Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. Criza piloților nu e singura explicație
Strategica
Data publicării:
De ceva timp, poate mai bine de două săptămâni, nu mai sunt informații despre întrebuințarea în luptă a aviației operativ-tactice rusești.
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova - Facebook
EXCLUSIV
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova - Facebook

Pentru a fi mai expliciți, ne referim la avioane din categoriile bombardier ușor (Su-24 și Su-34), avioane de atac la sol (Su-25) și aeronave de vânătoare/multirol (Su-27, Su-30, Su-35, posibil să fi fost folosite și MiG-29, MiG-31 și Su-57).

Răspunsul poate fi unul extrem de simplu și direct: aviația rusă nu mai are avioane operativ-tactice într-un număr care să permită susținerea eficientă a operațiilor de luptă.

Cifra de 200 de aeronave rusești distruse de forțele ucrainene de la începutul războiului, anunțată pe 14 mai de SMG de la Kiev, explică într-o oarecare măsură presupunerea că rușii nu mai au suficiente avioane alocate pentru războiul din Ucraina. Am putea să nu-i credem pe ucraineni, dar până acum tot ce au spus, despre cum s-a desfășurat războiul, s-a adeverit.

În Regiunile Militare Sud și Vest ale Rusiei, limitrofe Ucrainei, forțele aeriene ruse aveau înainte de începutul conflictului, un total de 28 – 30 de escadrile de aviație tactică, adică aproximativ 350 – 400 de avioane. Cel mai probabil, majoritatea aeronavelor întrebuințate de ruși provin din cele două regiuni militare, ceea ce ar însemna o pierdere de aproximativ 50%, considerată cel puțin îngrijorătoare în toate manualele de operații militare.

Desigur, Rusia are avioane tactice și în celelalte regiuni militare (Centru, Est și Nord), ajungând la un total de 1.500 – 1.550 de aparate, pe care ar putea să le folosească în războiul din Ucraina.

 

Criza piloților poate fi o altă explicație al absenței aviației tactice de pe frontul din Ucraina

 

2. Un Su-24 a... (su-24-rusia-armata-rusa_16117700.jpg)

Un Su-24 al Federației Ruse, într-o misiune de realimentare aeriană. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Majoritatea analiștilor militari ar replica, pe bună dreptate, că nu se poate deoarece forțele ruse trebuie să păstreze suficiente capabilități de apărare și în restul teritoriului Rusiei. Dar, dacă este în pericol de a pierde războiul din Ucraina, nu cumva ar trebui aduse? Mai ales că nimeni nu ar fi suficient de nebun să atace Rusia, pentru că deține armament nuclear.

Un alt răspuns la recenta cvasi-absență a aviației tactice rusești pe frontul ucrainean ar putea fi criza de piloți.

În războiul modern, cea mai critică resursă este cea a piloților bine instruiți, capabili să utilizeze la maximum posibilitățile tehnico-tactice ale aeronavelor . Se formează cel mai greu dintre toate specialitățile militare – cel puțin un an pentru unul bine pregătit, iar costurile de formare nu sunt deloc de neglijat. Conform unor analize efectuate cu peste 10 ani în urmă, formarea de la nivel zero până la cel de pilot de luptă pe avioane supersonice cu calități de lider durează aproximativ 9 ani, iar costurile se situau între 8 și 9 milioane de USD, la vremea respectivă.

Dacă această resursă nu este manageriată cu atenție, orice armată din lume, nu doar Rusia, poate ajunge rapid în situația de a avea avioane, dar să nu aibă cine să le piloteze.

În urmă cu câteva zile, un colonel rus (în retragere), prezent la o dezbatere chiar la unul dintre principalele canale ruse TV de stat, avertiza: "Să ne imaginăm că bat tobele, cântă fanfara și că este anunțată mobilizarea generală. Nu avem rezervele, nu avem piloții, nu avem nici avioanele.”

Totuși, cifrele privind existentul de avioane rusești rămân și duc la o întrebare evidentă: Rusia mai are cel puțin 1.300 de avioane tactice. De ce nu le folosește? Pentru că dacă le-ar folosi am afla cu toții.

De exemplu, un episod deosebit de important al luptelor din estul Ucrainei, poate un punct de inflexiune al războiului, a avut loc în urmă cu câteva zile, la Belogorovka (Bilogorivka), regiunea Lugansk, unde forțele ruse au încercat fără succes să treacă râul Severski Donețk, pierzând aproape o brigadă mecanizată.

Din detaliile furnizate de partea ucraineană (prezentate de sursa poloneză Defense 24), aflăm cu stupoare că rușii nu au întrebuințat aviația tactică pentru a sprijini forțarea cursului de apă, deși au trimis acolo cel puțin 2.000 de militari - trei grupuri de luptă de nivel batalion - iar luptele ar fi durat trei zile (8 – 10 mai).

 

Rusia mai are cel puțin 1.300 de avioane tactice. De ce nu le folosește?

 

Răspunsul la întrebarea de ce Rusia nu mai folosește aviația tactică - în afară de cel al lipsei de pregătire a piloților, generată de insuficiente resurse alocate în acest scop – poate fi totuși altul, unul care sintetizează totala inadecvare a forțelor aeriene ruse la secolul 21 și care poate explică de ce, totuși, aviația rusă nu a participat la parada de 9 mai.

După inventarea rachetelor, categoria care a progresat cel mai mult și poate cu costurile cele mai mici, este cea a rachetelor antiaeriene. Amenințarea reprezentată de avioanele de luptă a fost considerată atât de mare, încât aparatele militare și industria de apărare din toată lumea au angajat foarte multe resurse în găsirea celor mai bune mijloace de protecție în fața acestora.

Totuși, operațiile americane de după 1990, în care aviația a jucat un rol important și cu pierderi minime, au dat iluzia celorlalți jucători că aeronavele din generația a patra pot, cu unele îmbunătățiri, să fie în continuare utile.

Se pare, însă, că au fost uitate unele amănunte. Americanii au avioane stealth, sistemele de război electronic de pe aeronavele de generația a patra sunt foarte performante, iar calitatea pregătirii piloților este la un nivel atât de ridicat, încât parlamentarii de la Washington consideră, uneori, că cheltuielile cu ei sunt prea mari.

Războiul din Ucraina a dat un răspuns și pe tema aeronavelor de generația a patra. Avioanele de concepție sovietică, chiar dacă au fost upgradate la generația 4++ nu pot face față rachetelor antiaeriene. Deci, oricâte aeronave vechi ar avea Rusia, nu le poate folosi, pentru că înseamnă mai degrabă pierderea piloților și scăderea decisivă a moralului celor rămași.

Se confirmă astfel, pentru a câta oară, o lecție deosebit de importantă. Tehnica de luptă depășită moral, despre care se cunoaște cu siguranță că are multe vulnerabilități, trebuie folosită cu mare precauție, în situații limită. Altfel, se pierd inutil specialiști care s-au format cu mare greutate, iar moralul trupelor scade exponențial.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Administrația Trump promite un buget record al Pentagonului de 1 trilion de dolari
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Forţele Armate Ucrainene, utilizând drone de atac cu rază lungă de acţiune, au distrus un depozit de rachete ruseşti Kh-22 de la baza aeriană Shaikovka (Foto)
Sprijinul tăcut pe care Germania l-a acordat Ucrainei. Fostul șef al Fortelor Armate Ucrainene detaliază operațiunile militare care au fost planificate la Wiesbaden
Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului

Ştiri Recomandate

Campanie masivă de dezinformare, dirijată de Federația Rusă. Sunt folosite inclusiv "clone" care imită site-uri oficiale
Forţele Navale Turce vor să domine militar Marea Mediterană: Obiective asumate, submarine nucleare și intrarea în top 5 puteri navale din lume
În ciuda întârzierilor ajutorului militar occidental, inginerii ucraineni au sprijinit Armata ucraineană: Ruşii au încasat 7000 de atacuri cu diferite tipuri de drone şi arme ucrainene
SUA se pregătesc să ducă aviaţia militară la următorul nivel (Video): Testează deja avioane de vânătoare fără pilot pentru a spori capacitățile F-22 și F-35
Cum se desfăşoară o campanie de recrutare în spionaj pe social media (Video): CIA vrea să intre în casele chinezilor nemulţumiţi de politica Beijingului
Forţele Armate Ucrainene au atacat masiv Crimeea (Foto/Video): Au fost vizate importante baze militare ruseşti şi sisteme de apărare aeriană
Ucraina e dispusă să ajungă la pace, dar nu cu orice cost. Liniile roșii pe care Ucraina le-a trasat și de la care nu va face concesii
Noul SACEUR? Cine e generalul Alexus Grynkewich, fost pilot de F-16 și F-22 cu o bună reputație, susținut de Pentagon pentru cea mai înaltă funcție militară din Europa
Succes în timp record: Cât le-a trebuit francezilor să integreze bombele de mare precizie AASM Hammer pe avioane MiG-29 ucrainene în timp record
Armata rusă vrea un cadou pentru dictator. Rușii au intensificat acțiunile pe direcția Pokrovsk, intenționând, probabil, să captureze poziții importante până pe 9 mai
Europenii învață lecția navelor ruse transformate în „submarine” (Video). Drona franceză Seaquest, copie a Magura 5 ucraineană, a lovit cu succes o barjă
Din cimitirul aviației, direct în Ucraina. De ce au scos SUA avioane din „cimitirul F-16” și le-au transportat în Ucraina
Cine mai merge la parada lui Putin. Din SUA, președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat că merge la Moscova pentru că „îl obligă cuvântul dat”
J.D. Vance: În următoarele 100 de zile, SUA vor organiza negocieri directe între părțile implicate în conflictul din Ucraina
Rubio: Există progrese, dar Rusia și Ucraina sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace
Nici nu a primit bine Bulgaria primul avion F-16 că l-a consemnat la sol: A fost identificată la bord o defecțiune a unuia dintre sisteme
Franța susține că „singurul obstacol” în calea păcii în Ucraina e Vladimir Putin
Aeronavele de avertizare timpurie ASC 890, ''ochii din cer'' ai aviaţiei ucrainene: Apărarea aeriană a Ucrainei devine mai robustă, iar avioanele F-16 mai letale pentru ruşi
Administraţia Trump se clatină: Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, demisionează după gafa comisă cu publicarea de informaţii clasificate
Europenii au înţeles că experienţa ucrainenilor trebuie fructificată: Industria ucraineană se va alătura unui proiect finanțat de UE pentru dezvoltarea de drone
Noul sistem de arme cu microunde Epirus ExDECS, oferit U.S. Marine Corps pentru a lupta eficient cu roiurile de drone
A spart gheața: Trump aprobă pentru prima dată în actualul mandat vânzarea de arme americane către Ucraina
Franța a luat în serios iniţiativa europeană a autonomiei strategice: A fost prezentat lansator de rachete francez Foudre MLRS ca o alternativă sistemul american HIMARS
HIMARS blindează granița cu Rusia: Estonia primește cele șase lansatoare de rachete promise
Coreea de Sud va construi două reactoare nucleare în Republica Cehă, o investiție de 18,2 miliarde de dolari
România încă așteptă înlocuirea bătrânului Jder iar un mic stat baltic se mișcă bine: Va produce o treime din cele 1.000 de mașini de luptă CV90 ce vor ajunge în Est
Rachete aer-aer AIM-120 pentru avioanele F-16 ale României și Poloniei. Polonezii cumpără dublu față de noi, dar plătesc triplu
Ce a discutat Zelenski cu Trump la funeraliile Papei. Întâlnirea a decurs mult mai bine, a lipsit ”partida rusă” din echipa președintelui SUA
SUA și Ucraina au semnat acordul privind mineralele, dar într-o formă corectă, nu ca act colonial. Principalele puncte ale acordului
Economia de război a Rusiei gâfâie, afectată de petrolul ieftin
În prag de conflict militar India a închis spațiul aerian pentru toate avioanele pakistaneze
Marea Britanie își trimite portavionul Prince of Wales în Marea Mediterană, marcând începutul misiunii globale “Operation Highmast”
pixel