1.000 de parașutiști americani, polonezi, olandezi, germani și români au aterizat azi pe aerodromul Bazei Aeriene din Boboc.
1.000 de parașutiști americani, polonezi, olandezi, germani și români au aterizat azi pe aerodromul Bazei Aeriene din Boboc.
Zece parașutiști americani din Estonia au fost spitalizați după ce aeronava în care se aflau a avut o aterizare eșuată pe aerodromul Nurmsi, în timpul exercițiului Swift Response, după cum a informat agenția estonă Postimees.
După cum se știe,armata egipteană a anunțat pe 4 mai 2021 semnarea unui contract pentru importul a 30 de avioane de luptă franceze Rafale, care urmează să fie finanțat printr-un împrumut cu o durată minimă de 10 ani.
Potrivit mass-media arabe, Marocul a încheiat un acord cu China pentru a achiziționa în regim de urgență drone "Wing Long 2", ca parte a îmbunătățirii capacităților Forțelor Aeriene Regale marocane. Marocul operează, în prezent, un număr necunoscut de drone chineze "Wing Long 1" primite din Emiratele Arabe Unite și deține, de asemenea, diverse drone din diferite surse.
Primele aeronave B-1B ”Lancer” au reluat operațiunile de zbor pe 3 mai, în urma unui ordin de siguranță pentru reținerea la sol a tuturor avioanelor de acest tip, emis pe 20 aprilie de către generalul Tim Ray, comandantul Comandamentului Loviturii Globale a Forțelor Aeriene (Air Force Global Strike Command – AFGSC).
Luni, 10 mai, începând cu ora 14.00, pe aerodromul Bazei Aeriene de la Boboc se va desfășura o secvență a exercițiului multinațional Swift Response 21/Defender Europe 21, care va include acțiuni de desant aerian executate de militari americani, polonezi, olandezi, germani și români.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter, mijloace americane de cercetare aeriană continuă să îndeplinească misiuni intense de tip ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance) în proximitatea frontierelor rusești din Marea Neagră.
Cotidianul francez "La Tribune" a relatat că Egiptul urmează să achiziționeze din Franța un satelit de spionaj și două avioane de realimentare în aer Airbus 330 MRTT.
Egiptul va comanda suplimentar 30 de avioane de luptă Rafale din Franța. Decizia e una extrem de importantă, costul programului fiind unul ridicat. Iar „bătălia” s-a dat între Rafale și Su-35, Cairo alegând prima opțiune.
Estonia i-a înaintat joi o plângere Rusiei pentru încălcarea spaţiului său aerian de către un avion rus, transmite Agerpres, care citează DPA.
Grupul de aviație, Rossiya Airlines, responsabil cu transportul conducerii de vârf a Rusiei va avea o flotă nouă de aeronave până în anul 2030, a declarat președintele grupului, Konstantin Tereshchenko.
Dezvoltarea Next Generation Fighter (NGF), viitorul avion de generația a VI-a, face parte din programul mai amplu Sistemul de Luptă Aerian al Viitorului (FCAS/SCAF) care urmărește implementarea mai multor sisteme aeriene de ultimă generație. Dar „destinul” viitorului avion a fost pe punctul de a fi spulberat încă din fașă.
Pe 4 mai, încă două bombardiere B-52H au sosit la Baza Aeriană Al Udeid din Qatar, a informat departamentul de presă al Forțelor Aeriene americane din Comandamentul Central (CENTCOM).
Capacitățile de război aerian ale Forțelor Aeriene Turce vor fi puse la grea încercare, în următorii ani, deoarece mare parte din avioanele de luptă vor fi retrase din serviciu, se precizează într-un raport al grupului de reflecție turc EDAM, citat de publicaţia Ahval News.
Execuțiile extrajudiciare, cele din afara zonelor de război în care America este implicată, autorizate personal de către președintele SUA, au fost permanent subiect de discordie atât pentru specialiștii în drept internațional, sunt criticate virulent de către organizațiile de apărare ale drepturilor omului, devenind motive de încordare maximă dintre Washington și aliații săi militari internaționali.
Regiunea Militară Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse va fi întărită cu avioane de vânătoare Su-35. Este planificat ca primele aparate de acest tip să fie introduse în înzestrarea unui regiment de aviație din Regiunea Rostov. Avioanele de vânătoare Su-35 vor rămâne cele mai avansate aeronave din Federația Rusă, până la apariția în masă a avioanelor Su-57 din generația a cincea.
Turcia a sugerat că va iniția acțiuni în justiție împotriva guvernului american, pentru a-i fi respectate drepturile de partener în programul F-35 Joint Strike Fighter (JSF) din care a fost dată la o parte în urma achiziționării sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400.
Departamentul de Stat al SUA și-a dat aprobarea privind o potențială vânzare a șase avioane de patrulare P-8I cu echipamente aferente, către India, la un cost aproximativ de 2,42 miliarde USD, a informat Pentagonul vineri 30 aprilie.
Pe baza informațiilor publice și punând cap la cap frânturi de date, un blogger specializat în analize militare a ajuns la concluzia că la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii s-ar afla 5 sau 6 drone MQ-9 Reaper care execută misiuni de supraveghere aeriană a zonei din Marea Neagră, Ucraina sau Belarus.
Comandamentul Forțelor Armate Poloneze a anunțat printr-o postare pe Twitter că o aeronavă a încălcat spațiul aerian al Belarusului, pe 29 aprilie.
Finlanda a anunţat joi că a primit ofertele finale pentru reînnoirea flotei sale de avioane de luptă, un contract major de 9 miliarde de euro pentru 64 de aparate ce pune în faţă cinci producători occidentali şi urmează să fie atribuit la sfârşitul anului, relatează France Presse.
Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Vasile Toader, au participat joi, 29 aprilie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, la ceremonia de certificare NATO a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) în vederea executării serviciului de Poliție Aeriană Întărită.
Forțele Aeriene Spaniole au preluat de la Forțele Aeriene Italiene responsabilitatea privind executarea misiunii de Poliție Aeriană a NATO în zona Baltică.
O filială britanică a grupului aeronautic european Airbus a fost amendată de un tribunal de la Londra cu 28 de milioane de lire sterline (circa 32 de milioane de euro) după ce şi-a recunoscut vinovăţia într-un dosar de corupţie legat de contracte încheiate cu Garda Naţională din Arabia Saudită, relatează agenţia EFE.
O aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a plecat azi, la ora 15.00, spre Republica India, într-o misiune de asistență umanitară pentru transportul, în regim de urgență, de echipamente medicale pentru această țară, grav afectată de pandemia de COVID-19.
Ceremonia de certificare NATO a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF), sosit în România în vederea executării serviciului de Poliție Aeriană Întărită, va avea loc joi, 29 aprilie, începând cu ora 11.00, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Avioanele de generația a V-a F-35 Lightning II, într-un ipotetic conflict cu China sau Iranul, ar juca în prezent un rol secundar din cauza distanței mari pe care o au de parcurs de la cele mai apropiate Baze Aeriene până la potențialele zone de conflict.
Zeci de avioane F-16 ale forțelor aeriene din SUA, Grecia, Spania, Canada, Israel, Franța, Cipru, Germania și Emiratele Arabe Unite au participat în perioada 12-22 aprilie la un amplu exercițiu aerian NATO intitulat INIOCHOS 21 la Baza Aeriană Andravida din Grecia.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare militară străină către Guvernul Australiei de drone MQ-9B și echipamente aferente, pentru un cost estimat la 1,6 miliarde de dolari.
Două avioane B-52H Stratofortress de la Baza Aeriană Minot, Dakota de Nord au fost dislocate pe 26 aprilie, la baza aeriană Al Udeid, Qatar. Aeronavele se alătură celorlalte două bombardiere strategice B-52 care, au sosit pe 23 aprilie, a anunțat departamentul de presă al Forțelor Aeriene ale SUA din Comandamentul Central (CENTCOM).