Bulgaria recunoaște că nu e pregătită de F-16 înainte de 2025. Întrebarea în cazul României: Unde vor fi dislocate cele 32 de avioane F-16?
Bulgaria a achiziționat avioane F-16 Fighting Falcon în cea mai modernă versiune - Block 70 Viper. Problema vecinilor noștri de la sud de Dunăre e însă faptul că avioanele vor fi livrate cu mare întârziere. Însă Sofia recunoaște că nu e pregătită pentru livrări mai rapid de 2025.
F-16 Fighting Falcon, România. Foto: Avioane de tip F-16 Fighting Falcon, într-un hangar la Baza Aeriană 86 Borcea, pe data de 15 decembrie 2016. Inquam Photos
Bulgaria a achitat deja primele 8 avioane F-16 Viper, iar recent a aprobat contractul pentru semnarea următorului lot format din încă 8 avioane.
Problema e că primele F-16 vor ajunge în cel mai fericit caz abia în 2025 iar resursa MiG-29, coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Bulgare va fi epuizată la finalul anului viitor.
Întârzierile au fost provocate și de pandemia de Covid-19.
În acest context bulgarii caută o soluție de avarie, inclusiv un leasing a unor avioane care să asigure perioada de timp până ajung primele F-16 noi.
În finalul săptămânii trecute ministrul interimar al Apărării Dimitar Stoianov, în cadrul unei emisiuni TV, citat de Nova.bg, a confirmat că primele două F-16 noi vor ajunge în 2025.
Dar a precizat că din punct de vedere al infrastructurii, Bulgaria nu e pregătită să primească mai rapid avioanele, chiar dacă livrările ar fi putut fi accelerate.
„Producția primelor două avioane bulgare a început. Vor fi fabricate din februarie 2024, dar ne vor fi livrate în 2025. Chiar dacă livrările s-ar derula mai rapid, nu vom fi pregătiți din punct de vedere al infrastructurii, care are întârzieri incredibile. Suntem încă în stadiu inițial”, a precizat ministrul interimar al apărării din Bulgaria.
Cazul România. Unde vor fi dislocate cele 32 de avioane F-16 care vor ajunge din Norvegia?
F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române
România a semnat și ea recent contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, pentru 388 de milioane de euro, sumă care include și pachetul logistic.
Cele două escadrile vor completa prima escadrilă formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, care formează Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea.
Primele F-16 norvegiene vor ajunge în țara noastră în 2023.
Desigur, pregătirea unui număr mare de piloți într-un timp scurt rămâne o mare provocare pentru Forțele Aeriene Române, însă și în cazul infrastructurii se lucrează intens. România, aflată într-un proces mult mai avansat decât Bulgaria, e implicată în mai multe programe de modernizare a bazelor aeriene.
În cursul anului trecut, încă cu câteva luni înainte de anunțul privind achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Radu Tudor la Antena 3 CNN, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maiorul Viorel Pană, preciza că cel mai probabil viitoarele două escadrile vor fi dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii unde se derulau deja lucrări de infrastructură.
„La Mihail Kogălniceanu proiectul nostru (n.a. - investiția României) presupune construcția unei piste noi pur militare, a bretelelor de acces, a unei zone administrative. Foarte probabil acolo va fi dislocată următoare escadrilă de F-16 atunci când va fi construită. Cealaltă la Câmpia Turzii. Și evident aeronavele de generația a V-a, atunci când vor veni, potrivit strategiei aprobate de CSAT”, preciza în iunie anul trecut, generalul Viorel Pană, șeful aviației militare românești.
CITEȘTE ȘI: România caută centre pentru pregătirea piloților de F-16. Șeful Armatei a discutat în Portugalia despre continuarea programului
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News