Surse de monitorizare a aviației pe conturi de Twitter și Telegram au informat că, pe 07.03.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit o nouă misiune specifică în spațiul aerian al României.
Surse de monitorizare a aviației pe conturi de Twitter și Telegram au informat că, pe 07.03.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit o nouă misiune specifică în spațiul aerian al României.
O aeronavă de generația a V-a de tip F-35 Lightning II a Israelului a reușit să intercepteze două drone lansate de Iran. Incidentul este o premieră pentru F-35I Adir.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat duminică că orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, insinuând că România şi Polonia au făcut deja asta.
Statele Unite și Polonia discută în momentul de faţă despre un posibil transfer de avioane MiG-29 câte Ucraina. În timp ce Polonia a precizat săptămâna trecut că nu este dispusă să trimită avioanele de luptă către ţara vecină. Acum, Varșovia a întrebat Casa Albă dacă administrația Biden le poate garanta că le va furniza avioane de luptă fabricate de SUA (n.a. sunt vehiculate avioanele F-16) pentru a umple golul lăsat de un eventual transfer de avioane Mig-29 către Ucraina. Casa Albă a răspuns solicitării, precizând că va analiza propunerea făcută de Polonia, relatează publicaţia Politico.
Un alt avion militar al Forţelor Aeriene Ruse a pătruns astăzi în spaţiul aerian al Ucrainei, dar nu pentru mult timp, deoarece a fost doborât de apărarea antiaeriană ucraineană. Potrivit primelor informaţii, avionul doborât este un bombardier rusesc Su-34.
Publicația militară Naval News a informat, pe 04.03.2022, citând surse din cadrul Forțelor Navale ale Franței, că, pe fondul evenimentelor recente din Ucraina, gruparea de atac a portavionului francez cu propulsie nucleară Charles de Gaulle a început să efectueze patrule aeriene deasupra României, Bulgariei și Mării Negre.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au informat că, pe 04.03.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H au îndeplinit misiuni specifice în spațiul aerian al României.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, după o reuniune a miniştrilor de externe ai statelor membre, că Alianţa nu va impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi nici nu va trimite trupe în această ţară, dar a promis Kievului alte forme de sprijin şi i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească imediat invazia în Ucraina, precizeă Reuters.
Programul LanceR a fost principalul program de modernizare al Forțelor Aeriene Române imediat după prăbușirea comunismului. Azi, chiar și după modernizare, resursa avioanelor MiG-21 LanceR pare epuizată sau aproape de final. În contextul incidentului de ieri, când un alt MiG-21 LanceR s-a prăbușit, se ridică din nou întrebarea câte avioane de acest tip mai are operaționale România.
Data de 02.03.2022 va rămâne în istoria aviației militare române ca una din cele mai negre zile. Pe timp de pace, în decurs de doar câteva minute, România a pierdut un MiG-21 LanceR și un elicopter IAR-330 Puma plecat în căutarea avionului de vânătoare.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat în cursul zilei de ieri un comunicat de presă, precizând că atacurile cu rachete care au fost efectuate asupra Harkovului, în data de 28 februarie, au fost efectuate de către ocupantul rus cu ajutorul unui bombardier strategic Tu-22M3.
Forțele Aeriene Italiene au suplimentat cu încă patru aeronave Eurofighter Typhoon detașamentul dislocat, din luna decembrie a anului trecut, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, ajungând, în acest moment, la opt aeronave de luptă.
Aeronava Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, care a fost escortat pe 24 februarie de două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române, a părăsit astazi spaţiul aerian al României.
Pe rețelele de socializare, inclusiv pe conturile oficiale asociate unor parlamentarii ucraineni, circulă de două zile informaţii conform cărora mai multe țări din Europa sunt pe cale să trimită 70 de avioane de luptă, de provenienţă sovietică, către Ucraina pentru a consolida capacitățile sale de apărare în fața unei invazii ruse. Ţările cele mai des vehiculate care ar putea să dea curs acestui sprijin sunt: Polonia, Slovacia şi Bulgaria. Două dintre aceste state deja au respins informaţiile, deoarece chiar ele stau prost la capitolul avioane de luptă şi nu au ce transfera către Ucraina
Ucraina a anunțat că celebra aeronavă An-225 „Mriya” a fost distrusă de forțele invadatoare ale Federației Ruse. Legendarul avion era cel mai mare avion cargo din lume.
Ministrul Apărării Naționale, într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, și în care a discutat despre criza de securitate majoră provocată de Federația Rusă la granițele Ucrainei, a abordat și subiectul avionului Su-27 ucrainean care a violat spațiul aerian al României și a aterizat în cele din urmă la Bacău.
Militarii aliați care execută misiuni de Poliție Aeriană Întărită împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu vor fi vizitați marți, 1 martie, de șefii Forțelor Aeriene din Germania, Italia și România.
Un avion de luptă MiG-29 al Forțelor Aeriene Ucrainene a distrus un avion Su-35 al ’’invadatorilor ruși’’, după cum titrează cotidianul ucrainean Obozrevatel, citând un comunicat de presă al Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene.
Alte trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au aterizat joi, 24 februarie, în jurul orei 17.30, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, alăturându-se, astfel, celor trei aeronave germane care efectuează, din 17 februarie, misiuni în țara noastră.
Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi, 24 februarie, în jurul orei 15, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, de unde vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
După ce Rusia a început dislocarea trupelor regulate în Donbassul separatist, Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat ca trupe americane deja bazate în Europa să consolideze apărarea națiunilor care au graniță cu Ucraina.
Un raport prezentat de doi parlamentari francezi, într-o comisie parlamentară, atenționează Franța că aviația militară ar fi distrusă în cazul unui conflict major în nici cinci zile.
În Rusia, există un mit destul de mediatizat potrivit căruia una dintre cele mai faimoase și spectaculoase acrobații aeriene, numită „Cobra lui Pugaciov”, poate fi efectuată doar de avioanele de luptă rusești.
Forțele Aeriene Române au anunțat că aeronave de tip F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea ROAF au efectuat misiuni reale de poliție aeriană.
Cel puțin două F-16 Fighting Falcon americane în versiunea Viper, cea mai modernă versiune disponibilă a acestor aeronave, înarmate cu rachete aer-aer au survolat România. Aeronavele americane de luptă au decolat din Italia.
24 ianuarie 2022, Marea Chinei de Sud, ora locală 16:30:20. Un avion de generația a 5-a, F-35C se apropie de portavionul american Carl Vinson pentru aterizare.
Trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au aterizat joi, 17 februarie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” difuzată de la DefenseRomania în fiecare vineri, a discutat și despre procesul de înzestrare al României cu aeronave F-16 Fighting Falcon.
Potrivit unui comunicat de de presă emis joi de Ministerul Apărării din Regatul Unit, patru avioane de vânătoare britanice Eurofighter Typhoon au sosit la baza aeriană a RAF (forţele aeriene regale britanice) din Akrotiri, în Cipru, de unde vor începe în scurt timp împreună cu aliaţi din NATO misiuni de patrulare în estul Europei.
România s-a alăturat miercuri, în calitate de a 15-a ţară participantă, la Proiectul de Înaltă Vizibilitate al NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM, muniție decisivă pentru luptă aeriană - n.a.), anunţă alianţa pe site-ul său.