Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Extremism în blană de oaie. Pe principiul statelor inventate, cineva ar putea să nu recunoască Unirea românilor din 1859 și 1918. Unde se oprește toată nebunia?
News
Data actualizării:
Data publicării:
Premierul Lituaniei, Gintautas Paluckas, consideră că declarațiile scandaloase ale liderului formațiunii politici „Zorii lui Nemunas” („Nemuno Aušra" – în lituaniană), Remigius Žemaitaitis, disprețuitoare față de Ucraina, nu reprezintă o problemă cheie pentru activitatea coaliției de guvernare. „Repet: sunt soluții reale pe masă. Atâta timp cât sunt votate, coaliția există, lucrăm. Și nu contează deloc ce spune cineva, cum cântă privighetoarea. Dacă nu sunt voturi, asta este, e libertate. Nu va exista o coaliție”, a adăugat el.
Harta Ucrainei, ciuntită de propaganda Rusă, cu care sunt hrănite ideile naționaliste distructive ale țărilor din estul Europei
EXCLUSIV
Harta Ucrainei, ciuntită de propaganda Rusă, cu care sunt hrănite ideile naționaliste distructive ale țărilor din estul Europei

După cum se știe, în Lituania, un nou guvern de coaliție condus de Gintautas Paluckas, un reprezentant al social-democraților, a început să lucreze în decembrie 2024, iar partidul „Nemuno Aušra" s-a alăturat guvernului.

Decizia social-democraților de a coopera cu partidul „Nemuno Aušra", al cărui lider Remigius Žemaitaitis este acuzat de antisemitism, a provocat indignare în rândul altor partide și în societatea lituaniană.

În opinia premierului Lituaniei, declarațiile lui Žemaitaitis despre războiul din Ucraina, amenințarea din partea Rusiei etc. nu au dus la nicio consecință negativă reală.

„Am o propunere pentru toată lumea - vorbește mai puțin, lucrează mai mult. Nu mai am nimic de adăugat. Este doar vorbărie goală. Ce consecințe are asta pentru viața unui om obișnuit? Niciuna", a spus premierul, potrivit LRT (Radioteleviziunea Națională a Lituaniei).

Paluckas a subliniat că este mai importantă capacitatea coaliției de a adopta legi importante în Seimas și nu retorica lui Žemaitaitis.

Anterior, președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a declarat că nu vede viitor în coaliția de guvernământ din cauza prezenței în componența sa a partidului „Nemuno Aušra", condus de parlamentarul Remigijus Žemaitaitis, potrivit publicației ucrainene „Evropeiska Pravda".

Nauseda se referea la faptul că Žemaitaitis a fost recent criticat pentru declarațiile sale, în special pentru comentariile sale disprețuitoare la adresa Ucrainei.

 

Extremism în blană de oaie (OPINIE)

 

În prezent, curentele extremiste au început să se ascundă sub nume progresiste cum ar fi suveranismul sau emanciparea națională.

La prima vedere, un singur om politic extremist sau un singur partid politic extremist, care nu pot controla situația politică dintr-o țară, par o cantitate neglijabilă iar populația unei țări nu are de ce să-și facă griji.

Călin Georgescu, foto: Agerpres

Cu toate acestea, după cum s-a văzut în Ungaria, Slovacia, Croația, Bulgaria, România, Germania, Franța dar și în alte țări din Uniunea Europeană și NATO, acest mic bulgăre tinde să se transforme într-o avalanșă cu potențiale consecințe devastatoare pentru întregul continent și pentru întreaga lume.

A trata cu superficialitate deriva spre extremism politic, chiar dacă nu se manifestă la nivel de stat, în situația din prezent, de război la granițe, este un lucru periculos deoarece istoria a demonstrat de fiecare dată că extremismul duce la intoleranță față de ceilalți oameni și în ultima lui fază duce la război civil sau internațional. Cu alte cuvinte, extremismul când ajunge la nivel de stat nu mai poate fi gestionat de nicăieri, nici din interior, nici din afară. Trebuie făcut tot posibilul ca el să nu evolueze pe un trend ascendent și cea mai bună soluție este ca el să fie prevenit să apară la nivel politic.

 

Dar, să ne uităm mai atent în ograda noastră, aici în România

 

Candidatul la alegerile prezidențiale din 2024, anulate de Curtea Constituțională, Călin Georgescu, a declarat, pe 30 ianuarie 2025, că ”Ucraina este un stat inventat”, contrazicând toate normele de drept internațional.

Atunci și Azerbaidjanul este o țară inventată? Și Armenia și Kazahstanul și toate țările care au rezultat din dizolvarea URSS în 1991 sunt inventate?

Dacă vine unul mai puternic decât Putin și spune că procesele de unire ale românilor din 1859 și 1918 sunt inventate? Unde se oprește toată nebunia asta? Ajungem la împărțirea din Evul Mediu sau mergem mai departe în epoca sclavagistă sau chiar la primele triburi de oameni?

Ce să creadă omul de rând în toată această situație, el fiind prea prins de problemele sale zilnice fără timp suficient pentru a se documenta temeinic? Păi, dacă zice cineva care a fost funcționar la ONU și care a fost pe locul întâi în primul tur al prezidențialelor, cum să nu fie așa, va crede omul simplu. Dar, omul simplu ar trebui să se gândească cum ar fi ca doi sau trei vecini de-ai lui, profitând că au prietenul primar în comună, îi iau ilegal o bucată de pământ și o împart între ei. Cam așa stă situația cu declarația lui Călin Georgescu, tradusă pentru omul de rând.

Desigur, cetățeanul Călin Georgescu are dreptul la o opinie. Cu toții avem dreptul la opinie pentru că trăim în democrație. Dar, când din simplu cetățean vrei să devii persoană cu atribuții publice, și mai ales președinte de țară asumându-ți o candidatură, a ignora regulile elementare de drept internațional ar trebui să fie de domeniul penalului chiar dacă este doar o declarație fără implicații politice.

Este posibil ca legislația României și a Uniunii Europene să fie îngăduitoare cu declarațiile candidaților la funcții publice. În acest caz, legiuitorii au permis ca populația obișnuită să fie expusă, în cel mai înalt grad și fără nicio apărare, la falsuri grosolane privind alte țări, la reinterpretări eronate ale istoriei și la alte dezinformări cu potențial destabilizator foarte mare. S-a lăsat astfel posibilitatea ca poporul să-și decidă viitorul și pe baza unor informații false sau să fie îndrumat la nerespectarea legilor chiar de către cei care candidează.

Însă, în cele din urmă, nu este vorba de candidatul la președinție, Călin Georgescu sau oricare altul ar fi el. Este vorba de fiecare om luat în parte, de credința lui, dar și de credința și prestigiul unui popor. Declarațiile tranșante ale lui Călin Georgescu sunt un test pentru fiecare dintre noi.

Dacă la validăm, spune ceva despre fiecare dar și despre poporul român în ansamblul său. Înseamnă că suntem de acord cu el, cu rescrierea granițelor internaționale și cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Am fost foarte mândri că suntem români când ne-am bucurat de realizările Nadiei Comăneci, marea majoritate dintre noi neavând niciun rol în extraordinarele ei performanțe. De data aceasta, dacă validăm discursul lui Georgescu vom simți cu toții, până adâncul sufletului, sentimentul uriaș de neîncredere față de noi pe care-l vor avea ceilalți europeni. Și nu vor fi ei de vină.

***

Există în rândul politicienilor de centru (dar și al populației în general) convingerea că indiferent ce s-ar face, un anumit procent din populație, unul nesemnificativ electoral, are tendințe extremiste chiar dacă sunt condiții normale de viață. Dar, vremurile actuale nu sunt deloc unele normale. Constrângerile economice, care sunt în creștere, duc la creșterea numărului de oameni nemulțumiți. Acești oameni vor fi atrași de ideologiile extremiste și de liderii carismatici extremiști care, doar arată presupuși vinovați de o anumită stare de lucruri sau promit miracole, dar care nu au cum să găsească acele soluții miraculoase de rezolvare, deoarece ele nu există.

Privind retrospectiv la cei 35 de ani care au trecut de la sfârșitul Războiului Rece, se observă că era mult mai ieftin să se prevină renașterea imperialismului rusesc decât să se învingă acum Rusia într-un conflict armat. Cum ar fi trebuit să se facă prevenția? Mai multă atenție la ceea s-a întâmplat acolo, mai multă educație, mai mult sprijin occidental pentru însușirea valorilor democrației și a economiei de piață, mai multă integrare a Rusiei cu societățile liberale? Este de analizat serios, nu doar ca un exercițiu de istorie alternativă, pentru că această prevenție trebuie făcută acum în fiecare țară a UE și a NATO pentru a evita deriva spre extremism.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DefenseRomania susține evenimentul „Întoarce-te viu” organizat de comunitatea ucraineană din București cu ocazia Zilei Internaționale a Victimelor Torturii
Roberto Musneci, Ambasadorul Ordinului Suveran de Malta a celebrat istoria milenară a Ordinului și a salutat relațiile speciale cu România
Declarația finală a Summitului NATO de la Haga. Cinci priorități care au în centru amenințarea pe termen lung din partea Rusiei
Statele NATO se angajează să investească 5% din PIB până în 2035 / Nicuşor Dan: Ne dorim ca şi aliaţii NATO să poată participa la aceste mecanisme UE de finanţare pentru apărare
Marea Britanie revine la avioane nucleare și cumpără 12 aeronave F-35A capabile să transporte arme nucleare tactice
Reuniunea Consiliului NATO-Ucraina. Ministrul român de externe: Atitudinea Rusia împiedică realizarea unei păci drepte în Ucraina
Ionuț Moșteanu a reafirmat angajamentul ferm al României față de apărarea colectivă. România crește investițiile în apărare
Rusia continuă să investească în triada nucleară: Noi rachete Yars și bombardiere Tu-160 se vor alătura Forțelor Strategice
5% e noul 2%. Sunt pregătiți ”greii” europeni din NATO pentru cel mai important obiectiv din istoria Alianței?
"Ar putea fi pregătit atunci”. Zelenski a oferit o evaluare a momentului în care Putin ar putea ataca un membru NATO
INSCOP Research: 7 din 10 români au încredere în NATO. Date actualizate privind încrederea în NATO și UE
Începe summitul NATO de la Haga: Creșterea cheltuielilor pentru Apărare, turarea la maximum a industriei și războiul rus împotriva Ucrainei, pe agenda discuțiilor
Monument închinat militarilor americani care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial / NATO Rapid Deployable Corps Italy
EXCLUSIV
Cu Statele Unite care privesc mai mult spre China, pragul de 5% pentru apărare devine o țintă obligatorie pentru europenii din NATO (Analiză)
Știu ei polonezii ceva, de se înarmează așa. Fost oficial NATO sugerează că articolul 5 nu s-ar activa automat în cazul unui „atac minor” al Rusiei asupra Estoniei
Navele de luptă ale Rusiei, folosite în premieră pentru a escorta ”flota fantomă” de petroliere
Spania anunță deja că nu va îndeplini noul angajament NATO în materie de apărare
Aviz favorabil. Cine e Ionuț Moșteanu, noul ministru al Apărării și vicepremier în Guvernul Bolojan
Dintre toți europenii românii cred cel mai mult în Donald Trump. Suntem urmați de unguri și polonezi
Trump dă semnalul: De ce nu ar trebui să existe o schimbare de regim în Iran?
Primele imagini din satelit ale facilității iraniene Fordow, lovite în atacul cu bombe GBU-57
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
SUA au atacat Iranul. Instalațiile nucleare au fost „complet distruse” cu bombe lansate de pe bombardierele B-2
Emisarul american pentru Ucraina, Kellogg, s-a întâlnit cu Lukașenko la Minsk
De frica Rusiei, balticii se blindează: Tranșee antitanc, diguri și buncăre, construite de Estonia la frontiera estică
Trump spune că pragul de 5% pentru apărare e valabil doar pentru Europa
Esența putinismului. Vladimir Putin: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, deci toată Ucraina este a noastră. Unde pune piciorul soldatul rus acel teritoriu devine al nostru
Bundeswehr-ul consideră Rusia un „risc existențial” pentru Germania și pentru Europa
Apărare aeriană
EXCLUSIV
Cele două săptămâni de aur care pot decide viitorul regimului ayatollahilor: Cadoul lui Trump de care Iranul ar fi bine să profite
Bombele cu planare rusești și-au găsit nașul: NATO anunță primele teste reușite, iar sistemul va ajunge pe front în câteva luni
Apune epoca Orban? Opoziția Tisza conduce detașat în sondaje, o premieră în ultimii 15 ani

Ştiri Recomandate

Rusia nu doar că refuză negocierea, dar accelerează mașinăria de război: Aprilie 2022 și iunie 2025, cele mai cumplite luni ale războiului (Raport oficial ONU)
Patriot și rachetele PAC-3 MSE au mai trecut un test critic în SUA. Interceptoarele sunt deja „combat proven” inclusiv împotriva hipersonicelor ruse Kinjal
Apărarea românească, cu ADN de Iron Dome. Ionuț Moșteanu confirmă că Rafael a câștigat licitația și speră „să nu ne încurcăm pe drum” în semnarea contractului
Doi luptători români din grupul Getica, răniți în Ucraina de o dronă FPV rusă folosită de ocupant pe post de mină. Paradoxal viața lor a fost salvată de o greșeală a rușilor
Ursula von der Leyen trece en fanfare de votul de încredere la moțiunea generată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea
Scrisoarea generalilor: Mai puține F-35 și anularea programului E-7 Wedgetail pot duce la înfrângerea SUA în următorul război. Demers fără precedent în America
România spune adio AK-47 și dă startul înzestrării cu arme de asalt și mașini de luptă în două programe gigant. Termen ambițios pentru semnarea contractelor
Rutte nu exclude cel mai horror scenariu: Există un risc tot mai mare ca Rusia și China să atace coordonat, rușii Alianța în Europa iar chinezii în Taiwan
Statele membre NATO continuă să monitorizeze submarinul rusesc Novorossiysk aflat acum în partea de vest a Mării Mediterane
Incident rar în Ucraina: Un agent SBU a fost asasinat la Kiev. Serviciu de securitate a confirmat incidentul
Șase țări au primit scrisori de informare de la Trump în care erau anunțate că SUA impun tarife. Printre ele și R. Moldova
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Cine este de vină pentru Războiul din Ucraina? O analiză a deciziilor greșite pe care Statele Unite le-au luat începând cu 1990
Raport: Peste 1.000 de componente occidentale, găsite în avioanele rusești Su-34 și Su-35S. Cum reuşeşte Rusia să ocolească sancţiunile economice?
Un stat membru NATO care a dat Ucrainei toate tancurile sale T-72, și-a format în schimb o armată pregătită pentru secolul XXI
Programul militar ucrainean Neptun, de interes pentru spionajul chinez: Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut doi cetățeni chinezi pentru furt de secrete militare
Producția tancului K2 Black Panther, dedicată exclusiv Poloniei: Compania Hyundai Rotem triplează ritmul pe fondul unui nou contract masiv
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, primește interdicție de intrare în România din ”motive ce țin de siguranța națională”, precizează MAE
Taiwanul începe cele mai mari exerciții militare din istorie. Sistemele HIMARS, utilizate pentru prima dată
Tancuri Leclerc din cadrul Regimentului 1 de vânători al Armatei Franceze / Foto: 7th Army Training Command, flickr
EXCLUSIV
Cea mai mare prezență militară franceză externă e în România: Urmează „testul brigăzii” cu tancuri Leclerc. „Vom demonstra o proiecție de forță întregii lumi”
Test fără precedent: Un avion Rafale și un Mirage 2000 au lansat în premieră rachete MICA IR împotriva unor baloane aflate la 20 de km altitudine
Iranul și-a pierdut încrederea în S-300 rusești și preferă lansatoarele Chinei pentru a-și reconstrui apărarea aeriană distrusă de atacurile Israelului. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur
CEDO a condamnat Rusia pentru doborârea zborului MH17. Rusia, în spatele lovirii avionului de linie Boeing 777 al Malaysia Airlines soldat cu 298 de morți
România a preluat de la Bulgaria comanda Grupului naval pentru combaterea minelor în Marea Neagră
SUA „arată pisica” Rusiei printr-o declarație surprinzătoare despre Ucraina și rachete Tomahawk. Strategie de negociere sau Trump chiar și-a pierdut răbdarea?
Ambasadorul Franței în România: Nu suntem aici să atacăm pe nimeni ci să protejăm Alianța. Puterea nucleară a Franței contribuie la descurajare și la securitatea mondială
Soluții ”antiefracție” pentru frontiera cu Rusia: Lituania și Finlanda vor produce zeci de mii de mine antipersonal
Atac al Rusiei cu număr record de drone: Peste 700 de drone, lansate spre vestul Ucrainei, la sute de km de linia frontului. Polonia a ridicat din nou avioane F-16
Dacă aș fi din nou președinte... CNN a lansat o înregistrare audio cu Trump amenințând Rusia și China. ”Aș bombarda Moscova și Beijingul”
O veste nu tocmai bună despre noul portavion USS John F. Kennedy de 13 miliarde de dolari. De ce SUA vor avea doar 10 portavioane în loc de 11 timp de 1 an
Sistem de apărare antiaeriană de tip MANPAD Mistral 3. Photo source: MBDA
EXCLUSIV
Cum au ajuns sistemele Mistral 3 subiect de război politic. Ambasadorul Warnery: Nu e o „afacere” între Franța și România. Prețul e unic pentru toate statele implicate
Netanyahu s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă pentru a doua zi la rând
Virajul lui Trump: Președintele SUA reia ajutorul pentru Ucraina, dar pune presiune pe Germania să suporte transferul unor sisteme Patriot
pixel