Ministerul apărării din Turcia a informat că, pe 03 august, în dotarea Forțelor Aeriene turce au intrat trei noi UAV-uri de luptă de tip AKINCI, produse de compania BAYKAR.
Ministerul apărării din Turcia a informat că, pe 03 august, în dotarea Forțelor Aeriene turce au intrat trei noi UAV-uri de luptă de tip AKINCI, produse de compania BAYKAR.
Ministerul apărării din Taiwan a informat joi că aeronave neidentificate, probabil drone, au zburat miercuri noaptea deasupra zonei insulelor sale Kinmen şi că a tras rachete de semnalizare pentru a le alunga, transmite Reuters.
Forțele Aeriene ale Ucrainei au arătat o eficiență de 87,5% în respingerea unui atac cu rachete de croazieră, executat ieri, în jurul orei 17.00. Totuși, a existat și un obiectiv lovit în regiunea Lvov din vestul Ucrainei.
Ceremonia dedicată certificării detașamentului Forțelor Aeriene Canadiene aflat în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită va avea loc joi, 4 august, începând cu ora 11.00, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Turcia a fost exclusă din programul de achiziție a F-35 Lightning II ca urmare a deciziei de a achiziționa sisteme rusești S-400. După lungi negocieri și o întreagă epopee, Turcia și SUA au intrat pe linie dreaptă în ceea ce privește achiziția de 40 de avioane F-16 Block 70 Viper - cea mai modernă versiune a F-16 ce integrează și capacități ale generației a V-a.
Ca urmare a deciziilor luate la Summit-ul NATO de la Madrid, Statele Unite desfășoară mai multe trupe în Europa, inclusiv în România, a precizat generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării. La 78 de ani de la debarcarea pe plajele din Normandia, Divizia Aeropurtată 101 (Asalt Aerian) a Forțelor Terestre ale SUA a revenit în Europa, ca urmare a angajamentului ferm al SUA față de securitatea regiunii Mării Negre și a Aliaților NATO.
U.S. Air Force a consemnat la sol majoritatea flotei sale de avioane F-35 Joint Strike Fighter, din cauza unei componente defecte - cartușele explozive din componența sistemelor de ejectare - care ar putea împiedica pilotul să se catapulteze în siguranță din aeronavă în caz de urgență, precizează publicaţia Breaking Defense.
Reprezentanți din cadrul NATO de la Londra, citați de agenția de presă rusă Interfax, au anunțat, pe 29.07.2022, că avioane de război electronic de tip EA-18 de la bordul portavionului american Harry Truman, aflat în Marea Mediterană, au efectuat zboruri de antrenament, în spațiul aerian al României.
Zilele dronelor de recunoaștere RQ-4 Global Hawk sunt numărate, întrucât Forțele Aeriene ale SUA intenționează să renunţe treptat, până în anul 2027, la toate aceste vehiculele aeriene pe care încă le mai deţine, precizează publicaţia Breaking Defense.
Seria neagră de incidente mortale cu aeronavele de tip MiG-21 pare să nu se mai oprească.
Pe 28 iulie, în spațiul aerian al României, peste 20 de aeronave din șapte state membre ale NATO, precum și sisteme de supraveghere aeriană și apărare cu baza la sol au participat la un exercițiu comun de vigilență întărită (enhanced Vigilance Activities – eVA) condus de Comandamentul Aerian Aliat (NATO AIRCOM) din Germania.
Ucraina nu are nevoie de vechile avioane de atac americane A-10 Thunderbolt II (poreclite şi The Warthog), deoarece speră să primească de la Washington avioane mai moderne, precum F-16, a spus Iuri Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 27.07.2022, citând o sursă proprie, că bombardierele rusești de primă linie de tip Su-34, care sunt întrebuințate în cadrul „operației militare speciale” din Ucraina, au început să folosească noile complexe de cercetare.
Aviația militară americană a trimis în Europa cel mai puternic avion de vânătoare din lume – F-22 Raptor. Forțele Aeriene ale SUA (USAF) desfășoară 12 avioane de luptă F-22 Raptor la Baza 32 Aeriană Tactică - Łask, Polonia. Primele şase avioane stealth F-22 au aterizat marți la Baza Aeriană Regală (RAF) Lakenheath, Anglia şi urmează să fie desfăşurate în Polonia pentru a participa la misiunea NATO Air Shielding.
Guvernul ceh a aprobat un plan prin care avioanele de luptă ale Republicii Cehe vor proteja spaţiul aerian al Slovaciei, începând din luna septembrie, a comunicat, miercuri, Ministerul Apărării.
În cadrul podcastului InsideAIR al Royal Air Force, britanicii au publicat un reportaj de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde avioanele Eurofighter Britanice împreună cu cele aliate, inclusiv F-16 Fighting Falcon românești, desfășoară misiuni de Poliție Aeriană Întărită. Și, precizează contingentul britanic, ultimele săptămâni au fost foarte intense, agresiunea rusă asupra Ucrainei simțindu-se și la granițele României prin numeroase avioane rusești care se apropie de flancul NATO.
Israelul a declarat marți că, în luna mai, avioanele sale militare au intrat în raza de acţiune a unor sisteme de apărare antiaeriană S-300 din Siria, dar că acestea şi-au ratat ținta. Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz a descris confruntarea ca fiind un "incident izolat".
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a confirmat recent informația potrivit căreia Polonia ia în considerare achiziționarea de avioane de luptă F-15.
Slovacia ar putea lua în considerare să ofere Ucrainei cele 11 aeronave MiG-29, care în prezent alcătuiesc flota de avioane de luptă a Forţelor Aeriene Slovace, a declarat luni ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.
Federația Rusă dispune de cinci avioane operaționale de tip Su-57, despre care rușii spun că sunt de generația a 5-a, în pofida faptului că unii experți le cataloghează 4.5.
F-15 americane aproape au devenit avioane de generația a 5-a, cu noul sistem de război electronic EPAWSS. Sistemul EW, de ultimă generație, va spori pe eficacitatea în acțiunile de luptă, asigurând în același timp o capacitate mai mare de supraviețuire a aeronavelor.
Analizele făcute pe baza imaginilor obținute din teren arată că cel puțin 11 avioane de bombardament Su-24 ucrainene au fost distruse la sol sau doborâte de trupele ruse de la începutul invaziei din Ucraina. Potrivit altor specialiști, din cele douăzeci de bombardiere Su-24 pe care le aveau în serviciul de luptă înainte de 24 februarie, Forțele Aeriene ucrainene ar mai fi rămas doar cu unul singur.
Mai multe avioanele de atac la sol A-10 Thunderbolt II din inventarul forțelor aeriene americane vor fi retrase foarte curând. Acestea sunt semnalele care vin de la Washington şi care i-au făcut pe mulţi analişti militari să speculeze ca SUA ar putea să pregătească un eventual transfer de aeronave A-10 către Ucraina.
Ministrul Vasile Dîncu a afirmat ieri în interviul acordat celor de la Digi24 că până în 2025 vom avea cel mai probabil în țară toate cele 32 de avioane pe care le vom achiziționa din Norvegia. Altfel spus, vom avea complete trei escadrile de F-16.
Racheta ar fi parcurs cel puțin 200 de km, înainte de a lovi ținta, dar informația nu este confirmată direct. În schimb, se folosește expresia ”lovitură cu rază lungă”.
Norvegia achiziționează avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II care vor înlocui flota actuală de F-16 Fighting Flacon. O parte din F-16 vor ajunge în dotarea Forțelor Aeriene Române. În contextul achiziției de F-35, Norvegia va achiziționa și muniție smart (inteligentă) de tip StormBreaker.
În luna mai a acestui an MApN a anunțat că activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluatei. Totuși, doar pentru o perioadă de aproximativ un an. Însă acesta ar putea să nu fie sfârșitul bătrânelor aeronave.
Şeful de stat-major al forţelor aeriene americane, generalul Charles "CQ" Brown, a declarat miercuri agenţiei Reuters că Statele Unite şi aliaţii lor încep să studieze posibilitatea de a instrui piloţi ucraineni, în cadrul unui efort pe termen lung de a construi viitoarea aviaţie militară a Ucrainei.
Guvernul Cehiei a decis miercuri să înceapă negocierile cu Statele Unite pentru achiziţionarea de avioane de luptă F-35, produse de compania Lockheed Martin, pentru a înlocui aeronavele Gripen închiriate de la Suedia, informează agenţia de presă CTK, preluată de Reuters.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 19.07.2022, două bombardiere strategice de tip Tu-160 au îndeplinit misiuni de patrulare deasupra acvatoriului Mării Barents.