Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
01 Martie 2021 / 18:27
Mihail Gorbaciova va împlini anul acesta, pe 2 martie, vârsta de 92 de ani. Gorbaciov a fost ultimul lider al Uniunii Sovietice și secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
Mihail Gorbaciov

Politicile sale, ceea ce numim ,,perestroika” şi „glasnosti”, au contribuit decisiv la prăbușirea Uniunii Sovietice, un colos cu picioare de lut care oricum în anii 1980 dădea semne că se destramă din toate încheieturile. 

Gorbaciov a preluat conducerea URSS în martie 1985, la doar 54 de ani, și a reprezentat o nouă generație de comuniști sovietici, menită să deschidă calea reformelor după decenii în care a condus „vechea gardă”. Predecesorii lui Gorbaciov au fost lideri sovietici bătrâni, precum Leonid Brejnev, Iuri Andropov și Konstantin Cernenko.

Gorbaciov este totodată cel care renunță la așa-numita „doctrină Brejnev” - o ideologie în care statele componente ale Uniunii Sovietice și cele satelitare aveau dreptul la o oarecare independență, dar fără să li se permită să părăsească Pactul de la Varșovia și să deranjeze statu quo-ul roșu în blocul socialist. În traducere, ceea ce a făcut Gorbaciov a fost să permită statelor aflate sub influența URSS să ia propriile decizii fără ca Moscova să intervină militar (n.a. - vezi cazul Cehoslovaciei 1968). În fond, nici nu prea avea de ale, URSS confruntându-se cu o uriașă criză.

În vârstă de 90 de ani, Mihail Gorbaciov a acordat un interviu agenției de presă Tass, în cadrul căruia a catalogat perestroika ca fiind cea mai mare realizare politică a sa, realizare care a dus la prăbușirea unui sistem totalitar.

G Ad:

„Am profunda convingere că perestroika a fost necesară și că ne-am dus în direcția corectă. Cea mai mare realizare a fost că oamenii și-au câștigat libertatea și au pus capăt unui sistem totalitar”, a precizat Mihai Gorbaciov. Ultimul lider sovietic a subliniat și realizările ruse pe plan de politică externă după terminarea Războiului Rece, considerând o realizare reducerea drastică a armamentului nuclear.

 

Gorbaciov a vrut să revitalizeze sistemul comunist, în niciun caz să-l prăbușească. Dar politica sa i-a grăbit comunismului iminentul sfârșit

 

Ceea ce trebuie subliniat, contrar teoriilor conspiraționiste potrivit cărora Gorbaciov a fost agent al Marii Britanii, este că acesta a încercat prin reforme să salveze sistemul sovietic, în niciun caz să îl distrugă. 

Iar adevărul e că URSS nu avea altă cale de urmat. Prăbușirea comunismului era iminentă după mijlocul anilor 1980. În ideologia comunistă nu mai credeau nici măcar liderii socialiști, economia era la pământ, iar populația era sătulă de privațiuni. Acest lucru este general valabil în toate statele din spatele Cortinei de Fier, nu doar URSS.

Politica prin care Mihai Gorbaciov a urmărit reformarea și reorganizarea sistemului, ceea ce numim ,,perestroika” şi „glasnosti” (n.a. în traducere „reformă” și „deschidere”) a fost o consecință a faptului că Gorbaciov înțelegea criza prin care trecea URSS și întregul bloc comunist. El a încercat să salveze prin reformă sistemul și să ofere socialismului forme noi de organizare, paradoxal, prin revenirea la valorile marxist-leniniste ale bolșevismului. Noul secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice nu a urmărit în niciun moment căderea blocului sovietic, deși politicile sale au grăbit prăbușirea colosului sovietic cu picioare de lut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MAE, reacţie la solicitarea Rusiei ca NATO să-şi retragă trupele din România: Declaraţiile sunt inoportune şi lipsite de orice fundament
Rusia solicită retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România
Pentru descurajarea Rusiei, Olanda este dispusă să trimită avioane F-35 în Bulgaria
EXCLUSIV
Ministerul britanic al Apărării confirmă: Am oferit Ucrainei câteva mii de rachete antitanc NLAW
Vasile Dîncu: România nu va participa cu trupe, nici cu echipament la înarmarea Ucrainei
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Criza din Ucraina -o șansă pentru România?
Cehia se aliniază statelor europene dispuse să sprijine Ucraina cu armament și tehnică militară
Rusia își afișează forța militară în Arctica și Marea Mediterană. Nave și avioane în misiune în apele internaționale
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro