Regatul Unit va crește numărul de avioane de luptă Typhoon dislocate în Cipru, ca parte a eforturilor de descurajare a Rusiei, a anunțat prim-ministrul Boris Johnson.
Regatul Unit va crește numărul de avioane de luptă Typhoon dislocate în Cipru, ca parte a eforturilor de descurajare a Rusiei, a anunțat prim-ministrul Boris Johnson.
În noaptea de 7-8 februarie, chiar înaintea discuțiilor dintre președinții Rusiei și Franței, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, pe rețelele de socializare au fost postate informații despre dislocarea în enclava rusă Kaliningrad, a cel puțin unui avion de luptă MiG-31K, destinat lansării rachetei hipersonice Kh-47M2 Kinzhal.
Un detașament al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Europa (USAFE), compus din aproximativ 150 de militari și opt aeronave F-16 Fighting Falcon, au sosit azi la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, România.
Forțele Aeriene americane vor trimite, „săptămâna viitoare sau cealaltă”, o escadrilă de avioane F-22 în Emiratele Arabe Unite, a declarat generalul Kenneth F. McKenzie Jr., comandantul CENTCOM (Comandamentului Central al SUA), pe 8 februarie, pentru agenția oficială de presă din Emiratele Arabe Unite.
U.S. Air Force anunţ într-un comunicat de presă că patru bombardiere strategice B-52 au sosit joi în Marea Britanie pentru a participa la un exerciţiu "planificat de mult timp" cu aliaţii din NATO, în pline tensiuni între Occident şi Rusia.
Avioanele de vânătoare americane F-15 au sosit, pe 10 februarie, la baza aeriană din Łask, pentru a sprijini flancul estic, ca parte a misiunii NATO de Poliție Aeriană, a informat ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, pe contul său de twitter.
Indonezia a devenit cel mai nou client al aeronavelor franceze Rafale, după ce Jakarta a renunțat la achiziția de Su-35 Flanker E rusești.
Ministerul bulgar al Apărării a anunţat miercuri ca Spania va trimite patru avioane militare şi 130 de militari în Bulgaria, în această săptămână, pentru misiuni de poliţie aeriană, pe fondul creşterii tensiunilor cauzate de concentrarea de forţe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina.
Bombardiere strategice B-52H aparținând Forțelor Aeriene ale SUA (USAF) vor fi dislocate, în curând, pe teritoriul Marii Britanii, pentru o misiune de tip „Bomber Task Force”, în cadrul căreia se va „familiariza” cu spațiul aerian european, a informat publicația britanică UK Defense Journal.
Un detașament american compus din aproximativ 50 de militari și patru aeronave F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa (United States Naval Forces Europe), va executa, în perioada 8 - 17 februarie, misiuni de antrenament în comun cu militarii și aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române.
Marina americană (U.S. Navy) a efectuat cu succes cel de-al doilea test de tragere cu racheta avansată AGM-88G (Advanced Anti-Radiation Guided Missile Extended Range - AARGM-ER) de la bordul unui avion de luptă F/A-18 Super Hornet.
Ministerul Apărării din Rusia a fost nevoit să amâne pentru a cincea oară termenul de înzestrare a Forțelor Aerocosmice cu cea mai noi aeronavă de avertizare timpurie și control (AWACS) A-100 “Premier”, din cauza sancțiunilor occidentale, după cum informează publicația rusă „Curierul militar-industrial”.
În ultimele 24 de ore, pe reţelele de socializare, a fost publicat un material video cu momentul prăbuşirii avionului de luptă F-35C pe putea portavionului USS Carl Vinson – incident aviatic care a avut loc pe data 24 ianuarie.
Site-ul Defence Blog a informat, pe 07.02.2022, că Rusia intenționează să întrebuințeze celebrul avion sovietic cu un singur motor An-2 pentru a străpunge apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Programul Joint Strike Fighter, prin care americanii au dezvoltat F-35 Lightning II, aeronava de generația a V-a, este cel mai scump program militar din istoria SUA. Nu a fost însă ferit de probleme.
Exercițiul Winter Fury 22 al Infanteriei Marine a SUA (USMC) a început în forță, pe 31 ianuarie, prin simularea unui atac aerian la mare distanță.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au informat că, în cursul nopții de 04 spre 05 februarie, un avion american de conducere în luptă și indicare a țintelor de tip E-8C Joint STARS a îndeplinit o misiune neobișnuită în spațiul aerian al Ucrainei.
Așa-zisa achiziție de F-35 Lightning II pe care România ar plănui-o a fost subiectul central în zona de apărare în această săptămână. Iar declarațiile făcute de politicienii români au ajuns inclusiv în presa internațională de specialitate.
Belarusul susține că ar fi doborât o dronă a Ucrainei care a trecut frontiera. De partea cealaltă Kievul reacționează și neagă, solicitând Minskului să se abțină de la provocări în contextul crizei generate de agresiunea Federației Ruse.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 04.02.2022, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de avioane, că bombardierul strategic modernizat Tu-160M va fi prima aeronavă din lume care va deține “rachete cu lansare inversă”. Astfel, acesta va fi capabil să intercepteze ținte aflate în spatele aeronavei.
Dronele GD-2000 „Silent Arrow” produse de Yates Electrospace Corporation au îndeplinit o misiune autonomă de livrare a mărfurilor la mare distanță, în Orientul Mijlociu, transportând peste 450 de kilograme de sarcină utilă fiecare.
Subiectul privind achiziționarea de F-35 Lightning II de către România nu e unul nou, dar el a fost readus în spațiul public de către președintele Klaus Iohannis, în timpul vizitei pe care a efectuat-o la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 03.02.2022, că două bombardiere strategice de tip Tu-95MS au executat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Barents, Mării Norvegiei și Oceanului Atlantic. Acestea au fost excortate de avioane de vânătoare MiG-31 ale Flotei de Nord.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 31.01.2022, un avion american de conducere în luptă și indicare a țintelor de tip E-8C și-a întrerupt misiunea îndeplinită în spațiul aerian al Ucrainei, cel mai probabil din motive tehnice.
Într-un moment în care tensiunile în Europa de Est, generate de acțiunile Federației Ruse privind destabilizarea Ucrainei și comasarea la granițele ucrainene a peste 100.000 de soldați, sunt tot mai mari, Kremlinul recurge la provocări și împotriva NATO, acțiuni ce pot da naștere unor incidente deosebit de grave.
Noul F-15EX Eagle II al United States Air Force (USAF) a efectuat cu succes primul său test în care a lansat o rachetă aer-aer AIM-120D. Potrivit U.S. Air Force, acest test face parte din procesul de „verificare completă a întregului sistem de arme” de care dispune o aeronavă F-15EX Eagle II.
Acum 100 de ani se năștea în Basarabia, Grigore Baștan, părintele parașutismului românesc și cel care a inventat și brevetat parașutele românești BG-7M și BG-3M, rămânând în istorie cu un salt impresionant de la 10.000 de metri altitudine cu o cădere liberă de 7.000 de metri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 29.01.2022, un avion de vânătoare de tip MiG-31 a derapat de pe pistă în timpul decolării de pe un aerodrom din Regiunea Novgorod. În urma incidentului, niciunul dintre membrii echipajul aeronavei nu a fost rănit.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 29.01.2022, că un divizion de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S a fost redislocat în Republica Belarus, în cadrul verificării forțelor de reacție ale Statului unional.
La începutul lunii decembrie anul trecut un oficial al Emiratelor Arabe Unite a confirmat că Abu Dhabiul urmează să suspende achiziția de avioane de luptă de generația a V-a F-35 Lightning II.