Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Finlanda are în vedere avioanele F-35A pentru a înlocui avioanele F/A-18C Hornet
12 feb, 08:52
Două aeronave F-35A Lightning II Joint Strike Fighter au traversat Atlanticul pentru a ajunge în Finlanda unde vor fi evaluate de autorități în vederea unei posibile achiziții, transmite Jane.

Lockheed Martin a anunțat că două avioane F-35A Lightning II Joint Strike Fighter au ajuns la Baza Aeriană Tampere-Pirkkala, la nord de Helsinki pentru faza de evaluare a zborului în cadrul programului HX din Finlanda.

Inițial s-a luat în calcul trimiterea a patru avioane F-35A de la Baza Aeriană Luke din Arizona, însă problemele cu cisternele de alimentare aeriană, alocate pentru a sprijini aeronavele pentru trecerea transatlantică, au făcut ca doar două F-35A să ajungă în Finlanda.

În cadrul programului HX Challenge, Finlanda a evaluat avioane Eurofighter Typhoon, între 9 și 17 ianuarie, Dassault Rafale între 20 și 28 ianuarie, Saab Gripen E și aeronavele de avertizare timpurie GlobalEye între 30 ianuarie - 6 februarie. Evaluarea avioanelor F-35A va avea loc de pe 9 februarie până pe 17 februarie. Compania Boeing va încheia procedurile de evaluare în programul HX cu aeronavele F/A-18E - F Super Hornet și EA-18G Growler în perioada 18 - 26 februarie.

Finlanda a demara programul HX în vederea înlocuirii celor 55 de avioane Boeing F/A-18C și a șapte F-A-18D Hornet ale forței aeriene. Programul se ridică la valoarea de 13 miliarde de dolari și include costurile de achiziție, infrastructura și instruirea. Prima aeronavă trebuie să ajungă în 2025, iar ultima în 2030. 

Vezi și: Finlanda vrea să înlocuiască toată flota de avioane F/A-18 Hornet

Ştiri Recomandate

Spitalul mobil de la Ana Aslan e operațional. Ciucă: Un efort asumat de militarii Armatei române
Imnul României a răsunat din megafoanele Poliției pe străzile țării, în semn de solidaritate cu românii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)
Avioane F-16 turcești au bombardat nordul Irakului
Klaus Iohannis, în vizită la spitalul militar ridicat de Armată la Ana Aslan: 'Suntem pregătiți'
Israelul a bombardat ținte Hamas din Fâșia Gaza
Sute de militari au participat la acțiuni în toată țara, în ultimele 24 de ore
Zeci de membri ai grupării teroriste Boko Haram au fost uciși într-o ofensivă a forțelor nigeriene
Coronavirus. Centrul de Expoziţii ExCel din Londra, transformat în spital