Mihail Gorbaciova va împlini anul acesta, pe 2 martie, vârsta de 92 de ani. Gorbaciov a fost ultimul lider al Uniunii Sovietice și secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
Podul a avut ca scop transportul trupelor romane conduse de împăratul Traian și a proviziilor necesare în cea de-a doua campanie a Imperiului Roman împotriva Daciei (101-102; 105-106).
Clădit din piatră și bârne de lemn, podul a avut un rol esențial în cucerirea Daciei și înfrângerea regelui Decebal, fiind o adevărată realizare a Antichității. În fond, romanii au pus bazele celui mai mare imperiu (n.r. - nu cel mai întins) și datorită construcțiilor pe care le-au lăsat în urmă, a inginerilor și arhitecților de renume, cuceririle fiind marcate de romanizare care însemna nu doar impunerea sistemului politic a imperiului, dar și modernizarea caracteristică lumii romane.
Interesant e că sub împăratul Traian, Imperiul Roman atinge punctul culminant în ceea ce privește întinderea teritorială. Arhitectul Podului lui Traian de peste Dunăre a fost Apolodor din Damasc, care a fost și arhitectul Columnei lui Traian aflată în centrul istoric al Romei.
Podul a fost construit în apropierea orașului de azi Drobeta Turnu Severin. Despre pod aflăm din surse indirecte, întrucât scrierile lui Apolodor din păcate nu s-au păstrat. Construcția podului a început în 103 și s-a finalizat rapid, având în vedere dificultățile uriașe pe care romanii le-au întâmpinat, menționate de toate sursele istorice. Podul apare și pe Columna lui Traian, însă cu mai puțini piloni decât construcția reală. Podul măsura 1.135 de metri lungime, acoperind o distanță de 1.127 de metri între maluri și lega castrul sudic Pontes de pe teritoriul de azi al Serbiei de castrul nordic Drubetis, punct cucerit în campania din 101-102. De la istoricul Cassius Dio aflăm că Podul lui Traian avea aproximativ 18 metri înălțime și 12 lungime, permițând astfel traversarea Dunării a unei legiuni de cavalerie. Construcția a fost realizată de soldații romani.
În ceea ce privește demolarea sa, Cassius Dio o pune pe seama împăratului Hadrian, pentru a proteja sudul Dunării de invaziile barbare. Cel mai probabil abandonarea și distrugerea sa definitivă a avut loc în timpul retragerii aureliene (270-275), acțiune politică și militară ordonată de împăratul Aurelian pentru retragerea armatei și a administrației din Dacia.
Astăzi, pe malul românesc al Dunării mai este vizibil un singur pilon, în apropiere de castrul roman Drobeta. Pilonul este o parte integrantă a parcului arheologic administrat de Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.
Azi, la aproape două milenii de la construcția magistrală a lui Apolodor din Damasc, România încearcă fără succes, de ani, să construiască un nou pod peste Dunăre, între Brăila și Tulcea. Podul suspendat va fi cel mai important proiect de infrastructură după Revoluție. Doar că, din păcate, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, într-un interviu pentru Hotnews, declara că podul va rămâne „muzeu” timp de un an din cauza „drumurilor de legătură care au fost lăsate de izbeliște”.
Podul are și importanță strategică, el fiind cerut și de gigantul din domeniul naval Fincantieri, care operează în zonă. Fincantieri este al patrulea cel mai mare constructor de nave la nivel mondial iar în România e prezent prin subsidiara Vard, proprietarul șantierelor navale Vard Brăila și Vard Tulcea.
Cei de la Economica.net amintesc că în 2018, grupul italian Fincantieri a anunțat că prin subsidiara Fincantieri Infrastructure, va lua parte la construirea podului suspendat peste Dunăre, care, odată terminat, va fi cel mai lung din România şi al treilea din Europa după lungimea segmentului central.
Potrivit informațiilor din urmă cu trei ani, Fincantieri Infrastructure va furniza puntea de oţel asocierii formate din Astaldi S.p.A. şi IHI Infrastructure Systems CO.LTD, căreia Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) i-a încredinţat contractul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Mihail Gorbaciova va împlini anul acesta, pe 2 martie, vârsta de 92 de ani. Gorbaciov a fost ultimul lider al Uniunii Sovietice și secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
Zeci de mineri care protestează în subteranul Minei Lupeni din Valea Jiului au anunţat, duminică seara, că sunt dispuşi să intre în greva foamei, în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate prin negocierile dintre liderii sindicali.
Ion Mihai Pacepa a fost cel care i-a aplicat una din cele mai dure lovituri lui Nicolae Ceaușescu, atât pe plan extern, cât și pe plan intern, după ce a dezertat în SUA în 1978.
Pe data de 9 februarie 1965, acum 56 de ani, în timpul Războiului din Vietnam, primele trupe americane combatante terestre au fost trimise în Vietnam.
În noaptea dintre 6 spre 7 februarie 1941, localitatea Lunca Prutului din Ținutul Herței înregistrează unul din cele mai sângeroase momente ale românilor din Nordul Bucuvoinei, azi teritoriul Ucrainei: Masacrarea cetățenilor români care încercau să treacă granița în Regatul României, de pe teritoriile ocupate de trupele lui Iosif Stalin.
O fostă secretară a unui lagăr de concentrare nazist a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la crime în câteva mii de cazuri, a anunţat vineri justiţia germană, deschizând astfel calea pentru un viitor proces, relatează AFP.
Pe data de 5 februarie 1953 s-a stins din viață unul din cei mai mari lideri politici ai României, Iuliu Maniu. Coincidență, la exact 10 ani distanță de când Iuliu Maniu a trecut pragul acestei lumi, o altă personalitate marcantă a vieții politice românești a decedat tot în închisorile comuniste: E vorba de un alt țărănist - Ion Mihalache.
În urmă cu 76 de ani (4-11 februarie 1945) avea loc celebra conferință de la Yalta, din Crimeea. Atunci, preşedintele american, Franklin D. Roosevelt, premierul Regatului Unit, Winston Churchill, şi conducătorul sovietic, Iosif Stalin s-au întâlnit și au „desenat” Europa într-un moment în care înfrângerea Germaniei naziste era cât se poate de clară.
La finalul lunii ianuarie 106, deci exact acum 1915 ani, celebrul arhitect Apolodor din Damasc a finalizat complet construcția Podului lui Traian.
Pe data de 29 ianuarie 2015 se stingea din viață, la 96 de ani, Alexander Vraciu, de origine română, fost ofițer în US Navy, considerat unul dintre eroii americani în cel de-al Doilea Război Mondial.
Președintele Vladimir Putin a solicitat un pachet legislativ care să interzică comparația între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Anul acesta s-au împlinit 103 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu. Data de 26 ianuarie era sărbătorită cu mare fast în România comunistă, fiind ziua de naștere a „geniului din Carpați”, „cel mai iubit fiu al poporului” și „vântul care mișcă pădurea”. Dar 4 noiembrie 1957 e o zi în care Nicolae Ceaușescu și-ar fi putut pierde viața în urma prăbușirii avionului în care se afla. Și, în acest fel, soarta comunismului românesc ar fi fost în mod cer radical schimbată.
Pe 14 ianuarie 1990, așa-numitul „Front al Salvării Naționale” din România a descoperit în arhivele lui Nicolae Ceaușescu un proiect de acord cu Kampuchea lui Pol Pot. Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după executarea cuplului Ceaușescu. Și nu a produs o senzație specială.
Pe 21 ianuarie 1941, după o colaborare de trei luni, România a fost pe punctul de a fi aruncată într-un război civil, după ce Armata, fidelă mareșalului Ion Antonescu, și Mișcarea Legionară s-au confruntat.
Potrivit unui cercetător francez care studiază documente din arhiva oficială a statului, Franța poate fi văzută ca un complice la genocidul din Rwanda din 1994.
Pe 17 ianuarie 1991, la 5 luni de la invazia irakiană în Kuweit (2 august 1990), Statele Unite împreună cu o Coaliție formată din 40 de state declanșează operațiunea Desert Storm - Furtună în Deșert. În 6 săptămâni, temuta armată irakiană este îngenuncheată și Kuweitul, eliberat.
Asociaţia Românilor din Basarabia – Foşti Deţinuţi Politici şi Deportaţi, salută decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău de le a acorda statut de victime ale regimului comunist persoanelor născute în Gulag.
Ocuparea Capitoliului de către susținătorii președintelui în exercițiu Donald Trump nu a fost o premieră în istoria Statelor Unite ale Americii. A fost însă pentru prima oară când Congresul a fost ocupat de cetățeni americani. Incidentul este extrem de grav în contextul în care SUA reprezintă la ora actuală cea mai solidă democrație din lume.
Nicolae Ceaușescu împreună cu soția sa Elena Ceaușescu au fost executați pe data de 25 decembrie 1989 la capătul unui proces rapid și controversat care a avut loc în garnizoana din Târgoviște.
În urmă cu exact 31 de ani se desfășura una din cele mai macabre operațiuni din istoria țării noastre: Extragerea de la morga spitalului Județean Timiș, în mare secret a celor împușcați pe 17 decembrie 1989, în timpul Revoluției, și transportarea acestora în București unde au fost incinerați.
Algeria era macinata de trei ani de război. În acest context a avut loc pe 13 mai 1958 o revoltă în Alger, capitala coloniei franceze, contra formării guvernului lui Pierre Pflimlin și în susținerea generalului Charles de Gaulle.
Asociația Glasul Istoriei a lansat un proiect educațional care vine în sprijinul românilor din străinătate cu o platformă gratuită de cursuri și informații despre istoria și cultura noastră.
În seara zilei de 27 noiembrie 1940, marele istoric Nicolae Iorga, în vârstă de 69 de ani, a fost asasinat de un comando de legionari.
În urmă cu exact 31 de ani avea loc ultimul Congres al Partidului Comunist Român, Congres la capătul căruia Nicolae Ceaușescu, în vârstă de 71 de ani, a fost reales din nou în unanimitate în funcția de secretar general al PCR. O lună mai târziu „mămăliga avea să explodeze” iar revolta de la Timișoara să se transforme într-o Revoluție. „Ceaușescu reales la al XIV-lea Congres” pe 24 noiembrie 1989 avea să sfârșească împușcat la Târgoviște pe data de 25 decembrie 1989.
La 20 noiembrie 1945 se deschidea la Nürnberg cel mai mare proces din istorie, în cursul căruia 21 dintre cei mai înalţi oficiali ai regimului nazist, între care şi succesorul desemnat al lui Hitler, Hermann Goering, au fost nevoiţi pentru prima dată să dea socoteală pentru crimele lor în faţa justiţiei internaţionale, relatează AFP.
Ostaşii care s-au jertfit în luptele date pentru eliberarea oraşului Cluj, din octombrie 1944, au fost comemorați în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca.
Azi sunt exact 76 de ani de când s-a încheiat Bătălia de la Oarba de Mureș, un mic sat ce aparține orașului Iernut, aflat la doar 28 de kilometri de Târgu Mureș.
Scafandrii polonezi au anunţat că au descoperit epava unei nave germane din Al Doilea Război Mondial care ar putea să îi ajute să descifreze un mister vechi de mai multe decenii, inclusiv depistarea locului în care se află comorile din Salonul de Chihlimbar, o cameră spectaculos decorată dintr-un palat al ţarilor din Rusia, care a fost jefuită de nazişti, informează Reuters.
Scafandrii au descoperit ceea ce cred că este epava unui submarin al US Navy scufundat în urmă cu 77 de ani în Asia de Sud-Est, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
Karlsruhe, un crucişător nazist, distrus de o torpilă în 1940 în largul Norvegiei, a fost găsit din întâmplare la o adâncime de aproape 500 de metri cu ocazia inspectării unui cablu electric subacvatic, au anunţat joi autorii acestei descoperiri, relatează AFP.
Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) și CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunță încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producției de artilerie. Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.
Turcia este tot mai interesata să achiziționeze 40 de avioane Eurofighter Typhoon ca soluție provizorie, ca urmare a incertitudinilor legate de achiziția planificată a avioanelor americane F-16. Contractul pentru Eurofighter are un "scop dublu" pentru Turcia, răspunzând atât nevoii sale imediate de avioane de luptă moderne, cât și promovând colaborarea internațională. Discuțiile cu Marea Britanie și Spania sunt în curs de desfășurare, subliniind interesul deosebit al Turciei pentru avioanele Eurofighter Typhoon, rezultatul rămâne incert, cu potențiale implicații geopolitice, deoarece Germania nu pare momentan sa fie de acord.
Avioanele de luptă F-16 au decolat din Norvegia pentru a fi livrate României, contribuind la extinderea rapidă a flotei de avioane a Forţelor Aeriene Romane. Trei avioane F-16 din cele 32 achiziționate de România au părăsit baza aeriană Rygge de lângă Oslo la 28 noiembrie, în urma modernizării și întreținerii efectuate de Kongsberg Aviation Maintenance Services pentru a le pregăti să intre în dotarea Forţelor Aeriene Romane.
După mai bine de trei ani, un portavion american revine în Golful Persic. Grupul de Lovire Dwight D. Eisenhower (CSG-2) a finalizat, pe 26 noiembrie, trecerea programată prin Strâmtoarea Ormuz spre Golful Arabiei, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a cincea a SUA care operează în zona de responsabilitate a Comandamentului Central american (CENTCOM).
Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care îi va obliga pe străini să semneze un „acord de loialitate” prin care le interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică sau să contravină valorilor tradiționale ale familiei.
Președintele Klaus Iohannis a semnat oficial decretul privind numirea generalului Vlad Gheroghiță în funcția de șef al Statului Major al Apărării.
Promisiunile UE din primăvară, privind un ajutor militar consistent pentru Ucraina, sunt mai greu de îndeplinit decât se credea inițial.
Rusia știe că Finlanda a fost deja de acord să permită desfășurarea forțelor NATO pe teritoriul său, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandar Grușko.
Într-un videoclip care a circulat ieri în mediul online se poate vedea cum unul dintre tancurile ucrainene de fabricație germană este lovit sistematic de artileria rusă în timp ce se deplasa izolat, pe timp de zi și în câmp deschis, undeva pe frontul de est din Ucraina.
România a spus „start” programului de înzestrare cu sisteme antiaeriene de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (VSHORAD / SHORAD). Interesant e că achiziția, care vizează un contract uriaș de aproximativ 2 miliarde de euro, merge pe două direcții principale.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.11.2023, pe canalul său de Telegram, un material video cu o fregată a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) care lansează rachete de croazieră asupra unor ținte ucrainene.
Președintele rus Vladimir Putin nu va încheia pace în Ucraina până când nu va cunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, a declarat de un oficial de rang înalt al diplomației americane, citat de agenția Reuters.
Războiul electronic rusesc în Crimeea implică atât măsuri active, cât și pasive, inclusiv suprimarea comunicațiilor radio. În Ucraina, forțele ruse utilizează mijloace de război electronic pentru a bruia comunicațiile radio tactice, precum și sistemele radar. Imagini recente din satelit publicate pe rețeaua de socializare Twitter par să dezvăluie ca Rusia a început utilizarea unui puternic sistem de război electronic de-a lungul coastei Crimeii, mai exact în regiunea Sevastopol, a relatat Obektivno.bg.
În marja vizitei efectuate în Marea Britanie, în perioada 27 - 29 noiembrie, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu James Cartlidge, ministru de stat pentru înzestrare. La discuție au participat şeful Direcției Generale pentru Armamente, general-locotenent Teodor Incicaş şi șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait.
După un an de eforturi depuse pentru a spori producția de proiectile de artilerie pentru Ucraina, Statele Unite și Europa obțin rezultate radical diferite. SUA și-au crescut producția de obuze de 155 mm mult mai repede decât au prevăzut inițial și intenționează să o crească în continuare dacă Congresul adoptă bugetul propus pentru anul fiscal viitor. Europa s-a mișcat mai încet decât și-a propus, în principal din cauza concentrării pe natura consensuală a industriei de apărare pe care se bazează NATO și UE.
Ucraina, Lituania, Letonia și Estonia au decis să boicoteze întâlnirea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Skopje din cauza deciziei de a permite ministrului rus de externe să participe, relatează Reuters.
Președintele leton Edgars Rinkēvičs a comentat într-un interviu acordat publicaţiei Suspilne raportul șefului Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, Oleksandr Litvinenko, potrivit căruia Rusia s-ar putea pregăti pentru un viitor atac asupra statelor baltice.
Oficialii americani creditează ”Secțiunea 702”, o prevedere din Foreign Intelligence Surveillance Act (Actul de Supraveghere a Informațiilor Externe), pentru succesul în perturbarea programului de rachete balistice al Iranului, un proiect ce reprezintă pentru SUA și aliații săi din regiune o amenințare la fel de serioasă ca obținerea armei nucleare.
Actualele livrări occidentale de armament către Ucraina au fost insuficiente pentru a menține o puternică operațiune militară, a declarat președintele ceh Petr Pavel atunci când a discutat despre contraofensivă Kievului într-un interviu acordat ziarului italian Corriere Della Sera, publicat la 27 noiembrie.
Cehia, Lituania, Suedia și Olanda vor cumpăra, împreună cu Germania, tancuri Leopard în versiunea 2A8 care este cea mai avansată tehnologic.
Piesele de schimb folosite pentru repararea avioanelor și elicopterelor militare rusești par să fi fost importate din mai multe fabrici ucrainene, potrivit unei investigații publicate, la 27 noiembrie, de publicația rusa independentă de știri Important Stories. Datele vamale ar arăta că Avia FED Service, un dealer de piese de schimb cu sediul la Moscova, ar fi furnizat sectorului aeronautic rusesc piese de schimb în valoare de 7,3 milioane de dolari între ianuarie 2022 și iulie 2023.
Iranul va primi avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament cu reacție Yak-130.
Soția șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării (GUR/HUR), Kirill Budanov, a fost otrăvită cu metale grele.
Agenția de presă rusă Tass a informat la mijlocul acestei luni, citând o sursă apropiată Ministerului rus al Apărării, că primul regiment dotat cu noile rachete balistice intercontinentale Sarmat va fi operaționalizat, în cursul lunii decembrie, în cadrul Trupelor de rachete cu destinație strategică (RVSN).
Una dintre cele mai mari expoziții de aviație, Dubai Airshow 2023, unde s-au reunit producătorii de avioane civile și militare din lume, s-a încheiat cu un eșec pentru Rosoboronexport, reclamă publicația The Moscow Times, întrucât „corporația de stat rusă nu a anunțat semnarea vreunui contract”.
Putin a aprobat majorări substanțiale privind cheltuielile militare.
O întâlnire de două zile a miniștrilor de externe ai statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice începe marți la Bruxelles, care va fi găzduită de șeful NATO, Jens Stoltenberg.
Deputatul braşovean Marian Rasaliu (PSD) a anunţat vineri, 24 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că industria de apărare a României se afla pe drumul cel bun, iar acum are capacitatea de a onora cererile Armatei României. DefenseRomania a scris mai multe articole în ultimii doi ani în care a precizat că una din marile probleme ale industriei de apărare din România e faptul că importăm pulbere din alte state, inclusiv din Serbia, în contextul în care la doar câțiva kilometri de ţara noastră se desfășoară cel mai mare conflict militar din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Linia de producţie a unei întreprinderi implicate în dezvoltarea de rachete de mare precizie X-59 pentru avioanele ruseşti a fost într-adevăr atacată de drone ale Forțelor Armate Ucrainene, a precizat Direcția Principală de Informații Militare (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.
În cadrul vizitei de lucru din 21 noiembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a îndemnat șantierele navale ruse să construiască nave multirol cu sisteme de rachete de înaltă precizie, concepute pentru a distruge infrastructură critică și ținte navale, inclusiv portavioane și grupări de lovirea ale acestora.
După ce a devenit cât se poate de clar că blitzkrieg-ul rus a eșuat încă din primele zile/săptămâni de după 24 februarie 2022, odată cu prelungirea războiului împotriva Ucrainei, Federația Rusă nu doar că și-a recalibrat obiectivele axându-se pe ocuparea întregului sud-est al Ucrainei, dar s-a confruntat și cu un val de sancțiuni fără precedent din partea Occidentului.
În conflictul actual dintre Ucraina și Rusia, războiul electronic joacă un rol crucial. Rusia a dezvoltat mai multe tipuri de sisteme de război electronic. Superioritatea Rusiei în materie de războiul electronic este evidentă şi recunoscută ca o ameninţare reală de către Ucraina. Confruntându-se cu războiul electronic rusesc, Ucraina a înregistrat pierderi semnificative de drone, ceea ce a dus la discuții privind investiția în dezvoltarea de soluţii împotriva sistemelor de război electronic. Rapoarte recente indică faptul că Ucraina a distrus cu succes câteva sistem ruseşti de război electronic, demonstrând că depune eforturi considerabile de a contracara acest tip de ameninţare.