Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
18 apr 2021, 10:17
Operațiunea Dynamo sau evacuarea miraculoasă de la Dunkirk a reprezentat o parte a Bătăliei Franței în cel de-al Doilea Război Mondial.
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV

Operațiunea prin care Germania nazistă a invadat Franța și Țările de Jos a început pe 10 mai 1940 și s-a desfășurat în două planuri: într-o primă fază a operațiunii „Fall Gelb” (Planul Galben) blindatele germane au străpuns Ardenii traversând pădurea și munții Ardeni și au ajuns pe Meusse, reușind să străpungă linia fortificată Maginot, considerată invincibilă de către Aliați. O a doua parte a fost „Fall Rot” (Planul Roșu) care a urmărit flancarea trupelor aliate staționate de-a lungul liniei fortificate Maginot și înaintarea pe teritoriul Franței.

Lovitura principală a fost dată în partea centrală a frontului francez. Erwin Rommel a fost primul care a intrat în Franța, fiind rănit în cadrul bătăliei.

După doar zece zile de la startul operațiunii, germanii au reușit să încheie pe 20 mai 1940 prima etapă din Bătălia Franței, avansând până la Amiens și Abbeville, lângă Canalul Mânecii. Retragerea trupelor franco-britanice a dus forțele aliate cu 'spatele la mare'.

 

Operațiunea Dynamo. Evacuarea de la Dunkirk

 

Pentru Aliați a urmat operațiunea Dynamo – Evacuarea de la Dunkirk.

Evacuarea s-a desfășurat între 27 mai și 4 iunie 1940. O operațiune ce părea imposibilă s-a dovedit un succes răsunător al Aliaților, în plină Bătălie a Franței. Pe data de 27 mai 1940 Aliații au reușit să evacueze aproximativ 8.000 de oameni. În ziua următoare au fost evacuați 18.000 de soldați. Pe 29 mai Aliații au reușit evacuarea a încă 47.000 de persoane iar pe 31 mai a 78.000. La finalul operațiunii Dynamo fuseseră salvați de pe continent, cu ajutorul unei flote încropite în mare grabă, la care au participat numeroase vase civile, peste 338.000 de oameni.

Evacuarea de la Dunkirk a fost posibilă și datorită faptului că, într-un moment critic, Hitler a decis să oprească înaintarea tancurilor pentru 24 de ore, lucru care le-a permis Aliaților retragerea.

 

De ce a oprit Hitler blindatele la Dunkirk?

 

Sunt mai multe teorii care încearcă să explice decizia Germaniei naziste. Una din explicații este de natură tehnică. Teoria avansează ideea că unitățile mecanizate germane s-au oprit pentru mentenanță din cauze de natură tehnică, Hitler dorind reorganizarea trupelor întrucât bătălia fusese deja câștigată.

O altă teorie pune oprirea germanilor la Dunkirk pe seama faptului că Hitler a dorit să ofere concesii englezilor pentru ca aceștia să încheie un armistițiu.

Însă cel mai probabil Adolf Hitler a fost influențat în decizia sa de Hermann Goring, comandantul Luftwaffe (aviația militară a Germaniei naziste). Goring l-a convins pe Hitler să nu folosească blindatele și tancurile întrucât Luftwaffe va zdrobi pe calea aerului forțele franco-britanice aflate cu 'spatele la mare' la Dunkirk.

 

Luftwaffe a eșuat la Dunkirk

 

2. Evacuarea ... (evacuarea-de-la-dunkirk_16757300.jpg)

Foto: Evacuarea de la Dunkirk

Este foarte posibil ca lucrurile să fi decurs în acest fel, având în vedere că rivalitățile dintre liderii naziști aflați în sânul puterii erau o realitate iar Goring a văzut în Dunkirk o reală posibilitate de afirmare atât pentru el cât și pentru Luftwaffe.

Cert e că englezii au utilizat 841 de nave la Dunkirik, în operațiunea Dynamo, de la nave de retragere la vase de luptă ori iahturi, vase pescărești, ambarcațiuni cu vele și bărci de salvare.

Faptul că din aceste nave 243 au fost scufundate de către germani e mai mult decât grăitor că Hitler nu a vrut să facă nicio concesie Marii Britanii ci a fost convins de Goring să oprească blindatele.

Retragerea a cunoscut numeroase momente dramatice iar analizarea desfășurării faptelor ne arată un peisaj în care la Dunkirk s-au purtat lupte îndârjite între Aliați și Germania nazistă.

Un motiv pentru succesul miraculos al evacuării îl reprezintă ineficiența avioanelor germane. Atacurile acestora au fost nu de puține ori limitate din cauza/datorită condițiilor meteorologice, a climei. Avioanele Luftwaffe au întâmpinat dificultăți reale în ceea ce privește decolarea iar multe proiectile lansate s-au înfipt în nisipul plajelor din nordul Franței, fără să explodeze.

Concluzionând, naziștii nu au dorit să permită retragerea efectuată de Marea Britanie, mărturie în acest sens stă și numărul mare de victime, dar clima și relieful au făcut ca Luftwaffe, aviația germane nazistă, să fie ineficientă.

 

Împărțirea Franței și Regimul de la Vichy

 

Generalul Maurice Gamelin, comandantul Armatei franceze în timpul Bătăliei Franței purtase discuții cu Winston Churchill, premierul Regatului Unit pentru gestionarea invaziei naziste. Intrat într-un climat de panică, Gamelin a fost destituit la 17 mai 1940, dar a rămas în structurile de conducere.

După episodul Dunkirk naziștii și-au concentrate eforturile în sudul Franței.

Ulterior, pe data de 14 iunie 1940 Parisul a capitulat iar pe 16 iunie premierul Paul Reynaud a demisionat, fiind succedat de mareșalul Philippe Petain.

Pe 22 iunie 1940 a fost semnat armistițiul dintre Germania nazistă și Franța care capitulase. Armistițiu a intrat în vigoare pe 23 iunie 1940.


Franța a capitulat pentru că s-a predat

 

În urma capitulării, Franța a fost împărțită: partea nord-vestică fusese ocupată de germani în timp ce partea central-sudică, așa-numita 'Franța liberă', cu capitala la Vichy, a rămas în istoriografie sub denumirea de Regimul de la Vichy fiind aliata naziștilor și Puterilor Axei. Condusă de mareșalul Philippe Petain, un erou al Franței în Primul Război Mondial, legitimitatea Regimului de la Vichy a fost în permanență contestată de generalul Charles de Gaulle, aflat în exil, conducătorul Forțelor Franceze Libere și reprezentantul legitim al Franței recunoscut de Aliați.

După eliberarea Franței (1944) Philippe Petain, cândva un erou al Franței, a fost condamnat la moarte pentru trădare, dar pedeapsa a fost comutată de către generalul Charles de Gaulle în închisoare pe viață, motivul fiind contribuția mareșalului Petain în slujba Franței în Primul Război Mondial.

Bătălia Franței a început cu depășirea 'impenetrabilei' linii Maginot s-a încheiat fulgerător de rapid, aruncând Franța și Aliații într-o situație dramatică și greu de gestionat pe Frontul de Vest. Azi, la aproape opt decenii de la Bătălia Franței, multe voci susțin, și nu cu lipsă de argumente, că Franța a capitulat nu pentru că fost înfrântă, ci pentru că s-a predat, pe teritoriul francez existând în momentul capitulării zeci de mii de soldați și tehnică militară care nici măcar nu au apucat să ia parte la lupte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Charles de Gaulle și criza din 13 mai 1958: O lovitură de stat?
Proiect educațional despre istoria României, în sprijinul românilor din Ucraina și Serbia
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'
75 de ani de la deschiderea Procesului de la Nürnberg
76 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă
Bătălia de la Oarba de Mureș, o tragedie pentru Armata română - 'Katyn-ul românesc'. Mărturisiri: 'Ne era milă cum vă omoram'
Epava unei nave naziste ar putea deţine cheia pentru găsirea comorilor din Salonul de Chihlimbar
Epava submarinului USS Grenadier, descoperită după 77 de ani
Crucişător nazist, descoperit în largul Norvegiei, la 80 de ani după ce a fost scufundat
Radu Tudor, despre Primăvara de la Praga: Serviciile militare ale României aveau informații despre o invazie militară sovietică în '68
Rusia se spală pe mâini. Proiect pentru anularea condamnării pactului Ribbentrop-Molotov, revocând astfel o decizie istorică a Sovietului Suprem
A murit Nina Andreeva, opozantă a perestroikăi și cea care a organizat excluderea lui Gorbaciov din PCUS
EXCLUSIV
Eroii uitați ai României: Pilotul militar Horia Agarici, 'Salvatorul Constanței', care a doborât trei avioane sovietice într-o singură bătălie
Bucureșteni în genunchi după anunțul oficial cu privire la cedarea Basarabiei către URSS în 1940
EXCLUSIV
28 iunie 1940, cedarea Basarabiei. Și totuși, dacă Armata română ar fi opus rezistență sovieticilor?
Bătălia de la Tighina: Forțele moldovenești au rezistat eroic, dar nu au putut face față bombardamentelor Rusiei
Israelul dezvăluie noi detalii ale operațiunii în care Adolf Eichmann a fost capturat de serviciile israeliene
EXCLUSIV
După moartea lui Stalin: Cum a preluat Hrușciov puterea și a învins în cuibul de vipere al Kremlinului
Parlamentul a decis: Unirea Transilvaniei cu Regatul României va fi sărbătorită. 4 Iunie - Ziua Tratatului de la Trianon
EXCLUSIV
8 sau 9 Mai? De ce Rusia și Occidentul sărbătoresc la date diferite victoria împotriva Germaniei naziste
Ţările baltice au condamnat tentativele Rusiei de "falsificare a istoriei"
Trump și Putin, declarație comună rară care marchează întâlnirea US Army cu Armata Roșie în 1945

Ştiri Recomandate

Macron propune ca NATO să ofere garanții de securitate Rusiei în viitoarele negocieri. Ucraina reacționează
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Proiectul FCAS - noul avion european de generația a VI-a: Dassault confirmă în sfârșit că a ajuns la un acord industrial cu Airbus
Forţele Armate Ucrainene au capturat un alt T-90M Proryv - cel mai modern tanc al armatei ruse (Video)
U.E a livrat un laborator cibernetic Ucrainei. Capabilitatea este o necesitate în condițiile în care rolul sistemelor informatice este vital în războiul de apărare dus cu Rusia
Generalul de vârf al Poloniei, înarmat cu „valize” de bani, caută să reînnoiască stocurile de armament: Cel mai mare punct de fricțiune la nivel global este capacitatea industriei
Avionul rusesc MiG-35 este o risipă de ruble: Generația 4++ este o stratagemă de marketing a Kremlinului
Numărul trupelor ruse staționate la graniţa cu Estonia este în scădere. Rusia a fost nevoită să mobilizeze cele mai bine antrenate trupe pentru a le trimite în Ucraina
Şeful partidului aflat la putere în Polonia denunţă "dominaţia" Germaniei în Europa
Rezervistii ruși încorporați în septembrie pleacă pe frontul din Ucraina
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
Avionul de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma”, dezvoltat de industria turcă de apărare, a efectuat prima decolare (Foto/Video)
Sute de videoclipuri de propagandă despre mercenarii Wagner Group sunt promovate pe TikTok. Teoretic, reţeaua de socializare interzice publicarea unor astfel de înregistrări
Atenție, România. Germania cumpără 35 de avioane F-35 pe repede înainte, dar prețul vehiculat este astronomic
Emiratele Arabe Unite își reduc dependența militară de Statele Unite ale Americii
Olanda și Suedia au dat „undă verde” aderării României la Schengen. Austria - singurul stat care mai blochează aderarea
SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică
S-a decis plafonarea prețului petrolului rus. Moscova reacționează și spune că nu va accepta plafonul, pregătind un răspuns
Estonia semnează un contract de 200 de milioane de dolari cu SUA pentru a cumpăra sisteme HIMARS
Rusia încearcă să compenseze pierderea a sute de tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Un lot de tancuri T-72B3M a fost livrat cu surle armatei ruse
Sistemul portabil de apărare aeriană Piorun, utilizat în prezent de ucraineni împotriva aeronavelor ruseşti, a fost achiziţionat şi de armata norvegiană
BAE Systems colaborează cu ale patru companii pentru a proiecta un nou vehicul de luptă, viitorul înlocuitor al IFV-ului M2 Bradley
Luxemburgul a oferit Ucrainei, în acest an, un ajutor militar echivalent cu a șasea parte din bugetul său de apărare
După decenii de dependență totală de armamentul rusesc, Algeria privește către China
Grupul rus de mercenari Wagner a fost adăugat pe ''lista neagră'' a SUA, alături de talibani şi gruparea Boko Haram
Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului
Video rar cu lupte din linia întâi – tentativă eșuată a mercenarilor „Wagner” de a captura un post de observație ucrainean
În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T
Canada sancţionează o societate iraniană acuzată că ar fi livrat drone Rusiei
Bulgaria a decis că va transfera arme de calibru mic și muniție către Ucraina. Ministrul interimar al apărării de la Sofia a ţinut să precizeze că ţara să nu transferă tancuri
Rusia începe să folosească rachete Kh-55 din epoca sovietică. Statul Major al armatei ucrainene: Acestea sunt capabile să transporte un focos nuclear
USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
Distrugătoare ale SUA sau aliate sub pavilion românesc în Marea Neagră? O soluție pentru problemele cu care se confruntă Marina României