Exercițiul Winter Fury 22 al Infanteriei Marine a SUA (USMC) a început în forță, pe 31 ianuarie, prin simularea unui atac aerian la mare distanță.
Exercițiul Winter Fury 22 al Infanteriei Marine a SUA (USMC) a început în forță, pe 31 ianuarie, prin simularea unui atac aerian la mare distanță.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au informat că, în cursul nopții de 04 spre 05 februarie, un avion american de conducere în luptă și indicare a țintelor de tip E-8C Joint STARS a îndeplinit o misiune neobișnuită în spațiul aerian al Ucrainei.
Așa-zisa achiziție de F-35 Lightning II pe care România ar plănui-o a fost subiectul central în zona de apărare în această săptămână. Iar declarațiile făcute de politicienii români au ajuns inclusiv în presa internațională de specialitate.
Belarusul susține că ar fi doborât o dronă a Ucrainei care a trecut frontiera. De partea cealaltă Kievul reacționează și neagă, solicitând Minskului să se abțină de la provocări în contextul crizei generate de agresiunea Federației Ruse.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 04.02.2022, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de avioane, că bombardierul strategic modernizat Tu-160M va fi prima aeronavă din lume care va deține “rachete cu lansare inversă”. Astfel, acesta va fi capabil să intercepteze ținte aflate în spatele aeronavei.
Dronele GD-2000 „Silent Arrow” produse de Yates Electrospace Corporation au îndeplinit o misiune autonomă de livrare a mărfurilor la mare distanță, în Orientul Mijlociu, transportând peste 450 de kilograme de sarcină utilă fiecare.
Subiectul privind achiziționarea de F-35 Lightning II de către România nu e unul nou, dar el a fost readus în spațiul public de către președintele Klaus Iohannis, în timpul vizitei pe care a efectuat-o la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 03.02.2022, că două bombardiere strategice de tip Tu-95MS au executat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Barents, Mării Norvegiei și Oceanului Atlantic. Acestea au fost excortate de avioane de vânătoare MiG-31 ale Flotei de Nord.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 31.01.2022, un avion american de conducere în luptă și indicare a țintelor de tip E-8C și-a întrerupt misiunea îndeplinită în spațiul aerian al Ucrainei, cel mai probabil din motive tehnice.
Într-un moment în care tensiunile în Europa de Est, generate de acțiunile Federației Ruse privind destabilizarea Ucrainei și comasarea la granițele ucrainene a peste 100.000 de soldați, sunt tot mai mari, Kremlinul recurge la provocări și împotriva NATO, acțiuni ce pot da naștere unor incidente deosebit de grave.
Noul F-15EX Eagle II al United States Air Force (USAF) a efectuat cu succes primul său test în care a lansat o rachetă aer-aer AIM-120D. Potrivit U.S. Air Force, acest test face parte din procesul de „verificare completă a întregului sistem de arme” de care dispune o aeronavă F-15EX Eagle II.
Acum 100 de ani se năștea în Basarabia, Grigore Baștan, părintele parașutismului românesc și cel care a inventat și brevetat parașutele românești BG-7M și BG-3M, rămânând în istorie cu un salt impresionant de la 10.000 de metri altitudine cu o cădere liberă de 7.000 de metri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 29.01.2022, un avion de vânătoare de tip MiG-31 a derapat de pe pistă în timpul decolării de pe un aerodrom din Regiunea Novgorod. În urma incidentului, niciunul dintre membrii echipajul aeronavei nu a fost rănit.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 29.01.2022, că un divizion de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S a fost redislocat în Republica Belarus, în cadrul verificării forțelor de reacție ale Statului unional.
La începutul lunii decembrie anul trecut un oficial al Emiratelor Arabe Unite a confirmat că Abu Dhabiul urmează să suspende achiziția de avioane de luptă de generația a V-a F-35 Lightning II.
Livrarea celor opt noi avioane de vânătoare F-16 Block 70 către Forțele Aeriene Bulgare a fost amânată pe o perioadă nedeterminată, de cel puțin câteva luni. Motivul pentru care livrarea acestor avioane către Bulgaria va întârzia este din cauza pandemie de coronavirus care a îngreunat procesul de producție al companiei Lockheed Martin, precizează publicaţia BulgarianMilitary, citând o sursă din Ministerul bulgar al Apărării.
În ultimele 24 de ore, pe reţelele de socializare, a fost publicată o imagine în care se poate observa epava un avion de luptă F-35C plutind pe apă – se presupune că ar fi aeronava despre care Marina SUA a spus la începutul acestei săptămâni ca a fost implicată într-un accident aviatic care a avut loc în Marea Chinei de Sud.
Ministrul indonezian al apărării, Prabowo Subianto, a declarat recent că negocierile legate de cumpărarea avioanelor de luptă Rafale din Franța s-au finalizat și nu a mai rămas decât „activarea contractului”.
Trecând peste criticile privind achiziția de avioane F-16 Fighting Falcon second hand a României, situația pe piața internațională ne demonstrează că Bucureștiul a făcut totuși o afacere foarte bună în momentul în care a ales F-16 norvegiene.
Departamentul de Stat prin Agenția pentru Securitate și Cooperare în Apărare (DSCA) a Statelor Unite ale Americii a aprobat vânzarea unui pachet de tehnică militară către Egipt, contracte ce se ridică la nu mai puțin de 2.2 miliarde de dolari și includ aeronave de transport C-130 Super Hercules.
Comandamentul pentru operațiuni întrunite din cadrul Ministerului Apărării al Emiratelor Arabe Unite (UAE) anunță că ieri, la ora 04:10, ora Yemenului, un avion de luptă F-16 Block 60 „Desert Falcon” a distrus un lansator de rachete balistice în provincia al-Jawf din Yemen, imediat după ce rebelii houthi au lansat două rachete asupra Abu Dhabi.
Armata rusă a lansat marţi o nouă serie de manevre militare în proximitatea Ucrainei şi în Crimeea anexată, exerciţii la care participă peste 6.000 de soldaţi şi 60 de avioane de vânătoare şi de bombardament.
Aeronave militare aparținând Forțelor Aeriene ale Rusiei și Siriei au zburat, sâmbătă, într-o patrulă comună de-a lungul granițelor Siriei, marcând, potrivit Ministerului rus al Apărării, începutul unei serii regulate de zboruri.
China a răspuns prezenței portavioanelor americane în Marea Chinei de Sud cu provocări și noi presiuni asupra insulei Taiwan, revendicată de Beijing.
Un F-35C Joint Strike Fighter al U.S. Navy a fost implicat astăzi într-un accident, totul în timp ce ateriză la bordul portavionului USS Carl Vinson, care operează în prezent în Marea Chinei de Sud.
Un sistem de apărare antirachetă de tip THAAD a interceptat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune, într-o operațiune reală, fapt ce reprezintă o premieră.
Trei bombardiere strategice americane B-1B Lancer care aparţin 7th Bomb Wing au zburat deasupra Indo-Pacificului alături de avioane F-16 ale Japoniei, ca parte a unui exercițiu comun care a durat 31 de ore.
Dacă până acum acordurile semnate de Ucraina cu statele partenere prevedeau ca aeronavele și vehiculelele aeriene fără pilot străine să survoleze spațiul aerian național doar pentru a monitoriza situația din regiunile Donbas și Crimeea (datele obținute fiind ulterior transmise și armatei ucrainene), pe 21 ianuarie, pentru prima dată, o dronă a SUA au fost observată executând misiuni de recunoaștere în zona de nord a Ucrainei, în proximitatea graniței cu Belarus și Rusia.
Publicaţia Dutch Aviation Society, cunoscută publicului pasionat de aviaţie militară şi civilă ca Scramble Magazine, precizează într-un recent articol că Forţele Aeriene Romane vor renunţa la avioanele MiG-21 până în 2024.
Ca răspuns la desfăşurarea de soldaţi şi tehnică militară rusă în jurul Ucrainei, Olanda trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria. Avioanele ar urma să ajungă în Bulgaria la începutul lunii aprilie pentru a participa la misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing), sub egida NATO. De, asemenea, Haga este dispusă să furnizeze arme Kievului și ia în considerare trimiterea de instructori militari pentru pregătirea Forţelor Armate Ucrainene, se arăta într-un comunicat al Ministerului olandez al Apărării.