Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Extremism în blană de oaie. Pe principiul statelor inventate, cineva ar putea să nu recunoască Unirea românilor din 1859 și 1918. Unde se oprește toată nebunia?
News
Data actualizării:
Data publicării:
Premierul Lituaniei, Gintautas Paluckas, consideră că declarațiile scandaloase ale liderului formațiunii politici „Zorii lui Nemunas” („Nemuno Aušra" – în lituaniană), Remigius Žemaitaitis, disprețuitoare față de Ucraina, nu reprezintă o problemă cheie pentru activitatea coaliției de guvernare. „Repet: sunt soluții reale pe masă. Atâta timp cât sunt votate, coaliția există, lucrăm. Și nu contează deloc ce spune cineva, cum cântă privighetoarea. Dacă nu sunt voturi, asta este, e libertate. Nu va exista o coaliție”, a adăugat el.
Harta Ucrainei, ciuntită de propaganda Rusă, cu care sunt hrănite ideile naționaliste distructive ale țărilor din estul Europei
EXCLUSIV
Harta Ucrainei, ciuntită de propaganda Rusă, cu care sunt hrănite ideile naționaliste distructive ale țărilor din estul Europei

După cum se știe, în Lituania, un nou guvern de coaliție condus de Gintautas Paluckas, un reprezentant al social-democraților, a început să lucreze în decembrie 2024, iar partidul „Nemuno Aušra" s-a alăturat guvernului.

Decizia social-democraților de a coopera cu partidul „Nemuno Aušra", al cărui lider Remigius Žemaitaitis este acuzat de antisemitism, a provocat indignare în rândul altor partide și în societatea lituaniană.

În opinia premierului Lituaniei, declarațiile lui Žemaitaitis despre războiul din Ucraina, amenințarea din partea Rusiei etc. nu au dus la nicio consecință negativă reală.

„Am o propunere pentru toată lumea - vorbește mai puțin, lucrează mai mult. Nu mai am nimic de adăugat. Este doar vorbărie goală. Ce consecințe are asta pentru viața unui om obișnuit? Niciuna", a spus premierul, potrivit LRT (Radioteleviziunea Națională a Lituaniei).

Paluckas a subliniat că este mai importantă capacitatea coaliției de a adopta legi importante în Seimas și nu retorica lui Žemaitaitis.

Anterior, președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a declarat că nu vede viitor în coaliția de guvernământ din cauza prezenței în componența sa a partidului „Nemuno Aušra", condus de parlamentarul Remigijus Žemaitaitis, potrivit publicației ucrainene „Evropeiska Pravda".

Nauseda se referea la faptul că Žemaitaitis a fost recent criticat pentru declarațiile sale, în special pentru comentariile sale disprețuitoare la adresa Ucrainei.

 

Extremism în blană de oaie (OPINIE)

 

În prezent, curentele extremiste au început să se ascundă sub nume progresiste cum ar fi suveranismul sau emanciparea națională.

La prima vedere, un singur om politic extremist sau un singur partid politic extremist, care nu pot controla situația politică dintr-o țară, par o cantitate neglijabilă iar populația unei țări nu are de ce să-și facă griji.

Călin Georgescu, foto: Agerpres

Cu toate acestea, după cum s-a văzut în Ungaria, Slovacia, Croația, Bulgaria, România, Germania, Franța dar și în alte țări din Uniunea Europeană și NATO, acest mic bulgăre tinde să se transforme într-o avalanșă cu potențiale consecințe devastatoare pentru întregul continent și pentru întreaga lume.

A trata cu superficialitate deriva spre extremism politic, chiar dacă nu se manifestă la nivel de stat, în situația din prezent, de război la granițe, este un lucru periculos deoarece istoria a demonstrat de fiecare dată că extremismul duce la intoleranță față de ceilalți oameni și în ultima lui fază duce la război civil sau internațional. Cu alte cuvinte, extremismul când ajunge la nivel de stat nu mai poate fi gestionat de nicăieri, nici din interior, nici din afară. Trebuie făcut tot posibilul ca el să nu evolueze pe un trend ascendent și cea mai bună soluție este ca el să fie prevenit să apară la nivel politic.

 

Dar, să ne uităm mai atent în ograda noastră, aici în România

 

Candidatul la alegerile prezidențiale din 2024, anulate de Curtea Constituțională, Călin Georgescu, a declarat, pe 30 ianuarie 2025, că ”Ucraina este un stat inventat”, contrazicând toate normele de drept internațional.

Atunci și Azerbaidjanul este o țară inventată? Și Armenia și Kazahstanul și toate țările care au rezultat din dizolvarea URSS în 1991 sunt inventate?

Dacă vine unul mai puternic decât Putin și spune că procesele de unire ale românilor din 1859 și 1918 sunt inventate? Unde se oprește toată nebunia asta? Ajungem la împărțirea din Evul Mediu sau mergem mai departe în epoca sclavagistă sau chiar la primele triburi de oameni?

Ce să creadă omul de rând în toată această situație, el fiind prea prins de problemele sale zilnice fără timp suficient pentru a se documenta temeinic? Păi, dacă zice cineva care a fost funcționar la ONU și care a fost pe locul întâi în primul tur al prezidențialelor, cum să nu fie așa, va crede omul simplu. Dar, omul simplu ar trebui să se gândească cum ar fi ca doi sau trei vecini de-ai lui, profitând că au prietenul primar în comună, îi iau ilegal o bucată de pământ și o împart între ei. Cam așa stă situația cu declarația lui Călin Georgescu, tradusă pentru omul de rând.

Desigur, cetățeanul Călin Georgescu are dreptul la o opinie. Cu toții avem dreptul la opinie pentru că trăim în democrație. Dar, când din simplu cetățean vrei să devii persoană cu atribuții publice, și mai ales președinte de țară asumându-ți o candidatură, a ignora regulile elementare de drept internațional ar trebui să fie de domeniul penalului chiar dacă este doar o declarație fără implicații politice.

Este posibil ca legislația României și a Uniunii Europene să fie îngăduitoare cu declarațiile candidaților la funcții publice. În acest caz, legiuitorii au permis ca populația obișnuită să fie expusă, în cel mai înalt grad și fără nicio apărare, la falsuri grosolane privind alte țări, la reinterpretări eronate ale istoriei și la alte dezinformări cu potențial destabilizator foarte mare. S-a lăsat astfel posibilitatea ca poporul să-și decidă viitorul și pe baza unor informații false sau să fie îndrumat la nerespectarea legilor chiar de către cei care candidează.

Însă, în cele din urmă, nu este vorba de candidatul la președinție, Călin Georgescu sau oricare altul ar fi el. Este vorba de fiecare om luat în parte, de credința lui, dar și de credința și prestigiul unui popor. Declarațiile tranșante ale lui Călin Georgescu sunt un test pentru fiecare dintre noi.

Dacă la validăm, spune ceva despre fiecare dar și despre poporul român în ansamblul său. Înseamnă că suntem de acord cu el, cu rescrierea granițelor internaționale și cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Am fost foarte mândri că suntem români când ne-am bucurat de realizările Nadiei Comăneci, marea majoritate dintre noi neavând niciun rol în extraordinarele ei performanțe. De data aceasta, dacă validăm discursul lui Georgescu vom simți cu toții, până adâncul sufletului, sentimentul uriaș de neîncredere față de noi pe care-l vor avea ceilalți europeni. Și nu vor fi ei de vină.

***

Există în rândul politicienilor de centru (dar și al populației în general) convingerea că indiferent ce s-ar face, un anumit procent din populație, unul nesemnificativ electoral, are tendințe extremiste chiar dacă sunt condiții normale de viață. Dar, vremurile actuale nu sunt deloc unele normale. Constrângerile economice, care sunt în creștere, duc la creșterea numărului de oameni nemulțumiți. Acești oameni vor fi atrași de ideologiile extremiste și de liderii carismatici extremiști care, doar arată presupuși vinovați de o anumită stare de lucruri sau promit miracole, dar care nu au cum să găsească acele soluții miraculoase de rezolvare, deoarece ele nu există.

Privind retrospectiv la cei 35 de ani care au trecut de la sfârșitul Războiului Rece, se observă că era mult mai ieftin să se prevină renașterea imperialismului rusesc decât să se învingă acum Rusia într-un conflict armat. Cum ar fi trebuit să se facă prevenția? Mai multă atenție la ceea s-a întâmplat acolo, mai multă educație, mai mult sprijin occidental pentru însușirea valorilor democrației și a economiei de piață, mai multă integrare a Rusiei cu societățile liberale? Este de analizat serios, nu doar ca un exercițiu de istorie alternativă, pentru că această prevenție trebuie făcută acum în fiecare țară a UE și a NATO pentru a evita deriva spre extremism.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Primele imagini din satelit ale facilității iraniene Fordow, lovite în atacul cu bombe GBU-57
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
SUA au atacat Iranul. Instalațiile nucleare au fost „complet distruse” cu bombe lansate de pe bombardierele B-2
Emisarul american pentru Ucraina, Kellogg, s-a întâlnit cu Lukașenko la Minsk
De frica Rusiei, balticii se blindează: Tranșee antitanc, diguri și buncăre, construite de Estonia la frontiera estică
Trump spune că pragul de 5% pentru apărare e valabil doar pentru Europa
Esența putinismului. Vladimir Putin: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, deci toată Ucraina este a noastră. Unde pune piciorul soldatul rus acel teritoriu devine al nostru
Bundeswehr-ul consideră Rusia un „risc existențial” pentru Germania și pentru Europa
Apărare aeriană
EXCLUSIV
Cele două săptămâni de aur care pot decide viitorul regimului ayatollahilor: Cadoul lui Trump de care Iranul ar fi bine să profite
Bombele cu planare rusești și-au găsit nașul: NATO anunță primele teste reușite, iar sistemul va ajunge pe front în câteva luni
Apune epoca Orban? Opoziția Tisza conduce detașat în sondaje, o premieră în ultimii 15 ani
China trimite un număr record de avioane să survoleze zona din jurul Taiwanului
Rușii se laudă că au rupt un acord „mort”: Cooperarea militară cu Germania din 1996. Moscova acuză politica militaristă germană împotriva sa
Summit-ul NATO va fi ”scurt, concis și plăcut”. Totul, pentru a-l mulțumi pe Trump
„Rusia are un plan de agresiune pe termen lung împotriva Europei”. Care sunt soluțiile
Pentru ca acordul privind mineralele să-și producă efectele Trump trebuie să dea cu pumnul în masă în fața Rusiei. Volker: SUA nu fac suficient pentru interesele sale
Atacul Israelului asupra Iranului. Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Președintele Poloniei, blocat în Singapore din cauza schimbului de lovituri de rachete între Iran și Israel
Cinci ani de la înființarea Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO de la Sibiu
Toate statele NATO au atins pragul de 2% pentru apărare
Trump își trimite omul să discute cu Lukașenko despre negocierile dintre Ucraina și Rusia
Transparență sau diversiune? Belarusul anunță exerciții militare recalibrate pentru a reduce tensiunile cu NATO, dar scenariul pare scris la Kremlin
Escaladare fără precedent: Un diplomat român de la Delegația UE a fost bătut în Rusia, la Vladivostok. Atacatorii ar putea fi ofițeri FSB
Capul plecat, sabia nu-l taie - varianta slovacă. Premierul Fico vrea neutralitate. Teza păcii fără arme, fluturată și în România
Grup de lucru, desființat după câteva săptămâni. SUA pun pe pauză o structură creată pentru creșterea presiunii asupra Rusiei
Rusia își modernizează bazele militare nucleare din apropierea frontierei NATO
Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
SUA își retrag o parte din personalul diplomatic din țările din Orientul Mijlociu
România primește de la UE 1,3 miliarde euro. Reforma pensiilor speciale și a managementui întreprinderilor de stat, condiții obligatorii pentru deblocarea diferenței de 700 de milioane
Dezbatere online: România și testul timpului în contextul unei noi dinamici a relației UE–SUA

Ştiri Recomandate

Elveția, bastionul neutralității militare, se adăpostește sub scutul aerian al Europei: Acord cheie cu Germania pentru achiziția sistemului IRIS-T SLM
Apărarea antiaeriană ucraineană este suprasolicitată de atacurile Rusiei (FOTO/VIDEO): Sistemul „Frankenstein” trimis de Marea Britanie devine rivalul dronelor rusești
Mașina de război a Rusiei începe să scârțâie: Iluzia unei fortărețe economice imune la sancțiuni pare că se destramă
Test revoluționar efectuat de Forțele Aeriene ale SUA, piloţii americani controlează mai multe drone XQ-58 cu avioane F-16C și F-15E
Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Dacă China decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO
Tactici moderne sau metode ale trecutului? Armata rusă vrea să cumpere 200.000 de motociclete și 60.000 de ATV-uri din China pentru frontul din Ucraina
Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
pixel