Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 02.05.2022, în zona litoralului românesc de la Marea Neagră au evoluat mai multe avioane de cercetare și cu destinație specială aparținând SUA și NATO.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 02.05.2022, în zona litoralului românesc de la Marea Neagră au evoluat mai multe avioane de cercetare și cu destinație specială aparținând SUA și NATO.
Publicația Azeri Times a anunțat că autoritățile de la Baku au închis spațiul aerian pentru avioanele militare rusești.
Viitorul program secret de luptă Next Generation Air Dominance (NGAD) al Forțelor Aeriene americane (USAF) ar putea fi cel mai scump program de avioane din istorie.
Trupele ucrainene continuă să provoace noi pierderi Flotei ruse din Marea Neagră. După nava de desant Saratov și ulterior crucișătorul Moscova, militarii ucraineni au distrus și două vedete rapide de patrulare din clasa Raptor, în apropiere de Insula Șerpilor.
Șase aeronave de luptă F-16 ”Falcon” din Escadrila 510 Expediționară de Luptă / Baza Aeriană Aviano (Italia) au sosit la Baza Aeriană Fetești (România), pe 29 aprilie, pentru a înlocui forțele Escadrilei 480 Expediționare de Luptă / Baza Aeriană Spangdahlem (Germania), se precizează într-un comunicat de presă, din 30 aprilie, al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa (USAFE).
Serbia a prezentat sâmbătă în premieră sistemul modern de apărare antiaeriană FK-3, recent achiziţionat din China, relatează agenția Agerpres, care citează DPA.
Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au informat că, pe 29.04.2022, mai multe mijloace de cercetare aeriană din state membre NATO au îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
În urma unei întâlniri cu omologul său polonez, Mariusz Blaszczak, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat, pe 29.04.2022, că Polonia este pregătită să apere spațiul aerian al Slovaciei, în cazul reținerii la sol a avioanelor de vânătoare MiG-29.
Aeronavele de luptă ale NATO care efectuează misiuni de poliție aeriană a spațiului aliat în zona Mării Baltice și a Mării Negre au fost testate de mai multe ori de către avioanele rusești.
Generalul Ștefan Dănilă, șef al Statului Major General al Armatei Române (1 ianuarie 2011 - 1 ianuarie 2015), a discutat despre decizia de a suspenda zborurile avioanelor MiG-21 LanceR.
Statele Unite ale Americii urmează să doneze Ucrainei elicoptere Mil Mi-17 pe care le-au achiziționat din Federația Rusă. Decizia Washingtonului a stârnit reacții la Moscova.
Ministrul Vasile Dîncu a vorbit despre posibilul armament pe care România îl poate livra Ucrainei, în contextul agresiunii neprovocate generată de Federația Rusă. Ministrul Apărării a făcut referire inclusiv la aeronavele MiG-21 LanceR.
Bulgaria a ridicat de la sol avioane de luptă de tip MiG-29 după ce un avion civil de tip Falcon 8X a pierdut contactul radio cu turnul de control. Aeronava civilă a decolat din România.
Avioanele fără pilot (UAV) MQ-9 Reaper ale Forțelor Armate americane vor opera în următoarele săptămâni de la Baza Aeriană elenă Larissa (200 km N-NV Atena).
Surse de monitorizare a aviației pe conturi de Twitter și Telegram au informat că, 22.04.2022, un avion britanic de cercetare radioelectronică de tip RC-135W a îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Cătălin Podaru, fondator și director al Leviatan Desing, companie românească care derulează proiecte de infrastructură militară, a vorbit la DefenseRomania despre un aspect mai puțin cunoscut al programului de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon: Manualul de utilizare al unui F-16.
În 1998 pentru prima dată Lockheed Martin prezenta României chiar în sediul MApN aeronavele F-16, iar doi ani mai târzoi se purtau discuții pentru F-16 Fighting Falcon Block 52, potrivit unei declarații făcute de generalul (r.) Alexandru Grumaz.
Președintele Camerei Deputaților, într-o declarație la un post de televiziune, nu a exclus posibilitatea ca România să trimită avioane MiG-21 LanceR în Ucraina. Declarația a ridicat sprâncene, având în vedere că până acum nu a putut fi realizat controversatul transfer de MiG-29 pe care Polonia l-a pus la dispoziția Ucrainei, dar mai ales din punct de vedere tehnic, MiG-urile românești fiind un „tărâm” necunoscut pentru piloții ucraineni.
Ungaria urmează să primească 12 avioane de antrenament L-39 NG (Next Generation) produse de compania Aero Vodochody din Republica Cehă, a anunțat un înalt oficial guvernamental maghiar pe 20 aprilie.
Deputatul Nicu Fălcoi (USR), secretar al Comisiei pentru Apărare și fost președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe, totodată propunere pentru portofoliul Apărării în Guvernul premierului propus Dacian Cioloș, din octombrie 2021, executiv care nu a reușit să obțină votul Parlamentului, a făcut referiri la suspendarea zborurilor avioanelor MiG-21 LanceR.
Militarii ucraineni au anunţat, în urmă cu câteva ore, că au distrus două drone rusești, una de tip Horizon Air S-100 și cealaltă de tip Orlan-10, folosind sistemele portabile de rachete de apărare aeriană Stinger și Starstreak.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat în urmă cu câteva zile că Serbia negociază cu Franța achiziționarea unor avioane de tip Rafale.
Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, refuzând să precizeze numărul acestora sau ţările care au furnizat aparatele, scrie Agerpres, care citează AFP.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 19.04.2022, ultimul bombardier strategic american de tip B-52H Stratofortress a părăsit Europa și a revenit în SUA, la Baza Aeriană Minot din Dakota de Nord.
Ministrul Vasile Dîncu a vorbit despre suspendarea zborurilor aeronavelor MiG-29 LanceR și a făcut noi referiri la aeronave de generația a V-a, F-35 Lightning II. Totodată, șeful civil al armatei a anunțat că au fost urgentate procedurile pentru achiziționarea celor 32 de F-16 Fighting Falcon din Norvegia.
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a comentat în premieră informațiile apărute în presa din Ucraina, cu privire la faptul că autoritățile de la Kiev ar fi solicitat Chișinăului să ofere cele 6 avioane MiG-29 pe care le deține.
Pentru a masca cât mai mult din pierderile înregistrate în Ucraina, cel puţin la capitolul tehnică militară, în aceste zile propaganda rusă are o misiune destul de grea în ceea ce priveşte organizarea paradei militare de ,,Ziua Victoriei’’ care are loc pe 9 mai. Astfel, după cum reiese dintr-o scurtă analiza realizată de experţi militar ucraineni care au urmărit repetiţiile armatei ruse pentru parada din acest an, Rusia, pentru a compensa pierderile înregistrare la capitolul aeronave militare, a adus din Armenia o parte din a avioanele MiG-29 pe care le avea dislocate în această ţară.
În primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, Kievul intuind situația ce va urma s-a orientat spre achiziționarea de urgență a avioanelor de tip MiG-29. Și, potrivit presei din Ucraina, s-ar fi încercat achiziționarea avioanelor MiG-29 din Republica Moldova.
Portalul rusesc de propagandă topwar.ru a informat, pe 16.04.2022, că trupele ruse, în cooperare cu subunități ale milițiilor Republicii Populare Donețk, au înfrânt rezistența militarilor ucraineni și a membrilor regimentului naționalist Azov din Mariupol.
Pentru prima dată de la începutul agresiunii militare împotriva Ucrainei, Forțele Aeriene Ruse au atacat orașul-port ucrainean Mariupol folosind bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.