Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
Ocupația sovietică a fost cea mai lungă ocupație pe care a suportat-o țara noastră în ultimii 300 de ani. Ea s-a întins pe o perioadă de 14 ani, din 1944 până la retragerea Armatei Roșii în 1958.
Intrarea Armatei Roșii în România, sursă foto: Radio România Actualități
Intrarea Armatei Roșii în România, sursă foto: Radio România Actualități

Ocupația sovietică a fost brutală iar soldații Armatei Roșii s-au comportat pe teritoriul țării noastre nu precum o „armată eliberatoare” staționată într-un stat aliat ci precum o armată de ocupație cu toate caracteristicile acesteia din urmă.

Oficial, după cel de-al Doilea Război Mondial, URSS și-a motivat prezența militară pe teritoriul nostru prin necesitatea de a asigura legăturile cu Austria.

Tratatul de Pace dintre România și Aliați a fost semnat pe 10 februarie 1947. Potrivit acordului, în 90 de zile trupele sovietice ar fi trebui să se retragă. Exista însă o clauză de care Moscova a profitat și care preciza că sovieticii își pot menține trupele pentru a asigura legătura cu zona de ocupație din Austria. Tratatul de Pace a limitat și forța Armatei române la 138.000 de soldați.

Dar în mai 1955, sovieticii, conduși pe vremea respectivă de Nikita Hrușciov, au semnat tratatul de pace cu Austria. Astfel Bucureștiul a ridica problema prezenței Armatei Roșii în România.

 

Dej s-a folosit de prezența Armatei Roșii și a cerut plecarea sovieticilor abia după consolidarea puterii

 

Gheorghe Gheorghiu Dej a fost cel care i-a solicitat lui Emil Bodnăraș să-i propună lui Hrușciov retragerea trupelor sovietice. La început Hrușciov nu a fost încântat deloc de idee, acuzând chiar partea română că nu e recunoscătoare Moscovei. Se întâmpla în 1955, iar România argumenta că o prezență sovietică nu mai era necesară în contextul în care țara noastră era înconjurată de state socialiste.

Hrușciov a acceptat în cele din urmă solicitarea lui Dej, dar acordul privind retragerea a fost semnat abia trei ani mai târziu în 1958. În tot acest timp, Dej, responsabil de stalinizare, a jucat rolul vasalului obedient, inclusiv în 1956 în timpul revoluției maghiare. Paradoxul face că Gheorghe Gheorghiu Dej, unul din liderii politici din blocul comunist care a atins cel mai obedient nivel față fața Moscovei, avea să devină cel care va da naștere politicii de independență față de Moscova și va pune bazele unui comunism autohton de sorginte naționalistă pe care îl va consolida Nicolae Ceaușescu.

Revenind însă la ocupația sovietică, gestul lui Dej de a cere retragerea trupelor nu trebuie privit ca un act de eroism. În fond, Dej s-a folosit de prezența Armatei Roșii. Iar cererea ca trupele sovietice să părăsească România era făcută în contextul în care liderul comunist român își consolidase putere, partidele istorice erau desființate iar liderii lor politici mureau sau au murit deja în închisorile comuniste.

 

Armata Roșie, o armată de ocupație

 

2. Soldați ai... (armata-rosie-soldati-sovietici_83999900.jpg)

Foto: Soldați ai Armatei Roșii, sursă foto: Scribd

La mijlocul anului 1946 aproximativ 145.000 de soldați sovietici se aflau în România. După 1950 numărul acestora a fost de aproximativ 30.000, efectul de intimidare fiind deja atins, într-un stat vasal Moscovei.

Sovieticii au fost o armată de ocupație care a recurs la rechiziții forțate, devastări ale bunurilor statului și au jefuit proprietățile private. Soldații Armatei Roșii au tratat militarii români precum inamici. Un raport din martie 1945 al Inspectoratului General al Jandarmeriei precizează că în decurs de patru luni au fost înregistrate 189 de agresiuni ale Armatei Roșii doar împotriva  militarilor români. Majoritatea dintre aceste incidente s-au soldat cu morți și răniți după ce s-a deschis focul. Totodată, în septembrie și octombrie 1944 au avut loc 828 de devastări ale sediilor de stat, fiind jefuite 1.121 de depozite și 22.103 locuințe ale cetățenilor români. Și acestea sunt cifre menționate în rapoarte. Situația la nivelul general al țării era infinit mai gravă.

Istoricul Adrian Cioroianu explică, în volumul său „Pe umerii lui Marx: o introducere în istoria comunismului românesc”, psihologia soldatului sovietic: „în mare parte copii de ţărani de pe teritoriul URSS, fără o pregătire serioasă în afara umanismului comunist pe care-l asimilaseră în şcoala primară (şi care, evident, împărţea lumea, fără nuanţe, în buni şi răi după cum spunea o dogmă politică pe care ei nu trebuiau s-o înţeleagă ci doar s-o înveţe pe de rost), aceşti soldaţi capabili de eroisme şi de sacrificii imense (pe care Armata Roşie le-a şi făcut) simţeau că nu mai pot fi opriţi în drumul lor spre Berlin. Convinşi totodată că au intrat în România ca eliberatori, poate că mulţi dintre ei se aşteptau la mai multă recunoştinţă din partea unui popor care-i privea mai degrabă cu suspiciune şi teamă”

 

Armata română a încercat, fără succes, să opună rezistență Armatei Roșii

 

Armata română a încercat inițial să opună rezistență Armatei Sovietice care se comporta ca pe teritoriul inamic. Un ordin din 30 septembrie 1944, al generalului Gheorghe Mihail, preciza următoarele: „ Armata, poliţia şi jandarmeria se vor opune cu ultima energie, la nevoie chiar recurgând la arme, în cazurile când ostaşi sovietici, izolaţi sau în grupuri, sau alţi indivizi care utilizând fraudulos uniforma sovietică vor încerca să ridice cu forţa sau să jefuiască bunurile Statului sau particulare".

Pe data de 9 octombrie generalul Mihail revine cu o circulară care avea ca scop prevenirea incidentelor dintre cele două armate. El cerea ostașilor noștri să evite, în discuțiile directe sau cele telefonice, orice remarcă provocatoare la adresa sovieticilor. 

Istoricul Adrian Cioroianu semnalează că pe data de 26 decembrie 1948 s-a semnat între Republica Populară Română și Uniunea Sovietică o Convenție referitoare la staționarea Armatei Roșii. Erau stabilite obligațiile țării noastre. 

Astfel, autoritățile române trebuiau să spună la dispoziție sovieticilor cazărmi, aerodromuri, localuri de serviciu, câmpuri de instrucție etc. Și, asemenea armatelor de ocupație, Bucureștiul a plătit rușilor „eliberarea”. S-au achitat pentru trupele sovietice chirii ale locuințelor și a altor clădiri, energie electrică, aprovizionare cu apă și alte alimente. De-a lungul ocupației au existat mai multe astfel de acorduri pentru aprovizionare. 

 

Ocupația Armatei Roșii, plătită de statul român

 

Potrivit unui acord din 8 iulie 1949, „specialiștii” - consilieri sovietici plasați în structurile Armatei noastre -  beneficiau de locuințe mobilate în mod gratuit, serviciile de întreținere precum lumina, telefonul sau apa le erau plătite de statul român. La fel se întâmpla și cu serviciile medicale. Republica Populară Română achita și transportul acestora din și dinspre URSS. De transport gratuit beneficiau și familiile acestor consilieri. Iar din 1950, RPR, prin Sovrombanc, achita și un salariu acestor consilieri sovietici, între 2.000 și 4.000 de ruble, în funcție de calificarea fiecărora. 

În privința acestei discriminări a condițiilor de viață, în comparație cu ofițerii Armatei române, ca să nu mai vorbim de restul populației secătuită de anii războiului, militarii noștri și conducerea Armatei au fost într-o permanentă neînțelegere cu Armata Roșie, chiar și în anii cei mai obedienți din timpul sovietizării. 

Cu toate că Armata Roșie a părăsit Republica Populară Română pe muzică de fanfară, fiind ovaționată în drum spre gări de oamenii scoși din casă, sovieticii au fost și s-au comportat în cei 14 ani asemenea unei armate de ocupație pe un teritoriu inimic. Plecarea Armatei Roșii „eliberatoare” e sintetizată perfect, de către istoricul Adrian Cioroianu, într-o singură frază:

„În fapt, Armata Roșie devenea cu adevărat eliberatoare prin însăși plecarea sa”.

Sursă: Adrian Cioroianu, Pe umerii lui Marx: o introducere în istoria comunismului românesc, 2005, Editura Curtea Veche


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda

Ştiri Recomandate

Zelenski, o nouă solicitare către aliaţii occidentali: NATO poate doborî drone și rachete ruseşti care atacă Ucraina, la fel ca în Orientul Mijlociu, dar noi încă nu avem un acord
O nouă reuşita pentru industria poloneză de apărare: Compania WB Electronics, acord semnat cu Hanwha Aerospace pentru producția de rachete CGR-080 de calibru 239 mm
România a confirmat. Sistemul Patriot a fost livrat deja Ucrainei
Noul Secretar General al NATO explică de ce Ucraina va fi prioritatea sa principală: Securitatea voastră contează pentru scuritatea noastră
Ucraina a folosit rachete ATACMS pentru a lovi un radar rusesc Nebo-M. Rusia dispune de numai 10 radare de acest tip
Vehiculele blindate de ultimă generație Rila 8x8 ar urma să fie produse în Bulgaria. Compania International Armored Group a deschis o nouă fabrică la Burgas
Învață Armata SUA suficient din războiul purtat de Rusia în Ucraina? Analiștii militari americani studiază experiența forțelor armate ucrainene, dar nu atât de amănunţit
SUA sunt dispuse să vândă avioane de luptă F-15 Turciei: O posibilă alternativă dacă acordul pentru aeronavele Eurofighter eșuează
Cehia ridică ștacheta: Acord major cu Ucraina pentru producția de muniție NATO. Primele obuze, livrate în 2025
Compania Hanwha Aerospace prezintă K9A3, o versiune autonomă a obuzierului K9 Thunder pentru atacuri rapide strategice pe distanțe lungi
Apărare antiaeriană mobilă / Armata Ucrainei
EXCLUSIV
Nou atac rusesc de amploare cu peste 100 de drone Shahed. Rusia urmărește să obosească apărarea ucraineană și să consume stocurile de muniție antiaeriană ale Kievului
Premierul României merge vineri în R. Moldova. Întrevederi cu Maia Sandu, premierul Dorin Recean și șeful legislativului Igor Grosu
Rusia a aruncat bombe termobarice în Ucraina. ”Am folosit cele mai puternice arme non-nucleare”, se laudă propaganda. De ce adevărul ar putea fi altul
Israelul are o șansă unică de a distruge proiectul nuclear al Teheranului? Expert: Capacitatea Iranului de a intercepta atacurile Israelului, „aproape de zero”
Ambasadorul Republicii Coreea: România va deveni Hub Regional de Apărare pentru Hanwha Aerospace
SUA refuză să dea Israelului mână liberă. America se opune ca aviația militară a Israelului să lovească facilitățile nucleare din Iran
Israelul l-a declarat persona non grata pe Antonio Guterres. Șefului ONU îi e interzis accesul în Israel pentru că nu a condamnat atacul Iranului
Tot mai multe companii importante din domeniul apărării vor să producă arme în Ucraina: Dronele kamikaze Switchblade, dezvoltate pe baza feedback-ului ucrainenilor
Teama bate la porţile Teheranului: Iranul nu vede necesitatea unui război cu Israelul și face apel la „moderație” după atacul cu 200 de rachete împotriva civililor israelieni
Puține țări sunt mai atente la războiul din Ucraina decât Polonia: Bugetul apărării pentru anul 2025 a fost aprobat şi reflectă hotărârea Varșoviei de a-și moderniza forțele armate
NATO este „insuficient” pregătită pentru un război la scară largă cu Rusia. Generalul Ben Hodges: Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja
Gruparea navală rusă din Marea Mediterană se subțiază din nou: Submarinul Ufa a părăsit portul Tartus și se îndreaptă spre Vladivostok
Armata ucraineană a confirmat retragerea din orașul Vuhledar, pentru a evita încercuirea de către trupele ruse. Oficialii militari ruși nu au anunțat încă preluarea controlului asupra localității
Ucraina intenționează să crească producția de rachete balistice și arme cu rază lungă de acțiune în 2025: În ce programe militare este implicată industria ucraineană?
MAE israelian l-ar fi declarat persona non grata pe secretarul general al ONU. Autoritățile israeliene care aplică decizia susțin că nu au primit nicio informare în acest sens
Rusia dă dovadă de o brutalitate fără margini în Ucraina (Video): Trupele ruse ar fi lansat super bomba ODAB-9000 asupra oraşului ucrainean Vovchansk
Parașutiștii ucraineni demontează, rând pe rând, asalturile rusești din Donețk: Zilele trecute, au anihilat un atac masiv cu blindate pe direcția Kurahove
Adevărata oboseală a războiului se vede în Ucraina. Cu o societate epuizată de război, Kievul ar putea accepta un compromis de tip „teritorii contra securitate”
Dronele ruse au lovit partea ucraineană de la PTF Orlivka dintre România și Ucraina
Israelul intensifică invazia terestră a Libanului, trimite noi trupe care să sprijie Divizia 98
Dezbaterea candidaților la vicepreședinția SUA, surprinzător de politicoasă. Singurul moment tensionat: Vance evită să răspundă dacă va recunoaște o eventuală înfrângere a lui Trump
Rachete hipersonice Fattah 2, folosite în premieră de iranieni în atacul asupra Israelului. Axios susține că Israelul va lansa represalii majore
pixel