Formatul Bucureşti 9. Iohannis: Rusia este cea mai mare ameninţare pentru securitatea euroatlantică. NATO are nevoie de o apărare înaintată mai robustă
La Batislava se desfăşoară la această oră reuniunea şefilor de state din Formatul Bucureşti 9. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care coprezidează summit-ul, alături de omologi săi slovac şi polonez.
Klaus Iohannis, președintele României. Sursă foto: Administrația Prezidențială
În deschiderea reuniunii, Klaus Iohannis a evidenţiat faptul că Formatul Bucureşti 9 îşi păstrează valoarea adăugată, solidaritatea, dialogul şi cooperarea fiind bazele puterii şi rezilienţei comune a ţărilor partenere.
Șeful statului a mai subliniat că deciziile adoptate în Madrid, anul trecut, trebuie implementate pe deplin, inclusiv şi deciziile legate de importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.
De asemenea, Klaus Iohannis a făcut referire la faptul că România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, iar asta înseamnă înţelegerea nevoii clare ca ţara noastră să-şi întărească apărarea naţională şi să-şi consolideze postura NATO pe Flancul Estic într-un mod unitar şi coerent, credibil şi robust, inclusiv la Marea Neagră.
Mesajul preşedintelui României a fost cât se poate de clar: Ucraina va continua să fie sprijinită şi a fost punctată necesitatea întăririi securităţii, mai ales în zonele vulnerabile, în special în Republica Moldova.
Consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică
La finalul reuniunii şefilor de state din Formatul Bucureşti 9, președintele Iohannis a declarat că discuţiile au fixat priorităţile pentru summitul de la Vilnius.
Președintele a subliniat necesitatea unor ”progrese notabile” privind consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic.
”Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice”, a spus Iohannis.
Președintele a vorbit de importanța consolidării apărării naţionale şi a creării, pe flancul estic NATO, a apărării înaintate robuste, coerente, unitare, credibile.
”Am pledat pentru continuarea măsurilor la nivel operaţional, inclusiv cu privire la grupurile de luptă de pe flancul estic, din care face parte şi cel din România”, a adăugat șeful statului.
De asemenea, pe agendă a fost și Marea Neagră, zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, astfel cum este consacrat în conceptul strategic al NATO, adoptat la Madrid.
În perspectiva procesului de aderare a Ucrainei la NATO, ”am exprimat sprijin pentru transformarea Comisiei NATO - Ucraina într-un Consiliu NATO-Ucraina, şi sper să vedem acest consiliu convocat la summitul de la Vilnius”, a mai spus Iohanis.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News