Programul de înzestrare cu drone, numit oficial „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)”, se află în faza finală. La finalul acestei faze ar trebui semnat contractul în baza căruia Armata română va fi dotată cu drone.
Programul de înzestrare cu drone, numit oficial „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)”, se află în faza finală. La finalul acestei faze ar trebui semnat contractul în baza căruia Armata română va fi dotată cu drone.
Directorul Patromil, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, difuzată săptămânal de DefenseRomania în fiecare vineri de la 11:00, în ediția de acum două săptămâni, a vorbit despre avioanele MiG-29 ale României, în contextul în care făcea referire la situația din Ucraina și posibilitatea ca Polonia să trimită avioane MiG-29 în Ucraina, stat agresat de Federația Rusă.
Pe lângă marea navă de desant Orsk, pe care armata ucraineană a reușit să o distrugă în această dimineaţă în apropierea portului Berdiansk, au fost avariate și alte trei nave ale forţelor ruse de ocupaţie, precizează mai multe surse mass-media ucrainene.
Franţa a testat cu succes miercuri versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA, fără încărcătură, care face parte din componenta aeriană a forţei franceze de disuasiune, a anunţat ministrul Forţelor Armate, Florence Parly, relatează AFP.
Comisiile de investigare tehnică au formulat concluziile preliminare cu privire la cauzele probabile care au dus la prăbușirea unui avion MiG-21 LanceR şi a unui elicopter IAR-330, la data de 2 martie, în judeţul Constanţa, evenimente care au cauzat decesul a opt militari.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a vorbit în această dimineață despre situația din Ucraina și le-a transmis un mesaj piloților de vânătoare ruși care în opinia sa nu înțeleg gravitatea ordinelor pe care le execută.
Aeronave ale Forțelor Aeriene Române (ROAF), aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, au executat astăzi, 22 martie, o nouă misiune de poliție aeriană în spațiul aerian național pentru a intercepta și escorta o aeronavă civilă care opera zborul Turkish Airlines de la Moscova la Istanbul, urmare la informarea organelor de trafic aerian civile despre o alertă cu bombă la bordul aeronavei.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 21.03.2022, bombardiere strategice americane de tip B-52H au zburat în spațiile aeriene ale Germaniei și Norvegiei.
Forţele aeriene ruse şi-au schimbat strategia de atac după pierderile iniţiale, potrivit observaţiilor armatei ucrainene, relatează luni dpa.
Luna trecută, Ministrul Economiei, Florin Spătaru, în cadrul unei vizite la Aerostar Bacău, a declarat că intenționează să aducă la aceeași masă industria aeronautică pentru un ambițios proiect de țară: O aeronavă românescă care să intre inclusiv pe piața mondială.
Un avion militar american cu un echipaj de patru persoane participând la manevrele NATO în Norvegia a fost dat dispărut vineri, au anunţat serviciile de salvare ale ţării scandinave, notează Agerpres, care citează AFP.
Pe data de 2 martie 2022 a avut loc una din cele mai mari tragedii pe timp de pace din istoria aviației militare române. Un avion de tip MiG-21 LanceR s-a prăbușit în județul Constanța. La puțin timp, elicopterul IAR-330 Puma, plecat în misiune de salvare, s-a prăbușit și el. Șapte militari români și-au pierdut viața în acea zi tragică.
Rusia a creat o zonă de excludere aeriană deasupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, ce include regiunile Doneţk şi Lugansk, transmite vineri Reuters, preluând agenţia Interfax, care citează un responsabil al separatiştilor din autoproclamata Republică Populară Doneţk.
Din 24 februarie, militarii ucraineni ar fi distrus o treime din aeronavele rusești.
Marea Britanie a confirmat că va disloca sisteme de apărare antiaeriană de tip Sky Sabre în Polonia. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Apărării de la Londra.
Parlamentul Estoniei (Riikokogu) a cerut instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi a încurajat Uniunea Europeană şi NATO să consolideze alianţa cu această ţară, transmite joi Euractiv.com.
Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a anunțat, cu puţin timp în urmă, ca două avioane de luptă ruseşti Su-30SM au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.
Șeful Statului Major al Armatei Ucrainene, generalul Valeri Zaluzhnyi, a postat pe pagina sa de Facebook un material video care prezintă anumite aspecte ce ține de activitatea Forțelor Aeriene ale Ucrainei - desfăşurarea de misiuni de luptă - în aceste zile ale agresiunii militare ruse.
Bomba găsită în resturile dronei care s-a prăbuşit săptămâna trecută la Zagreb cântărea până la 120 de kilograme şi a explodat sub pământ, a relatat duminică postul public de televiziune croat HTV, citând o sursă de nivel înalt din Ministerul Apărării, transmite Agerpres.
Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru zbor neautorizat după ce au fost sesizaţi de un bărbat din comuna Dumitra, judeţul Bistriţa-Năsăud, că a găsit duminică seara, în apropierea locuinţei, un aparat de zbor, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).
Înțelegând impactul semnificativ al primelor atacuri executate de Rusia asupra sistemului integrat de apărare antiaeriană și asupra tehnicii și infrastructurii de aviație militară din Ucraina, majoritatea analiștilor militari s-au așteptat ca cel puțin în ultima săptămână aviația rusă să își manifeste supremația aeriană prin operații aeriene semnificative, care să contribuie decisiv la avansarea trupelor terestre blocate în drumul lor spre ocuparea marilor orașe ucrainene.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, a declarat, pe 12.03.2022, că forțele ruse au distrus un aerodrom și un centru de cercetare radiotehnică al armatei ucrainene de lângă Kiev.
Concernul ucrainean de stat, unic autorizat pentru tranzacțiile cu armament, Ukroboronprom a anunțat că oferă piloților militari ruși o recompensă de 1 milion de dolari pentru fiecare avion de luptă predat forțelor ucrainene și 500.000 de dolari pentru fiecare elicopter rus.
Avem o primă reacție oficială din partea Ministerului Apărării Naționale cu privire la UAV-ul prăbușit în Croația.
Incident bizar în Croația, unde o dronă s-a prăbușit în captala Zagreb. Impactul și explozia au speriat locuitorii capitalei Croației în noaptea trecută. Din fericire se pare că nimeni nu a fost rănit.
În ultima perioadă, pe rețelele de socializare au apărut o serie de materiale video în care este semnalată prezența unor rachete de croazieră de tip H-101 în spațiul aerian al Ucrainei. Acest lucru indică începutul utilizării la scară largă a acestui tip de muniție, care este transportată de bombardierele strategice rusești de tip Tu-160 și Tu-95MS.
Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au început să întrebuințeze în cadrul operației militare desfășurate în Ucraina și cele mai noi avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57. Martori oculari au postat pe rețelele de socializare un material video cu zborul unui avion de acest tip în Regiunea Zhytomyr, potrivit publicației ruse Topcor.ru.
Ministerul rus al Apărării a susţinut cu puţin timp în urmă ca armata rusă a distrus de la începutul invaziei în Ucraina 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere dintr-un total de circa 250 de aparate de acest fel funcţionale (avioane şi elicoptere) deţinute de forţele aeriene ucrainene.
Potrivit unor imagini ale companiei israeliene ImageSat, care au fost publicate, pe 09.03.2022, pe rețelele de socializare, Rusia a dislocat încă un avion de avertizare timpurie și control de tip A-50U pe aerodromul Baranovichi din vestul Republicii Belarus (aproximativ 420 de kilometri de Kiev). Anterior, pe aerodrom se aflau două aeronave de acest tip, care au fost implicate în operațiunea militară specială din Ucraina.
Suntem la finalul celei de-a doua săptămâni a invaziei Federației Ruse în Ucraina, zile în care Armata rusă nu a reușit să își atingă niciun obiectiv militar major și a înregistrat pierderi mari. Desigur, pierderi urașie sunt și de partea Ucrainei.