Președintele Vladimir Putin a solicitat un pachet legislativ care să interzică comparația între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Până la Operațiunea Barbarossa, Iosif Vissarionovici Stalin și Adolf Hitler au fost aliați. În fond, cei doi și-au împărțit, cinic, Europa Centrală și de Est printr-un protocol secret al pactului de neagresiune rămas în istoriografie sub denumirea de Pactul Ribbentrop - Molotov.
Azi pare oarecum greu de crezut că nazismul și comunismul, două ideologii care nu pot conviețui, și-au dat mâna. Nici în anii 1930 lucrurile nu erau privite mai bine. Oricum, pentru sovietici, după ce Stalin deviase grav de la principiile leninismului prin renunțarea la revoluția permanentă în detrimentul consolidării revoluției într-un singur stat, o alianță cu Adolf Hitler era o bagatelă.
Rușii numesc cel de-al Doilea Răzoi Mondial, Marele Război pentru Apărarea Patriei. Pentru ei conflictul a început pe 22 iunie 1941, cu trădarea lui Hitler. Nicidecum pe 1 septembrie 1939, după invadarea Poloniei de către naziști, uitând că pe 17 septembrie 1939, o Polonie spulberată de blitzkrieg, era invadată dinspre est și de Armata Roșie. Cei doi aliați își împărțeau Europa.
Retorica rusă cu privire la Marele Război pentru Apărarea Patriei transformă Moscova dintr-un agresor în victimă. Dar paradoxul e că Patria rusă a fost apărată cu ajutorul Occidentului, în special cu ajutorul și finanțările americanilor.
În Piața Roșie, azi Federația Rusă, ieri URSS-ul, își expun falnic în vaste parade militare, tehnica de luptă, tancuri, avioane, rachete, capacități nucleare, mai nou rachete hipersonice, în ceea ce rușii numesc Ziua Victoriei împotriva nazismului.
Narativul rus prezintă Moscova ca „vioara întâi” în victoria împotriva Germaniei naziste, aducând mereu argumentu celor aproape 30 de milioane de sovietici, soldați și civili, morți în timpul conflagrației mondiale. Aproape jumătate din morții războiului mondial au fost sovietici!
Nu putem nega atrocitățile comise de naziști în Est după invadarea URSS-ului și ocupația teribil de violentă și brutală cu care sovieticii s-au confruntat.
Cum, fără să negăm îndârjirea cu care mulți soldați sovietici au luptat pentru a apăra țara și a o elibera - luându-și revanșa în ceea ce privește atrocitățile în timpul contraofensivei din vest în 1944 - adevărul e că cifrele uriașe a numărului morților sovietici sunt și cauza unui fapt cât se poate de cinic: Kremlinul nu a pus niciodată un preț prea mare pe proprii cetățeni. Spre deosebire de Occident, pentru Stalin factorul uman nu era decât o resursă, iar morții - simplă statistică.
Istoria contrafactruală - istoria lui ce-ar fi fost dacă - nu își are locul în cercetarea istorică. Însă acesta este un simplu articol, nu o lucrare științifică. Altfel spus, e greu de crezut că fără ajutorul imens din partea Occidentului, ofensiva sovietică înspre Vest ar fi fost încununată de succes. Nemții au rezistat într-un mod în care puțină lume s-ar fi așteptat, o decizie inutilă ce-i drept care a mai ridicat numărul victimelor războiului cu câteva milioane (despre rezistența Germaniei recomand volumul lui Ian Kershaw - Sfârșitul. Rezistența sfidătoare și înfrângerea Germaniei lui Hitler, 1944-1945 - unde autorul explică cauzele deciziei catastrofale a Germaniei de a rezista până la final).
Fără medicamentația, tonele de petrol, alimentele trimise de SUA Armatei Roșii, e aproape imposibil să ne imaginăm că soldații lui Stalin ar fi putut să reziste Germaniei pe frontul de Est, iar despre ofensiva din 1944, intrarea pe teritoriul german și mai apoi în Berlin în 1945, nici nu putea fi vorba. Însă, nu-i așa, e doar istorie contrafactuală.
Azi, când în Piața Roșie sub ochii „Țarului” Armata etalează din nou tehnica militară cu ocazia Zilei Victoriei, Ambasada Statelor Unite la București a reamintit de ajutorul acordat de SUA către URSS. Un ajutor care, potrivit Ambasadei, calculat la valoarea din 2016, se ridica la 180 de miliarde de dolari! Și un ajutor care din punct de vedere tehnic a fost de fapt un împrumut.
„Din 1941 până în 1945 au fost livrate 400.000 de jeepuri și camioane, 14.000 de avioane, 13.000 de tancuri, arme, muniție, tehnică militară, medicamente, pături, încălțăminte, milioane de tone de produse petroliere și mâncare, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 de miliarde la valoarea din 2016). Din punct de vedere tehnic, acesta a fost un împrumut, dar la sfârșitul războiului, S.U.A. nu au căutat sau așteptat prea multe în ceea ce privește rambursarea de către URSS. În memoriile sale, Nikita Hrușciov a descris modul în care Stalin a subliniat valoarea ajutorului: „El a declarat direct că, dacă Statele Unite nu ne-ar fi ajutat, nu am fi câștigat războiul” - se arată într-o postare a Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
Ajutorul ca ajutorul. Dar pentru americani, care s-au trezit la finele celui de-al Doilea Război Mondial în plin Război Rece cu URSS, a fost mai greu să explice populației după ani de propagandă că între Stalin și Adolf Hitler se impune semnul egalității. În fond, Iosif Vissarionovici Stalin a fost declarat personalitatea anului 1943, fiind imaginea coperții celebrei reviste americane Time. Ironic cum s-au schimbat lucrurile în numai doi ani.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Președintele Vladimir Putin a solicitat un pachet legislativ care să interzică comparația între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Anul acesta s-au împlinit 103 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu. Data de 26 ianuarie era sărbătorită cu mare fast în România comunistă, fiind ziua de naștere a „geniului din Carpați”, „cel mai iubit fiu al poporului” și „vântul care mișcă pădurea”. Dar 4 noiembrie 1957 e o zi în care Nicolae Ceaușescu și-ar fi putut pierde viața în urma prăbușirii avionului în care se afla. Și, în acest fel, soarta comunismului românesc ar fi fost în mod cer radical schimbată.
Pe 14 ianuarie 1990, așa-numitul „Front al Salvării Naționale” din România a descoperit în arhivele lui Nicolae Ceaușescu un proiect de acord cu Kampuchea lui Pol Pot. Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după executarea cuplului Ceaușescu. Și nu a produs o senzație specială.
Pe 21 ianuarie 1941, după o colaborare de trei luni, România a fost pe punctul de a fi aruncată într-un război civil, după ce Armata, fidelă mareșalului Ion Antonescu, și Mișcarea Legionară s-au confruntat.
Potrivit unui cercetător francez care studiază documente din arhiva oficială a statului, Franța poate fi văzută ca un complice la genocidul din Rwanda din 1994.
Pe 17 ianuarie 1991, la 5 luni de la invazia irakiană în Kuweit (2 august 1990), Statele Unite împreună cu o Coaliție formată din 40 de state declanșează operațiunea Desert Storm - Furtună în Deșert. În 6 săptămâni, temuta armată irakiană este îngenuncheată și Kuweitul, eliberat.
Asociaţia Românilor din Basarabia – Foşti Deţinuţi Politici şi Deportaţi, salută decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău de le a acorda statut de victime ale regimului comunist persoanelor născute în Gulag.
Ocuparea Capitoliului de către susținătorii președintelui în exercițiu Donald Trump nu a fost o premieră în istoria Statelor Unite ale Americii. A fost însă pentru prima oară când Congresul a fost ocupat de cetățeni americani. Incidentul este extrem de grav în contextul în care SUA reprezintă la ora actuală cea mai solidă democrație din lume.
Nicolae Ceaușescu împreună cu soția sa Elena Ceaușescu au fost executați pe data de 25 decembrie 1989 la capătul unui proces rapid și controversat care a avut loc în garnizoana din Târgoviște.
În urmă cu exact 31 de ani se desfășura una din cele mai macabre operațiuni din istoria țării noastre: Extragerea de la morga spitalului Județean Timiș, în mare secret a celor împușcați pe 17 decembrie 1989, în timpul Revoluției, și transportarea acestora în București unde au fost incinerați.
Algeria era macinata de trei ani de război. În acest context a avut loc pe 13 mai 1958 o revoltă în Alger, capitala coloniei franceze, contra formării guvernului lui Pierre Pflimlin și în susținerea generalului Charles de Gaulle.
Asociația Glasul Istoriei a lansat un proiect educațional care vine în sprijinul românilor din străinătate cu o platformă gratuită de cursuri și informații despre istoria și cultura noastră.
În seara zilei de 27 noiembrie 1940, marele istoric Nicolae Iorga, în vârstă de 69 de ani, a fost asasinat de un comando de legionari.
În urmă cu exact 31 de ani avea loc ultimul Congres al Partidului Comunist Român, Congres la capătul căruia Nicolae Ceaușescu, în vârstă de 71 de ani, a fost reales din nou în unanimitate în funcția de secretar general al PCR. O lună mai târziu „mămăliga avea să explodeze” iar revolta de la Timișoara să se transforme într-o Revoluție. „Ceaușescu reales la al XIV-lea Congres” pe 24 noiembrie 1989 avea să sfârșească împușcat la Târgoviște pe data de 25 decembrie 1989.
La 20 noiembrie 1945 se deschidea la Nürnberg cel mai mare proces din istorie, în cursul căruia 21 dintre cei mai înalţi oficiali ai regimului nazist, între care şi succesorul desemnat al lui Hitler, Hermann Goering, au fost nevoiţi pentru prima dată să dea socoteală pentru crimele lor în faţa justiţiei internaţionale, relatează AFP.
Ostaşii care s-au jertfit în luptele date pentru eliberarea oraşului Cluj, din octombrie 1944, au fost comemorați în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca.
Azi sunt exact 76 de ani de când s-a încheiat Bătălia de la Oarba de Mureș, un mic sat ce aparține orașului Iernut, aflat la doar 28 de kilometri de Târgu Mureș.
Scafandrii polonezi au anunţat că au descoperit epava unei nave germane din Al Doilea Război Mondial care ar putea să îi ajute să descifreze un mister vechi de mai multe decenii, inclusiv depistarea locului în care se află comorile din Salonul de Chihlimbar, o cameră spectaculos decorată dintr-un palat al ţarilor din Rusia, care a fost jefuită de nazişti, informează Reuters.
Scafandrii au descoperit ceea ce cred că este epava unui submarin al US Navy scufundat în urmă cu 77 de ani în Asia de Sud-Est, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
Karlsruhe, un crucişător nazist, distrus de o torpilă în 1940 în largul Norvegiei, a fost găsit din întâmplare la o adâncime de aproape 500 de metri cu ocazia inspectării unui cablu electric subacvatic, au anunţat joi autorii acestei descoperiri, relatează AFP.
Jurnalistul militar Radu Tudor, autorul volumului „NATO. 70 de ani de apărare și securitate euro-atlantică”, vorbește despre Primăvara de la Praga și invadarea Cehoslovaciei.
În urmă cu câteva luni în Duma de Stat din Rusia a fost înregistrat un proiect de lege care anulează condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939 între Germania nazistă și URSS.
S-a stins din viață la Sankt Petersburg, la vârsta de 82 de ani, stalinista Nina Andreeva, opozantă a politicilor lui Mihail Gorbaciov.
Acum 38 de ani, pe 13 iulie, se stingea din viață într-un bloc cenușiu din cartierul Tomis Nord din Constanța, omul despre care s-au scris cântece de vitejie, fiind supranumit "Salvatorul Constanței".
28 iunie este una din cele mai negre zile din istoria României. În 1940, acum 80 de ani, România se supunea ultimatumului URSS-ului și ceda Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Există și azi, la opt decenii de la eveniment, diferite interpretări cu privire la o posibilă rezistență în fața sovieticilor.
Anul acesta se împlinesc 28 de ani de la Bătălia de la Tighina, care a avut loc între 19 și 22 iunie 1992.
Serviciul de securitate internă al Israelului, Shin Bet, a marcat azi 60 de ani de la capturarea liderului nazist Adolf Eichmann prin dezvăluirea de noi detalii de la operaţiunea din Argentina, potrivit Agerpres, care citează DPA.
Pe 5 martie 1953 murea Iosif Vissarionovich Dzhugashvili sau, pe scurt, Stalin. Moartea unuia dintre cei mai temuți dictatori a lăsat un imens vid de putere în politica de la Kremlin.
Camera Deputaţilor a decis azi ca data de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon.
Pe 30 aprilie 1945, în plină Bătălie a Berlinului, Adolf Hitler se sinucidea în buncărul său. Soarta Germaniei naziste era de mult pecetluită, iar prăbușirea Reich-ului, o chestiune de zile.
Săptămâna trecută, presa de la Bruxelles a relatat că Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu. Ministerul belgian al Apărării se declara dispus să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc. Acum, publicaţia belgiană Army Recognition a aflat că omul de afaceri Freddy Versluys, directorul general al companiei belgiene OIP Land Systems care deţine aceste tancuri, este dispus să ofere aceste tancuri Ucrainei.
Potrivit informațiilor ucrainene, Rusia continuă să producă rachete, dar încercările de a suplini lipsa semiconductorilor și de a simplifica procesul de producție duc la eliminarea unor ”funcții”, iar racheta își pierde din capacități.
Statele Unite au recuperat primele resturi ale presupusului balon de recunoaştere chinez doborât sâmbătă, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, adăugând că nu se pune problema restiturii lor Chinei, relatează AFP.
Șeful Mișcării de sprijinire a flotei ruse, Vladimir Maltsev, a declarat, pe 06.02.2023, că submarinul nuclear Dmitri Donskoy (Proiect 941) a fost retras din dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Fondatorul grupului Wagner Evgheni Prigojin a făcut publică luni o înregistrare video cu el însuşi în cockpitul unui avion militar în care îl provoacă pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la un duel aerian, relatează Reuters.
România a făcut un pas important în producția de pulberi și explozibili. Azi a fost semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială între Compania Națională Romarm S.A. și gigantul sud-coreean Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozibilului.
Ucraina nu va folosi armele furnizate de partenerii săi occidentali pentru lovituri pe teritoriul rusesc, a declarat duminică, la o conferinţă de presă, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că avioanele de luptă F-16 nu sunt singura opțiune pentru Ankara dacă Congresul SUA va bloca o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și modernizarea flotei actuale a Turciei.
SUA a doborât un balon meteo care ar fi putut fi folosit de China pentru spionaj.
Cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ) a informat, pe 06.02.2023, că Moscova și Teheranul avansează cu planurile de a construi o întreprindere comună în Rusia pentru producerea de drone iraniene.
România urmărește să dezvolte colaborarea în domeniul apărării cu Coreea de Sud, nu doar în ceea ce privește pulberea și explozibilul, dar și achiziții majore precum obuziere K9 Thunder, mașini de luptă ale infanteriei și, surpriză, lansatoare K239 Chunmoo, omologul sud-coreean al HIMARS american.
Toate informațiile converg spre o ofensivă iminentă a Federației Ruse în următoarele două săptămâni, arată FT.
Polonia îşi mută rachetele Patriot la aeroportul Bemowo, de lângă Varșovia.
Ministrul Apărării al Canadei, Anita Anand , a publicat pe rețeaua de socializare Twitter o fotografie cu primul tanc Leopard 2 pe care Canada l-a trimis în Ucraina.
În Ucraina, în spatele războiului propriu-zis în care se confruntă trupele ruse și cele ucrainene, Rusia duce o campanie aproape la fel de intensă de rusificare a teritoriilor ucrainene ocupate. Cetățenii ucraineni sunt însă lipsiți de orice posibilitate de apărare, iar aparatul propagandistic rus se infiltrează cu tenacitate în toate aspectele vieții sociale din aceste comunități.
Potrivit surselor occidentale de monitorizare, în prezent, Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane include nouă nave de luptă și auxiliare, între care și un submarin diesel-electric. Este vorba despre cel mai redus nivel din ultimii ani al escadrei rusești.
Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU, în contextul în care această ţară este puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.
Patriarhul Rusiei, Kirill, un susţinător apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a lucrat în beneficiul serviciilor de informaţii ruseşti în cursul unui sejur în Elveţia în anii' 70 ai secolului trecut, dezvăluie două publicaţii elveţiene, citând arhive declasificate, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Tot mai multe date arată că China furnizează Rusiei tehnologia de care are nevoie pentru a continua războiul din Ucraina, pe fondul sancțiunilor internaționale și al controalelor la export.
Rusia a continuat să facă mici progrese în tentativa de a încercui oraşul asediat Bahmut, în estul Ucrainei, potrivit unui buletin actualizat publicat duminică de Ministerul britanic al Apărării şi citat de dpa. În acelaşi timp, patronul Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin susţine că luptele se dau deja în cartierele din zona de nord a oraşului, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Compania americană General Dynamics va începe să producă noi tancuri Abrams pentru Ucraina, informează, duminică, Financial Times.
Compania franceză Dassault Aviation a organizat, pe 3 februarie, la sediul său din Saint-Cloud (Franța), împreună cu partenerii europeni din industrie și cercetare, întâlnirea de lansare a proiectului EICACS (European Initiative for Collaborative Air Combat Standardisation - Inițiativa europeană pentru standardizarea luptei aeriene colaborative).
Zeci de prizonieri de război ruși și ucraineni s-au întors acasă în urma unui schimb de prizonieri, după cum au declarat sâmbătă oficiali ai ambelor părți. Consilierul prezidențial ucrainean Andrii Yermak a declarat într-o postare pe Telegram că nu mai puțin de 116 ucraineni au fost eliberați.
Un pilot ucrainean cu indicativul ''Juice'' a recunoscut într-un interviu acordat Financial Times că Forţele Aeriene Ucrainene se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte capacitatea de luptă. Pe fondul lipsei de piloți și de piese de schimb pentru avioanele MiG-29, Forțele Aeriene Ucrainene se află semnificativ în urma aviației rusești, a susţinut acesta. Pilotul a declarat că "vechea" flotă de avioane a Ucrainei a fost în mod regulat copleșită pe câmpul de luptă de avioanele rusești Su-35 și MiG-31.
Naftali Bennett, fost prim-ministru al Israelului, a povestit că s-a întâlnit cu Vladimir Putin la începutul lunii martie 2022, când, se presupune că la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a încercat să organizeze negocieri pentru a pune capăt războiului. Tot atunci, Putin i-a promis lui Bennett că nu-l va ucide pe președintele Ucrainei, iar el [Bennett - n.r.] i-a transmis aceste cuvinte lui Zelenski prin telefon, după ce a părăsit Kremlinul.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, va fi foarte probabil demis săptămâna viitoare din din această funcţie după cum au informat surse guvernamentale şi militare citate de presa din Ucraina.
China a atacat decizia SUA de a doborî un balon meteo chinez care a traversat săptămâna aceasta Americă de Nord, acuzând administrația Biden de "încălcarea gravă a convențiilor internaționale". Ministerul chinez de Externe a declarat că a spus "în repetate rânduri" că balonul era destinat "uzului civil" și că a intrat în spațiul aerian american din greșeală, din cauza vremii nefavorabile, afirmație respinsă de SUA.
Ucraina negociază în acest moment pentru a găsi ce tip de avion de luptă se potriveşte cel mai mult nevoilor sale, a precizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak, a anunțat vineri, 3 februarie, biroul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării.
Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) susţine că Rusia nu a demonstrat că are capacitatea de a susține mai multe operațiuni ofensive majore în același timp. Analiștii ISW au concluzionat că este puțin probabil ca ofensivele militare ale Rusiei să vizeze orașul Zaporojie de pe linia frontului vestic Donețk - Zaporojie, în timp ce armata rusă continuă să se pregătească pentru o ofensivă în vestul regiunii Luhansk.
Agenția americană pentru proiecte de cercetare avansată în apărare (DARPA) a început lucrul pentru crearea sângelui artificial, cu o stabilitate mare la temperaturi mai ridicate, astfel încât să poată fi desfășurat în orice mediu operațional.
Statele Unite au doborât un balon de supraveghere chinez în largul coastei Carolinei de Sud. În înregistrările video care surprind doborârea balonului se vede cum un F-22 Raptor lansează o rachetă aer-aer în direcţia în care acesta se afla.
Există un "consens" cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag, citat de AFP.