Desecretizări în SUA: Întărirea Europei prin dislocarea F-35 și experți americani în spatele Forțelor Aeriene Ucrainene în lupta lor cu Rusia
Încet, încet, aflăm informații concrete despre implicarea specialiștilor americani în conflictul din Ucraina și începem, totodată, să înțelegem mai bine cum rușii nu au reușit să obțină supremația aeriană, esențială, după cum se vede, în câștigarea războiului.
Două aeronave F-35 Lightning II americane, zburând într-o misiune deasupra Golfului Persic. Sursă foto: Lockheed Martin
Forțele Aeriene americane au desecretizat, recent, informații privind prezența în Europa a celor mai buni specialiști ai lor din domeniul operațiilor aeriene.
Înainte de 24 februarie, data la care Rusia a început invadarea Ucrainei, Aripa 505 Comandă și Control (CCW 505) a Aviației americane a desfășurat în Europa un detașament format din 35 de experți (ai Aviației Militare americane) în strategii, planuri de operații, tactici, comandă-control și comunicații, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE).
”Contribuțiile aviatorilor de la CCW 505 la misiunea Centrului 603 de Operații Aeriene (AOC 603), dislocat la Baza Aeriană Ramstein din Germania, au fost esențiale în strategia și execuția operațiilor forțelor aeriene americane în Europa și au întărit alianța Organizației Tratatului Atlanticului de Nord prin întărirea armatei ucrainene în lupta cu Rusia”, a informat USAFE confirmând astfel implicarea efectivă a specialiștilor americani în organizarea acțiunilor militare ucrainene la nivelul operativ.
„ CCW 505 a oferit abilități critice necesare pentru a pregăti AOC-ul nostru și partenerii NATO pentru invazia rusă a Ucrainei”, a declarat colonelul Steve Tittel – comandantul AOC 603.
Alte informații despre sprijinirea forțelor ucrainene nu au fost furnizate, dar ne putem face o ideee despre acestea din activitățile CCW 505 pe flancul estic al NATO, unde au atins toate palierele de organizare și conducere a forțelor aeriene, de la tactic până la strategic.
Divizia de Strategie și întărirea Flancului Estic al NATO prin poziții avansate ale F-35 Lightning II
CITEȘTE ȘI: Două F-35 americane au aterizat în România. Avioanele de generația a V-a, dislocate după atacul Rusiei
Personalul trimis la Divizia de Strategie a contribuit la dezvoltarea conceptelor critice ale operațiilor de consolidare a apărării NATO de-a lungul frontului de est. Un astfel de plan a fost aprobat și executat rapid, culminând cu poziția avansată a aeronavelor americane F-35 în mai multe locații europene, planul fiind evidențiat de președintele Biden în timpul unei conferințe de presă.
Aviatorii desemnați în Divizia de Planuri au lucrat cu membrii AOC și partenerii NATO pentru a dezvolta un plan cuprinzător de spațiu aerian și de comunicații, care să țină cont de cerințele națiunii gazdă, constrângerile de securitate și să asigure reducerea erorilor de calcul tactice.
Echipa alocată la Operații Curente s-a asigurat că toate aeronavele, echipele de la sol și conducerea au fost notificate când Rusia și-a lansat prima armă ofensivă. La rândul său, echipa de informare, supraveghere și recunoaștere a oferit actualizări în timp util cu privire la postura inamicului.
Activitatea reprezentanților CCW 505, în cadrul Escadrilei de Comunicații, a ajutat la continuitatea acoperirii 24/7, menținând active miile de conturi de utilizator, rețele multiple și echipamente, deși traficul aproape s-a dublat.
În plus, CCW 505 a asistat la integrarea software-ului Kessel Run All-Domain (KRADOS) dedicat operațiilor în toate domeniile (terestru, aerian și naval). Acest software permite planificarea în timp real și crește automatizării ciclului de alocare a sarcinilor în spațiul aerian. KRADOS este acum folosit zilnic pentru a oferi conducerii USAFE o sinteză a planului principal de atac aerian.
Ceea ce s-a învățat în Europa va fi folosit pentru dezvoltarea de noi tactici și proceduri ale forțelor aeriene
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
„Nu aș putea fi mai mândru de această echipă. Acești aviatori reprezintă simbolul misiunii noastre”, a spus Colonelul Frederick Coleman, comandantul CCW 505, staționată la Hurlburt Field, Florida. „Acești aviatori nu numai că au furnizat abilități esențiale Componentei Aeriene europene, dar își vor aduce experiența înapoi la CCW 505, iar noi vom folosi această experiență pentru a avansa și a accelera antrenamentul C2 (comandă-control), testarea și dezvoltarea de TTP (tactici, tehnici și proceduri).”
Aripa 505 Comandă-Control este o structură unică în forțele armate americane, de o mare însemnătate în procesul de elaborare a tacticilor de luptă și a conceptelor de operații ale Forțelor Aeriene.
CCW 505 este o unitate de testare și instruire, fiind dedicată îmbunătățirii pregătirii prin antrenament integrat, dezvoltării de tactici și testării operaționale atât a comenzii-controlului aerian cât și a spațiului cibernetic. Este singura structură din Forțele Aeriene ale SUA, care asigură instruirea specialiștilor dintr-un centru de operații aeriene.
Cei 35 de aspecialiști ai CCW 505 veniți în Europa sunt voluntari cu seturi de abilități diferite și în același timp cu calificări unicat. Primul grup a sosit la doar patru zile după ce apelul de ajutor a fost lansat și a fost repartizat în toate diviziile AOC 603 și în Escadrila de comunicații aeriene.
„Echipa de la CCW 505 a intrat imediat în operațiuni și a avut un impact extraordinar asupra misiunii USAFE”, a declarat locotenent-colonelul Jack Staudt, comandantul detașamentului. „S-au aflat în prima linie a celei mai mari operații NATO de după Războiul Rece. Impactul misiunii lor va lăsa o impresie de durată asupra operațiilor pentru anii următori”, a concluzionat Staudt.
CITELTE ȘI: Provocări privind viitoarea trecere de la F-16 la F-35. Cât de pregătită e România din punct de vedere al infrastructurii
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News