Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Istorie
Data publicării:
Se întâmpla pe  15 aprilie 1969, când o aeronavă de tip MiG-21 a Coreei de Nord a doborât un avion de recunoaștere și supraveghere de tip EC-121 al Statelor Unite ale Americii.
Aeronavă de recunoaștere EC-121 a SUA, identică cu cea doborâtă de avionul MiG-21 al Coreei de Nord. Sursă foto: Wikipedia
Aeronavă de recunoaștere EC-121 a SUA, identică cu cea doborâtă de avionul MiG-21 al Coreei de Nord. Sursă foto: Wikipedia

Pe vremea „părintelui” fondator al Coreei de Nord, Kim Ir-sen, dar mai ales sub conducerea indirectă a fiului său Kim Jong-il, tatăl actualului lider Kim Jong-un, Coreea de Nord a fost extrem de imprevizibilă.

În încercarea de a intra în grațiile tatălui său și a fi numit succesor - în fond comunismul coreean are o caracteristică unică, cea dinastică -, Kim Jong-il a recurs la mai multe acțiuni radicale. El este responsabil și de dezvoltarea cultului personalității la cote de neatins și grotești a lui Kim ir-sen.

După ce Kim Ir-sen l-a numit succesor, tatăl lui Kim Jong-un avea nevoie de o politică fermă pentru a intra în grațiile armatei care îl considera un lider slab. Dar așa cum l-au caracterizat serviciile de informații americane, Kim Jong-il era în primul rând extrem de imprevizibil. Fapt ce îl făcea deosebit de periculos.

Această politică agresivă din punct de vedere militar și totodată imprevizibilă a nord-coreenilor și-a atins punctul culminant pe 15 aprilie 1969, în plin Război Rece, când un MiG-21 al Phenianului a doborât o aeronavă de recunoaștere EC-121 americană.

 

Povestea unui eveniment ce putea da naștere unui război între SUA și Coreea de Nord

 

Aeronava americană de recunoaștere de tip EC-121, „Deep Sea 129” a decolat de la baza navală Atsugi din Japonia, într-o zi de marți 15 aprilie 1969, pentru o misiune de recunoaştere. Misiunea se desfăşura în Marea Japoniei, iar americanii aveau ordin să nu se apropie la mai mult de 50 de mile marine de coasta de est a Coreei de Nord. Aeronava ar fi trebuit să îşi încheie misiunea, aterizând la Baya Aeriană Osan din Coreea de Sud.

Deep Sea 129 avea la bord un echipaj format din 31 de persoane.

La ora locală 13:30, Coreea de Nord a lansat două avioane MiG-21 care fuseseră dislocate în Hoemun. Avioanele au plecat pentru a intercepta aeronava militară americană. Finalul a fost însă unul tragic, avionul american fiind doborât de o rachetă aer-aer, lansată de pe MiG-ul nord-coreean.

Potrivit US Navy, procedura standard pe care a urmat-o aeronava EC-121 a fost să efectueze manevre astfel încât să dispară de pe radar, fapt care s-a întâmplat, perioadă în care aeronava nu a mai putut lua legătura cu comandamentul de la sol. Ulterior a reapărut. De precizat că nu a existat niciun mesaj de la Deep Sea 129 care să indice că este atacat. 

În ciuda acestui fapt, americanii au ridicat de la baza sud-coreeană din Osan două avioane F-102, ca urmare a faptului că MiG-urile se apropiau de avionul de recunoaștere al SUA.

La ora locală 14:00 s-a încercat din nou să se ia legătura cu Deep Sea 129 după ce a dispărut de pe radar, doar că de această dată nimeni nu a mai răspuns. Îngrijorările americanilor au început să crească la 10 minute de la dispariția de pe radar, când aeronava nu mai apărea și nu mai răspundea mesajelor.

În mai puțin de o oră a început o amplă operațiune de căutare și de salvare. Din păcate avionul fusese lovit de MiG-ul Coreei de Nord. Întregul echipaj a decedat.

 

Coreea de Nord a anunțat că a doborât avionul american, prezentând tragedia ca o „realizare strălucită”

 

La ora 15:55, serviciile de informații anunță că posturile de radio nord-coreene prezintă cu mare fast că un avion american a fost doborât, „cu o singură lovitură”. Propaganda Phenianului precizează că aeronava militară a pătruns atânc în spațiul aerian al Coreei de Nord. Retorica propagandei nord-coreene prezintă doborârea aeronavei americane ca o „realizare strălucită” și amenință cu represalii mult mai grave.

Viceamiralul William F. Bringle a pornit de îndată cu USS Oklahoma City spre zonă, solicitând distrugătoarelor USS Dale și USS Henry W. Tucker să pornească și ele spre zona în care se desfășurau operațiunile de salvare. Între timp, Washingtonul a solicitat asistență guvernului sovietic care a răspuns pozitiv și prompt ajungând în zonă două distrugătoare rusești care au găsit resturile aeronavei.

Pe data de 17 aprilie, la două zile de la incident, distrugătorul USS Henry W. Tucker a reușit să recupereze cadavrele a doi membri ai echipajului. Sunt singurele trupuri neînsuflețite care au fost recuperate, din cei 31 de soldați americani uciși.

 

Nixon voia un răspuns militar, dar nu putea porni un alt război, Vietnamul fiind deja în desfășurare

 

Amiralul John S. McCain Jr., cel care conducea Comandamentul Pacificului, a ordonat activarea imediată a unui puternic grup de luptă condus de portavionul USS Enterprise. Din această forță navală făceau parte numeroase nave de război.

La Washington șocul a fost uriaș: O aeronavă militară americană tocmai a fost doborâtă de un avion de vânătoare al Coreei de Nord iar 31 de americani și-au pierdut viața. Nu s-a ajuns la un conflict, în ciuda faptului că președintele Richard Nixon a dorit un răspuns militar. Pe data de 16 aprilie, imediat după incident, s-a reunit Consiliul de Securitate Națională, un fel de CSAT. 

Richard Nixon și Henry Kissinger, consilierul său pentru securitate națională, au fost în favoarea unei acțiuni mai agresive. Doar că, contextul politic de la vremea respectivă în ceea ce privește pierderea sprijinului pentru Războiul din Vietnam care a divizat profund societatea americană a făcut ca Washingtonul să nu reacționeze. 

Ultimul lucru de care avea Nixon nevoie era să înceapă un alt război.

SUA nu au reacționat militar, dar au accelerat politicile militare de descurajare și de intimidare. Zborurile de recunoaștere au fost reluate imediat.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Pe urmele aurului românesc: Tezaurul României, o operațiune militară. Arhivele ruse dezvăluie destinul aurului evacuat la Moscova în 1916
Gorbaciov denunță puciul eșuat care a dus la „prăbușirea URSS” și crede că Rusia se va dezvolta doar urmând „calea democrației”
A murit renumitul disident sovietic Serghei Kovaliov. Organizația condusă de acesta era catalogată de Kremlin drept „agent străin”
Gorbaciov nu regretă Perestroika, dar admite că ar face lucrurile diferit
A murit Oleg Balkanov, ultimul participant care mai era în viață al „Puciului Vodka” - lovitura de stat eșuată din 1991 împotriva lui Gorbaciov
Cu tancul Panther în pivniță. Un pensionar din Germania în vârstă de 84 de ani riscă o amendă uriașă
O corabie militară antică şi morminte greceşti, descoperite în oraşul scufundat Thonis-Heracleion din Egipt
SNSPA comemorează 80 de ani de la Pogromul de la Iași
Armata României în ziua atacului URSS-ului pentru eliberarea teritoriilor ocupate
UE a comemorat deportările sovietice. Au fost menționate și victimele din Basarabia și Bucovina după raptul teritorial din 1940
Ziua Eroilor | Cîţu: Să le cinstim memoria eroilor neamului ducând mai departe valorile pentru care aceştia au luptat
Debarcarea lui Hrușciov, o lecție pentru Ceaușescu. Șansele ca Armata să schimbe regimul au fost nule
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA

Ştiri Recomandate

Rusia nu doar că refuză negocierea, dar accelerează mașinăria de război: Aprilie 2022 și iunie 2025, cele mai cumplite luni ale războiului (Raport oficial ONU)
Patriot și rachetele PAC-3 MSE au mai trecut un test critic în SUA. Interceptoarele sunt deja „combat proven” inclusiv împotriva hipersonicelor ruse Kinjal
Apărarea românească, cu ADN de Iron Dome. Ionuț Moșteanu confirmă că Rafael a câștigat licitația și speră „să nu ne încurcăm pe drum” în semnarea contractului
Doi luptători români din grupul Getica, răniți în Ucraina de o dronă FPV rusă folosită de ocupant pe post de mină. Paradoxal viața lor a fost salvată de o greșeală a rușilor
Ursula von der Leyen trece en fanfare de votul de încredere la moțiunea generată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea
Scrisoarea generalilor: Mai puține F-35 și anularea programului E-7 Wedgetail pot duce la înfrângerea SUA în următorul război. Demers fără precedent în America
România spune adio AK-47 și dă startul înzestrării cu arme de asalt și mașini de luptă în două programe gigant. Termen ambițios pentru semnarea contractelor
Rutte nu exclude cel mai horror scenariu: Există un risc tot mai mare ca Rusia și China să atace coordonat, rușii Alianța în Europa iar chinezii în Taiwan
Statele membre NATO continuă să monitorizeze submarinul rusesc Novorossiysk aflat acum în partea de vest a Mării Mediterane
Incident rar în Ucraina: Un agent SBU a fost asasinat la Kiev. Serviciu de securitate a confirmat incidentul
Șase țări au primit scrisori de informare de la Trump în care erau anunțate că SUA impun tarife. Printre ele și R. Moldova
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Cine este de vină pentru Războiul din Ucraina? O analiză a deciziilor greșite pe care Statele Unite le-au luat începând cu 1990
Raport: Peste 1.000 de componente occidentale, găsite în avioanele rusești Su-34 și Su-35S. Cum reuşeşte Rusia să ocolească sancţiunile economice?
Un stat membru NATO care a dat Ucrainei toate tancurile sale T-72, și-a format în schimb o armată pregătită pentru secolul XXI
Programul militar ucrainean Neptun, de interes pentru spionajul chinez: Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut doi cetățeni chinezi pentru furt de secrete militare
Producția tancului K2 Black Panther, dedicată exclusiv Poloniei: Compania Hyundai Rotem triplează ritmul pe fondul unui nou contract masiv
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, primește interdicție de intrare în România din ”motive ce țin de siguranța națională”, precizează MAE
Taiwanul începe cele mai mari exerciții militare din istorie. Sistemele HIMARS, utilizate pentru prima dată
Tancuri Leclerc din cadrul Regimentului 1 de vânători al Armatei Franceze / Foto: 7th Army Training Command, flickr
EXCLUSIV
Cea mai mare prezență militară franceză externă e în România: Urmează „testul brigăzii” cu tancuri Leclerc. „Vom demonstra o proiecție de forță întregii lumi”
Test fără precedent: Un avion Rafale și un Mirage 2000 au lansat în premieră rachete MICA IR împotriva unor baloane aflate la 20 de km altitudine
Iranul și-a pierdut încrederea în S-300 rusești și preferă lansatoarele Chinei pentru a-și reconstrui apărarea aeriană distrusă de atacurile Israelului. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur
CEDO a condamnat Rusia pentru doborârea zborului MH17. Rusia, în spatele lovirii avionului de linie Boeing 777 al Malaysia Airlines soldat cu 298 de morți
România a preluat de la Bulgaria comanda Grupului naval pentru combaterea minelor în Marea Neagră
SUA „arată pisica” Rusiei printr-o declarație surprinzătoare despre Ucraina și rachete Tomahawk. Strategie de negociere sau Trump chiar și-a pierdut răbdarea?
Ambasadorul Franței în România: Nu suntem aici să atacăm pe nimeni ci să protejăm Alianța. Puterea nucleară a Franței contribuie la descurajare și la securitatea mondială
Soluții ”antiefracție” pentru frontiera cu Rusia: Lituania și Finlanda vor produce zeci de mii de mine antipersonal
Atac al Rusiei cu număr record de drone: Peste 700 de drone, lansate spre vestul Ucrainei, la sute de km de linia frontului. Polonia a ridicat din nou avioane F-16
Dacă aș fi din nou președinte... CNN a lansat o înregistrare audio cu Trump amenințând Rusia și China. ”Aș bombarda Moscova și Beijingul”
O veste nu tocmai bună despre noul portavion USS John F. Kennedy de 13 miliarde de dolari. De ce SUA vor avea doar 10 portavioane în loc de 11 timp de 1 an
Sistem de apărare antiaeriană de tip MANPAD Mistral 3. Photo source: MBDA
EXCLUSIV
Cum au ajuns sistemele Mistral 3 subiect de război politic. Ambasadorul Warnery: Nu e o „afacere” între Franța și România. Prețul e unic pentru toate statele implicate
Netanyahu s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă pentru a doua zi la rând
Virajul lui Trump: Președintele SUA reia ajutorul pentru Ucraina, dar pune presiune pe Germania să suporte transferul unor sisteme Patriot
pixel