Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
30 mai, 11:12
Narativul Federației Ruse despre cel de-al Doilea Război Mondial plasează Moscova în tabăra victimelor, respingând responsabilitatea Uniunii Sovietice în ceea ce privește declanșarea conflagrației mondiale.
EXCLUSIV

În fond pentru ruși războiul începe pe 22 iunie 1941 odată cu Operațiunea Barbarossa, invadarea URSS-ului de către Germania nazistă și aliații ei. Până în acel moment, cei doi dictatori Adolf Hitler și Iosif Vissarionovici Stalin erau aliați și se aflau sub incidența pactul de neagresiune Ribbentrop - Molotov a cărui protocol secret împărțea Europa Centrală și de Est între Germania și URSS. 

Azi, al Doilea Război Mondial, sau pentru ruși Marele Război pentru Apărarea Patriei, provoacă numeroase controverse în ceea ce privește denaturarea adevărului istoric. 

Parlamentul European a adoptat în 2019 o rezoluţie care afirmă că pactul de neagresiune din 1939 dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, așa-numitul Ribbentrop - Molotov, "a deschis calea pentru izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial".

Rezoluția a stârnit furia Rusiei. Pentru ruși pactul a fost un rău necesar prin care a fost prevenită ofensiva nazistă împotriva URSS.

G Ad:

La începutul acestei săptămâni, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reiterat poziția Moscovei: Rusia nu consideră vreo legătură între semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov și izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Totuși, e de semnalat faptul că Peskov a admis protocoalele secrete ale infamului act semnat de naziști și sovietici.

El a declarat, citat de agenția de presă Tass, că documentele există și nu pot fi negate, dar „a considera Rusia vinovată de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial e un sacrilegiu”. Cu alte cuvinte, rușii simt că Occidentul le profanează victoria din Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 

Rușii vor interzice și pedepsi prin lege orice comparație între URSS și Germania nazistă

 

În acest sens Federația Rusă are în vedere un proiect legislativ care interzice și pedepsește echivalarea acțiunilor sovietice cu cele naziste.

Sigur că rușii nu doresc să fie semnul de egalitate între ororile nazismului și URSS. Dar regimul sovietic se face la fel de vinovat nu doar de începerea războiului, ci și de crime în masă. Între două regimuri totalitare care au semănat teroare și au adus moartea la scară industrială în Europa, singura diferență dintre naziști și sovietici e că ultimii au ucis mai mult din propria populație decât primii. Un război rasial și un război împotriva claselor a două dictaturi care împreună se fac vinovate de zeci de milioane de victime.

Rusia de azi se vede pusă în fața unui act genocidar săvârșit de sovietici în timpul operațiunii culacilor, când regimul lui Stalin a înfometat intenționat Ucraina (n.a. - foamea din Ucraina e cunoscută și sub numele de Holodomor) în perioada 1932-1933 cu consecințe dramatice și devastatoare care au dus la aproape 10 milioane de morți.

Nu prin gloanțe, nu în timp de război, ci prin înfometare și în timp de pace. Regimul sovietic și-a ucis proprii cetățeni din ordinul irațional și criminal al lui Stalin, mânat de lupta de clasă împotriva culacilor. Astfel s-a scris Holodomorul, sau cea mai mare foame artificială din istoria omenirii. 

 

Holodomorul a arătat, care sunt de fapt, mugurii socialismului

 

Europa de atunci a fost sfâșiată și împărțită de nazism și comunism, în ceea ce istoricul Timothy Snyder a numit „tărâmul morții”, sintagmă care a dat și numele cărții sale -  „Tărâmul Morții. Europa între Hitler și Stalin”. Volumul istoricului Timothy Snyder e o carte esențială pentru istorici, dar și pentru cei pasionați de conflagrația mondială.

În carte, Snyder, analizând Holodomorul, scrie: 

„În 1933, țăranii s-au dus în piețele din orașe cu care erau obișnuiți, dar ca să cerșească nu să vândă. Piețele, acum goale și de produse, și de cumpărători, arătau numai stridențele morții. 

Dimineața devreme, singurul sunet era răsuflarea slabă a muribunzilor, ghemuiți sub zdrențe care fuseseră cândva haine. Într-o dimineață de primăvară, printre mormanele de țărani morți în piața din Harkov, un prunc sugea la sânul mamei, al cărei chip avea cenușiul morții. Trecătorii mai văzuseră asta, nu numai dezordinea cadavrelor, nu doar mama moartă și pruncul viu, ci exact acea scenă, gurița, ultimii stropi de lapte, sfârcul rece. 

Ucrainenii aveau o vorbă pentru asta. Murmurau trecând mai departe: 'Ăștia-s mugurii primăverii socialiste'”.

 

Uniunea Sovietică și Germania nazistă au deschis ușa conflagrației mondiale indiferent de narativul de azi al Moscovei

 

Indiferent de legile pe care le promulgă Federația Rusă sau regretele Kremlinului cu privire la prăbușirea Uniunii Sovietice, așa s-a scris istoria. Iar Rusia trebuie să și-o asume și să accepte, precum Germania, păcatele trecutului.

În ceea ce privește reacția mereu nervoasă a Rusiei când se aduce în discuție culpabilitatea URSS-ului în începerea celui de-al Doilea Război Mondial, și în ciuda justificărilor cu privire la faptul că prin Pactul Ribbentrop - Molotov Moscova a prevenit ofensiva nazistă și nu a deschis ușa conflagrației mondiale, cum ar putea oare Federația Rusă să justifice faptul că pe 17 septembrie 1939 a invadat și ocupat partea estică a unei Polonii deja înfrânte în urma invaziei naziste de la 1 septembrie 1939? 

Nu poate. Deoarece pentru ruși războiul a început la 22 iunie 1941, ei fiind „victimele” trădării fostului lor aliat, Adolf Hitler.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Proiect educațional despre istoria României, în sprijinul românilor din Ucraina și Serbia
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'
75 de ani de la deschiderea Procesului de la Nürnberg
76 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă
Bătălia de la Oarba de Mureș, o tragedie pentru Armata română - 'Katyn-ul românesc'. Mărturisiri: 'Ne era milă cum vă omoram'
Epava unei nave naziste ar putea deţine cheia pentru găsirea comorilor din Salonul de Chihlimbar
Epava submarinului USS Grenadier, descoperită după 77 de ani
Crucişător nazist, descoperit în largul Norvegiei, la 80 de ani după ce a fost scufundat
Radu Tudor, despre Primăvara de la Praga: Serviciile militare ale României aveau informații despre o invazie militară sovietică în '68
Rusia se spală pe mâini. Proiect pentru anularea condamnării pactului Ribbentrop-Molotov, revocând astfel o decizie istorică a Sovietului Suprem
A murit Nina Andreeva, opozantă a perestroikăi și cea care a organizat excluderea lui Gorbaciov din PCUS
EXCLUSIV
Eroii uitați ai României: Pilotul militar Horia Agarici, 'Salvatorul Constanței', care a doborât trei avioane sovietice într-o singură bătălie
Bucureșteni în genunchi după anunțul oficial cu privire la cedarea Basarabiei către URSS în 1940
EXCLUSIV
28 iunie 1940, cedarea Basarabiei. Și totuși, dacă Armata română ar fi opus rezistență sovieticilor?
Bătălia de la Tighina: Forțele moldovenești au rezistat eroic, dar nu au putut face față bombardamentelor Rusiei
Israelul dezvăluie noi detalii ale operațiunii în care Adolf Eichmann a fost capturat de serviciile israeliene
EXCLUSIV
După moartea lui Stalin: Cum a preluat Hrușciov puterea și a învins în cuibul de vipere al Kremlinului
Parlamentul a decis: Unirea Transilvaniei cu Regatul României va fi sărbătorită. 4 Iunie - Ziua Tratatului de la Trianon
EXCLUSIV
8 sau 9 Mai? De ce Rusia și Occidentul sărbătoresc la date diferite victoria împotriva Germaniei naziste
Ţările baltice au condamnat tentativele Rusiei de "falsificare a istoriei"
Trump și Putin, declarație comună rară care marchează întâlnirea US Army cu Armata Roșie în 1945
Red Army, Photo source: center for Strategic Assessment and Forecasts
EXCLUSIV
Invaziile Rusiei în teritoriile românești. De la Imperiul Țarist la URSS: 12-1
Ambasada României la Moscova a întocmit lista nominală a românilor deportați și uciși de sovietici între 1941-1956
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ, 1 aprilie 1941 | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Adolf Eichmann, în timpul procesului
EXCLUSIV
Adolf Eichmann | Capturarea și răpirea 'arhitectului' Soluției Finale, printre cele mai notabile succese ale Mossadului
A murit Dmitri Iazov, ultimul mareșal al URSS, arestat după Puciul din August împotriva lui Gorbaciov
Kuzmin: 'Armata Roșie a luptat nu pentru cucerirea României, ci pentru eliberarea ei'. Ambasadorul rus uită de Pactul Ribbentrop-Molotov
A murit spionul rus Aleksei Botian, care conform propagandei Rusiei a 'salvat' Cracovia de la distrugere
Polonia și Rusia, în plin 'război' diplomatic pe tema celui de-al Doilea Război Mondial. Rușii vorbesc de 'eliberare', dar uită de Katyn

Ştiri Recomandate

Generalul Marian Hăpău, șeful serviciului de informații al Armatei, trecut în rezervă la împlinirea vârstei. Alți doi generali au trecut și ei în rezervă
Sky Warden MBDA, prezentat la Eurosatory 2022, Paris, Franța. Foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
România s-a interesat în trecut de sisteme de contracarare a dronelor. Laserul HELMA-P și drona „Hit to Kill”, soluții inovatoare ale MBDA 
Batalionul ucrainean ''Șaman'' din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale a mutat lupta dincolo de graniţă, în Rusia
Statele Unite intenționează să achiziționeze sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina
Cehia va renunța la leasingul pentru Gripen și e pe punctul să decidă dacă achiziționează sau nu avioane F-35 Lightning II
Forţele ruse îşi intensifică ofensiva în Ucraina | Armata ucraineană: Ruşii bombardează infrastructura civilă şi militară din zona Lisiceansk
Ucraina vrea un răspuns coordonat cu R. Moldova în fața amenințărilor Rusiei. Maia Sandu admite că Moldova e „fragilă și vulnerabilă”
Industria germană de apărare este gata să vândă 100 de obuziere PzH 2000 către Ucraina, dar decizia stă în pixul Berlinului
Jens Stoltenberg: NATO va ridica la peste 300.000 efectivul forţelor cu nivel de reacţie ridicat
Ministrul ucrainean al Apărării: Partea europeană a Federației Ruse ar trebui să fie demilitarizată
Biden a anunțat finanțare din partea SUA pentru dezvoltarea de către România a reactoarelor modulare mici
Ce se află în spatele „NATO din Orientul Mijlociu” și al rețelei de apărare antirachetă cu Israelul?
După ce a desființat unitățile de tancuri, Infanteria Marină a SUA vrea să renunțe și la „zeul războiului” – artileria
Franța pune sub semnul întrebării acțiunile Turciei în NATO. Ankara trebuie să decidă dacă vrea să întărească Alianța sau e împotriva ei
În timp ce avansează în estul Ucrainei, forțele ruse au lansat în această dimineață rachete și către Kiev
Pentru prima dată de la începerea conflictului, ministrul rus al apărării a inspectat trupele din Ucraina
Ca să evite apărarea antiaeriană ucraineană, avioanele de luptă ruse zboară atât de jos încât se autodistrug
Rușii au intrat în faza finală a testelor submarinului Belgorod, primul purtător de drone nucleare Poseidon
Geoană deplânge tehnica veche a Armatei române și dă exemplul Poloniei: România va trebui să recupereze decalajul din trecut
Rusia va moderniza avioanele Su-25 ale Belarusului și îi va livra sisteme Iskander capabile să transporte încărcătură nucleară
Controverse în SUA privind renunțarea sau modernizarea F-22. Forțele Aeriene vor să renunțe la 33 de avioane, Congresul refuză
Câștigarea orașului Severodonețk este importantă mai mult pentru imaginea Rusiei decât pentru economia războiului
Puternici în atac, slabi în apărare. Războiul cu Ucraina a devoalat marile probleme ale Flotei ruse din Marea Neagră
Scenarii în Rusia. Dmitri Medvedev susține că R. Moldova dorește crearea României Mari pentru a adera mult mai repede la UE
Marea Britanie se teme că Ucraina va fi obligată să încheie cu Rusia o „pace rea”
Pe fondul tensiunilor din regiune, Rusia și-a scos în poligoane Spetsnaz - trupele speciale din Kaliningrad
Schimbare de ștafetă la comanda Forțelor Aeriene americane din Europa într-un moment delicat pentru soarta bătrânului continent
Sistem portabil de tip MANPADS Mistral, produs de MBDA, în dotarea Norvegiei. Sursă foto: Defence View
EXCLUSIV
Două state au anticipat invazia rusă în Ucraina și au comandat Mistral 3. România are și ea posibilitatea de a achiziționa sistemele
Putin crede că Ucraina „va deveni o semi-colonie”. Poziții contradictorii în Rusia după decizia UE privind candidatura R. Moldovei și Ucrainei
Ucraina, contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului IRIS-T SL
Rușii au facut din Insula Șerpilor o bază militară pentru înlocuirea crucișătorului Moskva
Se dau lupte grele în regiunea Lugansk. Trupele ruse au ocupat o localitate la sud de oraşul Lisiceansk
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro