Programul hipersonic al SUA: Un B-52 a lansat cu succes o rachetă hipersonică de tip AGM-183 ARRW
Forţele aeriene ale SUA au declarat luni că au efectuat cu succes un test cu rachetă hipersonică, care a atins de cinci ori viteza sunetului, relatează Agerpres, care citează agenții internaționale de presă, printre care Reuters şi EFE.
Testul a fost efectuat sâmbătă la baza Edwards, în statul California, a detaliat armata aerului americană într-un comunicat.
Mai precis, un bombardier supersonic 'B-52 Stratofortress', fabricat de Boeing, a reuşit să lanseze cu succes o rachetă hipersonică 'AGM-183 ARRW' , concepută să atingă o viteză mai mare de 24.695 km pe oră.
După separarea de avion, propulsorul ARRW s-a aprins şi a ars o durată stabilită dinainte, conferind rachetei o viteză de cinci ori mai mari decât viteza sunetului, menţionează documentul.
Este prima data când SUA testează cu succes o rachetă hipersonică, a declarat într-un comunicat locotenent-colonelul Michael Jungquist, care conduce unul dintre programele de dezvoltare a unor astfel de arme, potrivit EFE.
"Echipa noastră foarte calificată a făcut istorie cu aceasta primă armă hipersonică lansată din aer. Facem tot ce putem pentru a pregăti această armă revoluţionară pentru câmpul de luptă cât mai curând posibil", a spus Jungquist.
Cursa înarmării cu rachete hipersonice
La ora actuală, SUA sunt angajate într-o cursă cu Rusia şi China în ceea ce priveşte dezvoltarea armelor hipersonice, ale căror viteză şi manevrabilitate le fac dificil de urmărit şi de interceptat.
Rusia a lansat rachete hipersonice împotriva unor ţinte în Ucraina în cursul invaziei sale declanşate la 24 februarie.
Australia, SUA şi Marea Britanie - ţări care formează alianţa de securitate AUKUS - au anunţat în aprilie că vor coopera pentru dezvoltarea armelor hipersonice, lucru care a fost receptat cu îngrijorare de China.
Washingtonul anunţase încă în octombrie 2021 că încearcă dezvoltarea tehnologiei hipersonice pentru a contracara progresul Chinei în acest domeniu, pe fondul unor informaţii că Beijingul a testat deja astfel de rachete.
Potrivit publicaţiei Financial Times, China a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară în august anul trecut.
Ulterior, Beijingul a negat că ar fi testat o astfel de rachetă cu capacitate nucleară, asigurând că au fost "teste de rutină" pentru a verifica tehnologiile de reutilizare aerospaţială.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News