Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Istorie
Data publicării:
Se întâmpla pe  15 aprilie 1969, când o aeronavă de tip MiG-21 a Coreei de Nord a doborât un avion de recunoaștere și supraveghere de tip EC-121 al Statelor Unite ale Americii.
Aeronavă de recunoaștere EC-121 a SUA, identică cu cea doborâtă de avionul MiG-21 al Coreei de Nord. Sursă foto: Wikipedia
Aeronavă de recunoaștere EC-121 a SUA, identică cu cea doborâtă de avionul MiG-21 al Coreei de Nord. Sursă foto: Wikipedia

Pe vremea „părintelui” fondator al Coreei de Nord, Kim Ir-sen, dar mai ales sub conducerea indirectă a fiului său Kim Jong-il, tatăl actualului lider Kim Jong-un, Coreea de Nord a fost extrem de imprevizibilă.

În încercarea de a intra în grațiile tatălui său și a fi numit succesor - în fond comunismul coreean are o caracteristică unică, cea dinastică -, Kim Jong-il a recurs la mai multe acțiuni radicale. El este responsabil și de dezvoltarea cultului personalității la cote de neatins și grotești a lui Kim ir-sen.

După ce Kim Ir-sen l-a numit succesor, tatăl lui Kim Jong-un avea nevoie de o politică fermă pentru a intra în grațiile armatei care îl considera un lider slab. Dar așa cum l-au caracterizat serviciile de informații americane, Kim Jong-il era în primul rând extrem de imprevizibil. Fapt ce îl făcea deosebit de periculos.

Această politică agresivă din punct de vedere militar și totodată imprevizibilă a nord-coreenilor și-a atins punctul culminant pe 15 aprilie 1969, în plin Război Rece, când un MiG-21 al Phenianului a doborât o aeronavă de recunoaștere EC-121 americană.

 

Povestea unui eveniment ce putea da naștere unui război între SUA și Coreea de Nord

 

Aeronava americană de recunoaștere de tip EC-121, „Deep Sea 129” a decolat de la baza navală Atsugi din Japonia, într-o zi de marți 15 aprilie 1969, pentru o misiune de recunoaştere. Misiunea se desfăşura în Marea Japoniei, iar americanii aveau ordin să nu se apropie la mai mult de 50 de mile marine de coasta de est a Coreei de Nord. Aeronava ar fi trebuit să îşi încheie misiunea, aterizând la Baya Aeriană Osan din Coreea de Sud.

Deep Sea 129 avea la bord un echipaj format din 31 de persoane.

La ora locală 13:30, Coreea de Nord a lansat două avioane MiG-21 care fuseseră dislocate în Hoemun. Avioanele au plecat pentru a intercepta aeronava militară americană. Finalul a fost însă unul tragic, avionul american fiind doborât de o rachetă aer-aer, lansată de pe MiG-ul nord-coreean.

Potrivit US Navy, procedura standard pe care a urmat-o aeronava EC-121 a fost să efectueze manevre astfel încât să dispară de pe radar, fapt care s-a întâmplat, perioadă în care aeronava nu a mai putut lua legătura cu comandamentul de la sol. Ulterior a reapărut. De precizat că nu a existat niciun mesaj de la Deep Sea 129 care să indice că este atacat. 

În ciuda acestui fapt, americanii au ridicat de la baza sud-coreeană din Osan două avioane F-102, ca urmare a faptului că MiG-urile se apropiau de avionul de recunoaștere al SUA.

La ora locală 14:00 s-a încercat din nou să se ia legătura cu Deep Sea 129 după ce a dispărut de pe radar, doar că de această dată nimeni nu a mai răspuns. Îngrijorările americanilor au început să crească la 10 minute de la dispariția de pe radar, când aeronava nu mai apărea și nu mai răspundea mesajelor.

În mai puțin de o oră a început o amplă operațiune de căutare și de salvare. Din păcate avionul fusese lovit de MiG-ul Coreei de Nord. Întregul echipaj a decedat.

 

Coreea de Nord a anunțat că a doborât avionul american, prezentând tragedia ca o „realizare strălucită”

 

La ora 15:55, serviciile de informații anunță că posturile de radio nord-coreene prezintă cu mare fast că un avion american a fost doborât, „cu o singură lovitură”. Propaganda Phenianului precizează că aeronava militară a pătruns atânc în spațiul aerian al Coreei de Nord. Retorica propagandei nord-coreene prezintă doborârea aeronavei americane ca o „realizare strălucită” și amenință cu represalii mult mai grave.

Viceamiralul William F. Bringle a pornit de îndată cu USS Oklahoma City spre zonă, solicitând distrugătoarelor USS Dale și USS Henry W. Tucker să pornească și ele spre zona în care se desfășurau operațiunile de salvare. Între timp, Washingtonul a solicitat asistență guvernului sovietic care a răspuns pozitiv și prompt ajungând în zonă două distrugătoare rusești care au găsit resturile aeronavei.

Pe data de 17 aprilie, la două zile de la incident, distrugătorul USS Henry W. Tucker a reușit să recupereze cadavrele a doi membri ai echipajului. Sunt singurele trupuri neînsuflețite care au fost recuperate, din cei 31 de soldați americani uciși.

 

Nixon voia un răspuns militar, dar nu putea porni un alt război, Vietnamul fiind deja în desfășurare

 

Amiralul John S. McCain Jr., cel care conducea Comandamentul Pacificului, a ordonat activarea imediată a unui puternic grup de luptă condus de portavionul USS Enterprise. Din această forță navală făceau parte numeroase nave de război.

La Washington șocul a fost uriaș: O aeronavă militară americană tocmai a fost doborâtă de un avion de vânătoare al Coreei de Nord iar 31 de americani și-au pierdut viața. Nu s-a ajuns la un conflict, în ciuda faptului că președintele Richard Nixon a dorit un răspuns militar. Pe data de 16 aprilie, imediat după incident, s-a reunit Consiliul de Securitate Națională, un fel de CSAT. 

Richard Nixon și Henry Kissinger, consilierul său pentru securitate națională, au fost în favoarea unei acțiuni mai agresive. Doar că, contextul politic de la vremea respectivă în ceea ce privește pierderea sprijinului pentru Războiul din Vietnam care a divizat profund societatea americană a făcut ca Washingtonul să nu reacționeze. 

Ultimul lucru de care avea Nixon nevoie era să înceapă un alt război.

SUA nu au reacționat militar, dar au accelerat politicile militare de descurajare și de intimidare. Zborurile de recunoaștere au fost reluate imediat.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda

Ştiri Recomandate

A fost sau n-a fost? Ipoteza doborârii avionului rusesc Su-34 de către un F-16, demontată chiar de ucraineni: ”Avem F-16 cu capacități reduse”
Sonar Captas 4 Thales / Foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Aflate pe lista de priorități ale Marinei României, viitoarele nave de patrulare și fregate ar putea fi echipate cu sonare Thales
Tancurile israeliene au intrat în baza misiunii de menținere a păcii din Liban, relatează ONU
Rezultatele vizitei lui Zelenski în capitalele europene: Ajutoare militare, instructori militari și proiecte de investiții în industria ucraineană de apărare
Sistemul american THAAD ar putea fi dislocat în Israel. Bateria antiaeriană cu rază foarte lungă de acțiune vizează rachetele balistice iraniene
O nouă armată sosește în Ucraina. Rușii antrenează mii de soldați nord-coreeni pentru front. Phenianul vrea să capete experiență de luptă
Sikorski anunță că ”Deveselul polonez” va intercepta și rachetele rusești, nu doar iraniene. Scutul antirachetă Redzikowie, operaționalizat în câteva săptămâni
Iranul interzice pagerele, walkie-talki-urile la bordul aeronavelor / IDF a cerut locuitorilor din sudul Libanului să efectueze evacuarea
Prima lovitură reușită a F-16 ucrainene asupra unui avion rus? Su-34, posibil doborât cu o rachetă aer-aer AIM-9X Sidewinder
În Delta ucraineană, la doi pași de România, dronele rusești terorizează noapte de noapte: Din cauza lipsei adăposturilor antiaeriene, localnicii nu au unde să se ascundă
Moscova nu vrea un război pe două fronturi: Evacuarea bruscă a pozițiilor sale în Golan, un semnal că Rusia execută o retragere "tactică" din unele zone ale Siriei
Rusia profită de lăsarea serii și lansează valuri de drone și rachete balistice. Jumătate din Ucraina, sub alertă aeriană
SAMP/T a testat o nouă rachetă contra Kinjalului hipersonic. Avionul ”invizibil” Su-57 ar putea fi una dintre țintele rachetei Aster 30 B1NT?
Din cauza situației de la granița cu Belarus, Polonia va suspenda dreptul la azil, a anunțat Tusk
Ungaria înoată împotriva curentului: Budapesta și Gazprom convin să mărească aprovizionarea cu gaze rusești prin Turkish Stream
Rușii avansează, dar problemele lor cresc. Brigada rusă de elită a capturat Vuhledar cu 80% pierderi
Echipa lui Trump a cerut un avion al armatei. Iranul are pe lista sa de asasinate mai mulți foști colaboratori ai lui Trump
NATO regândește strategia pentru Rusia. Miniștrii apărării vor discuta noua abordare. Care ar putea fi modificările importante
Moscova a încercat o nouă ofensivă în regiunea Kursk. Rușii au acolo 50.000 de militari, iar situația pentru Ucraina se poate complica
După disputele diplomatice ascuțite cu Mali, Algeria încearcă să se apropie de Niger
Ambasada SUA la București emite o alertă de securitate, privind posibile acțiuni împotriva unor instituții religioase. SRI nu are date despre o amenințare iminentă
Orban cântă câteva dintre ariile favorite ale propagandei ruse. După ce a fost pus la zid în Parlamentul European, liderul ungar acuză: Mercenarii de la Bruxelles vor să ne bage în război
Într-o rară intervenție pe acest subiect Ucraina confirmă avarierea unui sistem Patriot. Sistemul nu a fost însă distrus
Pentagonul vorbește despre pierderile istorice ale Rusiei: Cei 600.000 de militari reprezintă dublul forțelor mobilizate la începutul invadării Ucrainei
Putin s-a întâlnit cu președintele Iranului, Masoud Pezeshkyan
Primul test nuclear iranian din istorie sau un cutremur de 4,4 grade? Experții recomandă prudență
Cu ce avion rus e comparat Mirage 2000 și trei motive pentru care rușii nu sunt îngrijorați că Ucraina va primi avioane franceze
Ambasada Rusiei în România reia mai vechea temă a propagandei ruse privind armele chimice. Rușii acuză un „complot mondial” împotriva lor pentru ca Ucraina să folosească arme chimice
Israelul include cea mai înaltă autoritate șiită din Irak pe lista țintelor sale. Este, însă, doar o stratagemă
Reconstrucția Ucrainei. Italia a anunțat că va găzdui o conferință despre reconstrucția Ucrainei
Greu la deal fără componente occidentale: În 2024, Rusia a produs mai puține avioane Su-57 decât în anii precedenți
Israelul a lovit centrul Beirutului. A fost vizat Wafiq Safa, unul dintre ultimii lideri din vechea gardă a grupării Hezbollah
pixel