Turcia a efectuat în premieră primele teste la sol cu avionul supersonic de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma” (Foto/Video)
Compania Baykar, cel mai important producător de drone din Turcia, a efectuat o primă etapă de testare la sol cu UAV-ul Kizilelma. Testele au avut loc pe aeroportul din Chorlu. Realizarea acestui tip de teste și demonstrează că industria aeronautică din Turcia înregistrează progrese semnificative cu dezvoltarea dronei Bayraktar Kizilelma.
Astfel de teste la sol sunt efectuate pentru a pregăti noile aeronave pentru viitoarele teste de zbor. În timpul acestora, se verifică funcționarea principalelor sisteme - combustibil, frânare, control, motoare etc.
După finalizarea cu succes a acestor teste, aeronava este autorizată pentru efectuarea primului zbor.
De asemenea, se remarcă faptul că anterior data primului zbor a fost planificată în 2023, dar compania Baykar își propune să facă primul test de zbor în următoarele săptămâni. Data exactă va depinde de condițiile meteorologice.
În septembrie, compania BAYKAR a efectuat cu succes teste al motorului care a fost instalat pe drona Bayraktar Kizilelma.
Drona Kizilelma a fost prezentată pentru prima pe 4 august 2021, iar un an mai târziu "Bayraktar Kizilelma" a ajuns în stadiul de prototip.
Potrivit companiei, UAV-ul va avea o altitudine de operare de 12.000 m, o greutate la decolare de 5,5 tone, o sarcină utilă de 1,5 tone și o capacitate de încărcare a muniție de 1 tonă.
Primul prototip a fost finalizat în iunie 2022, fiind echipat cu un motor de proveniență ucraineană Ivchenko-Progress AI-25TLT care-i asigură o viteză subsonică, iar al doilea prototip este echipat cu un motor AI-322F, care va face că dronă să evolueze la viteze supersonice.
Drona Kizilelma (n.t. “măr roșu”) dispune de o geometrie specifică aeronavelor stealth cu o amprentă radar scăzută, poate executa manevre specifice luptei aeriene, precum și atacuri asupra țintelor terestre și navale. Capacitatea dronei de a decola și ateriză automat pe nave cu pista scurtă o recomandă pentru utilizarea pe viitoarea navă amfibie de asalt turcă, TCG Anadolu (L-400).
Industria de apărare autohtonă oferă pentru acest aparat o gamă largă de sisteme de armament ghidate de mare precizie, printre care rachetele aer-aer Gökdoğan și Bozdoğan, rachetele antinavă Çakır, rachetele aer-sol SOM-J, precum și bombele ghidate Teber și Lacin.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News