Serbia caută un nou avion de luptă pentru forţele aeriene. Belgradul ar putea alege între MiG-35 și JF-17 Block 3
Ministerul sârb al Apărării intenţionează ca în următoare perioada să demareze noi programe de înzestrare militară, iar unele surse mass-media precizează că ar fi luată în considerare şi achiziţia de noi avioane de luptă. Ca parte a programelor de înzestrare militară, Serbia a cumpărat deja sisteme mobile de apărare antiaeriană Pantsir-S1, sistemul chinezesc de rachete sol-aer antiaeriene FK-3 și dronele chinezești de recunoaștere și atac CH-92A.
Piloții sârbi sunt impresionați de avionul de luptă rusesc MiG-35 de generația 4++. MiG-35 este unul dintre cele mai de succes avioane de luptă rusești. Cu toate acestea, Rusia abandonează treptat proiectul, iar dacă nu-și va găsi un client în curând, MiG-35 va fi dat uitării, la fel ca multe alte arme rusești.
Potrivit informaţiilor publicate de BulgarianMilitary, Belgradul ar urma să nu ia în considerare achiziţia lui MiG-35. Motivele nu ţin de capacitățile operaționale ale aeronavei sau caracteristicile acesteia. Motivele vor fi politice, deoarece exista teamă că Washingtonul va ataca o astfel de decizie a Belgradului cu sancțiuni economice în baza legii CAATSA, ceea ce îi va descuraja pe sârbi. Posibilitatea ca acest lucru să se întâmple este destul de mare.
Rusia a prezentat anterior Serbiei și avioane de luptă Su-30 modernizate la standardul SU-30SM, în vederea unei eventuale achiziții.
Unii analişti militari sârbi și-au îndreptat imediat atenția către identificare de avioane pe care Serbia le-ar putea achiziţiona.
Forțele Aeriene Sârbe sunt interesate de aeronavele de luptă din Europa de Vest pentru a înlocui o flotă de 14 avioane MiG-29 Fulcrum din era sovietică, și dorește, de asemenea, să înlocuiască flota veche de aproximativ 15 avioane de atac la sol J22 Orao construite de Soko, un producător de avioane aparţinând fostei Iugoslavii.
După cum am menționat deja, Serbia cumpără deja din China mai multe sisteme de arme. Astfel, surse apropiate de cercurile politice de la Belgrad consideră că avionul JF-17 Bock 3/ FC-1 Xiaolong va fi nu doar un compromis, ci și o soluție de succes pentru a rezolva deficitul de aeronave de luptă cu care se confrunta Seria. În prezent, Forțele Aeriene Sârbe operează doar 14 unități de MiG-29 învechite.
De ce JF-17 Bok III? Acesta este un avion de vânătoare de generația a IV-a, dezvoltat în comun de Chengdu Aircraft Corporation din China și de Complexul Aeronautic Pakistanez. A fost proiectat pentru a înlocui avioanele de luptă A-5C, F-7P/PG, Mirage III și Mirage V din cadrul Forțelor Aeriene Pakistaneze (PAF).
Costurile operaționale ale avionului de luptă sunt scăzute și acest lucru va influența destul de mult decizia Serbiei. De asemenea, JF-17 Block III utilizează tehnologia avionului de luptă J-20.
Nu în ultimul rând, este de așteptat ca, dacă Serbia va cumpăra JF-17, să îl primească cu armamentul complet. Adică Belgradul va achiziționa rachete aer-aer de înaltă precize.
Un alt avantaj este dat de faptul că avionul JF-17 foloseşte acelaşi tip de motor ca MiG-29. Adică Belgradul ar putea decide să nu renunţe la flotă sa de avioane MiG-29, ci să o suplimenteze cu JF-17. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că bugetul alocat Forţelor Aeriene Sârbe ar trebui majorat, deoarece avioanele MiG-29 ar avea nevoie de o modernizare serioasă.
De asemenea, în urmă cu câteva luni, au apărut informaţii că Serbia a avut discuții cu Regatul Unit pentru oferta privind Eurofighter Typhoon, dar şi cu Franţa pentru achiziţia de avioane Rafale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News