Potrivit surselor DefenseRomania doar două oferte au fost înaintate pentru programul de înzestrare cu drone pentru Armata României.
Potrivit surselor DefenseRomania doar două oferte au fost înaintate pentru programul de înzestrare cu drone pentru Armata României.
Avioanele americane F-15E Strike Eagle s-au întors, pe 1 noiembrie, după aproape două săptămâni, la bazele aeriene Borcea și Graf Ignatievo din România respectiv Bulgaria.
Flota a șasea operativă din cadrul Forțelor Navale ale SUA a anunțat că, în seara zilei de 01.11.2021, nava de comandament și stat major Mount Whitney, care se îndreaptă spre Marea Neagră, a efectuat o escală în portul Istanbul.
Un exerciţiu demonstrativ de poliţie aeriană întărită al militarilor români şi canadieni a avut loc, luni, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
O aeronavă C-27J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române configurată pentru stingerea incendiilor a decolat, luni, în jurul orei 15,30, de la Baza 90 Transport Aerian pentru a acţiona în sprijinul pompierilor de la ISU Bacău care intervin la incendiul de pădure din zona comunei Oituz, judeţul Bacău.
Forțele Aeriene ale Azerbaidjanului au primit recent rachete israeliene aer-aer ”I-Derby ER” pentru a fi instalate pe avioanele MiG-29, potrivit unei informații postate săptămâna trecută pe pagina canalului Telegram al Forțelor Armate azere.
Rafale la standardul F4, proiect aflat în fază de implementare, aduce îmbunătățiri semnificative pentru avioanele de vânătoare franceze. Însă Parisul nu se oprește aici. Deși Franța se află în proces de dezvoltare pentru Next Generation Fighter (NGF), aeronave de generația a VI-a, Rafale la standardul F5 poate fi soluția ideală pentru misiuni de descurajare nucleară și nu numai.
”Într-o după-amiază senină și însorită, opt avioane de luptă A-10 Thunderbolt II și două F-16 Fighting Falcons au fost autorizate la decolare pentru a efectua antrenamente de sprijin aerian apropiat (close air support - CAS)” este fraza de început a unui articol al Forțelor Aeriene ale SUA (USAF), în care se anunță o premieră în istoria aviației mondiale.
Imagini rare cu două avioane ale Forțelor Aeriene Iraniene au devenit virale pe rețelele de socializare. Într-un scurt videoclip, de aproximativ 20 de secunde, un MiG-29 Fulcrum interceptează o rachetă țintă lansată de un F-5 Tiger. Ambele avioane aparțin Forțelor Aeriene ale Republicii Islamice Iran.
Cel puțin un avion de vânătoare Su-35S Flanker a făcut o primă vizită pe Aeroportul Qamishli, din nord-estul Siriei, o locație importantă din punct de vedere strategic, aproape de zona unde forțele americane sunt staţionate. Aeroportul Qamishli se află chiar la granița cu Turcia.
Avioanele F-16 și F-35 ale Forțelor Aeriene Regale Norvegiene au interceptat un grup mare de bombardiere și avioane de luptă ruseşti, în largul coastei de nord a Norvegiei, pe 27 octombrie.
Israel Aerospace Industries (IAI) a semnat un acord de cooperare cu compania română de apărare IAR-Brasov pentru producția de aeronave fără pilot (UAV). Acordul de cooperare le va permite celor două companii să ofere în România soluții UAV avansate, bazate pe platforma Tactical Heron de la IAI.
Potrivit publicației poloneze Onet, care citează informații apărute pe rețelele de socializare confirmate de Forțele Armate Poloneze, pe 26 octombrie, două bombardiere rusești Su-24 au efectuat un zbor provocator, trecând la doar 50 de metri de o platformă petrolieră poloneză din Marea Baltică.
Bombardiere strategice B-1B Lancer s-au alăturat aeronavelor aliate în regiunea Mării Baltice, în acest weekend, pentru a executa o misiune de afirmare a libertății antrenamentelor aeriene, după cum se precizează într-un comunicat de presă (26.10.2021) al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa (USAFE).
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 26.10.2021, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 au efectuat un zbor planificat deasupra Mării Negre.
La aproximativ șapte luni de când a demarat construcția primului elicopter de tip AH-1Z Viper care va ajunge în dotarea Bahrainului, Bell a anunțat finalizarea aparatului.
Forţele Aeriene ale SUA au anunţat că unul dintre cele două avioane F-15EX Eagle ll a participat, alături de aeronave F-15C și F-15E, la prima sa misiune de testare operațională, în perioada 18-25 octombrie.
Într-o abordare strict cantitativă, site-ul chinez baidu.com prezintă o analiză menită să evidențieze că China a obținut rezultate remarcabile în producția de avioane de luptă în 2020. Potrivit datelor prezentate, trei fabrici chineze de avioane, din Xi'an, Chengdu și Shenyang, au produs aproape 200 de avioane de luptă și transport militar moderne, depășind cu mult cifrele de producție ale unor puteri aviatice precum Statele Unite și Rusia.
Un eveniment rarisim a avut loc în China, unde un avion de vânătoare de tip J-10 s-a prăbușit într-un râu sub privirile mai multor pescari.
Statele Unite își reafirmă angajamentul pentru apărarea colectivă și interoperabilitate în rândul aliaților NATO, în regiunea Mării Negre, prin operațiunea Castle Forge, se pregizează într-un scurt comunicat de presă, publicat pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei SUA în România
Telenovela cu iz turcesc dintre Ankara și Washington pare că s-a terminat. Turcia a anunțat că a demarat procedurile tehnice în vederea înzestrării cu aeronave de tip F-16, la standarul Viper, cea mai modernă versiune a aeronavelor de vânătoare. În paralel, Turcia va moderniza și o parte din flota actuală de F-16.
Articolul din resvista de specialitate americană National Interest, cu privire la programul aviaonelor Su-57, prin care rușii vor să dezvolte avioane de generația a V-a, care în opinia americanilor e predestinat eșecului, a făcut și continuă să facă valuri la Moscova.
Norvegia intenționează ca până la finalul acestui an să renunțe la avioanele F-16 AM/BM (Block 15) care vor fi înlocuite cu aeronave de generația a V-a F-35 Lightning II. Și, potrivit informațiilor din media internațională, România ar fi interesată să achiziționeze două escadrile de F-16 norvegiene.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat, pe 20.10.2021, că avioane de vânătoare rusești de tip Su-30 au escortat două bombardiere strategice americane B-1B Lancer deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Su-57 e unul din nenumăratele proiecte ambițioase pe care le-a demarat Federația Rusă. Su-57 ar trebui să fie un avion de generația a V-a și răspunsul Moscovei pentru „stealth-urile” americane - F-22 Raptor sau F-35.
Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Asia a anunțat că, pe 19.10.2021, două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer, care au decolat de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie, au efectuat un zbor specific în zona Mării Negre.
Forțele Aeriene Române participă, în această perioadă, cu forțe și mijloace la exercițiul CASTLE FORGE, în cadrul căruia efectuează în comun cu partenerii americani și canadieni o serie de misiuni în zona Mării Negre.
Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Iraniene, Mohammad Bagheri, a anunțat că Teheranul va semna un acord cu Moscova privind furnizarea de avioane de vânătoare și elicoptere ruseșt,i imediat după ridicarea embargoului impus Iranului de către ONU.
Saga excluderii Turciei din programul F-35 continuă pe două voci, asta pentru că Recep Tayyip Erdogan, a declarat, pe 17 octombrie, că SUA au propus vânzarea de avioane F-16 către Ankara, în schimbul investiţiei sale în programul F-35, din care a fost exclusă după ce a cumpărat sisteme S-400 din Rusia. La nici o zi după declaraţia lui Erdogan, președintele Industriei de Apărare a Turciei, Ismail Demir, a declarat că dacă Statele Unite refuză să vândă avioane F-16, Ankara se se poate reorienta către achiziţionarea de aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 18.10.2021, echipaje ale avioanelor și elicopterelor din dotarea Aviației Operativ-Tactice, Aviației de Asalt și Aviației Forțelor Terestre aparținând armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană au desfășurat activități de scoatere masivă a tehnicii de aviație de sub atacul adversarului convențional.