Rusia nu mai poate folosi Marea Neagră ca un cap de pod pentru a destabiliza alte regiuni ale lumii. Acest lucru a fost facilitat de crearea de către Ucraina a primei flote de drone maritime din lume, a fost declarat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul discursului ţinut la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre(OCEMN).
scris de
DefenseRomania Team
Desen ilustrativ al unei drone navale ucrainene care atacă fregata rusă Amiral Makarov. Sursa foto: Ukrainian Military Center.
Zelenski a remarcat că Ucraina a reușit să arate cum cooperarea dintre ţările din regiunea Mării Negre poate restabili stabilitatea pe piața mondială a alimentelor. În special, este vorba despre protejarea părții vestice a Mării Negre. Acest lucru a permis Ucrainei să deschidă coridoare maritime de export în ciuda blocadei rusești.
,,Am reușit să preluăm inițiativa de la Rusia în Marea Neagră și am creat astfel de condiții de securitate care îl obligă pe agresor să fugă din partea de est a zonei maritime și să încerce să-şi ascundă navele de război", a declarat președintele Ucrainei.
Zelenski a reamintit că Ucraina a fost prima țară din lume care a creat o flotă de drone maritime pentru a se confrunta cu Rusia în Marea Neagră.
,,Aș dori, de asemenea, să remarc faptul că acum - ca unul dintre principalele rezultate ale acțiunilor noastre - Rusia nu este capabilă să folosească Marea Neagră ca un cap de od pentru a destabiliza alte regiuni ale lumii", a subliniat șeful statului.
Președintele Ucrainei a făcut apel la consolidarea cooperării în regiunea Mării Negre.
Adunarea Parlamentară a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) este formată din 13 țări - Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Grecia, Georgia, Moldova, Macedonia de Nord, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina și Turcia.
Este demn de remarcat faptul că trupele ucrainene au atacat navele rusești în Marea Neagră. În special, Forţele Armate Ucrainene au atacat în mod repetat Flota rusă din Marea Neagră, în special navele aflate în golfurile din Sevastopol. Forțele Armate Ucrainene au atacat, de asemenea, cartierul general al Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol ocupat.
Amintim că Zelenski a declarat că Ucraina nu-și poate permite slăbiciunea de a accepta înghețarea conflictului cu Rusia, deoarece acest lucru ar însemna că tinerii ucraineni de astăzi vor trebui să lupte în viitor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Portalul rusesc topwar.ru a anunțat, pe 05.10.2023, că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) își va extinde prezența în zona Mării Negre, prin deschiderea unei baze navale permanente în Abhazia. Potrivit președintelui abhaz, Aslan Bzhania, un acord în acest sens a fost încheiat deja între cele două părți.
Imagini prin satelit publicate în presa occidentală arată faptul că navele de luptă și submarinele Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au părăsit baza navală principală de la Sevastopol și s-au mutat la Novorossiysk și Feodosia. Astfel, în portul Novorossiysk se află acum toate submarinele Proiect 636.3 din clasa Varshavyanka, cele două fregate Proiect 11356, o navă de patrulare, cinci nave mari de desant, precum și majoritatea navelor mici purtătoare de rachete.
Apar din nou informații cu privire la o tragedie de proporții pentru Marina chineză: Un submarin nuclear din clasa Shang (Type 093) s-a scufundat după ce a fost prins într-o plasă antisubmarin, destinată tocmai contracarării submarinelor americane în Marea Galbenă.
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale Române, în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 27 septembrie, în portul britanic Rosyth, Scoția, în prezența locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral de flotilă Marcel Neculae, a reprezentanților autorităților militare ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, a reprezentanților șantierului naval constructor Babcock și a membrilor echipajului navei.
Marina franceză a efectuat, pe 20 septembrie 2023, un exercițiu reușit de tragere cu cea mai nouă versiune a rachetei Exocet (Mer-Mer 40 Block 3c - MM40 B3c), produsă de MBDA, de pe fregata Alsace.
Ministrul britanic al Apărării, Grant Schapps, a făcut o declarație cu privire la proiectul comun Australia, Regatul Unit și SUA (AUKUS). Noul submarin este o reacție la ambițiile militare ale Chinei în Indo-Pacific.
În general, Marina franceză comunică foarte rar despre misiunile desfășurate de submarinele sale de atac cu propulsie nucleară [SNA], iar de fiecare dată când a făcut-o a avut de transmis un mesaj. Dar, în ultimul timp se constată că această practică este folosită cu o frecvență mai mare.
În urmă cu patru zile ucrainenii au lovit devastator sediului Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) din Sevastopol, Crimeea. Au murit atunci 34 de ofițeri ruși, inclusiv comandantul flotei, amiralul Viktor Sokolov. Și e prima oară în istorie după 1904 când rușii pierd în război un comandant de flotă.
Forţele Armate Ucrainene au testat, pentru a doua oară, funcționalitatea dronei subacvatice (UUV) Marichka, cu o greutate a focosului de aproximativ 200 de kilograme. Ieri, pe reţelele de socializare, a fost publicat un scurt material video cu momentul în care drona subacvatică ucraineană Marichka este lansată la apă.
România urmează să achiziționeze submarine franceze de tip Scorpene, produse de Naval Group, aceeași companie implicată în programul corvetelor, un program care a eșuat și pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a anulat în cele din urmă. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr dă asigurări însă că lecțiile din acel program sunt învățate.
În cea mai recentă etapă a programului franco-britanic Măsuri de Contracarare a Minelor Marine (MMCM), Thales a finalizat cu succes o demonstrație pe mare a capacității de a localiza, identifica și neutraliza minele marine a primului sistem complet integrat de contramăsuri antimină din lume, bazat pe drone.
Contractul privind achiziția celor patru corvete din clasa Gowind 2500, contract anulat de România, avea o componentă esențială pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, anume modernizarea navelor.
Într-o demonstrație a angajamentului continuu față de securitatea transatlantică și interoperabilitatea apărării, Forțele navale americane din Europa, împreună cu Forțele de apărare daneze, vor efectua exerciții pentru a proteja convoaiele maritime în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică.
Adjunctul directorului Biroului Central de Proiectare pentru tehnică navală Rubin din Federația Rusă, Andrei Baranov, a anunțat, pe 22.09.2023, că societatea va oferi armatei un nou proiect de submarin nuclear strategic, ce poate fi dezvoltat pe termen mediu pentru o eventuală înlocuire a submarinelor din clasa Borey.
SUA a pus în mișcare o serie de măsuri care reactivează programul american antisubmarin activ în timpul Războiului Rece.SUA reactivează un program major de detecție submarină, abandonat la sfârșitul Războiului Rece
Forțele Navale Române au nevoie cât mai rapid de nave vânător de mine în contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, război care a minat la propriu Marea Neagră.
Regiunea extinsă a Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în intervenţia naţională în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, relatează Agerpres.
Nava sub pavilion Togo care a suferit o explozie, miercuri dimineaţă, a fost remorcată de o ambarcaţiune a Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos către Golful Musura şi a fost eşuată în siguranţă, a anunţat Autoritatea Navală Română (ANR).
O explozie a avut loc, miercuri dimineaţa, pe o navă care se afla în Marea Neagră, în apropiere de zona Sulina, comandantul vasului sub pavilion Togo luând măsura abandonării acestuia.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, pe 19.09.2023, nava mică purtătoare de rachete Serpukhov a lansat o rachetă de croazieră de tip Kalibr din Marea Albă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 01.09.2023, că, în Peninsula Chukotka, precum și în raioane maritime din Marea Chukchi și Marea Bering, se desfășoară exercițiul tactic Finval-2023 al Flotei ruse din Oceanul Pacific, care vizează protejarea comunicațiilor de-a lungul rutei maritime de nord.
Ucraina va putea efectua multe alte atacuri asupra navelor ruseşti, a declarat pentru Reuters un ministru ucrainean care joacă un rol cheie în construirea industriei dronelor în ţară, după o serie recentă de raiduri pe mare.
Rusia pare că activat funcția ”Call Baby”, după ce, în ultimele zile, mai multe atacuri cu drone maritime ”Sea Baby” au vizat navele militare ale Marinei ruse.
Pentru a treia zi consecutiv, pe 15.09.2023, reprezentanții militari ruși a anunțat că forțele Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) s-au confruntat cu atacuri ale dronelor maritime ucrainene. Astfel, după cum susțin aceștia, alte două drone de acest tip au fost distruse în partea de sud-vest a acvatoriului Mării Negre.
În timpul războiului împotriva Ucrainei, Rusia a poziționat în mod strategic cinci dintre bateriile sale de rachete sol-aer S-400, inclusiv radarele acestora, în regiunea Crimeea, aflat începând cu 2014 sub ocupaţie rusă. Cu toate acestea, într-un interval de timp de aproximativ o lună de zile, Forţele Armate Ucrainene au reușit să distrugă două dintre aceste sisteme de rachete. Este important de precizat că fiecare distrugerea a unei baterii S-400 de către ucraineni indică o reducere scădere a capacităţilor de apărare pe care ruşii le-au construit în jurul Flotei ruse din Marea Neagră, cu baza în Sevastopol.
În timpul atacului efectuat de ucraineni asupra navelor rusești din Portul Sevastopolul ocupat temporar, la 13 septembrie, a fost distrusă, în special, nava mare de desant Minsk, Proiectul 775. Distrugerea acestei nave va complica semnificativ acţiunile pe care ruşii le desfăşurau în Marea Neagră. Nu este o exagerare când spunem că nava mare de desant Minsk a fost distrusă şi nu avariată. Dovada stă un material video postat pe reţele de socializare chiar de către ruşii care lucrează în Portul Sevastopolul.
În noaptea de miercuri, 13 septembrie, Ucraina a atacat Sevastopolul și a lovit un submarin rus și o navă cu ajutorul rachetelor britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, relatează Sky News.
La Șantierul Naval Galați a fost lansată la apă o nouă navă militară construită în România. E vorba de o navă OPV 2600, construită în țara noastră pentru Marina Pakistanului.
Guvernul britanic a dezvăluit că Rusia a lansat pe 24 august mai multe rachete asupra unei nave civile de marfă în Marea Neagră, care au fost interceptate cu succes de forţele ucrainene, transmite Agerpres, care citează EFE.
Un Grup de Lovire Aeronaval (Carrier Strike Group – CSG) al NATO urmează să fie constituit în Marea Norvegiei, iar nava amiral a Marinei Militare britanice (Royal Navy) a fost desemnată la conducere.
Președintele american Joe Biden este dispus să facă un compromis în ceea ce privește politica SUA privind migrația, iar această schimbare este condiționată de republicani din Congres pentru a începe negocierile pentru aprobarea unui ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina.
Se strânge lanțul pentru liderii Hamas responsabili la nivel decizional de atrocitățile fără precedent comise de comandourile teroriste ale Hamas în teritoriile israeliene pe 7 octombrie 2023.
Informații recente din mass-media asiatică relevă că experți militari chinezi au descoperit prin simulare că avioanele americane stealth, cum ar fi B-21 Raider, pot fi doborâte de armele lor hipersonice care ar putea comunica cu drone ajutate de inteligența artificială.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut parlamentului să aprobe ratificarea intrării Suediei în NATO, în schimbul aprobării din partea Congresului SUA a vânzării avioanelor de luptă F-16 către Turcia, a informat miercuri site-ul Yeni Şafak. Până acum, Turcia justifica blocarea ratificării suedeze prin lupta slabă împotriva organizațiilor teroriste și arderea Coranului în Suedia.
Numărul de dezertări a crescut semnificativ în ultimele luni, scrie The Moscow Times, care citează reprezentanții unui proiect rusesc numit Idita Lesom, ce îi ajută pe ruși să evite luptele în Ucraina.
Potrivit șefului organizației, Grigory Sverdlin, majoritatea soldaților au decis să dezerteze după ce au fost răniți în timpul luptei, au primit tratament în spitalele rusești, și au fost trimiși înapoi pe front.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat importanța unui sprijin continuu pentru Ucraina pentru a învinge agresiunea rusă, avertizând că neaprobarea ajutorului ar "deschide cutia Pandorei a agresiunii în întreaga lume". Blinken a subliniat importanța continuării sprijinului acordat Ucrainei pentru ca Rusia să nu poată continua agresiunea militară.
Încurajată de eşecul contraofensivei ucrainene, Rusia crede mai mult ca oricând că pacea presupune o Ucraină amputată de regiunile sale estice şi sudice, a declarat pentru France Presse purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
Washington Post a dezvăluit, într-o investigație amplă publicată în octombrie, modul în care Emiratele Arabe Unite și-au construit armata bazându-se pe militarii americani pensionați și consultanții străini, pe lângă un număr mare de mercenari care să lucreze în armata emirateză ca soldați.
Rusia încearcă să "înghețe" confruntările din Ucraina pe timpul iernii pentru a-și consolida forțele în vederea unui nou atac anul viitor, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pe parcursul anului în curs, forțele ucrainene au desfăşurat o contraofensivă în care au obținut unele câştiguri în est și sud.
În mijlocul apărării împotriva unui atac rusesc de-a lungul direcției Avdivka, vehiculul de luptă al infanteriei ucrainene M2 Bradley a suferit o lovitură directă de la o rachetă ghidată antitanc (ATGM).
Regiunea Kaliningrad, o exclavă a Rusiei, a atras atenția și a stârnit îngrijorări cu privire la militarizarea să. Importanța militară a Kaliningradului este evidențiată de locația sa, care separă Belarusul de partea continentală a Rusiei, fiind în vecinătatea statelor membre NATO. În ultima perioadă, regiunea a cunoscut o intensificare a procesului de militarizare, cu o desfășurare sporită de echipamente și soldați. Polonia a reacționat prin pregătirea unui răspuns militar la militarizarea percepută a Kaliningradului.
Belgia a confirmat livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina în 2025, primul lot fiind programat pentru acel an. În ciuda anticipării, este puțin probabil ca avioanele F-16 să zboare pe cerul Ucrainei înainte de sfârșitul anului în curs. Mai multe state occidentale pentru a crește numărul de avioane de luptă F-16 furnizate Ucrainei, reflectând un efort comun de sprijinire a țării.
Turcia respinge planurile de a stabili o "zonă tampon" post-război în Gaza, deoarece ar fi lipsită de respect pentru palestinieni, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres, care citează de Reuters.
Întrucât urmăreşte să beneficieze de îmbunătăţirea relaţiilor marocano-franceze în contextul deteriorării legăturilor dintre Maroc și Israel, Parisul speră să compenseze una dintre pierderile majore din timpul crizei diplomatice fără precedent cu Rabatul. Este vorba de domeniul industriilor spațiale pierdut în favoarea companiilor israeliene, dintre care una a fost însărcinată să creeze un satelit de supraveghere pentru Regatul din Africa de Nord.
În cadrul unor postări pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că, pe 05.12.2023, un avion rusesc de tip Su-24M Fencer a fost doborât în vestul Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor. Potrivit unor informații neconfirmate, aeronava rusească ar fi fost lovită de o rachetă sol-aer lansată cu ajutorul unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat în SUA.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram, în perioada 03-04.12.2023, o dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune complexă de zbor deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiul aerian al României, cu o durată de peste 20 de ore.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, aflat în Statele Unite, împreună cu delegația guvernamentală condusă de premierul Ciolacu, a avut întrevederi cu șefii apărării și diplomației americane, Lloyd Austin, respectiv Antony Blinken.
Finlanda intenționează să crească producția de muniție de artilerie în următoarele săptămâni, ceea ce va însemna că Helsinki își respectă cu vârf și-ndesat angajamentele făcute în primăvară, de a înarma Ucraina.
Slovacul Bohuš Garbár a mărturisit că a cooperat cu serviciul secret rus GRU și a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani cu suspendare în luna februarie a acestui an.
Spania a comandat nouă sisteme de drone SIRTAP de la compania europeană Airbus, într-o afacere în valoare de aproximativ 495 de milioane de euro (539 de milioane de dolari), ceea ce reprezintă o îmbunătățire majoră a capacităților de informații, supraveghere și recunoaștere ale armatei spaniole.
An de an, parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României aduce premieri militare în ceea ce privește tehnica. În anii precedenți, Armata a defilat în premieră cu sisteme Patriot, sisteme HIMARS și, ducându-ne mai mult în urmă, avioane F-16 Fighting Falcon.
Recent, în estul Ucrainei au fost descoperite resturi ale unei drone ADM-160 MALD, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la utilizarea acestora în conflict. ADM-160 MALD (Miniature Air Launched Decoy) este un vehicul aerian fără pilot (UAV) utilizat ca momeală pentru a proteja propriile aeronave de apărarea aeriană inamică. Forțele Armate Ucrainene par să utilizeze aceste ''misterioase drone momeală'', pentru suprasaturarea sistemului rusesc de apărare aeriană, iar rachetele lansate să-şi poată lovi mai uşor ţintele. Descoperirea acestor resturi și utilizarea de către Ucraina a ADM-160 MALD evidenţiază rolul pe care aceste drone momeală îl au în strategiile militare moderne.
Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de împlinirea a doi ani, frontul a devenit unul static, pe măsură ce contraofensiva ucraineană se ciocnește de liniile defensive fortificate ale Rusiei. Cu un progres redus și schimburi teritoriale tot mai limitate, conflictul a fost caracterizat de unii ca fiind static. În timp ce progresele pot fi încetinite pe uscat, în Marea Neagră, Ucraina continua să reprezinte o ameninţare destul de serioasă pentru Flota rusa din Marea Neagră. Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, a declarat că principalul succes al Ucrainei din ultima jumătate de an a fost ''victoria navală'' din Marea Neagră.
Două companii finlandeze sunt suspectate că furnizează Rusiei produse care ar putea face obiectul sancțiunilor U.E, inclusiv drone, precizează autoritatea vamală din Finlanda.
Statele Unite discută cu alte țări partenere pentru a înființa o forță maritimă care să protejeze navele din Marea Roșie, a declarat luni consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă. Posibilitatea creării unui nou grup operativ, în afara Grupului Operativ 51 anti-piraterie, deja înființat, vine în urma atacurilor de duminică asupra a două nave comerciale aflate în Marea Roșie. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a menționat, luni, despre existență discuțiilor, în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, dar a spus că nu are nimic de anunțat.
Polonia continuă să primească ș sisteme de rachete coreene K239 Chunmoo, cunoscute și sub numele de Homar-K, care au fost achiziționate din Coreea în număr de 288 de unități, montate pe șasiul camionului Jelcz și echipate cu sistemul de control al focului Topaz.
Industria de apărare ucraineană lucrează la o versiune cu rază lungă de acțiune a sistemului de rachete Neptune. Generalul-locotenent Ivan Havriliuk, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, a dezvăluit cea mai recentă realizare a industriei ucrainene de apărare: o nouă versiune terestră a renumitei rachete de croazieră anti-navă Neptune. Această dezvoltare marchează un progres semnificativ în ceea ce priveste modificarea sistemului de rachete Neptune, evidențiind eforturile continue ale Ucrainei în materie de inovare în domeniul apărării.
Ucraina urmează să primească bombe de înaltă precizie cu diametru mic (GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb) din SUA, livrarea fiind prevăzută pentru 2024. GLSDB, o rachetă cu rază lungă de acțiune, va spori capacitățile militare ale Ucrainei, oferind o rază de lovire de 160 km, depășind caracteristicile pe care le au alte tipuri de muniţii utilizare de ucraineni pe front. Boeing și Saab au adaptat GLSDB pentru lovituri sol-sol, oferind Ucrainei un sistem nou de rachete rentabil și eficient din punct de vedere al costurilor împotriva unei varietăți de ținte. În ciuda întârzierilor, această nouă armă este așteptată cu nerăbdare pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei.
În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit astăzi, la Washington, cu Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin.