O aeronavă bimotor de mici dimensiuni, tip Beechcraft, la bordul căreia se aflau două persoane, a survolat la joasă înălțime spațiul aerian al Ungariei, României, Serbiei și Bulgariei, în seara zilei de 8 iunie.
O aeronavă bimotor de mici dimensiuni, tip Beechcraft, la bordul căreia se aflau două persoane, a survolat la joasă înălțime spațiul aerian al Ungariei, României, Serbiei și Bulgariei, în seara zilei de 8 iunie.
Canalul rusesc de Telegram “Linia operativă” a semnalat faptul că, în perioada 07-08.06.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress aparținând Aripii 5 Bombardament din cadrul Bazei Aeriene Minot au efectuat un zbor transatlantic spre Scoția.
În timp ce situaţia din estul Ucrainei rămâne în mare parte neschimbată, armata ucraineană a anunţat marţi dimineaţa că a întreprins în timpul nopţii câteva atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul Ucrainei, informează Agepres, care citează DPA.
Aderarea Finlandei și Suediei la NATO a fost blocată de Turcia, stat care acuză relațiile celor două cu mișcări kurde. Biletul finlandezilor ar putea fi însă dronele turcești Bayraktar TB2.
Serviciul de presă al corporației de stat Rostec din Federația Rusă a informat, pe 03.06.2022, că dronele rusești vor fi dotate cu un nou sistem de navigație, care este practic invulnerabil la mijloacele de război electronic. Lucrările la acesta sunt efectuate de specialiști ai grupului de companii Kalashnikov.
Președintele bulgar Rumen Radev a fost nevoit să respingă zvonurile cu privire la prezența pe teritoriul Bulgariei a unor avioane americane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II cu încărcătură nucleară la bord.
Pe internet circulă o fotografie cu o dronă rusă de tip Orlan-10, doborâtă de ucraineni. Imaginea a devenit virală pe rețelele de socializare întrucât prezintă o sticlă de plastic conectată la dronă, pe post de rezervor de combustibil. Desigur, autenticitatea fotografiei rămâne sub semnul întrebării.
România va achiziționa din Norvegia două escadrile de F-16 Fighting Flacon, formate din 32 de aparate. Avioanele vor înlocui bătrânele MiG-21 LanceR, dar una din principalele probleme ridicate deja e numărul de piloți de care Forțele Aeriene Române vor avea nevoie.
Administrația Biden intenționează să vândă Ucrainei patru drone MQ-1C Grey Eagle care pot fi înarmate cu rachete Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, au declarat trei persoane care cunosc situația mai îndeaproape, potrivit unui articol de ieri al Reuters.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 02.06.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse întrebuințează în cadrul operației militare speciale din Ucraina avioanele de asalt modernizate de tip Su-25SM3, adaptate pentru protecția împotriva lansatoarelor portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) cu ajutorul complexului de apărare de bord Vitebsk.
Turcia a trimis o cerere de propuneri companiei Rolls-Royce, întrucât caută finalizarea unui acord de producere în comun a motorului pentru avionul de luptă indigen TF-X, după cum a declarat șef de achiziții al guvernului turc Ismail Demir.
Comandamentul Aerian Aliat al NATO a precizat într-un comunicat de presă că avioane F-35 ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii (USAF) au zburat împreună cu cele ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze (RNLAF), dislocate în Bulgaria, pentru a desfășura misiuni aeriene în regiunea Mării Negre, la 30 mai.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 31.05.2022, citând surse propri, că sisteme rusești de război electronic au blocat o dronă a NATO, care încerca să îndeplinească misiuni de cercetare în interesul Ucrainei deasupra Mării Negre.
Un pilot american de F-16 Fighting Falcon Viper explică de ce, într-un conflict împotriva Federației Ruse sau a Chinei, ar prefera să zboare pe un F-35 Lightning II mai degrabă decât pe un F-22 Raptor, avion pe care îl consideră ca oferind superioritate aeriană unică în istoria aviației militare.
Forțele Aeriene Finlandeze au anunţat vineri, printr-un scurt comunicat de presă, că flota de avioane F-35, care urmează să fie constituită în următorii ani, va fi desfăşurată la Cercul Polar, în Laponia la Rovaniemi (cel mai nordic punct din Finlanda).
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 28.05.2022, citând o sursă din mediul militar, că, în timpul testelor, drona de atac Su-70B Okhotnik a executat trageri asupra unor ținte terestre, întrebuințând mai multe tipuri de rachete dirijate aer-sol destinate avionului de vânătoare de generația a cincea Su-57.
Rusia ar fi pierdut încă un avion Su-35 de generația 4 ++ în timpul unei bătălii aeriene care a avut loc în sudul Ucrainei, în Herson.
În regiunea Cernăuți, un avion de vânătoare al Forțelor Aeriene ucrainene a doborât o rachetă de croazieră
Agenția Norvegiană pentru Echipamente de Apărare a prelungit un contract existent cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) pentru a moderniza un lot suplimentar de aeronave F-16. Astfel, compania Kongsberg a primit un contract pentru a efectua reparaţii capitale pentru 44 de avioane F-16, dintre care 32 vor ajunge în România anul viitor.
O acțiune inedită de sprijinirea a Ucrainei a fost lansată în Republica Lituania de către prezentatorul de televiziune Andrius Tapinas. Potrivit informațiilor publicate de acesta pe pagina sa de Facebook, Lituania va strânge din donații suma de 5 milioane de euro necesară achiziționării unei drone de recunoaștere Bayraktar TB2 ce urmează a fi ulterior donată Ucrainei.
Forțele Terestre americane (US Army) au experimentat, recent, cum un număr mare de drone interconectate, pot fi controlate de un singur operator aflat la bordul unui elicopter sau la sol.
Generalul de brigadă Constantin Spânu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale, a vorbit despre urgentarea achiziționării celei de-a doua și a treia escadrilă de F-16 Fighting Falcon, precizând că obiectivul final încă de la început a fost înzestrare cu F-35 Lightning II, aeronave de generația a V-a.
În cadrul unui reportaj realizat în Germania la un centru recent înfiinţat care se ocupă cu coordonarea transferului către Ucraina, de la statele care oferă asistenţă militară, jurnalistul Jack Detsch, de la prestigioasa revistă Foreign Policy, a vorbit despre modul în care a fost rezolvată problema transferului de avioane și elicoptere către Forțele Aeriene Ucrainene.
Kanamat Botashev, un general-maior în rezervă din Forțele Aeriene Ruse, și-a pierdut viața când aeronava de atac la sol Su-25 pe care o pilota a fost lovită de o rachetă Stinger, potrivit serviciului BBC în limba rusă, care a contactat trei dintre foștii subordonați ai lui Botashev.
Un fost comandant de drone tactice în forțele regale ale Marii Britanii a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre sistemele de drone Watchkeeper X, propunerea Elbit Systems pentru înzestrarea Armatei române.
Două aeronave britanice Typhoon (Eurofighter Typhoon FGR.4) au zburat, ieri după-amiază, în spațiul aerian românesc din zona Deltei Dunării.
În locul avioanelor MiG-29, Polonia a oferit Ucrainei un stoc uriaș de piese de schimb și muniţie pentru acest tip de aeronave care se află şi în serviciul Forţelor Aeriene Ucrainei, a precizat cotidianul polonez Onet. Nu este o noutate că Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale MiG-29, deoarece această informaţie a fost comunicată oficial, luna trecută, chiar de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, dar este o confirmare a presupunerilor făcute anterior că Polonia ar fi ţara care a făcut această donaţie.
Arabia Saudită este interesată să demareze negocierile cu Turcia privind achiziția de drone. Potrivit site-ului Tactical Report, Autoritatea Generală pentru Industrii Militare din Arabia Saudită și-a exprimat interesul pentru dronele turcești și este gata să poarte discuții cu producătorul, Baykar.
În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru aprobarea memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 24.05.2022, un grup de aviație, format din bombardiere strategice Tu-95MS aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse și Hun-6K din cadrul Forțelor Aeriene ale Chinei au îndeplinit misiuni de patrulare deasupra acvatoriilor Mării Chinei de Sud și Mării Japoniei.