China recurge la ameninţări după ce SUA au doborât un balon metrou folosit pentru spionaj: Ne rezervăm dreptul de a răspunde
China a atacat decizia SUA de a doborî un balon meteo chinez care a traversat săptămâna aceasta Americă de Nord, acuzând administrația Biden de "încălcarea gravă a convențiilor internaționale". Ministerul chinez de Externe a declarat că a spus "în repetate rânduri" că balonul era destinat "uzului civil" și că a intrat în spațiul aerian american din greșeală, din cauza vremii nefavorabile, afirmație respinsă de SUA.
Fotografie ilustrativă - Imagini ale balonului spion chinezesc după ce a fost lovit de o rachetă AIM-9X trasă de un F-22 Raptor, pe 4 februarie 2023. Sursa Foto: U.S. Naval Institute.
Reacţia a venit la câteva ore după ce un avion de vânătoare american F-22 a doborât ceea ce Statele Unite au precizat că a fost un balon spion și a încercat să recupereze rămășițele pentru a obține mai multe informații despre echipamentul de supraveghere folosit de China.
Avionul de vânătoare a tras o rachetă aer-aer asupra balonului sâmbătă, la ora locală 14.39, când acesta se afla la șase mile marine de coastă, în spațiul aerian american și deasupra apelor sale teritoriale.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că președintele Joe Biden a autorizat miercuri ca balonul să fie doborât "de îndată ce misiunea va putea fi îndeplinită fără riscuri pentru viețile americanilor".
Un avion de vânătoare F-22 a lovit balonul, aflat la mare altitudine, cu o singură rachetă - un AIM-9X Sidewinder - și acesta a căzut la aproximativ șase mile marine de coasta SUA la ora 14:39 EST (19:39 GMT), a declarat un oficial al Pentagonului.
Departamentul american al Apărării a confirmat că avioanele sale de vânătoare au doborât balonul deasupra apelor teritoriale americane. Ulterior, Ministerul de Externe al Chinei și-a exprimat "nemulțumirea și protestul ferm față de folosirea forței de către SUA pentru a ataca aparate de zbor civile fără pilot".
Imaginile difuzate de televiziunile americane au arătat balonul căzând în mare după o mică explozie. Oficialii din domeniul apărării au declarat presei americane că resturile au căzut la 14 metri adâncime sub apă - mai puțin adânc decât se așteptau - în apropiere de Myrtle Beach, Carolina de Sud.
Armata încearcă acum să recupereze resturile, care sunt răspândite pe o distanță de 11 km (șapte mile). Două nave militare se află în zonă.
Într-o declarație a Pentagonului, un oficial de rang înalt a declarat că "deși am luat toate măsurile necesare pentru a ne proteja împotriva colectării de informații sensibile de către balonul de supraveghere al RPC [China], survolarea teritoriului american de către balonul de supraveghere a fost destul de importantă din punct de vedere al culegerii de informaţii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News