Extindere NATO. Dan Dungaciu: Rusia a câștigat bătălia pe Marea Neagră
Analistul Dan Dungaciu a discutat cu DEFENSE ROMÂNIA despre o posibilă extinderea a NATO către statele fost sovietice.
În ultimul timp Federația Rusă s-a arătat tot mai deranjată de o posibilă extindere a NATO în zona Mării Negre, totul culminând cu declarația de la începutul lunii a lui Dmnitri Merdvedev, premierul Rusiei, care vorbea despre declanșarea unui ”conflict teribil” cu consecințe catastrofale în cazul aderării Georgiei la NATO.
Analistul Dan Dungaciu este de părere că această declarație este una de tip ”ritualic”, așa cum ”ritualice” au fost și declarațiile ultimului Summit NATO de la Bruxelles unde Alianța a precizat că ”porțile NATO rămân deschise pentru Georgia”.
Mai mult, politologul consideră că Rusia a câștigat bătălia pentru Marea Neagră, un obiectiv incomparabil mai important pentru ruși decât pentru Occident și americani.
”Bătălia pentru Marea Neagră”
„În acest moment nu cred că se pune problema extinderii spre Est a frontierei NATO, așa cum nu cred că se pune problema extinderii spre Est a frontierei europene. Din acest punct de vedere, fie că ne place sau nu, în ultimii ani, aș spune mai degrabă în ultimii zeci de ani dacă nu și mai bine, Federația Rusă a câștigat războiul pe Marea Neagră în sensul în care nu mai există, realist vorbind, din partea europenilor sau chiar a americanilor, credința că pot extinde frontiera Nord-Atlantică dincolo de Marea Neagră. În acest sens Federația Rusă a câștigat această bătălie”, ne-a explicat Dan Dungaciu.
Totodată, analistul politic a adăugat că „a fost o bătălie inegală pentru că occidentalii au luptat cu doar aproape un sfert din ardoarea Federației Ruse în această confruntare. Pentru ruși Marea Neagră este incomparabil mai importantă, și strategic, existențial și politic, decât este pentru occidentali. Fie că vorbim despre americani sau europeni, s-au retras atunci când au văzut că e mult mai greu să împingi frontiera pe Marea Neagră.
Iar Dan Dungaciu este de părere că momentul în care s-a văzut cel mai clar acest aspect a fost 2008, în timpul Războiul din Georgia. „Atunci s-a văzut limpede că Occidentul nu are de gând să folosească violența atunci când e vorba despre lupta pentru teritorii în această regiune”, a concluzionat politologul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News