După succesele înregistrate în ultimele conflicte moderne, respectiv Siria, Libia, Nagorno Karabakh și Ucraina, dronele de atac Bayraktar TB2 produse de compania turcă Baykar Makina sunt la mare căutare în străinătate.
După succesele înregistrate în ultimele conflicte moderne, respectiv Siria, Libia, Nagorno Karabakh și Ucraina, dronele de atac Bayraktar TB2 produse de compania turcă Baykar Makina sunt la mare căutare în străinătate.
Potrivit sursei Defense Arab, Rusia și Iranul sunt foarte aproape de încheierea unui acord, care prevede furnizarea către Teheran a unor echipamente militare în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.
General-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a făcut referiri cu privire la achiziția de avioane F-16 Fighting Falcon a României.
Două bombardiere strategice americane B-52 ”Stratofortress”, integrate cu forțe aeriene franceze și italiene au desfășurat un exercițiu de lovire a navelor militare rusești aflate în Marea Mediterană. Începând cu mijlocul lunii august, patru bombardiere strategice B-52H din cadrul Aripii 5 Bombardament a Forțelor Aeriene ale SUA (USAF) au fost dislocate la Baza Aeriană britanică Fairford, având scopul principal de a descuraja o eventuală agresiune a Rusiei la adresa țărilor membre NATO.
Forţele Aeriene Române, coorganizatoare ale Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition 2022, vor fi reprezentate, duminică, în evoluţii solo, survol cu formaţia şi exerciţii tactice, de aeronave F-16 Fighting Falcon, IAR 99 Şoim, C-27J Spartan, Antonov AN-26, IAR-330 Puma, IAR-316 Alouette şi IAK-52.
Israelul a semnat o comandă de achiziție în valoare de 927 de milioane de dolari pentru 4 avioane de realimentare Boeing KC-46A pentru forțele sale aeriene, livrările fiind programate să înceapă în 2025.
Publicaţia ucraineană DefenseExpress a realizat un interviu cu fostul șef al companiei de stat Antonov, Alexander V. Los pe care l-a întrebat care ar fi cel mai bun avion de luptă care ar răspunde nevoilor actuale ale Forțelor Aeriene Ucrainene, ţinând cont de contextul actual al agresiunii militare ruse.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au informat că, pe 02.09.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au efectuat zboruri de antrenament în spațiile aeriene ale statelor baltice. Acestea au evoluat simultan la distanțe mici de frontierele rusești de la Marea Baltică.
Forțele Aeriene Poloneze început să patruleze în spaţiul aerian al Slovaciei, a anunțat de ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak. La 1 septembrie, avioanele poloneze de luptă F-16 au început să opereze în spațiul aerian slovac în baza unui acord semnat de Slovacia şi Polonia, deoarece Forţele Aeriene Slovace au renunţat la toatele avioanele MiG-29.
Compania suedeză aerospațială și de apărare Saab a anunțat că a efectuat recent primul test de tragere cu racheta avansată BVRAAM (Meteor Beyond Visual Range Air-to-Air ) de pe Gripen E, rezultatul fiind un succes de la lansare până la lovirea țintei.
Soldaţi taiwanezi staţionaţi pe o mică insulă în largul Chinei continentale au doborât joi o "dronă civilă neidentificată", după ce aceasta a pătruns într-o zonă restricţionată, a anunţat Ministerul Apărării al Taiwanului, informează AFP şi Reuters.
Canalul rusesc de Telegram “Linia operativă” a informat că, pe 31.08.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au zburat deasupra Franței, efectuând mai multe treceri în zona celui mai mare poligon din Europa. Probabil, în timpul zborului, aeronavele americane au executat lansări de bombe, în condiții reale.
Ministerul Apărării solicită acordul parlamentului pentru achiziția a 18 drone Bayraktar TB2 evaluate la 300 de milioane de dolari, se arată într-un document înaintat legislativului.
Taiwanul a înregistrat un număr record de incursiuni aeriene militare chinezești în luna august, peste 440 de avioane de război intrând în zona sa de apărare aeriană. Mare parte din aceste încălcări ale spaţiului aerian au avut loc în contextul vizitei președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.
Președintele Consiliului de Stat din Republica Crimeea, Vladimir Konstantinov, a declarat, pe 31.08.2022, că sistemul de apărare antiaeriană din peninsulă este în curs de reconstruire, din cauza utilizării dronelor de către Forțele Armate ale Ucrainei.
Rușii susțin în continuare că folosesc avioane de generația a V-a în Ucraina, deși nu au fost dovezi în acest sens. E vorba de controversatele Su-57, considerate de Moscova avioane stealth de generația a V-a.
Într-un discurs pe care l-a susținut în timpul participării sale la ceremonia de absolvire a unei promoții de studenți la Universitatea Națională de Apărare din capitala Ankara, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că țara sa este tulburată de atitudinile ostile ale unor țări care ar trebui să fie aliate Turciei, precum și de sprijinul lor pentru cei care adoptă astfel de atitudini.
Cotidianul Haaretz a relatat că există o preocupare globală tot mai mare cu privire la securitatea aviației civile pe cerul Mediteranei, din cauza perturbărilor care provin de la sistemele antidronă ale armatei israeliene.
A devenit cunoscut modul în care piloții ucraineni folosesc rachetele AGM-88 HARM de pe avionul de luptă multirol MiG-29 - Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a publicat un material video spectaculos.
O aeronavă C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române, configurată pentru stingerea incendiilor, efectuează, începând cu data de 28 august, misiuni pentru stingerea incendiului forestier izbucnit în zona Vișeul de Sus din județul Maramureş.
Rusia a primit deja drone iraniene pe care le va folosi în Ucraina, însă potrivit Administrației americane UAV-urile iraniene înregistrează și primele eșecuri iar Moscova e nemulțumită.
Forțele Aeriene Ucrainene rezistă de mai bine de șase luni zile aviaţiei militare ruse care, din punct de vedere al numărului de aparate de zbor, este net superioară. Cu toate acestea, există în rândul unor oficiali americani unele îngrijorări legate de faptul că Rusia ar putea obține superioritatea aeriană pe măsură ce războiul se prelungește, dacă piloții ucraineni nu sunt echipați și instruiți să piloteze avioane occidentale moderne, cum ar fi F-16.
Forțele Aeriene Ucrainene vor primi în curând avioanele de luptă MiG-29 din Slovacia, după ce anterior au apărut informaţii că Forţele Aeriene Slovace au în serviciu nouă MiG-29AS și două MiG-29UBS, care urmează să fie transferate în Ucraina.
Presa din Federația Rusă vuiește de informații cu privire la eliminarea într-o formă sau alta a tuturor piloților militari ucraineni.
Brațul lung al Forțelor Aeriene ale SUA – bombardierele strategice stealth B-2 Spirit – va primi o nouă armă, care care îi va face alonja și mai mare.
Transferate recent în teatrul de operații european, bombardierele americane de tip B-52H Stratofortress continuă să desfășoare zboruri de instrucție cu o intensitate fără precedent. Este pentru a treia oară în ultimele șase zile când aeronavele americane înconjoară Europa. De această dată, două bombardiere B-52H au survolat și teritoriul României.
CEO-ul Baykar, Haluk Bayraktar, care e și ginerele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a precizat cât se poate de clar că Turcia nu va vinde Rusiei drone Bayraktar TB2.
Republica Belarus este gata să răspundă imediat la ameninţările din partea Occidentului, iar avioanele belaruse din linia "Su" au deja posibilitatea să transporte încărcături nucleare, a declarat preşedintele republicii, Aleksandr Lukaşenko, în timpul unei vizite făcute astăzi la Uzina Mecanică "S. I. Vavilov" din Minsk, trasmite agenţia Belta, potrivit Radio România.
Incident între F-16 grecești și F-16 turcești, chiar în timpul unei misiuni NATO. Radarele de bord ale avioanelor turcești ar fi fost iradiate de radarele grecești.
Generalul (r.) Mircea Mîndrescu a subliniat importanța planificării în ceea ce privește înzestrarea, dând exemplul viitoarei achiziții de F-35 Lightning II.