Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
Istorie
Data publicării:
Operațiunea Dynamo sau evacuarea miraculoasă de la Dunkirk a reprezentat o parte a Bătăliei Franței în cel de-al Doilea Război Mondial.
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței

Operațiunea prin care Germania nazistă a invadat Franța și Țările de Jos a început pe 10 mai 1940 și s-a desfășurat în două planuri: într-o primă fază a operațiunii „Fall Gelb” (Planul Galben) blindatele germane au străpuns Ardenii traversând pădurea și munții Ardeni și au ajuns pe Meusse, reușind să străpungă linia fortificată Maginot, considerată invincibilă de către Aliați. O a doua parte a fost „Fall Rot” (Planul Roșu) care a urmărit flancarea trupelor aliate staționate de-a lungul liniei fortificate Maginot și înaintarea pe teritoriul Franței.

Lovitura principală a fost dată în partea centrală a frontului francez. Erwin Rommel a fost primul care a intrat în Franța, fiind rănit în cadrul bătăliei.

După doar zece zile de la startul operațiunii, germanii au reușit să încheie pe 20 mai 1940 prima etapă din Bătălia Franței, avansând până la Amiens și Abbeville, lângă Canalul Mânecii. Retragerea trupelor franco-britanice a dus forțele aliate cu 'spatele la mare'.

 

Operațiunea Dynamo. Evacuarea de la Dunkirk

 

Pentru Aliați a urmat operațiunea Dynamo – Evacuarea de la Dunkirk.

Evacuarea s-a desfășurat între 27 mai și 4 iunie 1940. O operațiune ce părea imposibilă s-a dovedit un succes răsunător al Aliaților, în plină Bătălie a Franței. Pe data de 27 mai 1940 Aliații au reușit să evacueze aproximativ 8.000 de oameni. În ziua următoare au fost evacuați 18.000 de soldați. Pe 29 mai Aliații au reușit evacuarea a încă 47.000 de persoane iar pe 31 mai a 78.000. La finalul operațiunii Dynamo fuseseră salvați de pe continent, cu ajutorul unei flote încropite în mare grabă, la care au participat numeroase vase civile, peste 338.000 de oameni.

Evacuarea de la Dunkirk a fost posibilă și datorită faptului că, într-un moment critic, Hitler a decis să oprească înaintarea tancurilor pentru 24 de ore, lucru care le-a permis Aliaților retragerea.

 

De ce a oprit Hitler blindatele la Dunkirk?

 

Sunt mai multe teorii care încearcă să explice decizia Germaniei naziste. Una din explicații este de natură tehnică. Teoria avansează ideea că unitățile mecanizate germane s-au oprit pentru mentenanță din cauze de natură tehnică, Hitler dorind reorganizarea trupelor întrucât bătălia fusese deja câștigată.

O altă teorie pune oprirea germanilor la Dunkirk pe seama faptului că Hitler a dorit să ofere concesii englezilor pentru ca aceștia să încheie un armistițiu.

Însă cel mai probabil Adolf Hitler a fost influențat în decizia sa de Hermann Goring, comandantul Luftwaffe (aviația militară a Germaniei naziste). Goring l-a convins pe Hitler să nu folosească blindatele și tancurile întrucât Luftwaffe va zdrobi pe calea aerului forțele franco-britanice aflate cu 'spatele la mare' la Dunkirk.

 

Luftwaffe a eșuat la Dunkirk

 

2. Evacuarea ... (evacuarea-de-la-dunkirk_16757300.jpg)

Foto: Evacuarea de la Dunkirk

Este foarte posibil ca lucrurile să fi decurs în acest fel, având în vedere că rivalitățile dintre liderii naziști aflați în sânul puterii erau o realitate iar Goring a văzut în Dunkirk o reală posibilitate de afirmare atât pentru el cât și pentru Luftwaffe.

Cert e că englezii au utilizat 841 de nave la Dunkirik, în operațiunea Dynamo, de la nave de retragere la vase de luptă ori iahturi, vase pescărești, ambarcațiuni cu vele și bărci de salvare.

Faptul că din aceste nave 243 au fost scufundate de către germani e mai mult decât grăitor că Hitler nu a vrut să facă nicio concesie Marii Britanii ci a fost convins de Goring să oprească blindatele.

Retragerea a cunoscut numeroase momente dramatice iar analizarea desfășurării faptelor ne arată un peisaj în care la Dunkirk s-au purtat lupte îndârjite între Aliați și Germania nazistă.

Un motiv pentru succesul miraculos al evacuării îl reprezintă ineficiența avioanelor germane. Atacurile acestora au fost nu de puține ori limitate din cauza/datorită condițiilor meteorologice, a climei. Avioanele Luftwaffe au întâmpinat dificultăți reale în ceea ce privește decolarea iar multe proiectile lansate s-au înfipt în nisipul plajelor din nordul Franței, fără să explodeze.

Concluzionând, naziștii nu au dorit să permită retragerea efectuată de Marea Britanie, mărturie în acest sens stă și numărul mare de victime, dar clima și relieful au făcut ca Luftwaffe, aviația germane nazistă, să fie ineficientă.

 

Împărțirea Franței și Regimul de la Vichy

 

Generalul Maurice Gamelin, comandantul Armatei franceze în timpul Bătăliei Franței purtase discuții cu Winston Churchill, premierul Regatului Unit pentru gestionarea invaziei naziste. Intrat într-un climat de panică, Gamelin a fost destituit la 17 mai 1940, dar a rămas în structurile de conducere.

După episodul Dunkirk naziștii și-au concentrate eforturile în sudul Franței.

Ulterior, pe data de 14 iunie 1940 Parisul a capitulat iar pe 16 iunie premierul Paul Reynaud a demisionat, fiind succedat de mareșalul Philippe Petain.

Pe 22 iunie 1940 a fost semnat armistițiul dintre Germania nazistă și Franța care capitulase. Armistițiu a intrat în vigoare pe 23 iunie 1940.


Franța a capitulat pentru că s-a predat

 

În urma capitulării, Franța a fost împărțită: partea nord-vestică fusese ocupată de germani în timp ce partea central-sudică, așa-numita 'Franța liberă', cu capitala la Vichy, a rămas în istoriografie sub denumirea de Regimul de la Vichy fiind aliata naziștilor și Puterilor Axei. Condusă de mareșalul Philippe Petain, un erou al Franței în Primul Război Mondial, legitimitatea Regimului de la Vichy a fost în permanență contestată de generalul Charles de Gaulle, aflat în exil, conducătorul Forțelor Franceze Libere și reprezentantul legitim al Franței recunoscut de Aliați.

După eliberarea Franței (1944) Philippe Petain, cândva un erou al Franței, a fost condamnat la moarte pentru trădare, dar pedeapsa a fost comutată de către generalul Charles de Gaulle în închisoare pe viață, motivul fiind contribuția mareșalului Petain în slujba Franței în Primul Război Mondial.

Bătălia Franței a început cu depășirea 'impenetrabilei' linii Maginot s-a încheiat fulgerător de rapid, aruncând Franța și Aliații într-o situație dramatică și greu de gestionat pe Frontul de Vest. Azi, la aproape opt decenii de la Bătălia Franței, multe voci susțin, și nu cu lipsă de argumente, că Franța a capitulat nu pentru că fost înfrântă, ci pentru că s-a predat, pe teritoriul francez existând în momentul capitulării zeci de mii de soldați și tehnică militară care nici măcar nu au apucat să ia parte la lupte.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă

Ştiri Recomandate

O nouă amenințare pentru Europa și Ucraina: Rusia, plan pentru amplasarea rachetei balistice Oreshnik în Belarus până în 2025
Rusia încearcă să resusciteze o veche navă a forţelor navale: Crucișătorul rusesc cu propulsie nucleară Admiral Nakhimov este testat după 25 de ani de modernizare
Prima lansare efectuată pe teritoriul Poloniei cu rachetei ghidate CGR-080 Homar-K, care depășește performanțele sistemului american HIMARS
Avionul sirian Il-76, la bordul căruia s-ar fi aflat dictatorul Assad, a dispărut de pe radar: Apar speculaţii că a exista o încercare de doborâre a aeronavei
Forțele Armate Ucrainene au făcut o nou demonstraţie de forţă: Un elicopter Mi-8 ucrainean a vânat o dronă Shahed-136 (Video)
Mii de soldați sirieni au fugit în Irak unde și-au predat armele și au cerut azil
Rebelii sirieni au luat cu asalt Damascul, susținând că regimul lui Assad a luat sfârșit (Foto/Video): Pentru Orientul Mijlociu, acesta este un moment monumental și o schimbare geopolitică majoră
Pregătire pentru un posibil atac rusesc: Șeful apărării din U.E vrea 100 de miliarde de euro pentru achiziționarea de armament
Aliații României salută anularea alegerilor. Ucraina denunță intervenția „agresivă și fără scrupule” a Rusiei, Franța oferă sprijin pentru a gestiona atacul hibrid asupra țării noastre
Rusia își repoziționează forțele din bazele militare din Siria, pe fondul atacului rebelilor sirieni: Sistemele de rachete S-400 și Tor au fost relocate urgent (Foto/Video)
U.S. Navy încearcă să transformare USS Zumwalt, cel mai scump distrugător construit vreodată, într-o platformă pentru lansarea de rachete hipersonice
Chiar și 220 de bombardiere ar putea să nu fie suficiente pentru SUA, dar U.S. Air Force nu spune de câte aeronave ar fi nevoie cu adevărat
Marina ucraineană a prezentat în premieră cum dronele navale kamikaze au lovit platformele maritime Boiko (Video)
Ucraina a primit al doilea lot de avioane de vânătoare de tip F-16 din Danemarca
Canada va consolida cooperarea cu SUA în Arctica pe fondul amenințărilor în creștere ale Rusiei
Pentagonul dă undă verde inițiativei strategice de combatere a dronelor în contextul unei amenințări considerate urgente
Actualele avioane de antrenament nu mai pot ține pasul cu F-35. SUA duc pregătirea piloților de generația a V-a la următorul nivel
Obuzierul american M777 de 155 mm, pe frontul din Ucraina - echilibrul dintre puterea de foc și provocările logistice
Ministrul Angel Tîlvăr: Nu s-a luat în calcul revenirea la armata obligatorie. România nu va trimite efective în Ucraina
Rusia va disloca pentru prima în afara țării Oreshnik, racheta balistică lansată cu mare fast împotriva Ucrainei. Producția va fi de asemenea intensificată
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România (2019-2021)
EXCLUSIV
Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA: România, scoasă din prăpastie în ultimul moment. Cei care sunt în spatele atacului rus trebuie aduși în fața justiției
Rebelii sirieni au capturat sisteme rusești moderne și avioane de antrenament
Înlocuitorul ATACMS: SUA vrea să dezvolte încă o versiune de PrSM, care poate lovi la peste 1.000 de km
Ciudatul caz al unui avion legendar de luptă: În 30 de ani a câștigat doar 5 bătălii aeriene de tip dog fight pentru SUA, în timp ce deține recordul pentru un stat rival
Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din România. Ciolacu: Singura soluție corectă / Lasconi: Statul român a eșuat să apere democrația
Doi lideri ai opoziției pro-europene au fost arestați în Georgia fiind acuzați de legături cu protestele pentru Europa
Armata Ucrainei pregătește ”Iadul” pentru Rusia: Drona-racheta Peklo are o rază de peste 700 de km
Cine înlocuiește F-22? Soarta NGAD, viitorul avion de generația a 6-a al SUA, incertă. Nimeni nu vrea să scoată „castana din foc”
Acţiunile de război hibrid derulate de Rusia împotriva României, determină Polonia să ia măsuri suplimentare: Aliații NATO sunt îndemnaţi să abordeze mai serios dezinformarea rusă din Europa de Est
România are vehicule Dagor mici, dar înarmate până în dinți. De ce noile vehicule ale forțelor speciale române au un nivel minim de protecție
Iranul e și mai aproape de arma nucleară. Teheranul a crescut drastic la 60% cantitatea de uraniu îmbogățit, apropiindu-se de pragul necesar de 90%
pixel