Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum a luat naștere aviația militară. România - a doua țară din lume care în 1910 a folosit avionul în scopuri militare. Statul Major al Forțelor Aeriene își recupereaza istoria - 110 ani de ROAF
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
A trecut mai bine de un secol de la înființarea primului comandament militar românesc care avea ca misiune să acționeze în spațiul aerian pentru a proteja interesele naționale.
IAR-93, foto credit: Adevărul via IAR-93. Sursa: Arhiva locotenent-comandorului (r.) Ion-Gheorghe Vaida
IAR-93, foto credit: Adevărul via IAR-93. Sursa: Arhiva locotenent-comandorului (r.) Ion-Gheorghe Vaida

La data de 1 aprilie 1913, intra în vigoare prima lege de organizare a aeronauticii militare din România, iar în baza articolului nr. 1 din lege, se înființa Serviciul de Aeronautică Militară ca structură de comandament specializată, iar în subordinea sa erau trecute primele două componente istorice ale forțelor aerului – aviația (aeronavele) și aerostația (baloane și aerostate). Astfel, prin crearea acestui serviciu, în Armata României se înființa o nouă categorie de forțe armate, forțele aeriene.

Până acum, în cadrul Forțelor Aeriene Române, evenimentul de la 1 aprilie 1913 era privit ca fără mari reverberații în timp, decât ca un act de geneză a unei structuri deosebit de importante care a contribuit decisiv la apărarea națională.

Dar, pe 1 aprilie 2023, semnificația înființării Serviciul român de Aeronautică Militară de acum 110 ani este restabilită la adevărata sa valoarea prin recunoașterea faptului că Statul Major al Forţelor Aeriene – cea mai înaltă structură militară din domeniu, este moștenirea din prezent a ceea ce s-a început chiar înainte de primul război mondial.

”Făcând un arc peste timp, cu prilejul celebrării a 110 ani de Aeronautică Militară Română, la data de 1 aprilie 2023, Statul Major al Forţelor Aeriene a fost mandatat să preia tradiţiile culturale şi militare ale Serviciului de Aeronautică Militară”, au precizat, sâmbătă, Forțele Aeriene Române într-un comunicat de presă.

2. Sursă foto... (f-16-romania_37426500.jpg)

Sursă foto: MApN

Familiarizați cu ceea sunt acum forțele aeriene, putem fi tentați să privim înființarea în 1913 a Serviciului de Aeronautică Militară ca pe o evoluție normală a lucrurilor, dar contextul istoric de atunci caracterizat de confruntări armate în Balcani – perioada celor două războaie balcanice și a creșterii tensiunilor între marile puteri – nu era unul care să favorizeze inovații în instituțiile militare.

Cu toate acestea, conducerea Ministerului de Război, motivată și de primele aeronave cu motor construite de Aurel Vlaicu, a decis să creeze o structură dedicată care să pregătească și conducă întrebuințarea aparatelor din aer în operațiile militare.

De altfel, prima comandă pentru un avion cu destinație militară a venit pe 5 noiembrie 1909, când prin Ordinul nr. 7925 se cerea Arsenalului de Construcții al Armatei din București să construiască un avion după indicațiile și sub supravegherea lui Aurel Vlaicu.

 

România a fost a doua țară din lume care a folosit avionul în scop militar

 

În plus, premergător constituirii Serviciului de Aeronautică Militară, România devenise după Franţa (august 1910, cu o misiune a pilotului Louis Bleriot) a doua ţară din lume care a folosit avionul în scopuri militare.

Astfel, la 27 septembrie 1910, Aurel Vlaicu participă la manevrele militare ale armatei române, desfășurate între Slatina și Piatra-Olt. Misiunea sa era să transporte, pe calea aerului, un ordin de operații militare, făcând legătura între două unități ale aceluiași comandament. Regele Carol I îi înmânează ordinul, cu misiunea transportării acestuia la unitatea de la Piatra-Olt și să predea acest ordin prințului Ferdinand. Aurel Vlaicu a zburat cu avionul său ”Vlaicu I”, trecând peste râul Olt la o înălțime de 500 de metri (potrivit Pagini din istoria aviației militare românești. Constantin Al. Pârvulescu (1890-1945) – autor Traian Constantin Dumbrăveanu).

Prin decizia de la 1 aprilie 1913, România intra într-un club select de state ale căror armate aveau forțe aeriene constituite în comandamente separate. Franța înființa, în 1909, Serviciul Aeronautic în cadrul Ministerului de Război.

Austro-Ungaria avea din 1892 înființată o structură care se ocupa de întrebuințarea baloanelor în scopuri militare, iar primul comandament modern care avea și atribuții tactice a apărut în 1911. Rusia, în 1912, înființa Unitatea Aeronautică a Statului Major General. Germania, deși era avansată în operarea avioanelor, creează primul comandament unificat al aviației (Luftstreitkräfte) în 1916. Britanicii, mai conservatori, constituie Forțele Aeriene tocmai în 1918, dar acestea se bucurau de un grad foarte mare de independență, istoricii și experții în domeniul aviației militare la nivel mondial considerând că acesta este momentul în care apare pentru prima dată în lume categoria de Forțe Aeriene. Italia înființează Forțele Aeriene în 1923, deși în primul război mondial operaseră cu avioane de luptă, dar sub comanda Forțelor Tereste. SUA, deși, au înființat Forțele Aeriene ca serviciu separat în 1947, au constituit prima structură de aeronautică în 1906 - Divizia de Aeronautică ca parte a Corpului de Comunicații din Forțele Terestre.

 

Forțele Aeriene Române, o istorie ce datează de mai bine de un secol

 

2. -imagine fara descriere- (aviatia_romana_cel_de_al_doilea_razboi_mondial_43898800.jpg)

Foto: Aviația militară română în cel de-al Doilea Război Mondial

Constituirea Serviciul de Aeronautică Militară, pe 1 aprilie 1913, este și un efect al deschiderii României către progres, dialog și cooperare cu alte țări, inclusiv la nivel militar.

Pe parcursul anilor 1911-1912 s-au înfiinţat trei şcoli de zbor civile, la Chitila, Cotroceni şi Băneasa-Bucureşti, unde s-au brevetat şi piloţi militari, iar prin Înaltul Decret Regal nr. 1.953 din 27 martie 1912, Ministerul de Război a înfiinţat Şcoala militară de pilotaj la Cotroceni-Bucureşti, cea de-a patra şcoală de zbor din România. Tot atunci s-a introdus şi insigna de pilot militar. Până în 1913, în şcolile de pilotaj civile şi militare s-au pregătit un număr de 21 piloţi militari, iar alţi 15 aviatori şi-au luat brevetele în Franţa (potrivit Pagini din istoria aviației militare românești. Constantin Al. Pârvulescu (1890-1945) – autor Traian Constantin Dumbrăveanu).

În 1913, arsenalul de avioane militare al României a ajuns la 34, dintre care 16 erau de tipul Bristol-Coandă. Acest tip de avion a fost proiectat de inginerul român Henri Coandă, care încă din anul 1912 lucra la uzinele Bristol din Anglia în calitate de inginer şef şi apoi de director tehnic. Între anii 1914-1916 a continuat dotarea şi pregătirea aviaţiei militare pentru a intra în luptă. Prin Decizia Ministerială nr. 305 din august 1915, s-a înfiinţat Corpul de Aviaţie Român. În felul acesta aviaţia devenea o armă de sine stătătoare, care nu se mai subordona Direcţiei Geniului. La intrarea României în război împotriva Austro-Ungariei, în 1916, Corpul de Aviaţie Român avea în serviciu 44 de avioane, 97 de piloţi şi 84 de observatori aerieni. (potrivit Pagini din istoria aviației militare românești. Constantin Al. Pârvulescu (1890-1945) – autor Traian Constantin Dumbrăveanu).

CITEȘTE ȘI: IAR-80 FA, un proiect coordonat de ingineri din România: Ambiția renașterii legendarului IAR-80 românesc printr-o replică 1:1


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție

Ştiri Recomandate

Urmarile atacului ucrainean cu rachete asupra bazei ruse Saky: Rușii deplâng lipsa adăposturilor pentru aeronave
Marea Britanie și Germania au în vedere construirea de rachete cu rază lungă pentru a contracara amenințarea nucleară a lui Putin
Lockheed Martin, mesaj la absolvirea primei serii de piloți români de la Centrul European de instruire F-16: Această realizare îmbunătățește capacitățile de apărare aeriană ale României
"Războiul se oprește imediat": Fost secretar de stat al SUA anticipează "planul de pace" al lui Trump pentru Ucraina
O dronă navală necunoscută a fost găsită în largul coastelor Turciei din Marea Neagră (Foto/Video)
Încă un nume greu din Ministerul Apărării a fost arestat în Rusia. Dmitri Bulakov a ocupat funcția de adjunct al ministrului timp de 14 de ani
Sistemele Gepard ale României nu au doborât dronele rusești deasupra Ucrainei. MApN, reacție după o dezinformare masivă preluată internațional
"Aceasta este o amenințare la adresa securității Statelor Unite". SUA comentează interceptarea avioanelor de luptă rusești și chinezești
Armata ungară a primit oficial primul Lynx KF41. România încă se pregătește de licitația MLI
Moment istoric pentru România: Avem oficial primii piloți români de F-16 instruiți în țară. F-urile norvegiene vor veni în „cascadă” anul acesta și anul viitor
Rusia va fi forțată să își reducă atacurile într-o lună și jumătate, afirmă un comandant ucrainean
Ucraina a lovit cu rachete ATACMS o stație radar și aerodromul Saki în Crimeea. Apărarea antiaeriană „modernă” rusă nu a făcut față tuturor ATACMS
Economia Coreei de Nord s-a redresat semnificativ datorită comerțului cu arme cu Rusia
Paradoxul românesc: La ce se construiește aici suntem a patra putere ca industrie navală din Europa, dar România nu are nicio navă de luptă modernă
Rețeaua feroviară de mare viteză a Franței, paralizată de atacuri de sabotaj asupra cablurilor de semnalizare, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice
Rusia își întărește prezența navală în Mediterană. Fregata Amiral Gorshkov a traversat Strâmtoarea Gibraltar și se îndreaptă spre Algeria
Putin a propus Chinei o alianță militară a Eurasiei, de tip NATO, alianță condusă de Rusia și China
Rușii au forțat ruperea frontului cu un atac rar de manual la nivel de batalion, oprit de ucraineni (Video). După ce au pierdut 30% din tehnică, rușii s-au retras
Ungaria aduce influența Chinei comuniste la granițele României. În mare liniște, Orban a luat de la chinezi cel mai mare împrumut din istoria Ungariei
Instructorii occidentali sunt ținta noastră legitimă, a spus reprezentantul Rusiei la ONU
Cum vrea să ocupe China, în lupta pentru supremație globală cu SUA, rolul de lider în menținerea păcii mondiale
Deși avionul Su-75 nu e nici măcar la stadiul de prototip, Rusia presează una din primele 5 puteri militare să-l cumpere. Cu șanse reduse de reușită
„Zeus Lightning II”: Grecia a semnat pentru F-35, urmează România. Câteva diferențe între F-35 pentru România și F-35 grecesc
Trump spune că în cazul în care fi asasinat la ordinul iranienilor, speră că SUA „vor șterge Iranul de pe fața Pământului”
Generalul Vlad, șeful Armatei: Sistemul antiaerian al României e foarte bun. Resturile de drone căzute, distruse probabil de ucraineni
Damen a livrat nava HUNAIN către Forțele Navale ale Marinei Pakistaneze, în România (Foto). Construcția a avut loc la Galați
Iohannis mai are timp o lună dacă va dori să fie propunerea României de comisar european. Ursula von der Leyen a cerut două nume
Ministerul Apărării Naţionale anunţă că forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare din Ucraina
Departamentul de Stat al SUA comentează declarațiile Chinei privind disponibilitatea Ucrainei pentru discuții cu Rusia
Scholz: Rusia trebuie să pună capăt războiului cu Ucraina dacă vrea ca SUA să nu desfăşoare rachete Tomahawk în Germania
„Au o strategie excelentă, trebuie doar să continue să o aplice” – general NATO despre acțiunile ucrainenilor în război
Cooperarea dintre un sistem HIMARS și un UAV a dus la distrugerea unui sistem rusesc Pantsir (Foto/Video)
pixel