Ministerul rus al Apărării a informat, pe 06.07.2021, că bombardiere strategice de tip Tu-160 și Tu-95MS, capabile să poarte armamente nucleare, participă la manevrele Aviației cu rază lungă de acțiune, care au început în Rusia.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 06.07.2021, că bombardiere strategice de tip Tu-160 și Tu-95MS, capabile să poarte armamente nucleare, participă la manevrele Aviației cu rază lungă de acțiune, care au început în Rusia.
Departamentul Apărării din SUA a atribuit, săptămâna trecută, un contract către Raytheon Missile and Defense pentru a produce aproape 700 de rachete aer-aer AIM-9X Block II. Comanda are o valoare de aproape 328 milioane dolari și acoperă produsele și serviciile care vor trebui produse pentru a fi utilizate atât de Forţele Armate ale SUA (US Navy şi Marine Corps), cât și de alte state partenere ale SUA, printre care se numără şi România.
Forțele aeriene ale SUA au acordat un contract de aproximativ două miliarde de dolari, companiei Raytheon Missiles and Defense, pentru etapa de inginerie și dezvoltare a fabricației (EMD phase) din cadrul procesului de realizare a sistemului de arme Long Range Standoff (LRSO).
Francezii erau convinși că Rafale va fi alegerea Elveției, bazându-se pe cooperarea foarte bună cu Elveția, pe faptul că F-35 nu se integrează atât de bine cerințelor Elveției care dorește să utilizeze aeronavele în special pentru misiuni de poliție aeriană, dar și pe partea financiară.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a informat, pe 03.07.2021, că avioane de luptă din cadrul Aviației navale și Aviației Regiunii Militare Sud au efectuat zboruri de instrucție în spațiul aerian al Mării Negre, pe fondul exercițiului NATO Sea Breeze-2021.
Șase aeronave de luptă, coordonate de un avion AWACS, de la Baza Aeriană Ramstein, au intervenit pentru interceptarea unui avion militar de transport trupe care a pătruns fără autorizație în spațiul aerian românesc. Scenariul a avut loc cu ocazia împlinirii a 60 de ani de Poliție Aeriană pentru spațiul NATO.
Aeronavele Su-35 vor patrula pe ruta Oceanului Arctic, strâmtoarea Bering și în regiunile, în care se află bazele forțelor nucleare strategice ale flotei, precizează publicația Izvestia într-un articol recent.
În această perioadă a avut loc o nouă ediție a exercițiului româno-sârb, Air Solutions 21.
România va mai achiziționa încă două escadrile de avioane de vânătoare F-16, anunțul fiind făcut chiar de Viorel Pană, Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.
Israelul a lansat în noaptea de joi spre vineri lovituri aeriene asupra unor ţinte islamiste din Gaza, în represalii la lansări de baloane incendiare din enclava palestiniană care au provocat incendii în Israel, relatează AFP.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter au informat că, pe 01.07.2021, avioane cu diferite destinații din SUA, Marea Britanie și Turcia au îndeplinit misiuni deasupra Mării Negre, precum și în România și Bulgaria, în sprijinul activităților desfășurate în cadrul exercițiului Sea Breeze-2021.
În cadrul ceremoniei desfășurate astăzi la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, generalul-locotenent Ingo Gerhartz și generalul-maior Viorel Pană, au semnat Declarația de intenție privind dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniul aerian.
Un avion de luptă F-16 al forţelor aeriene ale Belgiei s-a prăbuşit peste o clădire pe un aerodrom militar din Olanda cu puţin timp înainte de decolare, rănind două persoane, au informat joi Forţele Aeriene olandeze, relatează dpa. Pilotul a reuşit să iasă în siguranţă din avion, a anunţat armata pe Twitter.
Datele din ”cutia neagră” a avionului MiG-29 prăbușit vor fi preluate în laboratorul corporației rusești RSK ”MiG” de pe teritoriul Federației Ruse, se precizează în răspunsul scris al corporației ”MiG”, a declarat ministrul bulgar al apărării Gheorghi Panaiotov, pe 30 iunie.
Aproximativ 50 de cadeți de la școala de zbor militar din Alep, redeschisă în 2018, se pregătesc pentru absolvire, în timp ce specialiști ruși ajută la pregătirea lor, a declarat joi adjunctul șefului școlii, generalul Yousef Ahmad Hassan.
U-TacS, un joint venture britanic între Elbit (UK) și Thales (UK), e compania înființată special pentru dezvoltarea dronelor tactice Watchkeeper pentru Armata britanică (Royal Army), și e mai mult decât interesată de programul anunțat de Ministerul Apărării Naționale în legătură cu achiziționare de sisteme de tip UAV pentru Armata României.
Qatarul și Turcia au semnat un acord militar care permite dislocarea a 36 de aeronave militare qatariote și a 250 de militari, în baze aeriene turce, pentru o perioadă de cinci ani.
Avioane de luptă multirol, de generația a cincea, F-35, aparținând Israelului, Marii Britanii și SUA au desfășurat, în sudul Israelului, exercițiul aerian comun ”Tri-Lightning 2”, care s-a încheiat pe 29 iunie, se precizează într-un comunicat al Forțelor Aeriene israeliene (IAF).
La 10 ani de la momentul 2011, când producția F-22 Raptor, în viziunea multora cel mai performant avion de luptă din lume, a fost oprită, a apărut în presă o analiză cu privire la imposibilitatea repornirii producției.
Generalul american (r.) Ben Hodges, fostul comandant al trupelor Statelor Unite ale Americii din Europa, a vorbit despre importanța dronelor în contextul în care Polonia a decis achiziționarea sistemelor turcești Bayraktar TB2.
În cadrul unei ceremonii desfășurate la baza aeriană Eglin, Florida, Comandamentul de Luptă Aeriană (Air Combat Command - ACC) din Forțele Aeriene ale SUA (US AF), a înființat, recent, o unitate dedicată exclusiv războiului electronic.
Forțele Aeriene din Azerbaidjan, Qatar și Pakistan, au participat la exercițiul aerian Anatolian Eagle 2021, organizat de Turcia. Ministerul turc al Apărării a anunțat începerea exercițiului aerian pe 21 iunie.
După zvonurile cu privire la o posibilă achiziție de avioane F-16 de către Ucraina, în presa din Federația Rusă a fost reluat narativul fals cu privire la înzestrarea statelor NATO cu avioane americane F-16.
Iranul deţine drone cu o rază de acţiune de 7.000 de kilometri, au relatat duminică mass-media de stat oficiale iraniene, citându-l pe comandantul şef al Gardienilor Revoluţiei, - armata de elită a regimului iranian - o evoluţie care poate fi considerată de către Washington drept o ameninţare la adresa stabilităţii regionale.
Matteo Perego Di Cremnago, membru al Comisiei de apărare din Parlamentul italian, a declarat că, în contextul tensiunii recente dintre cele două țări, autoritățile din Emiratele Arabe Unite (EAU) au expulzat forțele italiene dislocate într-o bază militară din apropiere de Dubai.
Rusia a transferat trei avioane strategice de patrulare maritimă şi de luptă antisubmarin Tupolev Tu-142, din cadrul Forţelor aeriene ale marinei ruse, în oraşul Eisk, situat pe ţărmul golfului Taganrog (regiunea Krasnodar, sudul ţării), relatează vineri publicaţia rusă Moskovski komsomoleţ, citând mai multe site-uri specializate în urmărirea traficului aerian.
Şeful Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, Mareşal al Aerului Sir Michael Wigston, şi şeful Forţelor Aeriene Germane, general-locotenent Ingo Gerhartz, vor semna, pe 1 iulie, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Declaraţia comună privind interoperabilitatea aeronavelor Eurofighter Typhoon pentru executarea în comun a misiunilor de Poliţie Aeriană.
Un elicopter militar rusesc s-a prăbuşit joi seara în regiunea Gatcina, în apropiere de Sankt Petersburg, în nord-vestul Rusiei, toţi cei trei membri ai echipajului pierzându-şi viaţa, au anunţat autorităţile locale.
Două avioane Eurofighter Typhoon aparținând Forțelor Aeriene Germane au aterizat azi în România la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Avioanele britanice Eurofighter Typhoon care execută misiunea de poliție aeriană de la Baza Mihail Kogălniceanu au interceptat mai multe avioane rusești care se apropiau de Zona de Identificare Aeriană a României dinspre Marea Neagră.