Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
”Proiectul Carrera” - răspunsul Lockheed Martin pentru dronele de luptă ce vor însoți F-35, F-22 și poate chiar NGAD
19 sep 2022, 19:49
Compania americană Lockheed Martin va investi 100 de milioane de dolari în drone de luptă controlate de aeronava stealth F-35, în cadrul „Proiectului Carrera”. După ce în mai multe jocuri de război ale Pentagonului din ultimii ani, roiurile de drone s-au dovedit esențiale în asigurarea victoriei împotriva Chinei într-un eventual conflict armat, Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au stabilit ce anume trebuie să facă dronele de luptă care vor însoți aeronavele tactice și, posibil, bombardierele strategice.

Unul dintre primele răspunsuri la cerințele USAF a venit din partea gigantului Lockheed Martin, care va proiecta drone de luptă autonome, ce vor putea primi de la pilotul uman aflat pe F-35, doar o misiune generică – cum ar fi ”cercetează zona”, ”angajează lupta cu aeronavele inamice”, ”atacă la sol”, ”revenire în formație” etc., executarea misiunii urmând să fie făcută complet autonom de dronă/roi de drone.

Comportamentele care stau la bază, autonomia, modul în care restul ecosistemului lucrează împreună – exact asta vrem să descoperim în această serie de experimente, pentru a înțelege cum ați activa de fapt acest tip de capacitate”, a declarat săptămâna trecută John Clark, vicepreședinte al celebrei Skunk Works - celula secretă de dezvoltare avansată a Lockheed.

Noua investiție pe mai mulți ani a companiei se va axa pe ,,drone de luptă, inteligență artificială, upgrade-uri la F-35 și noi tehnologii de comunicații, care vor conecta toate piesele împreună”, a precizat  Clark, în cadrul unui briefing cu reporterii, potrivit publicației Breaking Defense.

În demonstrațiile viitoare vor fi prezentate, în principal, o pereche de F-35 care vor coordona „o rețea” de drone Speed ​​Racer – un UAV consumabil pe care Lockheed l-a prezentat în 2020, scopul fiind de a afla cum piloții de pe avioanele de luptă pot, de fapt, opera dronele în câmpul tactic, ce avantaje conferă pilotului uman aceste drone  și cum se stabilește încrederea între pilotul uman și inteligența artificială (AI) care ghidează dronele.

Potrivit Breaking Defense, investiția de 100 de milioane de dolari a Lockheed în Proiectul Carrera este împărțită în trei domenii:

- 20 milioane USD pentru upgrade-uri la F-35 și pentru dezvoltarea activelor fără echipaj;

- 42 de milioane de dolari pentru „factori de echipă”, care includ dezvoltarea AI, sistemul de rețea, forme de undă avansate cum ar fi 5G și tehnologie de arhitectură deschisă;

- 38 de milioane de dolari pentru „multiplicatori ai spațiului de luptă”, care include sateliți pe orbită terestră joasă care vor oferi comunicații peste linia orizontului (la mare distanță) între luptător și drone, precum și „platforme cu factor ridicat de supraviețuire, dislocate avansat” care ar putea include un „senzor de penetrare” (senzor în banda 30 – 300 GHz, unde milimetrice, capabil să ofere prin nori o rezoluție similară senzorilor electrono-optici și infraroșii actuali (EO/IR) pe vreme senină – nota autorului).

Clark a precizat că Proiectul Carrera reprezintă propunerea Lockheed Martin pentru efortul USAF privind avioanele care colaborează în luptă (Collaborative Combat Aircraft  - CCA) - o categorie  drone de luptă care, va amplifica capabilitățile F-35, F-22 și ale viitorul avion de luptă din a șasea generație, care urmează să fie piesa centrală a familiei de sisteme Next Generation Air Dominance (NGAD).

Proiectul Carrera vine la doar o săptămână, după ce Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a declarat că serviciul ar putea începe o competiție pentru CCA încă din anul fiscal 2024. În plus, proiectul Carrera demonstrează că Lockheed deja s-a hotărât pentru drone care vor însoți un avion tactic, la mai puțin de o lună de la o dezbatere în care Kendall a respins, oarecum, varianta unor CCA ca însoțitori ai  bombardierelor strategice stealth B-21 ”Raider”.

Primele teste de zbor ale Proiectului Carrera se vor concentra pe demonstrarea navigabilității lui Speed ​​Racer, începând cu testele de transport captiv (Clark a refuzat să spună ce aeronava va transporta Speed ​​Racer sau când vor începe testele de zbor). Apoi Speed ​​Racer va efectua primul zbor, ceea ce va demonstra dacă poate fi lansat cu succes dintr-o aeronavă și va permite Lockheed să-i evalueze caracteristicile de performanță. Ulterior, Lockheed va efectua teste în care un F-35 controlează una - și apoi mai multe - drone Speed ​​Racer.

Cheia proiectului Carrera este ideea de „autonomie flexibilă”, un creier AI pentru sisteme fără pilot, care se pot adapta nevoilor și preferințelor utilizatorului.

„Comportamentele care stau la bază, autonomia, modul în care restul ecosistemului lucrează împreună – exact asta vrem să descoperim în această serie de experimente, pentru a înțelege cum ați implementa de fapt acest tip de capabilitate”, a spus Clark.

În timp ce Speed ​​Racer va avea un rol principal în Proiectul Carrera, Lockheed intenționează, de asemenea, să verifice și alte vehicule aeriene și încărcături utile clasificate în timpul testelor. Speed ​​Racer va costa „mult mai puțin de 2 milioane de dolari” bucata și, deocamdată, este conceput pentru a fi consumabil, a precizat Clark. Cu toate acestea, Lockheed face și investiții în drone de nivel mediu și înalt care ar putea fi oferite și pentru programul CCA.

Comentariul autorului: Iminența confruntării cu China ar putea determina SUA să amâne unele soluții tehnologice mai scumpe și mai puternice pentru unele mai ieftine, dar care permit cantități mari de producție într-un timp scurt.

Companiile americane din sectorul apărării precum și experții militari optează mai degrabă, pentru drone mai multe dar mai ieftine, în calitate de aeronave însoțitoare ale avioanelor de luptă cu pilot. La dezbaterea din august privind CCA, echipele implicate în dezvoltarea de scenarii de luptă în perspectiva anilor 2030, au propus 10 – 20 de drone însoțitoare pentru un singur avion NGAD cu pilot, care pot fi sacrificate mai ușor.

În martie 2022, se considera că un NGAD pilotat va fi însoțit de cinci la șase drone, iar costul unei singure drone însoțitoare era estimată la 80 de milioane de dolari, cât un avion de luptă de generația a patra.

Estimările actuale dau ca sigură o confruntare militară China – SUA. Potrivit unor echipe de analiză independente, în următorii 5 – 10 ani China se va ridica la nivelul militar al SUA, dacă SUA nu va face ceva spectaculos care să descurajeze. La rândul său, CIA ar fi informat că, liderul chinez, Xi Jinping ar fi cerut forțelor sale armate ca până în 2027 să atingă „capacitatea de a prelua Taiwanul cu forța”.

În aceste noi condiții, în care presupusa confruntare militară chino-americană se mută din anii 2030, în ultimii ani ai acestui deceniu, poate mai devreme, corelat cu operaționalizarea completă a NGAD după 2030, principala armă tactică a USAF va fi F-35, ale cărui costuri de producție deja au scăzut semificativ. În plus, se consideră că avionul F-35, prin caracteristicile sale deosebite și prin numărul mare de aparate fabricate, va domina secolul 21. Pentru el se pregătesc roiuri de drone la costuri rezonabile, care vor permite un volum mare de producție.

Și în trecut, lucrurile au stat aproximativ la fel, numerele mari câștigând de regulă războaiele.

Tancurile T-34 (rusesc) și Sherman (american) sunt considerate printre armele cu influența cea mai mare în câștigarea celui de-al doilea război mondial. Nu fost la fel de performante precum cele germane, dar costurile mici de producție și întreținere au permis fabricarea lor într-un număr foarte mare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
După retragerea avioanelor F-15 Eagles din Okinawa, Statele Unite ar urma să desfăşoare mai multe F-22
Shahed-136: Motorul chinezesc, o copie occidentală. Dronele iraniene folosite de Rusia conțin piese din aeronave civile și copii din China
SUA lansează în premieră rachete de croazieră în proiectul Rapid Dragon. Demonstrație de forță lângă coasta Rusiei
Achiziția celor 32 de F-16 din Norvegia redeschide discuția despre piloți și tehnicieni. Rodeanu: România are nevoie de personal priceput
Săptămână „aglomerată” în spațiul aerian al României. Misiuni de cercetare în Marea Neagră, dar și la frontierele Ucrainei și Moldovei
Scenariul în care F-35 israeliene vor lovi Iranul e mai aproape decât pare. Netanyahu ar putea fi forțat să ordone operațiunea Opera 2.0
România a semnat contractul pentru cele 32 de avioane F-16. Vom avea oficial 3 escadrile de F-16
SUA ar putea aproba vânzarea de F-16 către Turcia în maxim două luni
Rușii au dezvoltat o instalație de lansare terestră pentru racheta hipersonică “Zircon”
Franța a anunțat că va disloca avioane de luptă Rafale în România, pentru protejarea spațiului aerian
Elicopterul autonom Black Hawk de la Sikorsky și DARPA zboară în misiuni de logistică și salvare fără piloți la bord
Întreaga Aviație Militară Română implicată în exercițiul DACIAN WARHAWK 22
Germania pare că a devenit conştientă de importanţa investiţilor în apărare | General german: Inflaţia nu ne împiedică să achiziţionăm avioane F-35
Bombardiere rusești Tu-22 au lansat asupra unor ținte terestre ucrainene noile rachete antinavă H-32, denumite de ruși „ucigași de portavioane”
F-35 britanice stau pe bară din lipsă de piloți. Criza piloților din Marea Britanie s-ar putea repeta în România cu F-16
Rusia a adus, probabil, rachete hipersonice Kinzhal în Belarus. Imagini din satelit cu interceptoarele MiG-31K și containerele speciale
Dronele Bayraktar TB2 vor putea doborî drone iraniene în Ucraina. Turcia integrează un sistem de rachete aer-aer pe TB2 și Akinci
SUA se pregătesc să aducă în nordul Australiei bombardiere B-52 cu capacitate nucleară. SUA vor finanța modernizarea bazei aeriene Tindal
Polonia ține în viață avioanele MiG-29 bulgare. Bulgaria câștigă timp până la o decizie privind F-16, Mirage 2000 sau Gripen
Ucraina a selectat deja piloții de F-16. Forțele Aeriene Ucrainene spun că mingea e acum în terenul Occidentului
Dacă România nu se grăbește să semneze contractul pentru F-16, Bulgaria desfășoară o cursă contracronometru pentru Viper
Rusia dezvoltă o nouă navă care poate lansa rachete de croazieră Kalibr: Proiect 21635 - clasa Sarsar
Noi detalii despre programul NGAD: Compania Lockheed Martin a prezentat noi imagini ale avionul de luptă de generaţia a VI-a
Comandantul Armatei Lituaniene se opune transferului de obuziere și sisteme antiaeriene în Ucraina: Suntem la limită cu dotarea
Epopeea NASAMS: Șeful Raytheon confirmă că a livrat două sisteme antiaeriene care sunt poziționate în Ucraina
Switchblade 600, foarte aproape de livrarea în Ucraina. Reznikov: ”Încă le așteptăm”; Dronele iraniene sunt deocamdată singure în această competiție
Lituania merge în continuare pe mâna Saab și face noi comenzi pentru lansatoarele RBS 70
Rușii susţin că au îmbunătăţit aeronava de generația a cincea Su-57, dar producţia de serie se face cu motoare vechi
De ce elicopterele rusești sunt doborâte pe bandă rulantă în Ucraina. Rusia a pierdut 25% din flota celebrelor Ka-52 Aligator

Ştiri Recomandate

NATO se pregătește pentru un război cibernetic: Cât de mare ar trebui să fie atacul cibernetic pentru a invoca activarea articolului 5?
Exercițiu comun al forțelor aeriene ale SUA și Israelului: Avioane de luptă F-15 și F-16 au simulat o lovitură asupra unui obiectiv strategic din zona Orientului Mijlociu
Afirmaţiile preşedintelui Macron despre arhitectura de securitate europeană, respinse de politica germană
Macron propune ca NATO să ofere garanții de securitate Rusiei în viitoarele negocieri. Ucraina reacționează
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Proiectul FCAS - noul avion european de generația a VI-a: Dassault confirmă în sfârșit că a ajuns la un acord industrial cu Airbus
Forţele Armate Ucrainene au capturat un alt T-90M Proryv - cel mai modern tanc al armatei ruse (Video)
U.E a livrat un laborator cibernetic Ucrainei. Capabilitatea este o necesitate în condițiile în care rolul sistemelor informatice este vital în războiul de apărare dus cu Rusia
Generalul de vârf al Poloniei, înarmat cu „valize” de bani, caută să reînnoiască stocurile de armament: Cel mai mare punct de fricțiune la nivel global este capacitatea industriei
Avionul rusesc MiG-35 este o risipă de ruble: Generația 4++ este o stratagemă de marketing a Kremlinului
Numărul trupelor ruse staționate la graniţa cu Estonia este în scădere. Rusia a fost nevoită să mobilizeze cele mai bine antrenate trupe pentru a le trimite în Ucraina
Şeful partidului aflat la putere în Polonia denunţă "dominaţia" Germaniei în Europa
Rezervistii ruși încorporați în septembrie pleacă pe frontul din Ucraina
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
Avionul de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma”, dezvoltat de industria turcă de apărare, a efectuat prima decolare (Foto/Video)
Sute de videoclipuri de propagandă despre mercenarii Wagner Group sunt promovate pe TikTok. Teoretic, reţeaua de socializare interzice publicarea unor astfel de înregistrări
Atenție, România. Germania cumpără 35 de avioane F-35 pe repede înainte, dar prețul vehiculat este astronomic
Emiratele Arabe Unite își reduc dependența militară de Statele Unite ale Americii
Olanda și Suedia au dat „undă verde” aderării României la Schengen. Austria - singurul stat care mai blochează aderarea
SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică
S-a decis plafonarea prețului petrolului rus. Moscova reacționează și spune că nu va accepta plafonul, pregătind un răspuns
Estonia semnează un contract de 200 de milioane de dolari cu SUA pentru a cumpăra sisteme HIMARS
Rusia încearcă să compenseze pierderea a sute de tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Un lot de tancuri T-72B3M a fost livrat cu surle armatei ruse
Sistemul portabil de apărare aeriană Piorun, utilizat în prezent de ucraineni împotriva aeronavelor ruseşti, a fost achiziţionat şi de armata norvegiană
BAE Systems colaborează cu ale patru companii pentru a proiecta un nou vehicul de luptă, viitorul înlocuitor al IFV-ului M2 Bradley
Luxemburgul a oferit Ucrainei, în acest an, un ajutor militar echivalent cu a șasea parte din bugetul său de apărare
După decenii de dependență totală de armamentul rusesc, Algeria privește către China
Grupul rus de mercenari Wagner a fost adăugat pe ''lista neagră'' a SUA, alături de talibani şi gruparea Boko Haram
Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului
Video rar cu lupte din linia întâi – tentativă eșuată a mercenarilor „Wagner” de a captura un post de observație ucrainean
În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T
Canada sancţionează o societate iraniană acuzată că ar fi livrat drone Rusiei