Rusia ar fi pierdut încă un avion Su-35 de generația 4 ++ în timpul unei bătălii aeriene care a avut loc în sudul Ucrainei, în Herson.
Rusia ar fi pierdut încă un avion Su-35 de generația 4 ++ în timpul unei bătălii aeriene care a avut loc în sudul Ucrainei, în Herson.
În regiunea Cernăuți, un avion de vânătoare al Forțelor Aeriene ucrainene a doborât o rachetă de croazieră
Agenția Norvegiană pentru Echipamente de Apărare a prelungit un contract existent cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) pentru a moderniza un lot suplimentar de aeronave F-16. Astfel, compania Kongsberg a primit un contract pentru a efectua reparaţii capitale pentru 44 de avioane F-16, dintre care 32 vor ajunge în România anul viitor.
O acțiune inedită de sprijinirea a Ucrainei a fost lansată în Republica Lituania de către prezentatorul de televiziune Andrius Tapinas. Potrivit informațiilor publicate de acesta pe pagina sa de Facebook, Lituania va strânge din donații suma de 5 milioane de euro necesară achiziționării unei drone de recunoaștere Bayraktar TB2 ce urmează a fi ulterior donată Ucrainei.
Forțele Terestre americane (US Army) au experimentat, recent, cum un număr mare de drone interconectate, pot fi controlate de un singur operator aflat la bordul unui elicopter sau la sol.
Generalul de brigadă Constantin Spânu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale, a vorbit despre urgentarea achiziționării celei de-a doua și a treia escadrilă de F-16 Fighting Falcon, precizând că obiectivul final încă de la început a fost înzestrare cu F-35 Lightning II, aeronave de generația a V-a.
În cadrul unui reportaj realizat în Germania la un centru recent înfiinţat care se ocupă cu coordonarea transferului către Ucraina, de la statele care oferă asistenţă militară, jurnalistul Jack Detsch, de la prestigioasa revistă Foreign Policy, a vorbit despre modul în care a fost rezolvată problema transferului de avioane și elicoptere către Forțele Aeriene Ucrainene.
Kanamat Botashev, un general-maior în rezervă din Forțele Aeriene Ruse, și-a pierdut viața când aeronava de atac la sol Su-25 pe care o pilota a fost lovită de o rachetă Stinger, potrivit serviciului BBC în limba rusă, care a contactat trei dintre foștii subordonați ai lui Botashev.
Un fost comandant de drone tactice în forțele regale ale Marii Britanii a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre sistemele de drone Watchkeeper X, propunerea Elbit Systems pentru înzestrarea Armatei române.
Două aeronave britanice Typhoon (Eurofighter Typhoon FGR.4) au zburat, ieri după-amiază, în spațiul aerian românesc din zona Deltei Dunării.
În locul avioanelor MiG-29, Polonia a oferit Ucrainei un stoc uriaș de piese de schimb și muniţie pentru acest tip de aeronave care se află şi în serviciul Forţelor Aeriene Ucrainei, a precizat cotidianul polonez Onet. Nu este o noutate că Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale MiG-29, deoarece această informaţie a fost comunicată oficial, luna trecută, chiar de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, dar este o confirmare a presupunerilor făcute anterior că Polonia ar fi ţara care a făcut această donaţie.
Arabia Saudită este interesată să demareze negocierile cu Turcia privind achiziția de drone. Potrivit site-ului Tactical Report, Autoritatea Generală pentru Industrii Militare din Arabia Saudită și-a exprimat interesul pentru dronele turcești și este gata să poarte discuții cu producătorul, Baykar.
În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru aprobarea memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 24.05.2022, un grup de aviație, format din bombardiere strategice Tu-95MS aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse și Hun-6K din cadrul Forțelor Aeriene ale Chinei au îndeplinit misiuni de patrulare deasupra acvatoriilor Mării Chinei de Sud și Mării Japoniei.
Reprezentanții Collins Aerospace au discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de modernizare al avioanelor C-130 Hercules, dar și despre cooperarea cu industria de apărare din România pentru noi oportunități de upgradare a aeronavelor Forțelor Aeriene.
Fără explicații, Forțele Aeriene americane (USAF) au anunțat că noul bombardier B-21 nu va efectua primul zbor până în 2023, ducând la întârzieri de cel puțin șase luni față programul anunțat anterior, potrivit publicației Air Force Magazine.
Două aeronave "Bayraktar Akinci" au sosit în Azerbaidjan cu scopul de a fi prezentate în cadrul festivalului "Technofest" pentru aviație și tehnologie spațială ce se va desfășura la Baku în perioada 26–29 mai.
Un spectacol aerian, desfășurat ieri în Franța, s-ar fi putut transforma într-o tragedie, după ce două avioane de luptă Rafale s-au atins în aer, în timpul unei demonstrații de acrobație.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 23.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că sistemul de război electronic de aviație de tip Khibiny destinat bombardierului de front Su-34 va fi modernizat pe baza rezultatelor întrebuințării aeronavei în acțiunile militare din Ucraina.
Generalul Daniel Petrescu Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat, a vorbit despre misiunile de poliție aeriană pe care aeronavele noastre F-16 împreună cu cele aliate le desfășoară de la Baza Mihail Kogălniceanu.
Generalul Daniel Petrescu Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat, a făcut referiri cu privire la programele de înzestrare ale României, discutând inclusiv despre bătrânele MiG-21 LanceR și programul de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon.
Forța Aliată de Supraveghere Terestră (Alliance Ground Surveillance Force, AGSF) din cadrul NATO și-a demonstrat din nou în ultimele zile capacitatea de a efectua zboruri de tip ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) pentru Alianță în timpul misiunilor pe distanțe lungi de-a lungul flancului estic al NATO.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse întrebuințează avioanele de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 în cadrul “operației militare speciale” din Ucraina.
Reprezentanții Lockheed Martin au discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon, dar și despre perspectiva țării noastre de a achiziționa aeronave americane de generația a V-a F-35 Lightning II.
India a oprit negocierile cu Rusia privind achiziționarea a 10 elicoptere Ka-31 (Kamov) de avertizare timpurie și control aerian naval, ca urmare a incertitudinilor privind capacitatea Rusiei de a mai furniza armament în contextul războiului pe care îl poartă cu Ucraina.
Un sistem rusesc de apărare aeriană S-300, dislocat în Siria, ar fi lansat cel puțin o rachetă sol-aer spre avioanele de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Israeliene (IAF) care se aflau în spaţiul aerian sirian pentru a bombarda mai multe facilităţi militare ale miliţiilor pro-iraniene. Incidentul ar fi avut loc în urmă cu câteva zile, iar dacă informaţiile se vor confirma acesta va fi consemnat ca primul caz cântâd o rachetă S-300 de fabricație rusească a fost trasă asupra avioanelor israeliene, de când Rusia a dislocat în Siria, în 2018, sisteme de apărare aeriană.
Forţele aeriene ale SUA au declarat luni că au efectuat cu succes un test cu rachetă hipersonică, care a atins de cinci ori viteza sunetului, relatează Agerpres, care citează agenții internaționale de presă, printre care Reuters şi EFE.
Bulgaria va achiziționa din Statele Unite ale Americii două escadrile de F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70, cunoscută sub denumirea de Viper, cea mai modernă versiune a F-16. Avioanele americane vor înlocui MiG-29 sovietice.
De ceva timp, poate mai bine de două săptămâni, nu mai sunt informații despre întrebuințarea în luptă a aviației operativ-tactice rusești.
Canalul rusesc de televiziune Zvezda a informat, pe 13.05.2022, că Forțele Armate ale Federației Ruse au început să întrebuințeze complexul Orlan-10 pentru executarea de atacuri cu bombe explozive cu fragmentație împotriva tehnicii blindate ucrainene.