Urmărește emisiunea live

Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. Criza piloților nu e singura explicație
15 mai 2022, 15:11
De ceva timp, poate mai bine de două săptămâni, nu mai sunt informații despre întrebuințarea în luptă a aviației operativ-tactice rusești.
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova - Facebook
EXCLUSIV

Pentru a fi mai expliciți, ne referim la avioane din categoriile bombardier ușor (Su-24 și Su-34), avioane de atac la sol (Su-25) și aeronave de vânătoare/multirol (Su-27, Su-30, Su-35, posibil să fi fost folosite și MiG-29, MiG-31 și Su-57).

Răspunsul poate fi unul extrem de simplu și direct: aviația rusă nu mai are avioane operativ-tactice într-un număr care să permită susținerea eficientă a operațiilor de luptă.

Cifra de 200 de aeronave rusești distruse de forțele ucrainene de la începutul războiului, anunțată pe 14 mai de SMG de la Kiev, explică într-o oarecare măsură presupunerea că rușii nu mai au suficiente avioane alocate pentru războiul din Ucraina. Am putea să nu-i credem pe ucraineni, dar până acum tot ce au spus, despre cum s-a desfășurat războiul, s-a adeverit.

În Regiunile Militare Sud și Vest ale Rusiei, limitrofe Ucrainei, forțele aeriene ruse aveau înainte de începutul conflictului, un total de 28 – 30 de escadrile de aviație tactică, adică aproximativ 350 – 400 de avioane. Cel mai probabil, majoritatea aeronavelor întrebuințate de ruși provin din cele două regiuni militare, ceea ce ar însemna o pierdere de aproximativ 50%, considerată cel puțin îngrijorătoare în toate manualele de operații militare.

Desigur, Rusia are avioane tactice și în celelalte regiuni militare (Centru, Est și Nord), ajungând la un total de 1.500 – 1.550 de aparate, pe care ar putea să le folosească în războiul din Ucraina.

 

Criza piloților poate fi o altă explicație al absenței aviației tactice de pe frontul din Ucraina

 

2. Un Su-24 a... (su-24-rusia-armata-rusa_16117700.jpg)

Un Su-24 al Federației Ruse, într-o misiune de realimentare aeriană. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Majoritatea analiștilor militari ar replica, pe bună dreptate, că nu se poate deoarece forțele ruse trebuie să păstreze suficiente capabilități de apărare și în restul teritoriului Rusiei. Dar, dacă este în pericol de a pierde războiul din Ucraina, nu cumva ar trebui aduse? Mai ales că nimeni nu ar fi suficient de nebun să atace Rusia, pentru că deține armament nuclear.

Un alt răspuns la recenta cvasi-absență a aviației tactice rusești pe frontul ucrainean ar putea fi criza de piloți.

În războiul modern, cea mai critică resursă este cea a piloților bine instruiți, capabili să utilizeze la maximum posibilitățile tehnico-tactice ale aeronavelor . Se formează cel mai greu dintre toate specialitățile militare – cel puțin un an pentru unul bine pregătit, iar costurile de formare nu sunt deloc de neglijat. Conform unor analize efectuate cu peste 10 ani în urmă, formarea de la nivel zero până la cel de pilot de luptă pe avioane supersonice cu calități de lider durează aproximativ 9 ani, iar costurile se situau între 8 și 9 milioane de USD, la vremea respectivă.

Dacă această resursă nu este manageriată cu atenție, orice armată din lume, nu doar Rusia, poate ajunge rapid în situația de a avea avioane, dar să nu aibă cine să le piloteze.

În urmă cu câteva zile, un colonel rus (în retragere), prezent la o dezbatere chiar la unul dintre principalele canale ruse TV de stat, avertiza: "Să ne imaginăm că bat tobele, cântă fanfara și că este anunțată mobilizarea generală. Nu avem rezervele, nu avem piloții, nu avem nici avioanele.”

Totuși, cifrele privind existentul de avioane rusești rămân și duc la o întrebare evidentă: Rusia mai are cel puțin 1.300 de avioane tactice. De ce nu le folosește? Pentru că dacă le-ar folosi am afla cu toții.

De exemplu, un episod deosebit de important al luptelor din estul Ucrainei, poate un punct de inflexiune al războiului, a avut loc în urmă cu câteva zile, la Belogorovka (Bilogorivka), regiunea Lugansk, unde forțele ruse au încercat fără succes să treacă râul Severski Donețk, pierzând aproape o brigadă mecanizată.

Din detaliile furnizate de partea ucraineană (prezentate de sursa poloneză Defense 24), aflăm cu stupoare că rușii nu au întrebuințat aviația tactică pentru a sprijini forțarea cursului de apă, deși au trimis acolo cel puțin 2.000 de militari - trei grupuri de luptă de nivel batalion - iar luptele ar fi durat trei zile (8 – 10 mai).

 

Rusia mai are cel puțin 1.300 de avioane tactice. De ce nu le folosește?

 

Răspunsul la întrebarea de ce Rusia nu mai folosește aviația tactică - în afară de cel al lipsei de pregătire a piloților, generată de insuficiente resurse alocate în acest scop – poate fi totuși altul, unul care sintetizează totala inadecvare a forțelor aeriene ruse la secolul 21 și care poate explică de ce, totuși, aviația rusă nu a participat la parada de 9 mai.

După inventarea rachetelor, categoria care a progresat cel mai mult și poate cu costurile cele mai mici, este cea a rachetelor antiaeriene. Amenințarea reprezentată de avioanele de luptă a fost considerată atât de mare, încât aparatele militare și industria de apărare din toată lumea au angajat foarte multe resurse în găsirea celor mai bune mijloace de protecție în fața acestora.

Totuși, operațiile americane de după 1990, în care aviația a jucat un rol important și cu pierderi minime, au dat iluzia celorlalți jucători că aeronavele din generația a patra pot, cu unele îmbunătățiri, să fie în continuare utile.

Se pare, însă, că au fost uitate unele amănunte. Americanii au avioane stealth, sistemele de război electronic de pe aeronavele de generația a patra sunt foarte performante, iar calitatea pregătirii piloților este la un nivel atât de ridicat, încât parlamentarii de la Washington consideră, uneori, că cheltuielile cu ei sunt prea mari.

Războiul din Ucraina a dat un răspuns și pe tema aeronavelor de generația a patra. Avioanele de concepție sovietică, chiar dacă au fost upgradate la generația 4++ nu pot face față rachetelor antiaeriene. Deci, oricâte aeronave vechi ar avea Rusia, nu le poate folosi, pentru că înseamnă mai degrabă pierderea piloților și scăderea decisivă a moralului celor rămași.

Se confirmă astfel, pentru a câta oară, o lecție deosebit de importantă. Tehnica de luptă depășită moral, despre care se cunoaște cu siguranță că are multe vulnerabilități, trebuie folosită cu mare precauție, în situații limită. Altfel, se pierd inutil specialiști care s-au format cu mare greutate, iar moralul trupelor scade exponențial.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Ofensivele ucrainene din perspectiva analistului militar
Expert militar ucrainean: Forţele Armate Ucrainene nu trebuie să se concentreze pe avantajul numeric, ci pe obținerea unei superiorități tehnologice
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
EXCLUSIV
Perspective privind înzestrarea Armatei române | Viorel Manole, directorul Patromil, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EAU vor să-și consolideze armata pe stil american. Pensionarii militari din SUA sunt atrași în Golf de banii emiratezilor
Cine va finanța Ucraina dacă SUA fac un pas în spate după alegeri. Republicanii văd în China o problemă mai mare decât Ucraina
În Herson 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt cu moralul la pământ și distruși psihic. Cucerirea orașului deschide Ucrainei ușa către Crimeea
Parlamentul Estoniei declară Rusia ''regim terorist'' şi ''ţară ce susţine terorismul''
Un puternic avertisment militar iranian la adresa Arabiei Saudite, pe fondul divergențelor dintre Washington și Riad
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
EXCLUSIV
Scutaru: „Rusia nu poate produce rachete Kalibr în număr mare”. Serviciile ruse - cu motoarele turate la maxim pe piața neagră după componente occidentale
Haos sau ”tranziție lină”. Cum ar arăta Rusia post-Putin. Goșu: ”Este o sperietoare că, după Putin, o să urmeze Dracula la Kremlin”
Ministrul de externe al Germaniei: Pentru Ucraina, apărarea antiaeriană este, în prezent, mai relevantă decât problema tancurilor
Rusia spune că războiul din Ucraina a început la București și crede că NATO a fost deja „învinsă” în Ucraina
Gen. Tomescu: Fără NATO România risca soarta Ucrainei. Putin putea rupe o bucată din Dobrogea pentru accesul la resurse
Boris Elțîn și Vladimir Putin, în timpul predării puterii în 1999. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
George Scutaru: Putin nu va avea parte de un puci de catifea și nici de pensie liniștită precum Boris Elțîn
Lista statelor de mare „anvergură” aliate Rusiei. Eritrea a făcut rocada cu un alt stat ce completează alianța dictaturilor
Armata rusă, foto: Uawire.com
EXCLUSIV
Rusia nu a renunțat la Insula Șerpilor. Scutaru: Hărțuirea României de către Armata rusă ar pune presiune pe zona economică exclusivă
Aurescu: România va susţine crearea unui tribunal special care să investigheze agresiune militară rusă din Ucraina
României, pericolul reocupării Insulei Șerpilor și visul Rusiei de a ajunge la Gurile Dunării | George Scutaru, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Putin a reușit să sperie Europa. Conștientă de dificultatea susținerii unui război îndelungat, Europa vrea să învețe din „lecția Ucraina”
Valentin Naumescu: Rusia va încerca să supună Ucraina. O victorie a lui Putin ar putea duce și la anexarea Belarusului
Putin, cu ochii pe Ucraina, dar în „curtea din spate” mocnește un alt conflict. Kârgâzstan și Tadjikistan se leapădă de Moscova, iar China umple vidul
SUA acuză un aranjament între Rusia și state din Golf privind piața petrolului și amenință că lasă regiunea fără Patriot și THAAD
Începutul sfârșitului pentru Putin? Contraofensiva armatei ucrainene dă speranță că războiul se va termina până la Crăciun, dar trebuie să continue în același ritm - The Times
Fortăreața Crimeea? Armand Goșu: Doar F-35 americane de pe Kogălniceanu ar putea lovi ținte din Crimeea
Atacul asupra podului Crimeea, pretextul Rusiei pentru lovituri nucleare tactice asupra Ucrainei?
EXCLUSIV
Cum poate Ucraina grăbi înfrângerea Rusiei. Simileanu: E nevoie de o breșă între est și sud, care să rupă zonele ocupate
Poate fi Rusia învinsă militar în Ucraina? Forțele ucrainene avansează în Herson și Harkov | Vasile Simileanu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Înfrângerea Rusiei ar fi imposibilă fără SUA. Lista impresionantă a armelor trimise Ucrainei: De la HIMARS la elicoptere și drone de ultimă generație

Ştiri Recomandate

Stoltenberg: NATO poate aduce forţe suplimentare în regiunea Mării Negre dacă este necesar
EXCLUSIV
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, interviu pentru DefenseRomania: Realitatea este că Rusia este un jucător agresiv şi imprevizibil
Fostul amiral al U.S. Navy James Stavridis: Liderii NATO iau în considerare din nou transferul de avioane de luptă MiG-29 și F-16 în Ucraina
Szijjarto: Ungaria va readuce în discuţie drepturile minorităţilor în Ucraina după terminarea războiului. Până atunci, blochează Comisia Ucraina-NATO
Imagini din satelit arată faptul că trupele ruse construiesc noi fortificații în Regiunea Herson, pe malul stâng al Niprului
EXCLUSIV
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre războiul Rusiei în Ucraina, România și securitatea în Marea Neagră | Interviu DefenseRomania și DC News
Au mai rămas doar câteva zile până la prezentarea primului bombardier stealth B-21 Raider. Va fi primul avion de generaţia a VI-a care urmează să fie produs în serie
Stoltenberg: Armata rusă încă are capacităţi uriaşe şi foarte multe trupe. Strategia sa este să lase Ucraina pe întuneric şi în frig
Federația Rusă se pregătește pentru un alt atac cu rachete asupra Ucrainei: S-a observat activitate la baza aeriană Engels, iar o navă cu rachete Kalibr a ieşit în largul Mării Negre
Antony Blinken: Regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării NATO. În România sunt dislocaţi peste 3.000 de militari americani
Statele Unite aprobă vânzarea către Finlanda de rachete Sidewinder și bombe AGM-154, ce vor fi lansate de pe noile aeronave F-35 finlandeze
Epava unui avion de luptă rusesc Su-34 a fost găsită de militarii ucraineni în regiunea Harkov (Foto). Rusia a pierdut până acum 17 avioane de acest tip
Saga sistemelor Patriot pentru Ucraina. Polonia îndulcește tonul cu Germania și spune că ar accepta Patriot germane în anumite condiții
Armata chineză sustine ca a pus pe fuga crucişătorul american USS Chancellorsville din Marea Chinei de Sud U.S. Navy a comunicat că afirmaţiile Chinei sunt "false"
Aspen – GMF Bucharest Forum 2022: Jens Stoltenberg: România, aliat puternic şi respectat în NATO
NATO, la București. Aurescu: Agresiunea Rusiei este un atac împotriva arhitecturii euro-atlantice. ”Trebuie să răspundem pe măsură”
Ciucă: Parteneriatul România - SUA, la cel mai înalt nivel; Blinken: Poporul român, sursă de inspiraţie
Forum Aspen/ Stoltenberg: NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat
Rusia și-a întărit gruparea de trupe din Republica Belarus cu sisteme de apărare antiaeriană Tor-M2
Telefonul roșu Washington - Moscova, folosit o singură dată din 24 februarie încoace. Oficial SUA: Motivul nu are legătură cu incidentul din Polonia
Statele membre NATO vor discuta la București despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei. Blinken va prezenta în România planul pentru salvarea infrastructurii ucrainene lovită de ruși
DefenseRomania transmite Aspen GMF Bucharest Forum 2022 | Jens Stoltenberg, Mircea Geoană și alți lideri importanți ai NATO, în România
Leopard 2A7 sau K2? Controverse în Norvegia privind achiziția de noi tancuri. Blindatele coreene sunt și pe lista scurtă a României
Stoltenberg: Războiul din Ucraina probabil că se va termina la masa negocierilor, însă rezultatul acestora depinde de situaţia de pe câmpul de luptă
România cere un plan în caz de atac și solicită mai multe echipamente militare NATO în regiune. Cheltuielile destinate apărării, majorate de la 2% din PIB în prezent la 2,5% din PIB
Scenariu cu repetiție: Colaboratorii rușilor sunt retrași din Nova Kahovska / F. Rusă va trimite în Ucraina trupele antrenate pe teritoriul Belarusului
Cele trei obiective mai mult decât îndrăznețe - „Viziunea 2053”. Erdogan promite că Turcia va fi unul din liderii mondiali ai industriei de apărare
Avioane F-16 românești au însoțit aeronava TAROM care a asigurat transportul delegației NATO în România
Ambasadorul Austriei: Dimensiunea strategică a regiunii Mării Negre, tot mai ferm recunoscută de statele europene
China acordă sprijin militar Rusiei: Aeronave de transport An-124 „Ruslan” ale companiei ruse „Volga-Dnepr” au efectuat zboruri regulate
Ambasadoarea americană la NATO: SUA nu consideră necesar să declare Rusia drept stat terorist
Sistemele antiaeriene IRIS-T interceptează cu succes rachetele ruseşti. Industria germana de apărare trebuie să menţină un ritm constant al livrărilor de rachete interceptoare către Ucraina