Statele Unite aprobă vânzarea către Finlanda de rachete Sidewinder și bombe AGM-154, ce vor fi lansate de pe noile aeronave F-35 finlandeze
Departamentul de Stat al SUA a aprobat o a doua vânzare semnificativă de arme către Finlanda în termen de o lună.
Helsinki vrea să cumpere 40 de rachete tactice și 48 de bombe ghidate pentru forțele aeriene finlandeze, iar această vânzare de materiale avansate tehnologic și, prin urmare, sensibile trebuia să primească mai întâi aprobarea guvernului SUA, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA.
După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, guvernul finlandez a decis să acorde încă 1,7 miliarde de euro (1,76 miliarde de dolari) pentru achiziții de arme și alte materiale de apărare doar în acest an. Guvernul de la helnsinki încearcă să-și consolideze, astfel, apărarea.
„O parte foarte semnificativă din sumă va merge către (achiziții) din SUA”, a declarat marți consilierul guvernamental Iikka Marttila de la Ministerul Apărării din Finlanda.
Departamentul de Stat a declarat că vânzarea propusă a rachetelor tactice AIM 9X Block II, a rachetelor AGM-154 Joint Stand Off și a echipamentelor aferente, pentru o valoare estimată la 323,3 milioane de dolari, ar îmbunătăți capacitățile de arme aer-aer și aer-sol ale Finlandei.
Rachetă AIM 9 Sidewinder
Finlanda intenționează să folosească rachetele cu noua sa flotă de avioane stealth F-35 pe care o cumpără și din Statele Unite.
La începutul acestei luni, Departamentul de Stat a aprobat , de asemenea, vânzarea a 150 de GMLRS - sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată și echipamente aferente, pentru un cost estimat de 535 de milioane de dolari.
Finlanda își construiește propriile capacități de apărare de zeci de ani, dar după ce Rusia și-a inițiat „operațiunea militară specială” în Ucraina, Finlanda a solicitat să se alăture alianței militare occidentale NATO într-o politică de securitate inversată împreună cu vecina Suedia.
Aprobarile de vânzări din SUA vin într-un moment în care există o cerere internațională mare și o concurență pentru sistemele de arme din cauza războiului, a spus Marttila.
„Bineînțeles că ne subliniem propria poziție de vecin al Rusiei și căutăm să influențăm în modul în care le putem achiziționa cât mai repede posibil”, a spus el pentru Reuters, adăugând că cele mai recente achiziții vor fi aprobate de minister la începutul anului viitor, scrie Reuters.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News