Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Forțele Navale Române sunt interesate de achiziționarea unui nou avion fără pilot
08 mai, 19:49
Marina românească este interesată de achiziționarea unui nou avion fără pilot/dron ă (UAV) pentru planurile sale de dezvoltare și modernizare a Forțelor Navale, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiralul Alexandru Mîrșu, în cadrul forumului SAS-19 (Sea-Air-Space), care s-a desfășoară în perioada 6-8 aprilie la Washington, informează DefenseNews.com.

Pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia în Marea Neagră, Forțele Navale Române caută să achiziționeze un avion fără pilot (UAV) "complet nou" pentru domeniul maritim și fluvial, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiral Alexandru Mîrșu

Capabilitatea ar putea fi folosită de Flotila Fluvială din România și pentru supravegherea de coastă prin operare de la țărm, a subliniat viceamiralul Alexandru Mîrșu, fără a preciza însă un interval de timp sau un buget pentru posibila achiziție.

Viceamiralul a amintit că România este în curs de a achiziționa patru corvete multifuncționale noi, ca nucleu al marinei românești, și de a moderniza fregatele de tip 22 achiziționate din Marea Britanie. Se așteaptă, de asemenea, achiziționarea unor sisteme de rachete de coastă și a trei noi submarine - ca parte a angajamentului României de a cheltui 2% din PIB-ul anual pentru apărare, în următorul deceniu.

Ideea este de a extinde prezența României în Marea Neagră, Marea Mediterană și oriunde este nevoie de aliați, și de a menține un program submarin dincolo de 2030, a declarat Alexandru Mîrșu, precizând că submarinele sunt necesare pentru a asigura capacitățile operaționale ale României în Marea Neagră, deoarece submarinul clasa Kilo nu satisface această nevoie. Singurul submarin al Forțelor Navale Române, Delfinul, a fost retras din serviciu și este folosit în scopuri de instruire.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale a subliniat că a apărtut "o nouă cortină de fier", reprezentată de sistemul A2/AD rusesc prin care se asigură interdicția accesului în zonele Kaliningrad, Sevastopol și din Siria.

Acesta a precizat că exercițiile multinaționale majore și operațiile NATO de la Marea Neagră au transmis un mesaj clar că Marea Neagră rămâne o mare deschisă traficului naval internațional.

În luna martie, România a condus exercițiul antisubmarin al NATO din Marea Neagră, Poseidon 19, iar în luna aprilie, a organizat cel mai mare exercițiu naval al NATO din Marea Neagră, Sea Shield 19, la care au participat 20 de nave și echipaje din România, Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda și Turcia, sprijinite aerian de avioane de patrulare maritimă din SUA și Turcia.

Ştiri Recomandate

Portugalia a aprobat vânzarea a încă 5 avioane F16 către România
Ucraina și Turcia intenționează să producă o dronă de atac de nouă generație
Israelul a bombardat un depozit de armament în Irak
Rusia trimite să navigheze prin Oceanul Arctic controversata navă numită ”Cernobîl plutitor”
Securitate energetică. Turcia sfidează UE şi promite să continue forajele în apele Ciprului
F-16, România. Sursă: MApN
EXCLUSIV
F-16 second hand, lecție pentru România. De ce Polonia regretă avioanele F-16 Block 50/52 noi
Esper: Testul cu rachetă balistică, un avertisment SUA adresat Chinei
Peste 100.000 de soldați vor participa la exercițiul Centru 2019 din Rusia