Un comandant britanic de UAV-uri explică de ce dronele propuse României domină clasa II. „Watchkeeper X, superior versiunii Marii Britanii”
Un fost comandant de drone tactice în forțele regale ale Marii Britanii a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre sistemele de drone Watchkeeper X, propunerea Elbit Systems pentru înzestrarea Armatei române.
Drona tactică Watchkeeper X, prezentată de Elbit Systems la expoziția BSDA 2022. Foto: DefenseRomania
Discuțiile au fost purtate în contextul evenimentului Black Sea Defense & Aerospace 2022 (BSDA care a avut loc săptămâna trecută în București.
Colonelul (r.) britanic Nick McRobb, Senior Military Adviser - International la U-TacS, a discutat cu publicația noastră despre avantajele Watchkeeper X.
„Am servit în Armata britanică unde am fost comandantul regimentului de drone tactice din Irak și Afganistan. Cunosc așadar foarte bine ce beneficii poate oferi un sistem UAV pentru orice Armată din lume”, precizează fostul cadru militar.
„În ceea ce privește Watchkeeper X senzorii de pe dronă sunt cei mai avansați din lume pentru un sistem tactic din clasa II. Acest lucru e foarte important”, consideră colonelul (r.) britanic.
Nick McRobb continuă și explică faptul că la nivel de senzori, Watchkeeper X, deși e o dornă din clasa a II-a NATO, are capcități similare cu drone din clase mai mari.
„Senzorii și sistemele sunt mult mai importante decât structura UAV-ului. Watchkeeper X, în varianta propusă României deține senzori de ultimă generație (...) UAV-ul are doi senzori sub dronă și doi în interiorul fuselajului. Nu există drone din clasa II care să dețină un asemenea sistem, ci doar cele din clase superioare, care sunt mai mari, dar și mai scumpe”, a declarat în exclusivitate pentru DefenseRomania colonelul britanic (r.) Nick McRobb.
Datorită acestor senzori, consideră comandantul britanic, Armata română va putea putea duce la îndeplinirea misiunilor mult mai rapid.
„Cred că în momentul de față Watchkeeper X deține cel mai modern și avansat sistem de senzori în comparație cu toate dronele care există în prezent în clasa II NATO. Acesta e motivul principal care deosebește Watchkeeper X de UAV-urile concurente din clasa sa” - Col. (r.) Nick McRobb, fost comandant britanic de UAV-uri în Afganistan și Irak.
Dronele propuse României, mult mai performante decât cele utilizate de Armata Marii Britanii. „Dacă am fi avut Watchkeeper X în versiunea actuală în 2007, operațiunile din Afganistan ar fi arătat complet diferit”
Watchkeeper, în timpul unei operațiuni a Royal Army în Afganistan, sursă foto: Thales
Watchkeeper X e combat proven în Afganistan și Irak.
Comandantul britanic ne-a precizat că dronele propuse Armatei române de Elbit Systems, în comparație cu cele britanice folosite cu succes în operațiunile din Afganistan și Irak, au un plus major pe partea de senzori, fiind aduse numeroase îmbunătățiri și modernizări ale sistemelor.
Nick McRobb afirmă că în ultimii ani, față de dronele folosite de britanici în Afganistan și Irak, tehnologia a avansat iar pe Watchkeeper X au fost montate sisteme care înainte se regăseau pe aeronavele cu pilot.
„Dacă am fi avut aceste sisteme în perioada 2007 - 2011 din Afganistan operațiunile ar fi decurs complet diferit”, ne-a mărturisit colonelul britanic (r.) Nick McRobb.
Totodată, analizând importanța dronelor în conflictele din Nagorno-Karabah și Ucraina, comandantul de UAV-uri spune că încă de acum 10 ani dronele erau un game changer, doar că mediatizarea lor nu era atât de mare.
Nick McRobb spune că dronele au avut un succes uriaș în operațiunile din Afganistan și Irak, dar informațiile nu au fost publice. „Conflictul din Ucraina se desfășoară sub privirile tuturor, informațiile apar imediat pe social media iar rețelele de socializare s-au dezvoltat”, adaugă comandantul britanic, explicând succesul dronelor în războaiele actuale.
Ce știm despre programul de înzestrare a Armatei române cu drone
Drona tactică Watchkeeper X, prezentată de Elbit Systems la expoziția BSDA 2022. Foto: DefenseRomania
Știm în momentul de față că gigantul Elbit Systems, singurul competitor rămas în programul de înzestrere cu drone, a propus producția în România a dronelor Watchkeeper X. Înzestrerea face parte din programul denumit oficial „Sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO)”, cunoscut în esență ca programul de înzestrare cu drone pentru Armată.
Watchkeeper X sunt drone care fac parte din clasa II - cu masă între 150 kilograme și 600 kilograme -.
Dronele vor fi utilizate în special pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, dar vor putea fi și înarmate.
România va achiziționa 7 sisteme ceea ce înseamnă 21 de drone. Din totalul de 7 sisteme, 6 vor fi în varianta terestră și 1 sistem în varianta navală. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro.
Dronele Watchkeeper X au la bază Hermes 450, singura diferență fiind la partea de senzori.
În ceea ce privește producătorul, Elbit fabrică deja în România părțile componente ale dronelor sale la Bacău, în cele două facilități pe care le deține, fără însă să facă asamblare, dar a anunțat că deschide o linie de asamblare în țară pe care o va transforma în hub regional. Elbit deține și o facilitate în Măgurele.
CITEȘTE ȘI: Armata României va fi înzestrată Watchkeeper X. Dronele sunt „combat proven” și pot identifica inclusiv submarinele rusești din Marea Neagră
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News