Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 12.11.2021, că subunități de desant aerian au fost deplasate în Regiunea Grodno din Republica Belarus, pentru desfășurarea de exerciții comune.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 12.11.2021, că subunități de desant aerian au fost deplasate în Regiunea Grodno din Republica Belarus, pentru desfășurarea de exerciții comune.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a recunoscut ieri că i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să-l ajute la supravegherea frontierelor Belarusului cu UE, în apropierea cărora Moscova a trimis bombardiere strategice în contextul valului migrator orchestrat de liderul de la Minsk drept represalii pentru sancţiunile europene.
China a construit recent într-un deșert din provincia Xinjiang nave de luptă americane, inclusiv un portavion. Desigur, vorbim de machete ale navelor americane. Însă chinezii nu s-au oprit aici. Imaginile surprinse din satelit indică faptul că Beijingul a construit și machete ale avioanelor americane stealth de generația a V-a F-35 Lightning II.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 12.11.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în luna decembrie a acestui an, Forțele Aerocosmice vor primi patru avioane de vânătoare de generația a cincea Su-57 din producția de serie.
Bombardiere strategice B-52H Stratofortress aparținând Aripii 5 Bombardament (Baza Aeriană Minot, Dakota de Nord) s-au alăturat, pe 10 noiembrie, bombardierelor B-1B Lancer pentru a sprijini seria de misiuni Bomber Task Force (BTF) Europe, în timpul unui exercițiu de angajare ținte (targeting) în regiunea Mării Nordului.
Rusia a afirmat joi că a ridicat de la sol un avion de vânătoare pentru a intercepta un avion spion britanic care acţiona în apropierea peninsulei Crimeea, anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, transmite Reuters.
Ministerul Apărării al Republicii Belarus a publicat un mesaj pe canalul său de pe Telegram, în care a informat că, pe 11.11.2021, în cadrul unui exercițiu comun, două bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 au simulat lansarea de bombe într-un poligon de pe teritoriul belarus.
Ministerul rus al Apărării a semnalat, pe 10.11.2021, activarea avioanelor de cercetare ale NATO în Regiunea Mării Negre, unele dintre acestea apropiindu-se la o distanță de numai 30 de kilometri de frontiera Federației Ruse.
DefenseRomania a anunțat în exclusivitate la începutul acestei luni că în programul de înzestrare cu drone, numit oficial „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)”, au fost depuse două oferte. E vorba despre companiile israeliene Elbit Systems cu Hermes 450 și Israel Aerospace Industries (IAI) cu Tactical Heron.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 10.11.2021, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au îndeplinit misiuni de patrulare în spațiul aerian al Republicii Belarus.
Bombardiere strategice B-1B Lancer din Escadrila 9 expediționară de bombardament au traversat Europa, în weekendul trecut, ajungând până în zona Mării Negre, se precizează, pe 8 noiembrie, într-un comunicat de presă Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE).
La doar două luni de la câștigarea rapidă a controlului asupra întregii țări, talibanii din Afganistan și-au exprimat intenția de a-și construi propria forță aeriană, după cum informează agenția asiatică de presă ANI.
Forțele aeriene americane (USAF) au acordat, pe 5 noiembrie, companiei Lockheed Martin un contract de 10,9 miliarde de dolari pentru modernizarea avionului de luptă F-22 Raptor.
Manevrele militare au avut loc în contextul exercițiului militar Castle Forge de la finalul lunii trecute, exercițiu care s-a extins atât în România, cât și în Bulgaria. Dacă partea americană a participat cu aeronave F-15E Strike Eagle, piloții români au participat la exercițiu cu F-16 Fighting Falcon.
În premieră, Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată (DARPA) din Departamentul american al Apărării a recuperat un vehicul aerian fără pilot X-61 Gremlin, aflat în zbor, cu ajutorul unei aeronave C-130, încheind o etapă în efortul armatei americane de a desfășura roiuri de drone de pe o navă-mamă.
Eliminarea Turciei din programul Joint Strike Fighter prin care Ankara ar fi trebuit să fie înzestrată cu avioane de generația a V-a F-35 Lightning II a devenit o adevărată telenovelă. Turcia a fost exclusă din programul F-35 ca urmare a deciziei autorităților de la Ankara de a achiziționa sisteme de apărare antiaeriană rusești de tip S-400. Așa a început totul.
Pe 3 noiembrie, directorul Programului de achiziții pentru apărare din Republica Coreea, Kang Eun-ho, a anunțat că producătorul coreean de avioane Korea Aerospace Industries poartă discuții cu guvernul slovac pentru furnizarea a 10 avioane FA-50, la un preț total de 500 de milioane de dolari.
După Marea Britanie, Olanda, Italia, Polonia, Danemarca, Belgia și Elveția, Spania, dar și Cehia s-ar putea înscrie în clubul statelor europene care au luat decizia să achiziţioneze avioane de luptă F-35, produse de compania americană Lockheed Martin.
Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 02.11.2021, citând o sursă din domeniul construcțiilor de aeronave, că avionul ușor de vânătoare de generația a cincea Checkmate va fi prezentat pentru prima dată în străinătate, la salonul de aviație din Emiratele Arabe Unite.
Recent, pe 28 octombrie, s-a încheiat “Blue Flag 21”, exercițiul aerian din Israel cu participarea celor mai avansate avioane de luptă de producție occidentală.
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi armatei ruse să folosească toate tehnologiile moderne, inclusiv inteligenţa artificială, pentru a consolida capabilităţile dronelor militare, o armă tot mai des folosită, relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit surselor DefenseRomania doar două oferte au fost înaintate pentru programul de înzestrare cu drone pentru Armata României.
Avioanele americane F-15E Strike Eagle s-au întors, pe 1 noiembrie, după aproape două săptămâni, la bazele aeriene Borcea și Graf Ignatievo din România respectiv Bulgaria.
Flota a șasea operativă din cadrul Forțelor Navale ale SUA a anunțat că, în seara zilei de 01.11.2021, nava de comandament și stat major Mount Whitney, care se îndreaptă spre Marea Neagră, a efectuat o escală în portul Istanbul.
Un exerciţiu demonstrativ de poliţie aeriană întărită al militarilor români şi canadieni a avut loc, luni, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
O aeronavă C-27J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române configurată pentru stingerea incendiilor a decolat, luni, în jurul orei 15,30, de la Baza 90 Transport Aerian pentru a acţiona în sprijinul pompierilor de la ISU Bacău care intervin la incendiul de pădure din zona comunei Oituz, judeţul Bacău.
Forțele Aeriene ale Azerbaidjanului au primit recent rachete israeliene aer-aer ”I-Derby ER” pentru a fi instalate pe avioanele MiG-29, potrivit unei informații postate săptămâna trecută pe pagina canalului Telegram al Forțelor Armate azere.
Rafale la standardul F4, proiect aflat în fază de implementare, aduce îmbunătățiri semnificative pentru avioanele de vânătoare franceze. Însă Parisul nu se oprește aici. Deși Franța se află în proces de dezvoltare pentru Next Generation Fighter (NGF), aeronave de generația a VI-a, Rafale la standardul F5 poate fi soluția ideală pentru misiuni de descurajare nucleară și nu numai.
”Într-o după-amiază senină și însorită, opt avioane de luptă A-10 Thunderbolt II și două F-16 Fighting Falcons au fost autorizate la decolare pentru a efectua antrenamente de sprijin aerian apropiat (close air support - CAS)” este fraza de început a unui articol al Forțelor Aeriene ale SUA (USAF), în care se anunță o premieră în istoria aviației mondiale.
Imagini rare cu două avioane ale Forțelor Aeriene Iraniene au devenit virale pe rețelele de socializare. Într-un scurt videoclip, de aproximativ 20 de secunde, un MiG-29 Fulcrum interceptează o rachetă țintă lansată de un F-5 Tiger. Ambele avioane aparțin Forțelor Aeriene ale Republicii Islamice Iran.