Pentru a sprijini Ucraina, Polonia a donat toate piesele de schimb și muniţia de care dispune pentru aeronavele MiG-29
În locul avioanelor MiG-29, Polonia a oferit Ucrainei un stoc uriaș de piese de schimb și muniţie pentru acest tip de aeronave care se află şi în serviciul Forţelor Aeriene Ucrainei, a precizat cotidianul polonez Onet. Nu este o noutate că Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale MiG-29, deoarece această informaţie a fost comunicată oficial, luna trecută, chiar de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, dar este o confirmare a presupunerilor făcute anterior că Polonia ar fi ţara care a făcut această donaţie.
La 24 februarie, armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra aeroporturilor și bazelor militare ucrainene. Scopul lor a fost, printre altele distrugerea forțelor aeriene ucrainene și a infrastructurii aviatice.
Încă de la începutul agresiunii militare ruse, autoritățile ucrainene au cerut statelor occidentale să-i ofere avioane de luptă. Inițial, oficialii ucraineni au insistat asupra transferului de avioane de luptă de fabricaţie sovietică, iar toţi ochii au fost aruncaţi asupra aeronavelor MiG-29 ale Slovaciei şi Bulgariei, însă un interes mai mare au prezentat cele poloneze deoarece erau modernizate şi într-o stare tehnică foarte bună.
După lungi controverse şi discuţii în contradictorii, cel puţin până acum, demersul de a transfera avioane MiG-29 către Ucraina a fost abandonat.
Cu toate acestea, conform publicației Onet, Polonia a oferit Ucrainei aproape toate piesele de schimb și armele de care dispunea pentru aeronavele MiG-29. Datorită acestui demers, Ucraina a reușit să restabilească capacitatea de luptă a forţelor sale aeriene care operează, printre altele, și avioane Mig-29.
Deocamdată, potrivit experților polonezi, citaţi de Onet, Ucraina se descurcă surprinzător de bine în aer împotriva forțelor copleșitoare ale armatei ruse. Cu toate acestea, tot mai mulţi oficiali ucraineni, chiar şi piloţi, insistă să ceară ca statele occidentale să ofere avioane noi. Aceştia nu cer doar MiG-29, ci şi F-15, F-16 sau chiar Gripen, fără să ia în considerare cu prea multă seriozitate că trecerea de la avioane de provenienţă sovietică la unele occidentale ar dura destul de mult timp.
Cum a început discuţia din jurul transferului de avioane MiG-29 către Ucraina?
Ucraina le-a cerut partenerilor săi occidentali să furnizeze avioane de luptă MiG-29 pe care piloții săi știu deja să le piloteze și pe care le au câteva țări din Europa de Est.
De la solicitarea Kievului cu privire la transferul de avioane de provenienţa sovietică, din statele europene care mai deţin astfel de aparate de zbor, au apărut multe speculaţii şi au fost vehiculate multe aşa zis ''oferte de nerefuzat''.
Totul a început cu un du-te-vino în privinţa disponibilităţii Poloniei de a oferi avioanele sale Mig-29 către Ucraina. În primă fază, polonezii au spus că nu sunt dispuşi să facă acest transfer, apoi că sunt, dar să primească avioane F-16 second-hand la schimb din partea SUA. Washingtonul a dat de înţeles că acceptă această propunere, dar Polonia a făcut iar un pas în spate deoarece nu dorea ca ea să transfere avioanele în Ucraina, ci Statele Unite.
Ulterior, a apărut povestea cu Slovacia care ia în considerare donarea întregii sale flote de avioane de luptă MiG-29 către Ucraina, în schimbul garantării protejării spaţiului aerian de către alte națiuni NATO. Cu toate acestea, mig-urile slovacilor nu sunt atât de bune ca ale polonezilor. Aşa că a trecut şi povestea asta!
Bulgaria are și ea avioane de luptă MiG-29, dar nici vorbă să renunţe la el, pentru că la capitolul avioane de luptă este tot ce are până primeşte din Statele Unite primul F-16 Block 70, din cele opt pe care le-a achiziţionat.
Ultimele discuţii pe tema transferului de avioane Mig-29 către Ucraina a atras şi Republica Moldova. Astfel, în mass-media ucraineană au apărut informaţii că oficialii de la Kiev au solicitat Chișinăului vânzarea pe repede înainte a celor 6 avioanelor MiG-29 pe care Republica Molodva le ţine consemnate la sol de ani buni.
La scurt timp, Chişinăul a răspuns negativ solicitării Kievului, precizând că statutul de neutralitate al Republicii Moldova împiedică transferul acestor aeronave. De vânzarea lor nici nu se pune problema – tot Chişinăul a spus asta – deoarece ar fi un proces greu şi de durată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News