Fără petrol rusesc în Europa: Din 2026, UE interzice inclusiv derivatele din “Urals oil”
Uniunea Europeană este decisă să interzică în totalitate importul sau tranzacțiile de produse petroliere derivate din petrol rusesc, iar măsura va intra în vigoare începând cu luna ianuarie 2026, după cum a informat pe 22 iulie reprezentantul Comisiei Europene, Olof Gill, la o conferință de presă desfășurată la Bruxelles.
Terminalul petrolier Rosenets din apropiere de portul Burgas dat in concesiune grupului petrolier rus Lukoil.
„Ideea este că, după o perioadă de tranziție de șase luni, operatorilor din UE li se va interzice să cumpere, să importe sau să intermedieze livrări către UE de produse petroliere rafinate din țări terțe, fabricate din petrol rusesc. De asemenea, li se va interzice să ofere asistență tehnică sau financiară pentru astfel de livrări”, a explicat Gill.
În acest sens, Comisia Europeană va elabora și transmite orientări pentru aplicarea acestei interdicții. Printre altele, autoritățile europene vor stabili ce dovezi vor trebui să furnizeze operatorii implicați în importul de produse petroliere pentru a confirma că acestea nu provin din petrol rusesc.
De altfel, interdicția privind importurile de produse petroliere derivate din petrol rusesc (denumit în jargonul petrolier și petrol Urals) face parte din cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni aprobat de țările UE pe 18 iulie, după adoptarea căruia CE a declarat că „va împiedica petrolul rusesc să intre pe piața UE sub orice formă.”
Pachetul include, de asemenea, o ajustare regulată a plafonului de preț pentru petrolul rusesc la un nivel de cel mult 15% sub prețul mediu al pieței, introducerea de restricții pentru alte 105 petroliere din „flota din umbră” rusă (totalul acestora ajungând acum la 444 de nave), precum și restricții aplicate rafinăriei Rosneft din India, toate acestea pentru a reduce veniturile bugetului rusesc din exporturile de petrol, astfel încât Kremlinul să aibă mai puțini bani pentru a continua războiul din Ucraina.
Măsuri dure pe petrolul rusesc se anunță și din SUA
În măsura în care se mai poate conta pe declarațiile venite de peste ocean, SUA anunță și ele, prin vocea secretarului pentru Energie, Chris Wright, că sancțiunile pe care le vizează împotriva sectorului petrolier rusesc pentru a pune capăt războiului reprezintă o „posibilitate foarte reală”.
Administrația Trump nu a impus încă sancțiuni petroliere majore Rusiei, dar dacă s-ar concretiza, măsura ar putea fi una dintre cele mai puternice lovituri date Rusiei.
Întrucât, cel mai probabil, Kremlinul va ignora ultimatumul american, rămâne de văzut dacă președintele Trump va avea într-un final tăria de acționa, sau va anunța iar o prelungire a termenului limită, așa cum a procedat în multe alte cazuri.
Poziția SUA pe piața petrolului este una extrem de relevantă.
Anterior, președintele american Donald Trump a amenințat că Washingtonul ar putea impune tarife de 100% cumpărătorilor de petrol rusesc dacă Moscova nu ajunge la un acord de pace cu Kievul până la sfârșitul perioadei de 50 de zile, care expiră la începutul lunii septembrie.
Aceasta este o “presiune uriașă” și chiar “cea mai mare presiune care poate fi pusă asupra rușilor”, consideră Chris Wright subliniind că SUA reprezintă unul dintre principalii producători mondiali de petrol și gaze naturale, ceea ce le permite să ia măsuri „care anterior erau de neconceput”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News