pace, dar nu cu orice cost. Liniile roșii pe care Ucraina le-a trasat și de la care nu va face concesii
Noul SACEUR? Cine e generalul Alexus Grynkewich, fost pilot de F-16 și F-22 cu o bună reputație, susținut de Pentagon pentru cea mai înaltă funcție militară din Europa
Succes în timp record: Cât le-a trebuit francezilor să integreze bombele de mare precizie AASM Hammer pe avioane MiG-29 ucrainene în timp record
Armata rusă vrea un cadou pentru dictator. Rușii au intensificat acțiunile pe direcția Pokrovsk, intenționând, probabil, să captureze poziții importante până pe 9 mai
Europenii învață lecția navelor ruse transformate în „submarine” (Video). Drona franceză Seaquest, copie a Magura 5 ucraineană, a lovit cu succes o barjă
Din cimitirul aviației, direct în Ucraina. De ce au scos SUA avioane din „cimitirul F-16” și le-au transportat în Ucraina
Cine mai merge la parada lui Putin. Din SUA, președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat că merge la Moscova pentru că „îl obligă cuvântul dat”
pixel