Record pentru apărarea antiaeriană ucraineană: a respins, aproape în totalitate, un atac masiv cu rachete
Forțele Aeriene ale Ucrainei au arătat o eficiență de 87,5% în respingerea unui atac cu rachete de croazieră, executat ieri, în jurul orei 17.00. Totuși, a existat și un obiectiv lovit în regiunea Lvov din vestul Ucrainei.
Trupele de apărare antiaeriană au reușit să distrugă, aproape simultan șapte rachete de tip Kh-101 sau Kh-555, pe care rușii le-au lansat din regiunea Mării Caspice, de pe bombardierele strategice Tu-95MS sau Tu-160.
Informația a fost publicată de Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene, menționând că rachetele au fost lansate în direcția regiunilor centrale, sudice și vestice ale Ucrainei.
„Șase rachete au fost eliminate de forțele antiaeriene, iar una a fost doborâtă de un avion de luptă al Forțelor Aeriene. Din păcate, există o lovitură în regiunea Lvov - un complex de rachete antiaeriene a fost lovit. Victimele și pagubele sunt în curs de clarificare”, a informat Comandamentul Forțelor Aeriene în jurul 20.00.
Potrivit informațiilor ulterioare, patru rachete au fost doborâte deasupra Regiunii Nikolaev, iar două deasupra Regiunii Vinnița.
Analiștii publicației ucrainene Defense Express remarcă faptul că eficiența de 87,5%, în interceptarea rachetelor dintr-o singură salvă, este mai mult decât mare chiar și pentru țările NATO și că nicio apărare antiaeriană nu garantează o protecție absolută de 100%.
În plus, aceștia menționează că performanța este cu atât mai notabilă, dacă a fost realizată pe rachete Kh-101 (informația încă este în curs de clarificare), care sunt ținte extrem de dificile, foarte puțin vizibile pe radar, fiind construite în tehnologie stealth, la care se adaugă profilul lor de zbor la joasă altitudine.
Potrivit șefului Administrației Regionale de Stat Lvov, Maksim Kozițki, unitatea militară, care a fost lovită, se află în raionul Cervonograd, situat la granița cu Polonia și la 130 km de cea cu Belarus.
Principalele caracteristici tehnico-tactice ale rachetei Kh-101
Racheta Kh-101 (Kh-102 versiunea pentru încărcătură nucleară), introdusă în serviciu în 2012, a fost dezvoltată ca o rachetă de croazieră cu distanță lungă (peste 2000 km, fiind estimări și de 10.000 de km), pentru a înlocui vechile ALCM Kh-55.
Zboară la o altitudine medie de aproximativ 6.000 m, dar are și capabilitatea de a zbura foarte jos, la 30 m - 60 m de sol, urmărind detaliile terenului.
Rachetele Kh-101, cu o viteză cuprinsă între 0,58 și 0,78 Mach (716 – 963 km/h), au făcut distanța de 1200 – 2000 de km dintre Marea Caspică și zonele de interceptare, în una până la trei ore (depinde de locația exactă de lansare, respectiv de cea de interceptare).
Explicații privind capacitatea antirachetă foarte bună a Ucrainei
Comentariul autorului: De la începutul războiului, forțele ruse au lansat în mai multe rânduri rachete Kh-101/Kh-555. Militarii ucraineni au învățat foarte multe lucruri despre aceste rachete, după data de 24 februarie, când războiul a debutat abrupt cu un atac masiv cu rachete.
De foarte mare ajutor în interceptarea lor este cunoașterea locului și a momentului în care sunt lansate.
În afară de aceasta, timpul mare de zbor al rachetelor către ținte permite apărării antiaeriene ucrainene să reacționeze mai bine decât unui atac din Marea Neagră. Un dezavantaj al acestor rachete este viteza mică, care permite să fie ușor lovite, dacă au fost descoperite.
De asemenea, se pare că rachetele pot fi urmărite destul de bine pe traiectorie, deși sunt realizate în tehnologie stealth și zboară la mică altitudine, uneori pe direcțiile albiilor de râuri potrivit declarațiilor militarilor ucraineni.
Se poate aprecia, că radarele performante furnizate de SUA permit urmărirea acestor rachete, iar atunci când zboară foarte jos, sub nivelul radarului, fie traiectoria lor este aproximată matematic, fie sunt urmărite de sateliți de cercetare în infraroșu aflați pe orbite foarte joase.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News