Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat că un MiG-29 s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de combatere a ocupantului rus, în cursul zilei de ieri, 12 octombrie 2022.
Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat că un MiG-29 s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de combatere a ocupantului rus, în cursul zilei de ieri, 12 octombrie 2022.
România și alte 13 state, care sunt membre NATO sau UE, vor achiziționa în comun sisteme de apărare aeriană.
Miercuri, 12 octombrie 2022, președintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunțat că ţara să intenţionează să furnizare radare și sisteme de apărare antiaeriană către Ucraina, în următoarele săptămâni. Macron nu a precizat numărul și tipul de sisteme de apărare aeriană care vor fi livrate Ucrainei, dar, potrivit informațiilor publicate de canalul de știri "France24", Franța ar putea livra Crotale, un sistem de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune care se află în dotarea armatei franceze.
După ce saga F-35 s-a terminat prin excluderea Turciei din program ca urmare a achiziției de sisteme rusești S-400, Turcia intră într-o nouă etapă, saga F-16 Fighting Falcon.
Avioanele americane de generația a V-a de tip F-35 Lighting II cunosc un succes tot mai mare și pe piața europeană.
Ministerul bulgar al Apărării a solicitat oferte pentru închirierea de avioane de vânătoare de la patru țări. Acest demers vine ca urmare a necesităţii asigurării protecţiei spaţiului aerian bulgar de către Forţele Aeriene Bulgăre, până când primele opt avioane de luptă F-16 Block 70/72 vor deveni operaționale în 2027 sau 2028.
În cadrul unui articol scris pentru publicația americană The Drive, expertul militar polonez Piotr Butovsky a semnalat faptul că Rusia întrebuințează în „operația militară specială” desfășurată în Ucraina un elicopter extrem de rar, dar care este deosebit de util.
Presa marocană a sărbătorit intrarea țării în clubul producătorilor de drone militare, în urma unui acord între Tel Aviv și Rabat în baza căruia Marocul va produce o parte din dronele dezvoltate de Israel.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că bombardiere strategice aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse participă masiv la loviturile cu rachete de croazieră, care sunt executate începând din noaptea de 09/10.10.2022 asupra teritoriului Ucrainei.
SUA au testat cu succes noua rachetă AMG-114 Hellfire, care a fost lansată de o dronă MQ-9 Reaper. Celebrele drone americane se află dislocate și în România.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 09.10.2022, un bombardier de tip Su-24 s-a prăbușit în Regiunea Rostov.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de noi sisteme de apărare antiaeriană pentru Kuweit.
Ucraina va primi din Spania sisteme de rachete antiaeriene ”Aspide” (trad. “Spada”), potrivit unei informații confirmate de ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, în timpul vizitei efectuate la baza aeriană din Zaragoza.
Descoperirea piesei fabicată în China nu a afectat operațiunile de zbor aflate deja în funcțiune, au spus oficialii care se ocupă cu derularea programului.
Un pilot rus de avion de vânătoare recunoaște că sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) ucrainene sunt cea mai mare amenințare pentru avioanele Su-35 și Su-34. Analiştii militari ruşi, dar și piloții de avioane de vânătoare au catalogat sistemele de apărare antiaeriană portabile de tip MANPAD (Man-Portable Air Defense) și nu sistemele de rachete sol-aer (SAM), ca fiind principalul "duşman" al avioanelor de luptă Su-35 și Su-34.
Misiune intensă pentru avioanele Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene care efectuează misiuni de Poliție Aeriană Întărită în Polonia.
Coreea de Nord a lansat joi două rachete balistice spre Marea Japoniei, la două zile după lansarea unui proiectil similar deasupra Japoniei.
Avioanele MiG 21-LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române nu au fost consemnate la sol, în perioada 2018-2021, din cauza unor probleme tehnice cauzate de calitatea combustibilului utilizat, anunță Ministerul Apărării Naţionale.
Ministerul ceh al Apărării a informat, pe 05.10.2022, că, la începutul acestei săptămâni, a transmis SUA o cerere de ofertă pentru 24 de avioane de vânătoare de tip F-35. Aceasta reprezintă o condiție prealabilă pentru continuarea negocierilor dintre părți.
Adjunctul șefului structurii de coordonare a operațiunilor rusești din Siria susține că dronele americane efectuează zboruri neautorizate în Siria, iar o aeronavă rusă a evitat o coliziune cu două UAV-uri, aparținând Statelor Unite.
Cinci avioane de tip MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române au întâmpinat situații de ordin tehnic ca urmare a alimentării cu kerosen de proastă calitate.
Avionul militar rusesc care s-a prăbușit pe aerodromul de lângă Sevastopol, era un MiG-31K și avea la bord o rachetă hipersonică „Kinzhal”, potrivit presei ucrainene.
Avioane de luptă sud-coreene şi americane au întreprins marţi un exerciţiu cu lovituri de precizie pe insula nelocuită Jikdo din vestul Peninsulei Coreene, a comunicat armata sud-coreeană, în replică la recentul test cu rachetă balistică cu rază intermediară (IRBM) efectuat de Coreea de Nord, transmit AFP şi DPA
După controversele privind alegerea F-35 de Elveția, se pare că a venit rândul Canadei. Compania suedeză Saab, producătorul Gripen, aeronavă aflată în faza finală a competiției cu F-35 Lighting II, acuză Canada pentru modul în care a ales aeronava de generația a V-a americană.
O aeronavă de luptă F-16C Fighting Falcon din Escadrila 13 Vânătoare a Forțelor Aeriene americane (USAF) a atins la finalul lunii septembrie un reper major de anduranță la Baza Aeriană Misawa din Japonia.
O dronă Bayraktar Akinci, cel mai nou UAV dezvoltat de industria turcă de apărare, a fost observată deasupra Siriei. O fotografie cu imaginea acestuia a fost publicată, pe 22 septembrie, pe contul de Twitter Clash Report. Putem susţine că sursa care a publicat aceste informaţii este una de încredere, deoarece Clash Report este un portal de informaţii din Turcia care a devenit cunoscut după ce în anul 2020 a prezentat imagini şi materiale video cu momentul în care dronele Bayraktar TB2 distrugeau în Libia mai multe sisteme antiaeriene Pantsir-S1.
La exercițiul Pitch Black 2022 au participat 17 țări cu aproape 100 de aeronave și 2.500 de militari. Germania și Coreea de Sud au fost cele două țări debutante dintre cele 17 țări participante. Forțele Aeriene ale Republicii Coreea (ROKAF) au trimis avioane de luptă KF-16U, iar Germania a trimis pentru prima dată avioane de luptă Eurofighter Typhoon. Alte aeronave care au luat parte la exercițiu au fost avioanele de vânătoare Rafale ale Forţelor Aeriene Franceze, avioanele de vânătoare Su-30MKI ale Forţelor Aeriene Indiene și avioanele de vânătoare F-16AM/BM și F-16-52ID din Indonezia.
Ce va face Turcia în fața reticenței Statelor Unite de a-i oferi avioane de luptă F-16 și care sunt alternativele așteptate în lumina asigurărilor Ankarei că are soluții? Ar putea acest lucru să afecteze eficiența Forțelor Aeriene Turce, care se confruntă cu provocări regionale și internaționale serioase?
Forțele Aeriene ale SUA au decis să consemneze la sol avioanelor de transport C-130H din cauza unor fisuri descoperite la nivelul elicelor. Este vorba despre 116 din cele 128 de aeronave C-130H care folosesc în prezent modelul de elice 54H60, iar aeronavele care pot fi operate în regim normal sunt cele echipate cu noile modele de elice NP2000 cu opt pale.
Surse de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au semnalat, pe 30.09.2022, că SUA au intensificat atât de mult misiunile de cercetare executate cu drone de tip RQ-4B Global Hawk deasupra apelor neutre ale Mării Negre, încât acestea au devenit permanente.