Militarii români au efectuat, în ultimele trei zile, nouă misiuni de stingere a incendiilor de pădure care au afectat Macedonia de Nord, cu o aeronavă C27J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române.
Militarii români au efectuat, în ultimele trei zile, nouă misiuni de stingere a incendiilor de pădure care au afectat Macedonia de Nord, cu o aeronavă C27J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române.
O dronă de recunoaștere RQ-4 Global Hawk a Forțelor Aeriene SUA s-a prăbușit în apropierea unei baze militare din Dakota de Nord, în timp ce se întorcea dintr-o misiune.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 09.08.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că producerea versiunii modernizate a avionului de vânătoare de generația a cincea Su-57, în cadrul proiectului Megapolis, va începe în anul 2025.
Pe 7 august, Forțele Aeriene din Ucraina au ridicat la interceptare un avion de vânătoare MiG-29 pentru a opri zborul neautorizat al unei aeronave An-2 care evolua în spațiul aerian din regiunea Ivano-Frankivsk, în apropierea frontierei cu România.
Două aeronave din dotarea Forţelor Aeriene Române decolează, sâmbătă, din Baza 90 Transport Aerian, cu destinaţia Skopje, Macedonia de Nord, pentru a acţiona în sprijinul forţelor de intervenţie din această ţară, afectată de incendiile de pădure manifestate în ultimele zile.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 06.08.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că avioane aparținând Regimentului 279 Aviație de Vânătoare al Aviație navale a Flotei de Nord au aterizat în Crimeea, la complexul terestru de testare și antrenament de aviație (NITKA).
O aeronavă de tipul WC-135 „Constant Phoenix” a zburat în dimineața de 5 august 2021, deasupra Mării Baltice, potrivit mai multor mesaje postate pe Twitter de un utilizator specializat în monitorizarea zborurilor militare.
Industria din Turcia a demonstrat de mai multe ori că e capabilă să finalizeze programe de succes, unul din cele mai elocvente exemple fiind dronele Bayraktar TB2 dezvoltate de Baykar. Acum, turcii investesc într-un program care va putea echipa nava TCG Anadolu nu doar cu o generație nouă de drone, dar și cu avioane de luptă fără pilot.
În cursul zilei de ieri aeronavele britanice Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force au interceptat o aeronavă rusă care se apropia de spațiul aerian al României.
Marina americană (US Navy) a încheiat cu succes primul test de tragere cu racheta antiradiație avansată cu rază extinsă, AGM-88G (Advanced Anti-Radiation Guided Missile Extended Range - AARGM-ER) de pe un avion de luptă F/A-18 Super Hornet.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 05.08.2021, că patru bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 vor participa la exercițiile din Uzbekistan, aflate în curs de desfășurare la frontiera cu Afganistanul.
Grecia se află într-un amplu proces de înzestrare, Atena optând pentru aeronave franceze Rafale, dar și avioane americane de generația a V-a F-35 Lightning II. În paralel, un alt proces de înzestrare vizează achiziționarea de noi nave de luptă pentru Forțele Navale Elene.
Compania turcă Baykar Makina, producătorul celebrelor drone Bayraktar TB2, a anunțat că există discuții premergătoare semnării unor contracte cu 10 țări.
Pentru prima dată, un sistem de război electronic de la bordul unui F-16 Fighting Falcon a reușit o actualizare a software-ului în timpul zborului, în cadrul unei testări recente efectuate la Baza Aeriană Nellis ca parte a unei demonstrații privind funcționarea Sistemului avansat de management al luptei (Advanced Battle Management System - ABMS).
Americanii de la Bell au prezentat un nou concept ambițios de aeronave. E vorba despre aeronavecu decolare și aterizare verticală.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Centru din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 03.08.2021, că elicoptere de transport Mi-8 și de atac Mi-24 au fost transferate din Regiunea Novosibirsk pe aerodromul Gissar din Tadjikistan, pentru participarea la exercițiile trilaterale, care se vor desfășura în poligonul Harb-Maidon, situat la 20 de kilometri de frontiera cu Afganistanul.
Situație ciudată semnalată de un fost pilot militar sovietic. Acesta a publicat o serie de fotografii în care se pot observa stații GPS americane montate pe aeronave de tip Su-34.
România deține în prezent 17 aeronave F-16 Fighting Falcon care completează Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea. Avioanele sunt achiziționate second hand din Portugalia, dar vor fi modernizate în țară.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Est din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 31.07.2021, un avion de vânătoare de tip Su-35 s-a prăbușit în timpul unui exercițiu executat în Ținutul Khabarovsk.
Avioanele Eurofighter vor dispune de noul sistem război electronic ultramodern - Spear-EW.
Forțele Aeriene ale SUA (US AF) au efectuat, pe 28 iulie, un test de zbor cu racheta purtătoare a armei hipersonice lansată aerian (AGM-183A ARRW - Air-launched Rapid Response Weapon), se precizează într-un comunicat de presă al Directoratului pentru Armamente.
Agenția de presă Tass a informat, pe 29.07.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Ministerul rus al Apărării a încheiat un contract cu concernul Almaz-Antey pentru livrarea unui prim lot de sisteme de rachete antiaeriene S-500 Prometheus.
Două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene ale Turciei, care se află în misiune de Poliție Aeriană la Malborok, Polonia au executat, la comanda Centrului NATO din Germania o misiune de Poliție Aeriană pentru identificarea unei ținte care zbura cu transponderul oprit peste Marea Baltică și care punea în pericol traficul aerian în zonă.
Lockheed Martin a admis că pentru prima oară după mulți ani avioanele F-35 ar putea să se scumpească. Gigantul american a transmis că această scumpire a avioanelor va fi cauzată de inflație.
Presa de la sud de Dunăre scrie despre programul de înzestrare cu drone pe care l-a lansat MApN și amintește că și Bulgaria are nevoie de un asemenea program, în contextul în care sistemele UAV devin din ce în ce mai importante.
Lockheed Martin, compania cu cele mai mari venituri din apărare la nivel mondial, a anunțat pe 26 iulie că, potrivit bilanțului pe trimestrul 2 al acestui an, a pierdut 225 de milioane dolari într-un proiect militar clasificat, din cauza „problemelor de performanță”.
Ministrul Apărării de la Ankara a părut să ironizeze decizia Greciei de a achiziționa aeronave Rafale din Franța, decizie care a fost luată într-un timp record, pe fondul tensiunilor din apele disputate ale Mediteranei, dintre Grecia și Turcia, ambele state membre NATO.
Industria de apărare rusească lucrează la un proiect în cadrul căruia avioanele Su-57 să fie capabile să execute atacuri cu drone grele Okhotnik.
După ce Comitetul pentru Servicii Armate al Senatului SUA a anunțat intenția de a bloca inițiativa Forțelor Aeriene americane (US AF) de a dezafecta 41 din venerabilele avioane de luptă A-10, comandantul Comandamentului Aerian de Luptă (ACC), generalul Mark Kelly a reacționat, prezentând public opinia sa privind urgenta înzestrare a US AF cu aeronave de ultimă tehnologie (cutting-edge technology).
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 26.07.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în localitatea Voronezh, a început producerea unui avion de conducere a trupelor în cazul unui război nuclear, pe baza aeronavei Il-96-400M.