Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
”Proiectul Carrera” - răspunsul Lockheed Martin pentru dronele de luptă ce vor însoți F-35, F-22 și poate chiar NGAD
Forțele aeriene
Data publicării:
Compania americană Lockheed Martin va investi 100 de milioane de dolari în drone de luptă controlate de aeronava stealth F-35, în cadrul „Proiectului Carrera”. După ce în mai multe jocuri de război ale Pentagonului din ultimii ani, roiurile de drone s-au dovedit esențiale în asigurarea victoriei împotriva Chinei într-un eventual conflict armat, Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au stabilit ce anume trebuie să facă dronele de luptă care vor însoți aeronavele tactice și, posibil, bombardierele strategice.

Unul dintre primele răspunsuri la cerințele USAF a venit din partea gigantului Lockheed Martin, care va proiecta drone de luptă autonome, ce vor putea primi de la pilotul uman aflat pe F-35, doar o misiune generică – cum ar fi ”cercetează zona”, ”angajează lupta cu aeronavele inamice”, ”atacă la sol”, ”revenire în formație” etc., executarea misiunii urmând să fie făcută complet autonom de dronă/roi de drone.

Comportamentele care stau la bază, autonomia, modul în care restul ecosistemului lucrează împreună – exact asta vrem să descoperim în această serie de experimente, pentru a înțelege cum ați activa de fapt acest tip de capacitate”, a declarat săptămâna trecută John Clark, vicepreședinte al celebrei Skunk Works - celula secretă de dezvoltare avansată a Lockheed.

Noua investiție pe mai mulți ani a companiei se va axa pe ,,drone de luptă, inteligență artificială, upgrade-uri la F-35 și noi tehnologii de comunicații, care vor conecta toate piesele împreună”, a precizat  Clark, în cadrul unui briefing cu reporterii, potrivit publicației Breaking Defense.

În demonstrațiile viitoare vor fi prezentate, în principal, o pereche de F-35 care vor coordona „o rețea” de drone Speed ​​Racer – un UAV consumabil pe care Lockheed l-a prezentat în 2020, scopul fiind de a afla cum piloții de pe avioanele de luptă pot, de fapt, opera dronele în câmpul tactic, ce avantaje conferă pilotului uman aceste drone  și cum se stabilește încrederea între pilotul uman și inteligența artificială (AI) care ghidează dronele.

Potrivit Breaking Defense, investiția de 100 de milioane de dolari a Lockheed în Proiectul Carrera este împărțită în trei domenii:

- 20 milioane USD pentru upgrade-uri la F-35 și pentru dezvoltarea activelor fără echipaj;

- 42 de milioane de dolari pentru „factori de echipă”, care includ dezvoltarea AI, sistemul de rețea, forme de undă avansate cum ar fi 5G și tehnologie de arhitectură deschisă;

- 38 de milioane de dolari pentru „multiplicatori ai spațiului de luptă”, care include sateliți pe orbită terestră joasă care vor oferi comunicații peste linia orizontului (la mare distanță) între luptător și drone, precum și „platforme cu factor ridicat de supraviețuire, dislocate avansat” care ar putea include un „senzor de penetrare” (senzor în banda 30 – 300 GHz, unde milimetrice, capabil să ofere prin nori o rezoluție similară senzorilor electrono-optici și infraroșii actuali (EO/IR) pe vreme senină – nota autorului).

Clark a precizat că Proiectul Carrera reprezintă propunerea Lockheed Martin pentru efortul USAF privind avioanele care colaborează în luptă (Collaborative Combat Aircraft  - CCA) - o categorie  drone de luptă care, va amplifica capabilitățile F-35, F-22 și ale viitorul avion de luptă din a șasea generație, care urmează să fie piesa centrală a familiei de sisteme Next Generation Air Dominance (NGAD).

Proiectul Carrera vine la doar o săptămână, după ce Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a declarat că serviciul ar putea începe o competiție pentru CCA încă din anul fiscal 2024. În plus, proiectul Carrera demonstrează că Lockheed deja s-a hotărât pentru drone care vor însoți un avion tactic, la mai puțin de o lună de la o dezbatere în care Kendall a respins, oarecum, varianta unor CCA ca însoțitori ai  bombardierelor strategice stealth B-21 ”Raider”.

Primele teste de zbor ale Proiectului Carrera se vor concentra pe demonstrarea navigabilității lui Speed ​​Racer, începând cu testele de transport captiv (Clark a refuzat să spună ce aeronava va transporta Speed ​​Racer sau când vor începe testele de zbor). Apoi Speed ​​Racer va efectua primul zbor, ceea ce va demonstra dacă poate fi lansat cu succes dintr-o aeronavă și va permite Lockheed să-i evalueze caracteristicile de performanță. Ulterior, Lockheed va efectua teste în care un F-35 controlează una - și apoi mai multe - drone Speed ​​Racer.

Cheia proiectului Carrera este ideea de „autonomie flexibilă”, un creier AI pentru sisteme fără pilot, care se pot adapta nevoilor și preferințelor utilizatorului.

„Comportamentele care stau la bază, autonomia, modul în care restul ecosistemului lucrează împreună – exact asta vrem să descoperim în această serie de experimente, pentru a înțelege cum ați implementa de fapt acest tip de capabilitate”, a spus Clark.

În timp ce Speed ​​Racer va avea un rol principal în Proiectul Carrera, Lockheed intenționează, de asemenea, să verifice și alte vehicule aeriene și încărcături utile clasificate în timpul testelor. Speed ​​Racer va costa „mult mai puțin de 2 milioane de dolari” bucata și, deocamdată, este conceput pentru a fi consumabil, a precizat Clark. Cu toate acestea, Lockheed face și investiții în drone de nivel mediu și înalt care ar putea fi oferite și pentru programul CCA.

Comentariul autorului: Iminența confruntării cu China ar putea determina SUA să amâne unele soluții tehnologice mai scumpe și mai puternice pentru unele mai ieftine, dar care permit cantități mari de producție într-un timp scurt.

Companiile americane din sectorul apărării precum și experții militari optează mai degrabă, pentru drone mai multe dar mai ieftine, în calitate de aeronave însoțitoare ale avioanelor de luptă cu pilot. La dezbaterea din august privind CCA, echipele implicate în dezvoltarea de scenarii de luptă în perspectiva anilor 2030, au propus 10 – 20 de drone însoțitoare pentru un singur avion NGAD cu pilot, care pot fi sacrificate mai ușor.

În martie 2022, se considera că un NGAD pilotat va fi însoțit de cinci la șase drone, iar costul unei singure drone însoțitoare era estimată la 80 de milioane de dolari, cât un avion de luptă de generația a patra.

Estimările actuale dau ca sigură o confruntare militară China – SUA. Potrivit unor echipe de analiză independente, în următorii 5 – 10 ani China se va ridica la nivelul militar al SUA, dacă SUA nu va face ceva spectaculos care să descurajeze. La rândul său, CIA ar fi informat că, liderul chinez, Xi Jinping ar fi cerut forțelor sale armate ca până în 2027 să atingă „capacitatea de a prelua Taiwanul cu forța”.

În aceste noi condiții, în care presupusa confruntare militară chino-americană se mută din anii 2030, în ultimii ani ai acestui deceniu, poate mai devreme, corelat cu operaționalizarea completă a NGAD după 2030, principala armă tactică a USAF va fi F-35, ale cărui costuri de producție deja au scăzut semificativ. În plus, se consideră că avionul F-35, prin caracteristicile sale deosebite și prin numărul mare de aparate fabricate, va domina secolul 21. Pentru el se pregătesc roiuri de drone la costuri rezonabile, care vor permite un volum mare de producție.

Și în trecut, lucrurile au stat aproximativ la fel, numerele mari câștigând de regulă războaiele.

Tancurile T-34 (rusesc) și Sherman (american) sunt considerate printre armele cu influența cea mai mare în câștigarea celui de-al doilea război mondial. Nu fost la fel de performante precum cele germane, dar costurile mici de producție și întreținere au permis fabricarea lor într-un număr foarte mare.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Poveste neverosimilă. Cum a ratat Ucraina ocazia de a primi câteva zeci de avioane F/A-18 Hornet din Australia
Rusia insistă că are dovezi că rachetele americane Patriot au doborât avionul Il-76 la granița cu Ucraina
Cu modernizarea IAR-99 SM în întârziere, Avioane Craiova a invocat un caz de forță majoră pentru a obține o amânare a livrărilor
Un F-16 al U.S. Air Force s-a prăbușit în Coreea de Sud: Este al treilea accident de acest fel în doar opt luni de zile
Turcia va primi avioane americane F-16 cu o singură condiție: SUA pun o clauză în contract pentru a proteja Grecia
Ucraina a doborât un alt bombardier de front Su-34 al Rusiei. E foarte posibil ca sistemele Patriot să-și mai treacă o „victimă” în cont
Cehia a semnat oficial pentru 24 de F-35 și a anunțat când ajunge primul avion. România trebuie să se miște și ea rapid pentru a rămâne în cărți
SUA aprobă vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia, la pachet cu un ''mic cadou'' pentru Ankara: Grecia primeşte mult doritele F-35
Ucraina: Nu putem recepționa avioane F-16 chiar dacă ele sunt gata pentru a fi livrare. Avem nevoie de aeroporturi bine dotate și piloți special pregătiți
Rușii au mai mult noroc cu noile drone S-70 Okhotnik decât cu avioanele Su-57. Producția în serie a dronelor grele de atac, anunțată
Forțele Aeriene Israeliene, ”pe steroizi”: Israelul va cumpăra din SUA două escadrile-gigant, de câte 25 de aeronave F-35 și F-15. La pachet ar putea veni 12 elicoptere Apache
După ce a închiriat pentru doi ani MQ-9A Reaper, Polonia s-a hotărât: Va cumpăra drone americane MQ-9B Sky Guardian
La câteva ore după ce Parlamentul turc a votat pentru aderarea Suediei la NATO, Biden a cerut Congresului să aprobe vânzarea F-16 către Turcia „fără întârziere”
Top Aces - contractorul privat din domeniul apărării care instruieşte piloţi ai U.S. Air Force - se angajează să sprijine Ucraina
Prăbuşirea avionului militar rusesc IL-76 în regiunea Belgorod: Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc de imprudenţă şi război informaţional
Atacul asupra aerodromului rusesc Soltsy din regiunea Novgorod (Foto/Video): Serviciile ucrainene de informaţii recunosc că s-au infiltrat pe teritoriul Rusiei
SUA se grăbesc: Bombardierele B-21, primele avioane de generația a 6-a, pe repede înainte. Undă verde pentru producție, deși testarea nu e finalizată
Un avion militar rus de transport strategic Il-76 s-a prăbușit în Rusia, lângă granița cu Ucraina. Kievul spune că aeronava transporta rachete pentru sistemul S-300
Germania va trimite Ucrainei elicoptere militare Sea King pentru apărare aeriană
Armata ucraineană anunță că a interceptat jumătate dintre rachetele lansate de ruși. Polonia și-a alertat din nou avioanele de vânătoare
Lovește o monedă aflată la un kilometru depărtare: Arma laser DragonFire testată de britanici ar putea fi utilizată și împotriva armelor hipersonice
Prima decolare a unui F-16 a fost accidentală, avionul fiind la un pas de prăbușire (VIDEO). 50 de ani mai târziu F-16 e cel mai popular avion din istorie
SUA nu glumesc: Patru locații care dau fiori Chinei unde ar putea fi dislocate noile bombardiere B-21 de generația a 6-a (Grafice cu raza de acțiune)
Turcia a anunțat începerea lucrărilor pentru un avion de generația a 6-a. Pe val, turcii dezvăluie informații și despre Kaan, primul avion turc stealth
Armata ucraineană a dezvăluit aspecte interesante despre ''sistemele hibride'' de apărare aeriană: Este posibil ca aeronavele A-50 și IL-22 să fi fost doborâte de acestea
Un ''avion misterios'' a fost văzut în spaţiul aerian al Ucrainei: Au ajuns sau nu aeronavele F-16 la Kiev?
Iranul merge la un alt nivel: Racheta ”Heybar Shekan” arată că Israelul ar putea fi o țintă posibilă
Premieră în România: A avut loc primul zbor al unui pilot român pe un F-16 aflat în programul de instruire în centrul de la Borcea (FOTO)
Rachetele Taurus rămân în ”depozite”. Germania amână, Congresul SUA nu a votat încă, dar ajutorul pentru Kiev trebuie deblocat, altfel ”vom avea o retragere din Afganistan pe steroizi” (Rasmussen)

Ştiri Recomandate

Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Au trecut 730 de zile de când Rusia a cucerit puterea politică și a readus Ucraina în sfera ei de influență în 3 zile
31.000 de soldați ucraineni au murit în război, anunță Zelenski
Câte avioane A-50 mai are Rusia? Dacă rușii mai pierd un „avion-spion” A-50, ar putea fi obligați să renunțe la monitorizarea permanentă a Ucrainei
Restructurarea Forţelor Armate ale Germaniei, motiv de controverse între ministrul Apărării și șefii de Stat Major
Comandantul militar al Armatei Ucrainei a mers în prima linie împreună cu ministrul apărării : „Ucraina are un plan pentru 2024, care nu este dezvăluit public”
În doi ani, Rusia a pierdut dublul forțelor care invadau Ucraina pe 24 februarie 2022, dar mobilizarea, economia de război și ajutorul din Iran și Phenian au înlocuit pierderile
”În afară de SUA, doar Polonia îl va avea”. Armata poloneză cumpără IBCS, cel mai modern sistem de control antiaerian care va conecta inclusiv aeronave F-35
Ambasadorul Ucrainei în România confirmă prețul plătit de Armata rusă la Avdiivka: 45.000 de morți pentru a rade orașul de pe fața Pământului
Trump a câștigat alegerile primare republicane din Carolina de Sud chiar pe terenul contracandidatei Nikki Haley
Organizarea Armatei ruse revine la forma din timpul URSS. Nordul Flancului NATO va fi supravegheat de Regiunile Militare Moscova și Leningrad
Turcia își asigură locuri în primele rânduri la intrarea în Marea Roșie. Mișcare strategică făcută de turci în regiune
Liderii occidentali, desant de susținere pentru Ucraina direct pe aeroportul din Hostomel. Zelenski: Orice persoană normală vrea să se încheie războiul
Piața asiatică, capitol închis pentru complexul militaro-industrial al F. Ruse? Tehnica de luptă rusă a lipsit de la Salonul aerian din Singapore
Avem un avantaj clar, Kalașnikovul este cea mai bună armă din lume, a declarat Șoigu
Comandantul Armatei Ucrainei anunță un fel de operațiune specială împotriva Aviației ruse: ”Vom da un răspuns asimetric ocupantului”
„Activitatea nu se va relua mult timp de aici încolo”. Dronele ucrainene au lovit, adânc în interiorul Rusiei, una dintre cele mai mari întreprinderi metalurgice ruse
După 2 ani de ”Operațiune Z”, Kievul reamintește că Rusia e un uriaș cu picioare de lut: Cele două avioane Beriev A-50 vedeau și coordonau toate acțiunile aeriene din Ucraina
Biletul suedez către NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie. Ungaria cumpără suplimentar 4 avioane Gripen suedeze
Cehia fructifică la maximum sprijinul acordat Ucrainei: Încă 15 tancuri Leopard 2A4, donate de Ucraina. Se negociază și achiziționarea a încă 15 tancuri
Un nou balon neidentificat a fost interceptat în vestul Statelor Unite
Lovitură istorică încasată de Rusia: Al doilea avion A-50 AWACS, doborât de ucraineni. Doar două AWACS au fost doborâte vreodată, ambele rusești
Misterioasa suspendare a unei licitații de 2 mld. de euro. De ce a suspendat România, timp de câteva zile, achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD
Ucraina desfășoară primele tancuri Abrams pe front, lângă Avdiivka (Foto/Video). Rușii au distrus deja primul M1150
Înfrântă de Azerbaidjan și abandonată de Rusia, Armenia și-a înghețat participarea la OTSC, alianța militară condusă de Rusia
Faceți cunoștință cu Hermes 650TM Spark. Elbit a lansat noua sa dronă MALE, de ultimă generație
Australia își dublează numărul navelor, într-o mișcare fără precedent. Gigantul francez care trebuia să construiască în România și corvetele, exclus din prima zi
Ucraina se confruntă cu un ”moment de cotitură”: Atacată pe 4 direcții de o armată rusă burdușită cu arme din Iran și Coreea de Nord, Kievul riscă să rămână fără muniție până în martie
Candidatura lui Iohannis la șefia NATO complică lucrurile în Alianță și ar putea fi perceput ca o divizare a unității aliate (Politico)
Zelenski susține că Putin a încercat să-l asasineze de 5 ori. În ciuda situației grele de pe front, Ucraina pregătește „surprize” Rusiei și noi contraofensive
Noi amenințări lansate de Rusia pentru a da frisoane Occidentului: Putin spune că 95% din forțele nucleare ale Rusiei au fost modernizate
pixel