Marea Britanie a confirmat că va disloca sisteme de apărare antiaeriană de tip Sky Sabre în Polonia. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Apărării de la Londra.
Marea Britanie a confirmat că va disloca sisteme de apărare antiaeriană de tip Sky Sabre în Polonia. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Apărării de la Londra.
Parlamentul Estoniei (Riikokogu) a cerut instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi a încurajat Uniunea Europeană şi NATO să consolideze alianţa cu această ţară, transmite joi Euractiv.com.
Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a anunțat, cu puţin timp în urmă, ca două avioane de luptă ruseşti Su-30SM au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.
Șeful Statului Major al Armatei Ucrainene, generalul Valeri Zaluzhnyi, a postat pe pagina sa de Facebook un material video care prezintă anumite aspecte ce ține de activitatea Forțelor Aeriene ale Ucrainei - desfăşurarea de misiuni de luptă - în aceste zile ale agresiunii militare ruse.
Bomba găsită în resturile dronei care s-a prăbuşit săptămâna trecută la Zagreb cântărea până la 120 de kilograme şi a explodat sub pământ, a relatat duminică postul public de televiziune croat HTV, citând o sursă de nivel înalt din Ministerul Apărării, transmite Agerpres.
Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru zbor neautorizat după ce au fost sesizaţi de un bărbat din comuna Dumitra, judeţul Bistriţa-Năsăud, că a găsit duminică seara, în apropierea locuinţei, un aparat de zbor, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).
Înțelegând impactul semnificativ al primelor atacuri executate de Rusia asupra sistemului integrat de apărare antiaeriană și asupra tehnicii și infrastructurii de aviație militară din Ucraina, majoritatea analiștilor militari s-au așteptat ca cel puțin în ultima săptămână aviația rusă să își manifeste supremația aeriană prin operații aeriene semnificative, care să contribuie decisiv la avansarea trupelor terestre blocate în drumul lor spre ocuparea marilor orașe ucrainene.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, a declarat, pe 12.03.2022, că forțele ruse au distrus un aerodrom și un centru de cercetare radiotehnică al armatei ucrainene de lângă Kiev.
Concernul ucrainean de stat, unic autorizat pentru tranzacțiile cu armament, Ukroboronprom a anunțat că oferă piloților militari ruși o recompensă de 1 milion de dolari pentru fiecare avion de luptă predat forțelor ucrainene și 500.000 de dolari pentru fiecare elicopter rus.
Avem o primă reacție oficială din partea Ministerului Apărării Naționale cu privire la UAV-ul prăbușit în Croația.
Incident bizar în Croația, unde o dronă s-a prăbușit în captala Zagreb. Impactul și explozia au speriat locuitorii capitalei Croației în noaptea trecută. Din fericire se pare că nimeni nu a fost rănit.
În ultima perioadă, pe rețelele de socializare au apărut o serie de materiale video în care este semnalată prezența unor rachete de croazieră de tip H-101 în spațiul aerian al Ucrainei. Acest lucru indică începutul utilizării la scară largă a acestui tip de muniție, care este transportată de bombardierele strategice rusești de tip Tu-160 și Tu-95MS.
Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au început să întrebuințeze în cadrul operației militare desfășurate în Ucraina și cele mai noi avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57. Martori oculari au postat pe rețelele de socializare un material video cu zborul unui avion de acest tip în Regiunea Zhytomyr, potrivit publicației ruse Topcor.ru.
Ministerul rus al Apărării a susţinut cu puţin timp în urmă ca armata rusă a distrus de la începutul invaziei în Ucraina 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere dintr-un total de circa 250 de aparate de acest fel funcţionale (avioane şi elicoptere) deţinute de forţele aeriene ucrainene.
Potrivit unor imagini ale companiei israeliene ImageSat, care au fost publicate, pe 09.03.2022, pe rețelele de socializare, Rusia a dislocat încă un avion de avertizare timpurie și control de tip A-50U pe aerodromul Baranovichi din vestul Republicii Belarus (aproximativ 420 de kilometri de Kiev). Anterior, pe aerodrom se aflau două aeronave de acest tip, care au fost implicate în operațiunea militară specială din Ucraina.
Suntem la finalul celei de-a doua săptămâni a invaziei Federației Ruse în Ucraina, zile în care Armata rusă nu a reușit să își atingă niciun obiectiv militar major și a înregistrat pierderi mari. Desigur, pierderi urașie sunt și de partea Ucrainei.
Polonia este pregătită să transfere toate avioanele sale MIG-29 la baza aeriană Rammstein din Germania pentru a le pune la dispoziția Statelor Unite și îndeamnă celelalte state membre NATO care dețin avioane de acest tip să facă același lucru, a declarat marți Ministerul polonez de Externe.
În presa locală au apărut informații cu privire la avioane și elicoptere ale Ucrainei care au aterizat în România, la Iași. MApN a adus clarificări oficiale cu privire la acest aspect.
Potrivit revistei Military Watch Magazine, Rusia întrebuințează în mod activ complexe de rachete antiaeriene S-400 în cadrul operației militare desfășurate în Ucraina. Acestea sunt dislocate în Republica Belarus, de unde lansează rachete împotriva avioanelor ucrainene.
Surse de monitorizare a aviației pe conturi de Twitter și Telegram au informat că, pe 07.03.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit o nouă misiune specifică în spațiul aerian al României.
O aeronavă de generația a V-a de tip F-35 Lightning II a Israelului a reușit să intercepteze două drone lansate de Iran. Incidentul este o premieră pentru F-35I Adir.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat duminică că orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, insinuând că România şi Polonia au făcut deja asta.
Statele Unite și Polonia discută în momentul de faţă despre un posibil transfer de avioane MiG-29 câte Ucraina. În timp ce Polonia a precizat săptămâna trecut că nu este dispusă să trimită avioanele de luptă către ţara vecină. Acum, Varșovia a întrebat Casa Albă dacă administrația Biden le poate garanta că le va furniza avioane de luptă fabricate de SUA (n.a. sunt vehiculate avioanele F-16) pentru a umple golul lăsat de un eventual transfer de avioane Mig-29 către Ucraina. Casa Albă a răspuns solicitării, precizând că va analiza propunerea făcută de Polonia, relatează publicaţia Politico.
Un alt avion militar al Forţelor Aeriene Ruse a pătruns astăzi în spaţiul aerian al Ucrainei, dar nu pentru mult timp, deoarece a fost doborât de apărarea antiaeriană ucraineană. Potrivit primelor informaţii, avionul doborât este un bombardier rusesc Su-34.
Publicația militară Naval News a informat, pe 04.03.2022, citând surse din cadrul Forțelor Navale ale Franței, că, pe fondul evenimentelor recente din Ucraina, gruparea de atac a portavionului francez cu propulsie nucleară Charles de Gaulle a început să efectueze patrule aeriene deasupra României, Bulgariei și Mării Negre.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au informat că, pe 04.03.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H au îndeplinit misiuni specifice în spațiul aerian al României.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, după o reuniune a miniştrilor de externe ai statelor membre, că Alianţa nu va impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi nici nu va trimite trupe în această ţară, dar a promis Kievului alte forme de sprijin şi i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească imediat invazia în Ucraina, precizeă Reuters.
Programul LanceR a fost principalul program de modernizare al Forțelor Aeriene Române imediat după prăbușirea comunismului. Azi, chiar și după modernizare, resursa avioanelor MiG-21 LanceR pare epuizată sau aproape de final. În contextul incidentului de ieri, când un alt MiG-21 LanceR s-a prăbușit, se ridică din nou întrebarea câte avioane de acest tip mai are operaționale România.
Data de 02.03.2022 va rămâne în istoria aviației militare române ca una din cele mai negre zile. Pe timp de pace, în decurs de doar câteva minute, România a pierdut un MiG-21 LanceR și un elicopter IAR-330 Puma plecat în căutarea avionului de vânătoare.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat în cursul zilei de ieri un comunicat de presă, precizând că atacurile cu rachete care au fost efectuate asupra Harkovului, în data de 28 februarie, au fost efectuate de către ocupantul rus cu ajutorul unui bombardier strategic Tu-22M3.