Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
30 mai 2021, 11:12
Narativul Federației Ruse despre cel de-al Doilea Război Mondial plasează Moscova în tabăra victimelor, respingând responsabilitatea Uniunii Sovietice în ceea ce privește declanșarea conflagrației mondiale.
EXCLUSIV

În fond pentru ruși războiul începe pe 22 iunie 1941 odată cu Operațiunea Barbarossa, invadarea URSS-ului de către Germania nazistă și aliații ei. Până în acel moment, cei doi dictatori Adolf Hitler și Iosif Vissarionovici Stalin erau aliați și se aflau sub incidența pactul de neagresiune Ribbentrop - Molotov a cărui protocol secret împărțea Europa Centrală și de Est între Germania și URSS. 

Azi, al Doilea Război Mondial, sau pentru ruși Marele Război pentru Apărarea Patriei, provoacă numeroase controverse în ceea ce privește denaturarea adevărului istoric. 

Parlamentul European a adoptat în 2019 o rezoluţie care afirmă că pactul de neagresiune din 1939 dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, așa-numitul Ribbentrop - Molotov, "a deschis calea pentru izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial".

Rezoluția a stârnit furia Rusiei. Pentru ruși pactul a fost un rău necesar prin care a fost prevenită ofensiva nazistă împotriva URSS.

G Ad:

La începutul acestei săptămâni, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reiterat poziția Moscovei: Rusia nu consideră vreo legătură între semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov și izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Totuși, e de semnalat faptul că Peskov a admis protocoalele secrete ale infamului act semnat de naziști și sovietici.

El a declarat, citat de agenția de presă Tass, că documentele există și nu pot fi negate, dar „a considera Rusia vinovată de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial e un sacrilegiu”. Cu alte cuvinte, rușii simt că Occidentul le profanează victoria din Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 

Rușii vor interzice și pedepsi prin lege orice comparație între URSS și Germania nazistă

 

În acest sens Federația Rusă are în vedere un proiect legislativ care interzice și pedepsește echivalarea acțiunilor sovietice cu cele naziste.

Sigur că rușii nu doresc să fie semnul de egalitate între ororile nazismului și URSS. Dar regimul sovietic se face la fel de vinovat nu doar de începerea războiului, ci și de crime în masă. Între două regimuri totalitare care au semănat teroare și au adus moartea la scară industrială în Europa, singura diferență dintre naziști și sovietici e că ultimii au ucis mai mult din propria populație decât primii. Un război rasial și un război împotriva claselor a două dictaturi care împreună se fac vinovate de zeci de milioane de victime.

Rusia de azi se vede pusă în fața unui act genocidar săvârșit de sovietici în timpul operațiunii culacilor, când regimul lui Stalin a înfometat intenționat Ucraina (n.a. - foamea din Ucraina e cunoscută și sub numele de Holodomor) în perioada 1932-1933 cu consecințe dramatice și devastatoare care au dus la aproape 10 milioane de morți.

Nu prin gloanțe, nu în timp de război, ci prin înfometare și în timp de pace. Regimul sovietic și-a ucis proprii cetățeni din ordinul irațional și criminal al lui Stalin, mânat de lupta de clasă împotriva culacilor. Astfel s-a scris Holodomorul, sau cea mai mare foame artificială din istoria omenirii. 

 

Holodomorul a arătat, care sunt de fapt, mugurii socialismului

 

Europa de atunci a fost sfâșiată și împărțită de nazism și comunism, în ceea ce istoricul Timothy Snyder a numit „tărâmul morții”, sintagmă care a dat și numele cărții sale -  „Tărâmul Morții. Europa între Hitler și Stalin”. Volumul istoricului Timothy Snyder e o carte esențială pentru istorici, dar și pentru cei pasionați de conflagrația mondială.

În carte, Snyder, analizând Holodomorul, scrie: 

„În 1933, țăranii s-au dus în piețele din orașe cu care erau obișnuiți, dar ca să cerșească nu să vândă. Piețele, acum goale și de produse, și de cumpărători, arătau numai stridențele morții. 

Dimineața devreme, singurul sunet era răsuflarea slabă a muribunzilor, ghemuiți sub zdrențe care fuseseră cândva haine. Într-o dimineață de primăvară, printre mormanele de țărani morți în piața din Harkov, un prunc sugea la sânul mamei, al cărei chip avea cenușiul morții. Trecătorii mai văzuseră asta, nu numai dezordinea cadavrelor, nu doar mama moartă și pruncul viu, ci exact acea scenă, gurița, ultimii stropi de lapte, sfârcul rece. 

Ucrainenii aveau o vorbă pentru asta. Murmurau trecând mai departe: 'Ăștia-s mugurii primăverii socialiste'”.

 

Uniunea Sovietică și Germania nazistă au deschis ușa conflagrației mondiale indiferent de narativul de azi al Moscovei

 

Indiferent de legile pe care le promulgă Federația Rusă sau regretele Kremlinului cu privire la prăbușirea Uniunii Sovietice, așa s-a scris istoria. Iar Rusia trebuie să și-o asume și să accepte, precum Germania, păcatele trecutului.

În ceea ce privește reacția mereu nervoasă a Rusiei când se aduce în discuție culpabilitatea URSS-ului în începerea celui de-al Doilea Război Mondial, și în ciuda justificărilor cu privire la faptul că prin Pactul Ribbentrop - Molotov Moscova a prevenit ofensiva nazistă și nu a deschis ușa conflagrației mondiale, cum ar putea oare Federația Rusă să justifice faptul că pe 17 septembrie 1939 a invadat și ocupat partea estică a unei Polonii deja înfrânte în urma invaziei naziste de la 1 septembrie 1939? 

Nu poate. Deoarece pentru ruși războiul a început la 22 iunie 1941, ei fiind „victimele” trădării fostului lor aliat, Adolf Hitler.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Charles de Gaulle și criza din 13 mai 1958: O lovitură de stat?
Proiect educațional despre istoria României, în sprijinul românilor din Ucraina și Serbia
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'
75 de ani de la deschiderea Procesului de la Nürnberg
76 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă
Bătălia de la Oarba de Mureș, o tragedie pentru Armata română - 'Katyn-ul românesc'. Mărturisiri: 'Ne era milă cum vă omoram'
Epava unei nave naziste ar putea deţine cheia pentru găsirea comorilor din Salonul de Chihlimbar
Epava submarinului USS Grenadier, descoperită după 77 de ani
Crucişător nazist, descoperit în largul Norvegiei, la 80 de ani după ce a fost scufundat
Radu Tudor, despre Primăvara de la Praga: Serviciile militare ale României aveau informații despre o invazie militară sovietică în '68
Rusia se spală pe mâini. Proiect pentru anularea condamnării pactului Ribbentrop-Molotov, revocând astfel o decizie istorică a Sovietului Suprem
A murit Nina Andreeva, opozantă a perestroikăi și cea care a organizat excluderea lui Gorbaciov din PCUS
EXCLUSIV
Eroii uitați ai României: Pilotul militar Horia Agarici, 'Salvatorul Constanței', care a doborât trei avioane sovietice într-o singură bătălie
Bucureșteni în genunchi după anunțul oficial cu privire la cedarea Basarabiei către URSS în 1940
EXCLUSIV
28 iunie 1940, cedarea Basarabiei. Și totuși, dacă Armata română ar fi opus rezistență sovieticilor?
Bătălia de la Tighina: Forțele moldovenești au rezistat eroic, dar nu au putut face față bombardamentelor Rusiei
Israelul dezvăluie noi detalii ale operațiunii în care Adolf Eichmann a fost capturat de serviciile israeliene
EXCLUSIV
După moartea lui Stalin: Cum a preluat Hrușciov puterea și a învins în cuibul de vipere al Kremlinului
Parlamentul a decis: Unirea Transilvaniei cu Regatul României va fi sărbătorită. 4 Iunie - Ziua Tratatului de la Trianon
EXCLUSIV
8 sau 9 Mai? De ce Rusia și Occidentul sărbătoresc la date diferite victoria împotriva Germaniei naziste
Ţările baltice au condamnat tentativele Rusiei de "falsificare a istoriei"
Trump și Putin, declarație comună rară care marchează întâlnirea US Army cu Armata Roșie în 1945
Red Army, Photo source: center for Strategic Assessment and Forecasts
EXCLUSIV
Invaziile Rusiei în teritoriile românești. De la Imperiul Țarist la URSS: 12-1
Ambasada României la Moscova a întocmit lista nominală a românilor deportați și uciși de sovietici între 1941-1956
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ, 1 aprilie 1941 | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice

Ştiri Recomandate

În timp ce Rusia anexa teritorii ucrainene, drone americane RQ-4B orbitau Crimeea. Marea Neagră - monitorizată permanent
Bombardiere rusești capabile să transporte arme nucleare, detectate în apropierea Finlandei. Imaginile, surprinse acum câteva zile
Ucraina transmite Rusiei să o „contacteze” dacă vrea eliberarea trupelor ruse încercuite la Liman. După 8 ani roata s-a întors
Zelenski: Rusia nu se va opri aici. Țările Baltice, Moldova, Polonia ar putea fi atacate. Suntem pregătiți pentru negocieri cu Rusia, dar cu un alt președinte rus
T-14 Armata, un tanc fantomă. Gen. Bălăceanu: Dacă Rusia avea chiar și T-90M suficiente le arunca deja în luptă
Secretarul general al NATO a comentat cererea de aderare a Ucrainei: Este dreptul Kievului, dar prioritatea acum este ajutorul
Putin, delir în Piața Roșie: O zi istorică pentru Rusia. Victoria împotriva Ucrianei va fi a noastră
Anexare, minut cu minut. Punct fără întoarcere. Putin proclamă furtul, Zelenski depune cerere de aderare la NATO
SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune
Ucraina depune o cerere de aderare la NATO, într-o manieră accelerată. Zelenski: ”De facto, suntem în drum spre NATO”
Putin, discurs fără precedent împotriva Marii Britanii: Englezii au aruncat în aer conductele Nord Stream 1 și 2
„Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul (VIDEO). Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean
New Strategy Center, dezbatere în SUA privind provocările de securitate din regiunea Mării Negre, generate de agresiune Federației Ruse
Rămasă fără tehnică militară modernă, armata rusă scoate de la naftalină cele mai vechi versiuni ale tancului T-72
În timp ce Rusia este preocupată anexarea Donbasului, Armata Ucrainei a înconjurat trupele ruse din oraşul Liman
Procurorii DNA și cei americani au efectuat percheziții la baza militară de la Mihail Kogălniceanu
Israelul primește 1.000 de sisteme Orion, pentru controlul și gestionarea misiunilor de luptă
Militarii ucraineni au capturat de la ruşi cea mai nou versiune a obuzierului autopropulsat 2S19-SM2
Kremlinul: Orice atac asupra teritoriilor ucrainene anexate va fi considerat un atac asupra Rusiei
Bulgaria nu va furniza Ucrainei armament greu, în pofida solicitărilor repetate ale Kievului
Pentru a respinge o eventuală agresiune militară, SUA şi-a testat capacitatea de a desfăşura sisteme HIMARS pe flancul estic al NATO
Statele Unite fac demersuri pentru a crea un comandament în Germania care să coordoneze ajutorul militar destinat Ucrainei
Ucraina a definitivat cucerirea orașul strategic Kupiansk și a împins forțele ruse de ocupație pe malul estic al râului Oskil
Norvegia urmează exemplul Poloniei şi semnează un acord cu compania sud-coreeană care produce tancul K2 Black Panther
Cu T-55 spre fier vechi, „lista” României include Ambrams și K2 + analiză a conflictului din Ucraina | Generalul (r.) Dan Grecu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Canada îşi respectă promisiunile faţă de Ucraina. Primele transportoare blindate LAV urmează să ajungă la Forţele Armate Ucrainene
Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor Herson şi Zaporojie
Turcii au arătat capacitățile noii drone maritime MARLIN care poate fi echipată cu rachete ghidate și torpile antisubmarin
China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ
Gen (r.) Bălăceanu. Rezistența Ucrainei, lecție pentru România: Creșterea efectivelor Armatei și legea pregătirii populației pentru apărare
Putin: Războiul din Ucraina e unul din rezultatele prăbușirii URSS
Radarul Armatei vs. Lidl. MApN prezintă filmul evenimentelor: Armata nu a luat în calcul relocarea radarului AN/FPS-117
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro