Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
22 feb 2021 / 11:46
Zeci de mineri care protestează în subteranul Minei Lupeni din Valea Jiului au anunţat, duminică seara, că sunt dispuşi să intre în greva foamei, în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate prin negocierile dintre liderii sindicali.

Minerii de la exploatarea de huilă Lupeni, din Valea Jiului, au continuat duminică, pentru a cincea zi consecutiv, protestele începute din cauză că nu şi-au primit salariile la timp.

Sunt așteptate negocieri între ortaci și reprezentanții Guvernului, în cursul acestei zile. Minerii au cerut ca decidenții să vină în Valea Jiului, amenințând că în caz contrar se vor deplasa la București.

În tot acest context, premierul Florin Cîțu a vorbit despre criza din Valea Jiului și a dat asigurări că nicio mineriadă nu va avea loc sub mandatul său.

„Formula prin care minerii încearcă să rezolve această situație nu mi se pare cea mai fericită. Se pare că sunt foarte mulți politicieni care profită, așa cum au profitat și alți politicieni, din aceeași categorie, de pe urma acestei categorii sociale, țineți minte ce s-a întâmplat în anii ’90.

G Ad:

Eu vreau să le spun atât românilor și bucureștenilor: nu voi permite niciodată, în România, în mandatul meu, să se întâmple ce s-a întâmplat în mandatul lui Iliescu și al altor socialiști. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat“, a precizat premierul Florin Cîțu, potrivit DC News.

Amintim că peste 500 de mineri şi localnici au luat parte, duminică după amiază, la un marş de protest în oraşul Lupeni, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de ortacii din subteran, dar şi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de situaţia în care se află, prin neplata la timp a drepturilor băneşti.

 

România și coșmarul Mineriadelor prin care a trecut. Iunie 1990, apogeul violențelor din România postdecembristă

 

Imaginea romantică a primei Revoluții transmise la televizor în decembrie 1989, când românii s-au luptat și au murit pentru libertate, a fost puternic afectată de ceea ce avea să urmeze imediat în anii 1990: Mineriadele violente și cu caracter medieval care au șocat Occidentul.

România a cunoscut, din păcate, șase mineriade. 

Prima Mineriadă a fost cea din ianuarie 1990. Atunci, partidele istorice (PNL și PNȚCD) manifestau pașnic împotriva puterii. La manifestații au participat și organizațiile civile, proaspăt născute într-o „democrație originală”, așa cum a numit-o Ion Iliescu în timpul Revoluției din Decembrie 1989. Atunci, autoritățile au făcut apel la mineri care au poposit pentru prima oară în Capitală. Minerii, coordonați de FSN, au organizat percheziții la sediile partidelor istorice. Deși s-au înregistrat violențe, nu s-au înregistrat decese.

A doua Mineriadă a avut loc în mai puțin de o lună! Mineriada a avut loc în 18-19 februarie 1990. Ea a avut loc după un val de violențe la Guvern, clădirea Guvernului fiind chiar ocupată de protestatarii care manifestau împotriva FSN. Manifestația nu a mai fost pașnică, precum cea din ianuarie. Au existat violențe între protestatari și forțele de ordine. Autoritățile au adus aproximativ 4000 de mineri din Valea Jiului pentru a „restabili ordinea”. Paradoxal, de această dată nu s-au înregistrat violențe și raiduri ale minerilor. Situația a fost relativ calmă iar ortacii au părăsit Capitala foarte repede, pe 19 februarie 1990.

A treia Mineriadă a fost și cel mai negru episod al României postdecembriste, pe un loc fruntaș alături de conflictul internetnic din martie 1990 din Tg-Mureș. Mineriada a avut loc în 13-15 iunie 1990, când forțele de ordine au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității. La puțin timp au ajuns și minerii în Capitală. Au urmat imagini de-a dreptul șocante și terifiante care au rulat pe toate agențiile de presă din lume. Minerii au luat cu asalt Universitatea și pe cei care protestau. Femei, bărbați, copii. Mineriada din iunie 1990 a fost fără îndoială cea mai sângeroasă și brutală mineriadă din cele șase. 

Oficial au existat 6 morți și aproape 800 de răniți.

A patra Mineriadă a avut loc în septembrie 1991 și a dus la răsturnarea Guvernului Petre Roman, aflat în conflict cu Ion Iliescu și Parlamentul, din cauza măsurilor economice pe care le urma tânăra „democrație” românească.

În 24 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului au intrat în grevă generală și i-au cerut premierului Roman să vină la Petroșani. Liderul sindical Miron Cozma a amenințat Guvernul că în caz contrar minerii se vor duce la București. După agresarea decidenților politici din Valea Jiului, în dimineața zilei de 25 septembrie minerii au ajuns cu mai multe garnituri de tren în Capitală. Președintele Ion Iliescu și Guvernul Roman au încercat fără succes oprirea lor.

După un val de violențe și incendieri, minerii au efectuat o vizită la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Ion Iliescu condițiile în care se vor retrage. Miron Cozma îi cere demiterea premierului în schimbul liniștii din capitală.

Următoarea zi, pe 26 septembrie, minerii atacă Guvernul iar Miron Cozma dă un ultimatum: Dacă până la ora 12:00 Petre Roman nu demisionează va scoate în stradă 40.000 de sindicaliști din Pipera, amenințând cu un război civil. La ora 12:00 nomenclaturistul Alexandru Bârlădeanu, figură importantă a vechiului regim comunist și la final opozant al lui Ceaușescu, la vremea respectivă președintele Senatului, a anunțat la TVR demiterea Guvernului Petre Roman. Ulterior, în volumul „Despre pasiune în vremuri de libertate”, Petre Roman a acuzat faptul că în septembrie 1991, „cei care i-au instigat pe mineri au pierdut controlul asupra lor”.

A cincea Mineriadă a avut loc la finalul anilor 1990. În ianuarie 1999, Miron Cozma a amenințat cu ocuparea din nou a capitalei. Nu s-a întâmplat acest lucru, deoarece marșul ortacilor fusese întrerupt datorită cedării făcute de putere în favoarea cererilor acestora. Doar o lună mai târziu Cozma avea să fie dispus să meargă până la capăt.

A șasea Mineriadă și ultima a avut loc în februarie 1999 și e în strânsă legătură cu cea de-a cincea. Atunci, Miron Cozma, cel pe care ortacii îl urmau orbește, a încercat să ajungă din nou în Capitală, după decizia Curții Supreme de Justiție de a îl pune în detenție pentru 18 ani, sub învinuirea organizării celei de a patra mineriade, din septembrie 1991.

Dar zilele de „glorie” se terminaseră. Minerii s-au îmbarcat în 50 de autobuze, dar au fost opriți de baraje ale forțelor de ordine în dreptul localității Brădești, județul Dolj. Au fost distruse autobuze, au existat confruntări între ortaci și forțele de ordine, Cozma a încercat să se refugieze în Caracal, dar a fost capturat și arestat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'
75 de ani de la deschiderea Procesului de la Nürnberg
76 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă
Bătălia de la Oarba de Mureș, o tragedie pentru Armata română - 'Katyn-ul românesc'. Mărturisiri: 'Ne era milă cum vă omoram'
Epava unei nave naziste ar putea deţine cheia pentru găsirea comorilor din Salonul de Chihlimbar
Epava submarinului USS Grenadier, descoperită după 77 de ani
Crucişător nazist, descoperit în largul Norvegiei, la 80 de ani după ce a fost scufundat
Radu Tudor, despre Primăvara de la Praga: Serviciile militare ale României aveau informații despre o invazie militară sovietică în '68
Rusia se spală pe mâini. Proiect pentru anularea condamnării pactului Ribbentrop-Molotov, revocând astfel o decizie istorică a Sovietului Suprem
A murit Nina Andreeva, opozantă a perestroikăi și cea care a organizat excluderea lui Gorbaciov din PCUS
EXCLUSIV
Eroii uitați ai României: Pilotul militar Horia Agarici, 'Salvatorul Constanței', care a doborât trei avioane sovietice într-o singură bătălie
Bucureșteni în genunchi după anunțul oficial cu privire la cedarea Basarabiei către URSS în 1940
EXCLUSIV
28 iunie 1940, cedarea Basarabiei. Și totuși, dacă Armata română ar fi opus rezistență sovieticilor?
Bătălia de la Tighina: Forțele moldovenești au rezistat eroic, dar nu au putut face față bombardamentelor Rusiei
Israelul dezvăluie noi detalii ale operațiunii în care Adolf Eichmann a fost capturat de serviciile israeliene
EXCLUSIV
După moartea lui Stalin: Cum a preluat Hrușciov puterea și a învins în cuibul de vipere al Kremlinului
Parlamentul a decis: Unirea Transilvaniei cu Regatul României va fi sărbătorită. 4 Iunie - Ziua Tratatului de la Trianon
EXCLUSIV
8 sau 9 Mai? De ce Rusia și Occidentul sărbătoresc la date diferite victoria împotriva Germaniei naziste
Ţările baltice au condamnat tentativele Rusiei de "falsificare a istoriei"
Trump și Putin, declarație comună rară care marchează întâlnirea US Army cu Armata Roșie în 1945
Red Army, Photo source: center for Strategic Assessment and Forecasts
EXCLUSIV
Invaziile Rusiei în teritoriile românești. De la Imperiul Țarist la URSS: 12-1
Ambasada României la Moscova a întocmit lista nominală a românilor deportați și uciși de sovietici între 1941-1956
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ, 1 aprilie 1941 | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Adolf Eichmann, în timpul procesului
EXCLUSIV
Adolf Eichmann | Capturarea și răpirea 'arhitectului' Soluției Finale, printre cele mai notabile succese ale Mossadului
A murit Dmitri Iazov, ultimul mareșal al URSS, arestat după Puciul din August împotriva lui Gorbaciov
Kuzmin: 'Armata Roșie a luptat nu pentru cucerirea României, ci pentru eliberarea ei'. Ambasadorul rus uită de Pactul Ribbentrop-Molotov
A murit spionul rus Aleksei Botian, care conform propagandei Rusiei a 'salvat' Cracovia de la distrugere
Polonia și Rusia, în plin 'război' diplomatic pe tema celui de-al Doilea Război Mondial. Rușii vorbesc de 'eliberare', dar uită de Katyn
Veteranii de război moldoveni cer demisia ministrului de Externe după ce Armata a 14-a Rusă a fost transformată din 'agresor' în 'pacificator'

Ştiri Recomandate

Ucraina: Riscul debarcării desantului maritim al Rusiei la Odesa se menține în continuare ridicat
Forţele Armate Ucrainene anunţă că au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov (Video)
Încă o navă rusă purtătoare de rachete Kalibr a fost adusă în Marea Neagră. Rușii au organizat o ceremonie de primire a acesteia
Guvernul suedez a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei
Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer un important pod de cale ferată din Lugansk (Foto/Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire cu vicepreședintele companiei americane de armament Lockheed Martin
Bulgaria a purtat noi discuții cu SUA pentru F-16 Block 70. Primele avioane Viper vor avea o întârziere de minimum 2 ani
Grecia poartă discuţii cu Statele Unite pentru a fi coproducător în cadrul programului F-35
Europarlamentar ungar: Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de U.E împotriva Rusiei în forma sa actuală
Rusia a pierdut o treime din forța terestră cu care a început agresiunea. Dronele rusești, vitale în război, s-au dovedit și ele vulnerabile
Aurescu: România susține implementarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Dezastrul militar de pe râul Severski Donețk nu mai poate fi ascuns. Rusia a pierdut peste 400 de militari și 80 de tancuri în doar câteva clipe
NATO, pregătită să ofere garanții de securitate pentru Suedia și Finlanda, înainte de aderarea lor
Germania crede că acordul din 1997 dintre NATO și Rusia e nul iar Moscova l-a rupt unilateral
Rușii au aruncat în luptă Terminator - noile mașini de sprijinire a tancurilor (Video). Vehiculele au fost văzute în Ucraina
Rușii sunt blocați în Donbas, în pofida ofensivei. La Lugansk Ucraina controlează 10% din teritoriu; Zelenski îl înlocuiește pe comandantul forțelor de apărare
România subliniază că noul Concept NATO 2030 trebuie să reflecte că Rusia rămâne principala amenințare
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova - Facebook
EXCLUSIV
De ce aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. Criza piloților nu e singura explicație
Rusia a atacat Lvov, în vestul Ucrainei, cu rachete de croazieră Kalibr lansate de pe submarine din Marea Neagră
China: Relațiile dintre UE și Japonia sunt benefice, dar nu trebuie să meargă mai departe
România susține cu fermitate aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Aurescu a participat la discuția cu cele două state nordice
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului Azovstal din Mariupol (Video)
Serviciul de informații militare ucrainean prevede înfrângerea Rusiei până la finalul lui 2022 și o ofensivă de recuperarea inclusiv a Crimeei
Prioritățile MApN: Ridicarea nivelului salarial al militarilor și pensii echitabile, pe lângă programul de modernizare profundă a Armatei
Knyaz Oleg - cel mai nou submarin nuclear al Rusiei a executat lansări de torpile de sub gheață în Marea Barents
Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat redeschiderea Ambasadei României la Kiev
Scenariul Mariupol s-ar putea repeta la Odesa. Război total de gherilă: Catacombele și tunelurile, pregătite pentru sosirea rușilor
Contraofensiva ucraineană a avut succes în Harkov. Trupele ruse de ocupație se retrag din al doilea oraș al Ucrainei, aflat în vecinătatea Donbasului
Tot mai aproape de zonele fierbinți. SUA și Grecia, acord pentru a disloca avioane americane F-35 și F-15 pe insula Creta
Rusia a instalat în Insula Șerpilor sisteme antiaeriene Tor-M2 și Panțîr
Cum a ajuns Moskva recif rusesc pe fundul mării. Cdr. (ret) Eugen Niculae: Crucișătorul avea sisteme pentru contracararea rachetelor Nepun
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro